گفتار درمانگر؛ به بزرگسالان کمک میکند تا توانایی برقراری ارتباط واضح و صحبت کردن خود را به دست بیاورند و یا تقویت کنند.گفتاردرمانگر یا پاتولوژیست گفتار و زبان؛ کسی است که به ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات مرتبط با گفتار و زبان میپردازد.
همانطور که میدانید ما میتوانیم با خواندن و نوشتن، زبان بدن، حالات چهرهای و حتی با تماس چشمی با یکدیگر ارتباط برقرار کنیم.پس فعالیت گفتاردرمانگر منحصر به “صحبت کردن” نیست.
چرا که برای خیلی از افراد پیش میآید که به دلیل آسیبهای مغزی یا آسیبهای اندامهای صورت (مثل قطع عضو یا فلجی عضله زبان) قادر به صحبت کردن نیستند. ولی نباید این افراد را از ارتباط برقرار کردن محروم کرد. زیرا با تمرینات گفتاردرمانی در کنار سایر روشهای درمان میتوان دوباره خوب صحبت کردن را به این دسته از افراد هدیه داد.
برای دریافت مشاوره رایگان ( بدون پرداخت هزینه)در مورد هزینههای خدمات کاردرمانی و گفتار درمانی با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
در مواردی که فرد در روشهای ارتباطی دیگری به جز صحبت کردن مثل زبان بدن، تماس چشمی و… ضعیف است میتواند به گفتاردرمانگر مراجعه کند.این افراد به دلیل آشنایی تخصصی با فیزیولوژی و آناتومی اندامهای زبان، دهان، حلق، حنجره و بلع این توانایی را دارند که هم به گفتار بزرگسالان و هم به گفتاردرمانی کودکان کمک کنند تا نوع صحبت کردن خود را بهبود دهند. و به نوزادان یا بزرگسالانی که در بلعیدن و غذا خوردن مشکل دارند کمک میکند.
گفتار درمانگر با توجه به مشکل مراجعه کننده میتواند با متخصص مغز و اعصاب، متخصص اطفال، متخصص گوش و حلق و بینی، روانپزشک، روانشناس، شنوایی شناس، کاردرمانگر ذهنی و کاردرمانی جسمی، فیزیوتراپیست، معلم مدرسه (برای کودکانی که به مدرسه میروند)، و پرستار (در صورت حضور در بیمارستان) در ارتباط باشد و درمانی چندجانبه برای تاثیرپذیری هرچه بیشتر ارائه کند.
همچنین گفتاردرمانگر در بسیاری از موارد مثل افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند علاوه بر درمان مستقیم بیماری فرد، به اصلاح و بهبود محیط زندگی او میپردازد تا شرایط مساعدهتری برای بهبود وی به وجود بیاید.
گفتاردرمانی یک برنامه درمانی برای مشکلات گفتاری و یا لکنت است. این مشکلات ممکن است شامل مسائل مربوط به بیان، روان بودن کلام، تشدید یا پیچش صدا و محدود بدون واژگان باشد. مشکلات بیان عبارتند از تلفظ نادرست کلمات، تشدید مشکلات مربوط به روان بودن گفتار به دلیل لکنت زبان کودکان، تکرار صداها یا هجاهای طولانی است.
فعالیتهای گفتاردرمانی میتواند همه این مشکلات و موارد دیگر را درمان کند و بزرگسالان مبتلا به سکته مغزی یا آسیب مغزی و کودکانی که در انتخاب الگوهای گفتاری کند هستند، کمک کند. تمامی این موارد با استفاده کردن مکرر از تمرینهای کاردرمانی سکته مغزی امکان پذیر است.
این افراد نیازمند مراجعه به گفتاردرمانی و دریافت خدمات گفتاردرمانی میباشند.تا بتوانند توانایی ارتباط برقرار کردن را کسب کنند.اما نقش مهم گفتاردرمانگر در درمان این بیماران چگونه است؟
پارکینسون یک بیماری عصبی پیشرونده است که اغلب در سنین پیری بروز میکند. این بیماری در اثر تخریب سلولهای ترشح کننده یک ماده انتقال دهنده عصبی به نام دوپامین و تجمع مادهای به نام آلفا سینوکلئین ایجاد میشود. افزایش میزان نسبت استیلکولین به دوپامین در عقدههای قاعدهای مغز باعث بروز علائم لرزش- سفتی عضلات و کندی حرکات میشود.ارتعاش و لرزش دست و پا در حالت استراحت، کندی حرکات، سختی و خشک شدن دست و پا و بدن و نداشتن تعادل چهار نشانه اصلی این بیماری را تشکیل میدهند.
اختلالات گفتاری در افراد مبتلا به پارکینسون بسیار شایع است. بین 75 تا 90 درصد افراد مبتلا در طول بیماری خود دچار اختلالات صدا و گفتار میشوند.
روشهای درمانی شامل، درمان دارویی،جراحی، درمان رفتاری و درمان ترکیبی است. درمان دارویی، درمان استاندارد برای این بیماران است.درمان جراحی بر نقصهای حرکتی درشت و غیر گفتاری نتایج موفقیت آمیزی نشان داده است. ولی در کاهش و درمان علائم اختلال گفتاری کمتر اثر بخش بوده است. گفتاردرمانی به عنوان درمان رفتاری سبب هماهنگی تنفس، آواسازی و تولید میگردد و در بهبود علائم گفتاری و اختلالات بلع تاثیر به سزایی دارد.
اسکلروز متعدد(ام اس) نوعی بیماری خودایمنی است. این بیماری در سیستم عصبی مرکزی رخ میدهد و به ندرت با ناهنجاریهای سیستم عصبی محیطی همراه میشود بسته به محل ایجاد آسیب، علائم ممکن است شامل اشکالات در کنترل عضلات، تعادل، بینایی، گفتار، شناخت بلع و…باشد.
افراد مبتلا ممکن است اختلالات گفتاری زیر را داشته باشند:
گفتاردرمانگر پس از ارزیابی سیستمهای گفتاری در هر حیطه که نیاز به مداخلات بود، مداخلات خود را انجام میدهد.
گفتاردرمانی سکته مغزی یکی از مهمترین بخشهای درمان و توانبخشی سالمندان پس از سکته مغزی است. گفتار درمانی به تشخیص و درمان عوارض ناشی از سکته مغزی همچون اختلال تکلم و اختلال بلع میپردازد. این بیماری مغزی در اثر خونریزی مغزی (هموراژیک) یا وجود لخته خون در مغز ( ایسکمیک) رخ میدهد و بسته به محل رخ دادن آسیب مغزی، علائم و عوارضی را برای فرد به همراه دارد.
از آن جایی که سمت چپ مغز نقش اصلی را در گفتار فرد دارد بروز آسیب در آن قسمت مغز تاثیر مستقیم بر عملکرد گفتاری فرد دارد. این عارضه سبب میشود فرد نتواند به طور صحیح و روان صحبت کند تا جایی که ارتباط برقرار کردن فرد با اطرافیان دشوار میشود و حتی فرد ممکن است در درک جملات اطرافیان نیز دچار مشکل شود. گفتاردرمانی تا حد زیادی به فرد مبتلا به این عارضه مغزی کمک میکند تا بتواند بر مشکلات ایجاد شده غلبه کند.
اختلال تلفظ در بزرگسالان به این صورت است که فرد بزرگسال به راحتی صحبت میکند و فقط در تلفظ یک یا تعداد محدودی از صداهای گفتار مسئله دارد.این مشکل میتواند شدتهای مختلفی از عدم توانایی در تولید یک یا چند صدای خاص تا کمی اشکال در تلفظ یک یا چند صدای خاص را شامل میشود.اختلال در تلفظ صداهای س ، ز، ر، شایعتر است.اختلال تلفظ در بزرگسالان میتواند علتهای مختلفی (آناتومیکی) داشته باشد. گفتادرمانگر پس از ارزیابی، مداخلات خود را انجام میدهد. اگر میخواهید بیشتر در مورد درمان اختلالات گفتاری در بزرگسالان بدانید پیشنهاد میکنیم که حتما این مقاله را مطالعه کنید.
بلع یک مکانیسم پیچیده است. که در آن لقمهای که داخل دهان قرار میگیرد و از لحاظ حجم و بافت تغییر میکند تا بتواند به راحتی از طریق مری انتقال پیدا کند و وارد معده شود.بلع شامل 3 مرحلهی دهانی، حلقی، مری است. به هرگونه مشکل در مکیدن، جویدن، انتقال غذا به حلق و بلعیدن( قورت دادن) لقمه غذایی اختلال بلع گفته میشود. اختلال بلع ممکن است در نتیجه اختلال در یکی یا همهی مراحل بلع رخ دهد.
اختلال بلع در شدتهای مختلف ممکن است عوارض مختلفی برای فرد داشته باشد. یکی از عوارض شایع اختلال بلع آسپیراسیون مواد غذایی (ورود غذا به ریه) و در نتیجه آن عفونت ریه است که ممکن است باعث مرگ بیمار شود.
در صورت مشاهده علائم اختلال بلع بهتر است هرچه سریعتر به گفتاردرمانگر متخصص در حیطه بلع مراجعه کنید. گفتاردرمانگر با ارزیابی دقیق و شناسایی اختلال در هریک از مراحل بلع، برنامه درمانی مناسب را برای فرد انتخاب و اجرا میکند.
در موارد نادر، فردی که اختلال بلع شدید دارد ممکن است نیاز به یک لوله تغذيه NG Tube داشته باشد زیرا او قادر نیست غذا و مایعات کافی دریافت کند. گاهی نیز پس از گذاشتن انجی تیوب ( NG Tube) باز هم فرد قادر نیست طی مدت زمان کوتاهی قدرت بلع خود را بدست بیاورد و به زمان بیشتری نیاز داشته باشد که در این صورت پزشکان از PEG (لوله ای که مستقیما از روی شکم به معده وصل میشود) استفاده میکنند.
کنش پریشی گفتار(آپراکسی گفتار) یک اختلال ارتباطی عصب زاد و اختلال حرکتی گفتار میباشد. که در نتیجهی نقص در طرحریزی یا برنامهریزی حرکات گفتاری میباشد و اغلب با اختلالاتی همچون گفتارفلجی یا زبان پریشی هم رویداد میباشد.
کنش پریشی یا آپراکسی اکتسابی گفتار یکی از اختلالاتی است که ممکن است نتیجه سکته مغزی، تومور مغزی، ضربه مغزی و… می باشد. کنش پریشی گفتار در بزرگسالان در نتیجه آسیب مغزی میباشد و شدت آن بستگی به سن فرد و وسعت آسیب مغزی تفاوت دارد.
تلاش و تقلا کردن زمانی است که دهان تلاش میکند تا جایگاه مناسب برای تولید صدا را پیدا کند. زمانی که این آزمایش و خطا اتفاق میافتد صداها ممکن است طولانیتر یا با تکرار و یا بی صدا ادا شوند. بسیاری از بیماران ممکن است خودشان به تنهایی و به صورت غیرارادی صداها را کاملا درست و راحت بیان کنند. اما وقتی شخص دیگری از آنها این درخواست را بکند بیمار ممکن است با لبها و دهانش شروع به تقلا برای یافتن جایگاه آن صدا بکند.
بیماران از خطای گفتاری خود آگاه هستند و تلاش میکنند تا آنها را درست کنند. این شامل خرابگویی همخوانها، واکه ها و جانشینی صداها میشود. افراد با کنش پریشی گفتار معمولا درک و فهم بالایی از گفتار دارند در مقایسه با توانایی آنها در بیان گفتار و این توانایی به آنها این امکان را میدهد تا برای خود اصلاحی تلاش بکنند.
افرادی که از کنش پریشی گفتار رنج میبرند خطاهای نواخت گفتار را نشان میدهند، که شامل زیر و بمی، سرعت و ریتم غیر طبیعی میباشد. این نواخت آسیب دیده باعث میشود که گفتار آنها سرعت خیلی بالا و یا خیلی پایین بامکثهای زیاد داشته باشد. افراد با کنش پریشی گفتار معمولا تکیه هجاها را نادرست استفاده میکنند و گفتارشان حالت یکنواخت پیدا میکند.
تولید در این بیماران در کلمات و عبارات که نیاز به تنظیم و اصلاح تولیدی دارد و لبها و زبان باید به صورت مداوم برای صداهای مختلف حرکت کنند، سخت خواهد شد. برای مثال کلمه baby نیاز به تنظیم تولیدی کمتری دارد نسبت به کلمه dog که نیازمند دو حرکت لب و زبان برای تولیدش است.
تولید گفته، یک فعالیت مشکل در افراد کنش پریشی گفتار است. خطاها در کلمات چند هجایی بیشتر هستند و افراد کنش پریشی گفتار، اغلب از هجاهای ساده و دامنه محدودی از همخوانها و واکهها استفاده میکنند.
درست همان طور که یک ورزشکار باید عضلات خاصی را آموزش دهد تا آنها به درستی پاسخ دهند، یک گفتاردرمانگر نیز با شما همکاری خواهد کرد تا عضلات درگیر در گفتار شما را بازیابی کنید. این به معنی تمرین مکرر حرکات دهان است.
مراجعین بزرگسال گفتار درمانی پس از بهبود، عزت نفسشان افزایش پیدا میکند و در سایر حیطههای زندگی نیز در مسیر پیشرفت قرار میگیرند و میتوانند یک زندگی خوب و پر از امید را دوباره تجربه کنند.
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب، و…) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی از خدمات گفته شده بهرهمند شوند.
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.