اگه براتون سواله که کاردرمانی کودکان فلج مغزی به چه شکلی است؟ و اگه به دنبال این هستید تا عوامل و دلایل فلج مغزی کودکان را بفهمید. توصیه میکنیم که حتما این مقاله را تا انتها بخونید.امیر عباس پسرم 8 سالگی راه رفت!!!!بله 8 سالگی راه رفت!!! چون امیرعباس، فلج مغزیه، مشکلاتش یکی و دوتا نبود و نیست، ولی من و باباش عاشقشیم!!! امیر عباس دوماه پیش تاتی تاتی راه رفت الان دیگه قشنگ راه میره. خداروشکر نتیجه تلاشهای خودم و همسرم و کاردرمانگر امیر عباس دیدیم. چند وقت پیش مزدمون گرفتیم آقا امیر عباس تونست راه بره. 8 سال انتظار کشیدن برای راه رفتن خیلی زیاده اما مزه خودشو داره.
کاردرمانگر امیر عباس تو این مسیر خیلی کمکون کرد اگر ایشون نبود ما نمیتونستیم این مسیر سخت رو طی کنیم. با امیدوارهایش و روشهای خوب درمانی، به امیر عباس کمک کرد تا بتونه از پس محدودیت هایش بربیاد.تو مسیر کاردرمانی با امیدواری و پشتکار می تونید به بچه های فلج مغزی تون کمک کنید، البته فکر نکنید کاردرمانی فقط برای بچه های فلج مغزیه، نه!!!از کاردرمانی همه میتونن استفاده کنند. مثلا ما کاردرمانی سندرم دان داریم ، کاردرمانی اوتیسم داریم در ضمن کاردرمانی برای افراد بزرگسالان هم داریم.
کاردرمانگرها تو دو تا حوزه کار میکنند کاردرمانی جسمی و کاردرمانی ذهنی. من برای امیر عباس کاردرمانی جسمی و کاردرمانی ذهنی استفاده کردم چون امیر عباس هم مشکل ذهنی داشت هم مشکل جسمی. در این نوشته شما با مفاهیم رشته کاردرمانی. کاردرمانگران و روش های درمانیشون برای درمان مشکلات جسمی و ذهنی بچههای فلج مغزی آشنا می شوید.
کاردرمانی از رشتههای توانبخشی است افرادی که از این رشته فارغ التحصیل میشوند دارای مدرک کارشناسی، ارشد و دکترا هستند.
پیشنهادی: اسباب بازی های مناسب برای کودکان فلج مغزی
فلج مغزی یا سی پی(CP) نوعی اختلال است که بر مغز تاثیر میگذارد و باعث نقص حرکتی میشود. در این شرایط منطقهای از مغز از کار افتاده یا فلج میشود که منجر به فلج جزئی یا کامل عضلات میگردد. آسیب مغزی معمولا قبل، حین یا اندکی پس از تولد اتفاق میافتد و میتواند موجب ناتوانی کودک در تمام طول زندگی شود.
انواع فلج مغزی بسته به اینکه چه بخشهایی از بدن ممکن است تحت تاثیر قرار میگیرد:
بسته به اینکه چه بخشی از مغز آسیب دیده است، سه نوع اصلی فلج مغزی وجود دارد:
اسپاستیک: تون پوسچرال در گروههای عضلانی افزایش مییابد که موجب سفتی در عضلات و کاهش دامنهی حرکتی مفاصل میشود. روانی و هماهنگی حرکات دشوار میشود و موجب بروز مشکلات خاصی تغییر هنگام وضعیت و یا رها کردن اشیای که در دستها قرار دارد، میشود. این سفتی یا سختی که با فعالیتها و هیجانها افزایش مییابد، همیشه وجود دارد به طوری که کودک برای انجام اموری مانند حرکت کردن ، راه رفتن یا صحبت کردن به تلاش بیشتری نسبت به هم سن و سالانش احتیاج دارد.
آتتوئید یا دیس کینتیک: کودکان مبتلا به این نوع فلج مغزی حرکاتی به صورت ناخودآگاه انجام میدهند. زیرا عضلات آنها به سرعت از حالت نرمی به سفتی میروند به طوری که کودک قادر به کنترل آنها نیست. همچنین از آنجا که حرکت در یک قسمت از بدن کنترل و حالت دیگر قسمتهای بدن را تحت تاثیر قرار میدهد.،به سختی میتوانند تعادل و حالت خود را حفظ کند. چنین کودکانی در داشتن حالتی ثابت و راست برای نشستن یا راه رفتن مشکل دارند و ممکن است حرکات غیر ارادی زیادی در چهره، دستها و بالاتنه آنها قابل مشاهده باشد. از آنجا که به سختی میتوانند زبان، تنفس و تارهای صوتی خود را کنترل کنند گفتار آنها چندان قابل فهم نیست مشکلات شنوایی نیز در آنها رایج است.
آتاکسیک: درگیری در تمام بدن وجود دارد که باعث به وجود آمدن حرکات کنترل نشده و تکانشی میشود. کودکان مبتلا به این نوع فلج مغزی، به سختی میتوانند کنترل خود را حفظ کنند. آگاهی فضایی پایینی دارند و در کل حرکاتشان ناهماهنگ است. آنها در اکثر موارد ترمور غیرارادی را تجربه میکنند که هنگام تلاش برای انجام حرکات ظریف مانند ورق زدن کتاب افزایش مییابد. معمولا چنین کودکانی میتوانند راه بروند اما ثبات چندانی ندارند و ممکن است مدام زمین بخورند. آنها همچنین ممکن است حرکات چشمی ناگهانی از خود بروز دهند و به سختی صحبت میکنند.
علت بیش از نیمی از مبتلایان به فلج مغزی، بین هفته 24 بارداری و تولد رخ میدهد. در این دوره زمانی بخش بزرگی از رشد مغز صورت میگیرد. بنابراین مغز در این دوره در برابر هرگونه آسیب حساس است.
در بسیاری از مبتلایان به فلج مغزی علت صدمه به مغز مشخص نیست. عوامل ژنتیکی ممکن است در ابتلا به این بیماری نقش داشته باشند عوامل ژنتیکی بدین معنی است که این بیماری از طریق کدهای ویژه در داخل سلولهایی به نام ژن از طریق خانواده منتقل میشود.
علت اصلی فلج مغزی بدتر نمیشود( پیشرفت نمیکند). اما تاثیر آن روی بدن اغلب پیشرفت میکند تا علائم به تدریج وخیمتر میشود.بسیاری از عوامل دیگر نیز شناخته شدهاند که خطر ابتلا به فلج مغزی را افزایش میدهند. این عوامل خطر شامل این موارد هستند:
کاردرمانگران از تکنیکها و روشهای مختلفی برای مقابله با مشکلات کودکان فلج مغزی استفاده میکنند نقش اصلی کاردرمانگران در فلج مغزی بالا بردن سطح آمادگی و فیزیکی و به حداقل رساندن مشکلات جسمی و بهبود کیفیت زندگی کودکان فلج در جامعه است.
تواناییهای عملکرد نظیر گردن گرفتن، چهار دست و پا رفتن، سینه خیز رفتن، بلند شدن از حالت نشسته به ایستاده، راه رفتن با یا بدون وسایل کمکی، تجویز وسایل کمکی و غیره از اهداف کاردرمانی در فلج مغزی میباشد. در ادامه به چند مورد از روشهای درمان میپردازیم.
این روش درمانی برای ارزیابی و مدیریت اختلالات حرکتی کودکان مبتلا به بیماریهای عصب شناختی از جمله فلج مغزی کاربرد دارد. هدف نهایی درمان با استفاده از این روش، افزایش عملکرد کودک سی پی است. پس از ارزیابی کامل، درمان با این روش روی تسهیل ایجاد حرکت مطلوب و مهار( جلوگیری) حرکات و الگوهای نادرست تمرکز دارد. کاردرمانگر اصول این رویکرد را به اعضای خانواده و دیگر مراقبین کودک فلج مغزی آموزش میدهد تا کیفیت حرکات و اجرای برنامه آموزشی در خانه، پیش دبستان، مدرسه و دیگر محیطهای که کودک سی پی در آن حضور دارد، به حداکثر میزان ممکن برسد.
حرکت درمانی که از طریق محدودیت انجام میشود. یعنی دست سالم را محدود میکنیم و از دست مبتلا استفاده میکنیم. در گذشته دست سالم کودک را گچ میگرفتند و کودک مجبور میشد از دست مبتلاش استفاده کند. اما به دلیل اینکه اکثر اوقات و به علت ضعف حرکتی کودک قادر نبود کارهای خود را انجام دهد دچار پرخاشگری و خشم میشد و خیلی از کارهای خود را انجام نمیداد به همین خاطر به جای گچ گرفتن از محدودیت استفاده از دست سالم را ایجاد میکنیم به این صورت که 2-3 ساعت در روز در قالب بازی دست سالم را محدود میکنیم و از دست مبتلا بیشتر استفاده کنیم.روش dual task یکی از روشهایی ست که استفاده میشود، یعنی به کودک فعالیتهای دو دستی بدهیم که فعالیت دو دستی کودک بیشتر شود تا بتواند از سمت مبتلای خود نیز استفاده کند.
برای هر اندام فوقانی ما قادر به استفاده از این روش نیستم. کودک باید یک مقدار ext مچ و حرکت انگشتان را داشته باشد. در کودکی که مچ کاملا در حالت drop است و قادر به ext مچ نیست و هیچگونه manipulation نداشته باشد و اسپاستیک شدید نیز باشد، رویکرد CIMT کارآمد نیست. باید ابتدا با یک سری تکنیکهای حرکتی مچ و انگشتان را تسهیل کرد و بعد با استفاده از رویکرد CMIT عملکرد کودک را بهتر کرد.
بهتر است که CIMT بعد از یک سالگی در کودک انجام شود. زمانی که کودک قادر هست self- feeding داشته باشد، از قاشق برای غذا خوردن و از اسباب بازیهایش برای بازی کردن استفاده کند.
بهتر است کودک را برای self-care آموزش دهیم مثل bathing ، brushing ، dressing که بتواند از دست مبتلایش در فعالیتهایی که به او آموزش میدهیم، استفاده کند. لازم است کودک را تشویق کنیم و کمکش کنیم که از دست مبتلا در فعالیتهایی که به او آموزش میدهیم و قادر به انجام آنها نیست، استفاده کند این کار باعث انگیزه بیشتری برای کودک میشود.
ما میتوانیم از شنا به عنوان یک رویکرد مکمل کاردرمانی کودکان فلج مغزی استفاده کنیم که تون عضلانی را تعدیل کنیم. و از طریق تعدیل تون عضلانی که منجر نرمال شدن میشود، دفورمیتیها و contracture ها را کاهش دهیم.
در این رویکرد قدرت عضلانی افزایش پیدا میکند، به بهبود عملکرد قلبی عروقی کمک میشود، به خصوص در جهت تسهیل استندینگ و گیت موثر است به این علت که کاهش وزن در آب و احساس سبکی کودک را توانمند میکند که در آب بایستد و حتی ممکن است بتواند چند قدمی هم بردارد، اما ممکن است وقتی به خشکی برگشت دوباره وضعیت استندینگ ضعیفتر شود. به همین خاطر اگر بتوانیم کاری کنیم که کودک وضعیتش را در آب حفظ کند و در آب بایستد میتواند در وضعیتش در خشکی موثر واقع شود.
به علت موج سینوسیای که استفاده از اسب ایجاد میکند میتواند به head control و بالانس تنه و کنترل تنه و تعدیل تون عضلانی کمک و احساس مثبت را برای کودک ایجاد کند، میتواند تون عضلانی را تعدیل و احساس کنترل روی بدنش را ارتقا بده و در نهایت منجر به self –steem برای کودک شود.
والدین، بچههایی که فلج مغزی دارند، اغلب از لحاظ روحی و عاطفی بشدت تحت فشارند. احساس گناه و اندوه زیاد از وضعیتی که کودکشان گرفتار آن است آنها را آزار میدهد. اگر شما جزو این دستهاید؟
سعی کنید اطلاعات خود را در مورد فلج مغزی کودکان افزایش دهید.! با اولیاء مدرسه هماهنگ باشید تا شرایط را مناسب وضعیت فرزندتان فراهم کنید.
فرزند خود را تشویق کنید. حمایت خانواده و امید، مهمترین پایههای یک زندگی سعادتمند برای این کودکان است. سعی کنید تا آنجا که میتوانید با وی مثل یک فرد طبیعی و سالم رفتار کنید.
آنها از ترحم و دلسوزی متنفرند چون هر بار که با دلسوزی با آنها رفتار میکنیم، در واقع به آنها یادآور میشویم که معلول هستند. تفریح کنید، صبور باشید و به بهبود امیدوار باشید.
از دیگر افراد فامیل و دوستان کمک بگیرید. مراقبت از این بچهها کار سختی است. به دیگران یاد بدهید چگونه از وی مراقبت کنند و به خودتان کمی استراحت دهید.
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب، و…) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی از خدمات گفته شده بهرهمند شوند.
جهت ثبت خدمات و محصولات خود در سایت؛ شما عزیزان میتوانید فرم “همکاری” را پر کنید تا تیم خانواده توانمند در اسرع وقت جهت هماهنگی لازم با شما تماس بگیرند.
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.