آموزش بیان احساسات به کودکان با عروسک خرسی
19/04/1402چه چیزی باعث زود حرف زدن کودک می شود؟
26/04/1402معمولا سوال:حرف نزدن کودک تا چه سنی طبیعی است؟ برای والدین در مراحل مختلف رشد بچه ها پیش میاد به طور مثال:
- وقتی بچه رو مهد ثبت نام می کنند
- تو مهمونی بچه همسن و سال بچه شون می بینند
- تو شبکه های اجتماعی مادرها از بچه هاشون میگن
- تو خانواده خودشون یا خانواده همسرشون کودکی همسن کودک آنان باشد
والدین در این مواقع برای پیدا کرد جواب سوال: حرف نزدن کودک تا چه سنی طبیعی است؟ شروع به مقایسه کردن کودک با همسالانش می کنند و بعد دلواپسی هاشون شروع میشه. چند وقتی با این دلواپسی ها دست و پنجه نرم می کنند و بعدش از متخصصان گفتاردرمانی مشورت می گیرند!!!
مقایسه کردن بچه ها با همدیگر بد نیست مزایا زیادی دارد به طور مثال والدین با مقایسه کردن متوجه روند رشد کودک و نکات مثبت و منفی تربیت خودشان می شوند.
اما اگر مقایسه کردن به طور درست انجام نشود والدین با چالش های زیادی روبه رو خواهند بود. به طور مثال برای پیدا کردن جواب حرف نزدن کودک تا چه سنی طبیعی است از طریق مقایسه کردن خانواده ها باید عوامل مختلف تاثیر گذار در رشد مهارت کلامی کودک را بررسی بکنند از جمله:
محیط رشد کودک
- آیا کودک در محیط غنی کلامی قرار دارد؟
- والدین او از نظر کلامی افراد کم حرف یا پرحرفی هستند؟
- آیا کودک همواره از وسایلی مانند وسایل ارتباطی یک طرفه مانند تلویزیون استفاده می کنند؟
- آیا والدین به کودک فرصت می دهند او با زبان کودکی اشاره یا تولید هجا و… خواسته خود را بیان کنند یا آنان پیش دستی می کنند و بلافاصله بدون تلاش کودک خواسته او را رفع می کنند؟
- برای رشد مهارت کلامی کودک از چه اسباب بازی های استفاده می شود؟
- برای تقویت مهارت کلامی او والدین از چه شیوه های استفاده می کنند مثلا تنها به گفتن: بگو آب بسنده می کنند؟
- نحوه بازی های کودک به چه شیوه ای است؟
- کودک با همسالان خود تا چه حدی ارتباط دارد؟
عوامل مرتبط با کودک
- آیا کودک مهارت شناختی مناسبی دارد؟
- آیا کودک توانسته مهارت های پیش کلامی را کسب کند؟
- آیا کودک شنوایی مناسبی دارد؟
- آیا کودک اختلال حسی دارد؟
- آیا کودک با تقویمی رشد از نظر جسمی و درکی رشد می کند؟
ارزیابی مهارت کلامی کودک در منزل
والدین برای ارزیابی کودک در منزل جهت اطلاع از نحوه رشد مهارت کلامی کودک می توانند از تقویم رشدی کودکان استفاده کنند.
مهارت کلامی کودکان طبق تقویم رشدی
-
ویژگی بازر گفتار کودکان در سن12 تا 18 ماهگی « گفتار تک کلمه» است. تعداد واژگان کمتر از 50 کلمه می باشد. سرعت افزایش کلمات کمتر از 5 واژه در ماه است.
-
گفتار کودکان در سن 18 تا 24 ماهگی به صورت گفتار دو کلمه و گفتار تلگرافی است. علاوه بر اسم، فعل و ضمیر هم به نوع واژگان افزوده می شود. واژگان بین 50 تا 100 کلمه افزایش می یابد. همزمان با ظهور افعال برخی اجزای صرف فعل نیز ظاهر می شوند.
-
مرحله بیان جمله های ساده و مرکب و کاربرد اجزای دستوری و قواعد صرفی- نحوی، گاهی کاربرد قواعد صرفی نادرست و خودساخته، پدیده ی انفجار واژه ها و افزایش بیش از 500 واژه ی بیانی، ویژگی سن 24 تا 30 ماهگی است.
-
واژگان متنوع در گفتار کودکان در سنین 30-36 ماهگی دیده می شود. طول گفته های کودک افزایش می یابد. کودکان از ترکیب جمله های ساده و بیان جمله های مرکب پایه و پیرو و شرطی استفاده می کردند.
-
بیان وقایع، تجربیات و داستان کوتاه با استفاده از جملات پی در پی، تنوع در بیان واژگان وصفی و اجتماعی علاوه بر نوع واژگان قبل از 36 ماهگی و تولید صحیح صداهای گفتاری و افزایش وضوح گفتار، از ویژگی های گفتار و زبان کودکان در سنین 36 تا 48 ماهگی است.
مراجعه به گفتاردرمانی
در صورتی که مهارت کلامی کودک با تقویم رشدی ارزیابی شد و خانواده متوجه نکات ابهام برانگیز شدند می توانند از متخصصان گفتاردرمانی کمک بگیرند. متخصصان گفتاردرمانی برای ارزیابی مهارت کلامی کودکان نیاز به جمع آوری نمونه گفتار کودک در موقعیت های مختلف دارند. با استفاده از علاقمندی های مختلف و فعالیت های روزمره کودک و استفاده از وسایلی مانند ضبط صوت و دوربین می توان اطلاعات گفتاری کودک را جمع آوری کردبه طور مثال:
- حین بازی کودک با اسباب بازی ها می توان نحوه گفتگو کودک را ثبت کرد.
- برای ارزیابی مهارت توصیف کودک می توان از آلبوم و یا کتاب های داستان و کتاب های مصور استفاده کرد و کودک را به توضیح در مورد آن تصاویر تشویق کرد.
- گفتگو کودک با والدین، مربی نیز می تواند اطلاعات خوبی درباره مهارت کلامی کودک در اختیار گفتاردرمانگر بگذارد.
جمع بندی
برای آگاهی بیشتر از مسیر رشد کودکان می توانید مقاله های گفتاردرمانی کودک 4ساله، 5 ساله، 6 ساله، 7 ساله سر بزنید.در ضمن در صورت نیاز به خدمات گفتاردرمانی لهجه، کودکان اوتیسم، سندرم داون، فلج مغزی، نابینا، ناشنوا، کم توان ذهنی و بزرگسالان مبتلا به سکته مغزی، پارکینسون، اختلال بلع، صوت، آفازی، شکاف کام، لکنت می توانید از متخصصان گفتاردرمانگر سایت خانواده توانمند استفاده کنید. برای دریافت خدمات مشاوره کافی است با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید