حرف نزدن کودک تا چه سنی طبیعی است؟
25/04/1402چه زمانی باید نگران حرف نزدن کودک باشیم؟
27/04/1402چه چیزی باعث زود حرف زدن کودک می شود؟ یکی از سوالات پرتکرار والدین از مشاوران سایت خانواده توانمند است. برای پاسخ به سوال چه چیزی باعث زود حرف زدن کودک می شود؟ لطفا انتهای مقاله سایت خانواده توانمند همراه ما باشید.
والدین برای پاسخ چه چیزی باعث زود حرف زدن کودک می شود؟ باید کمی در رفتار و عملکرد خود تغییراتی ایجاد کنند. کودکان تا 10 سالگی از طریق دیدن رفتار و عملکرد والدین بسیاری از مهارت ها از جمله مهارت های کلامی، ذهنی را می آموزند.
مهارت کلامی کودکان در صورت عملکرد مناسب مهارت ذهنی آنان حتما عملکرد مناسبی خواهد داشت. اما اگر کودک از نظر مهارت ذهنی مانند توجه، حافظه و… چالش داشته باشد در رشد مهارت کلامی با مشکلاتی مواجه خواهد بود. در سایر مقالات سایت خانواده توانمند در بخش گفتاردرمانی و کاردرمانی به عوامل تاثیر گذار در مهارت کلامی کودک پرداخته ایم. برای کسب اطلاعات کافی حتما به بخش مقالات سایت خانواده توانمند مراجعه کنید.
در این مقاله راهکارهای مناسب برای تقویت رشد مهارت کلامی کودکان را با شما به اشتراک می گذاریم.
روش توصیف
والدین در منزل می توانند از طریق اقدامات مختلف زمینه رشد مهارت کلامی را فراهم کنند. یکی از کارهای موثر برای زودتر حرف زدن کودک این است که همه کارها و موقعیت های برای کودک توصیف شود. به طور مثال زمانی که در خیابان منتظر هستید می توانید کودک را با اشیا مختلف مانند درختان و حیوانات مانند گربه، گنجشگ یا وسایل مانند ماشین، دوچرخه و.. آشنا کنید. به کودک بگویید:
- ببین گربه زیر ماشین رفت!!!
- گنجشگ بالای درخت برای خودش خونه ساخته!!!
- ماشین قرمزِ شبیه ماشین باباست!!!
- از توپ های رنگی تو اون کوچولو داره!!!
داستان بخوانید
استفاده از کتاب قصه های مناسب با سن آنان باعث زودتر حرف زدن کودک می شود. حتی با کمک هم کتاب قصه بسازید. البوم های عکس بهترین گزینه برای گفتن داستان های واقعی هستند. به طور مثال عکس ها را به کودک نشان دهید و به او به او بگویید:
- اینجا دایی به من هدیه داد چون تولدم بودو….
- اینجا عمه داشت تاب بازی می کرد،سیزده بدر رفته بودیم باغ بابا بزرگ و….
- بابا رفت برام بستنی خوشمزه گرفت دوتایی تو پارک باهم خوردیم بعدشم سوار اژدها شدیم و….
با استفاده از شخصیت های آشنا در عکس ها کودک سریعتر جذب داستان می شود در ضمن کلمات آشنایی مثل دایی، عمه، بابا را درموقعیت های مختلف می شناسد.
کاردستی درست کنید
متناسب با سن کودک با او کاردستی درست کنید. به طور مثال اگر کودک زیر دو سال است می توانید از میوه آرایی به جایی کاردستی استفاده کنید. با کمک میوه آرایی کودک را با مفاهیم مختلف مانند بابا، توپ، دایره، آب و… آشنا کنید.
اگر کودک بالای دو سال بود و نحوه استفاده از وسایل را می دانست با کمک هم کاردستی موردعلاقه او را بسازید. مثلا اگر به زنبور علاقمند بود با استفاده از مواد دورریز یا کاغذ رنگی با هم زنبور درست کنید و حین کار مراحل را به طور شمرده به او توضیح دهید. مثلابه او بگویید:
- الان وقتشه چسب بزنیم
- تو این دایره ها رو بزار روی کاغذ قرمز
- زنبور وقتی میخاد حرف بزنه میگه: وز وزو….
- زنبورها با هم زندگی می کنند
آشپزی کنید
انجام آشپزی با کودک باعث زودتر حرف زدن کودک می شود. به طور مثال موقع رنده کردن سیب زمینی دست خود را روی دست کودک بگذارید و باهم جلو و عقب بروید. به او بگویید:
- سیب زمینی میره بالا میاد پایین مثل سرسره
- سیب زمینی رنگش زرده
- سیب زمینی مون داره کوچیک میشه
- میخام با سیب زمینی برات کوکو درست کنم
- بیا با هم دیگه موادمون با سیب زمینی قاطی کنیم
- تو با دستت سیب زمینی رو هم بزن
متناسب با توانایی کودک و علاقمندی او از پتانسیل کودک استفاده کنید با اینکار مهارت ذهنی، حسی، جسمی کودک در کنار مهارت کلامی کودک رشد می کند.
نقاشی کنید
کودکان در تمام سنین به نقاشی علاقمند هستند. با کمک نقاشی علاوه بر تقویت مهارت دست ورزی کودک می توانید مهارت گفتاری او را نیاز تقویت کنید. برای شروع کار برای او محدودیت ایجاد نکنید. با کمک هم با استفاده از ماژیک یا رژ لب می توانید روی سینی نقاشی بکشید یا آرد رو روی سینی بریزید و با کمک اشکال مختلف را نقاشی کنید. حتی از خاک هم می توانید استفاده کنید. در حین نقاشی با ابزار مختلف می توانید با او صحبت کنید:
- الان با هم یه توپ خوشگل می کشیم
- خورشید خانم دوست داری بکشی میخای به آردمون یکم زردچوبه بزنیم تا زرد بشه!!!
جمع بندی
برای آگاهی بیشتر از مسیر رشد کودکان می توانید مقاله های گفتاردرمانی کودک 4ساله، 5 ساله، 6 ساله، 7 ساله سر بزنید.در ضمن در صورت نیاز به خدمات گفتاردرمانی لهجه، کودکان اوتیسم، سندرم داون، فلج مغزی، نابینا، ناشنوا، کم توان ذهنی و بزرگسالان مبتلا به سکته مغزی، پارکینسون، اختلال بلع، صوت، آفازی، شکاف کام، لکنت می توانید از متخصصان گفتاردرمانگر سایت خانواده توانمند استفاده کنید. برای دریافت خدمات مشاوره کافی است با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید