چرا کودکم وقتی نزدیک شیر آب میشود، میترسد؟
چرا با دیدن اشیاء چرخان میخکوب و مجذوب میشود؟
چرا در پارک به زمین بازی نمیرود و از بازی های حرکتی مثل تاب و سرسره گریزان است؟
اگر شما نیز به دنبال پاسخ سوالات مطرح شده هستید حتما تا انتهای مقاله همراه ما باشید. در این مقاله به درمان اختلال حسی کودکان می پردازیم و راهکارهای درمان اختلال حسی کودکان مانند تعدیل سازی حس شنیداری، لامسه، چشایی، بویایی، حرکتی را به صورت جداگانه ارائه می کنیم.
یکی از راههای درمان اختلال حسی کودکان این است که کودک با محیط پیرامون خود در تعامل باشد، تعامل کودک با دنیای واقعی فرصت های مناسبی را برای رشد سیستم عصبی ایجاد می کند. یکی از توصیه های مهم به خانواده ها این است که والدین در این تعاملات از فعالیتهای مناسب استفاده کنند و فضای مناسبی برای رشد کودکان ایجاد کنند. هر فعالیتی که در کتابها یا اینترنت انتخاب کرده اید، ممکن است برای نیازهای حسی کودک شما مناسب و لازم نباشد. بنابراین لازم است رفتار کودک را در طی روز، حین فعالیتهای مختلف بررسی شود و نیازهای کودک شناخته شود تا متناسب با نیاز و اختلال کودک خودتان راهکار انتخاب کنید. در ضمن برای ارزیابی درست مسئله کودک خود، حتما از کاردرمانگران مجرب راهنمایی بگیرید تا بتوانید به درستی مسیر درمان کودک خود را طی کنید.
یکی از راههای درمان اختلال حسی کودکان در منزل این است که محیط زندگی او از جنبه های مختلف حسی برای او مناسب باشد تا کودک در محیط زندگی خود مانند خانه ، مدرسه و… بتواند اختلالات حسی خود را تعدیل کنند. جهت مناسب سازی محیط برای درمان اختلال حسی کودکان در منزل کافیست به نکات کاربردی زیر توجه کنید:
کودکانی که دارای بیش حسی شنیداری هستند به راحتی از صداهایی محیطی آزرده میشود. گاهی برای جلوگیری از صداهای محیطی خود صداهایی تولید میکند( زمزمه میکند) تا صداهای محیطی را کمتر بشنود. گاهی روی گوشهای خود را میگیرد، عصبانی تر میشود، میترسد، یا فرار میکند.
کودکانی که دارای بیش حسی لامسه هستند از لمس های سطحی و لمس های ناگهانی و غیر قابل پیش بینی آزرده میشود. ترجیح میدهد از دیگران فاصله داشته باشد. هنگام زنگ تفریح و صف بستن و سوار شدن به سرویس احساس ناراحتی و بیقراری دارد. پوشیدن لباس هایی که به تن میچسبند را دوست ندارد( کلاه و دستکش). در غذا خوردن مشکل پسند است و هر نوع بافت غذایی را نمیتواند تحمل کند.
کودکانی که دارای بیش حسی چشایی هستند معمولا بافت بعضی غذاها را دوست ندارند. معمولا از غذاهای جدید با طعم و رنگ و بافت جدید پرهیز میکنند. از غذاهایی با بافت مخلوط اجتناب میکنند و به این علت معمولا غذاهای محدودی را میپسندند. غذاها و نوشیدنیها را فقط در دمای خاصی( ولرم) میخورند. ترجیح میدهند مواد غذایی مختلف را جداگانه بخورند ( اول گوشت، بعد سیب زمینی و بعد حبوبات را مصرف کنند).
این کودکان نسبت به سایر حرکت بسیار حساسند و از انجام بعضی حرکات پرهیز میکنند یا احساس بی قراری میکند. در انجام بعضی حرکت ممکن است حالت تهوع داشته باشند( مثلا در فعالیت هایی که مرکز ثقل آنها به بالا و پایین میرود). در مسافرت با اتومبیل یا هواپیما ممکن است حال خوبی نداشته باشند. معمولا از فعالیت های راندن و تاب خوردن پرهیز مینمایند. اغلب در فعالیتهایی که پاهایشان از زمین فاصله دارد( تاب خوردن) مضطرب و بی قرار میشوند. ممکن است از ارتفاع یا سوار شدن به آسانسور بترسند. به نظر میرسد که هماهنگی حرکتی خوبی ندارند یا زمانبندی حرکت را درست انجام نمیدهند و ترتیب و توالی حرکتی را رعایت نمیکنند.
این کودکان در محیطهایی که تحریک بینایی زیادی دارد، احساس ناراحتی و بی قراری میکنند( محیطهای شلوغ پرنور و رنگی). معمولا هنگام فعالیت های بینایی( خواندن) یا دیدن تصاویر رنگی و پیچیده خیلی زود خسته و تحریک پذیر میشوند و در این مواقع ممکن است چشمهای خود را بمالند، یا دچار درد سر یا لوچی شوند، در حالیکه به عینک نیاز ندارند. زمانهایی که میز کار یا اتاقشان شلوغ باشد، مضطرب میشوند از نگاه کردن به افراد اجتناب میکنند. نورهای فلورسنت( مهتابی) را تحمل نمیکنند.
این نوع فعالیتها میتواند به برنامه روزانه کودک اضافه گردد تا سیستم پردازش حسی تنظیم بهتری داشته باشد و غالبا برای کودکانی مناسب است که الگوی پردازش حسی آنها کم پاسخدهی ( ثبت حسی ضعیف) و ولع حسی است.
کودکانی که کم حسی دارند، به تحریکات حسی، کم پاسخ میدهند و آرام و کم تحرک به نظر میرسند. برای این کودکان می توانید راهکارهای زیر را برای تقویت حس های مختلف آنان در منزل و محیط زندگی آنان انجام دهید.
اختلالات حسی کودکان، مشکلات شایعی هستند برای درمان اختلال حسی کودکان توصیه میکنیم شما عزیزان برای دریافت مشاوره دقیقتر در مورد علائم اختلال حسی و تشخیص آن، در اسرع وقت به بهترین کلینیک کاردرمانی شهر خودتان مراجعه کنید. برای آشنایی با متخصصین کاردرمانی شهر خود میتوانید از مشاوره تلفنی رایگان استفاده کنید تا با بهترین متخصصین کاردرمانی حسی آشنا شوید.
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.