بازی های گفتار درمانی برای تقویت مهارت کلامی
13/04/1400کاردرمانی سکته مغزی
18/04/1400این روزها به خاطر خرج و مخارج زیاد گفتاردرمانی، اکثر خانوادهها ترجیح میدهند که گفتاردرمانی کودکان در منزل صورت بگیرد. تعرفه های گفتاردرمانی هر ساله تغییر کرده و روی یک عدد ثابتی نمیماند.
اما سوال اینجا است که آیا آموزش در خانه به تنهایی کافی است؟ یا نه؟
آیا والدین به تنهایی میتواند گفتار کودک را بهبود بخشند یا برای حرف زدن بهتر کودک حضور یک متخصص هم اجباری است؟!
از نظر سایت خانواده توانمند و سایر متخصصین، خانوادهها و گفتاردرمانگران باید با هم و در کنار هم برای رشد گفتار کودک تلاش کنند. چرا که این دو مکمل هم بوده و هر دو نقش مهمی در آموزش کودکان دارند.
ما در این مقاله با فعالیت های روزمره مثل آشپزی قراره شما را با گفتاردرمانی کودکان در منزل آشنا کنیم.
نادیا و آموزش گفتاردرمانی در منزل
نادیا 4 سالشه!!!
تو 8 ماهگی به خاطر شکاف کام عمل شد!!!
نادیا زیاد حرف نمیزنه!!!
تازه وقتی حرف میزنه کلمات رو غلط و غلوت میگه!!!
موندم چیکار کنم تا صحبت کردنش بهتر بشه؟!
مشاور سایت خانواده توانمند به مامان نادیا، گفتاردرمانگر متخصص معرفی کرد!!!
الان چند ماه نادیا به همراه مادرش گفتاردرمانی میره!!!
به گفته مادر نادیا خداروشکر الان گفتارش نسبت به گذشته بهتر شده، عالی نشده ولی خب داریم با هم تلاش میکنیم که عالی بشه.
مامان نادیا میگفت: گفتاردرمانگر تمریناتی گفتاردرمانی در منزل را به من معرفی میکرد!!!
من تمرینات گفتاردرمانی در منزل را با کارهای آشپزیم تلفیق می کردم!!!
من و نادیا عاشق آشپزی هستیم!!!
خانم گفتاردرمانگر میگفت: برای برای انجام تمرینات گفتاردرمانی کودکان در منزل باید به علایقشون توجه کرد وگرنه بچهها باهاتون راه نمیان!!!
اگر والدین تمرینات گفتاردرمانی کودکان در منزل را انجام ندهند کلاس های گفتاردرمانی زیاد فایدهی ندارد. اگه خانوادهها تو مسیر توانبخشی حرفه ای بچهها همراه متخصصین توانبخشی باشند به نتایج بهتری میرسیم.
سادهترین تعریف از گفتاردرمانی کودکان
“گفتاردرمانی کودکان“، روشی است که به بهبود گفتار کودک منجر میشود. این روش به او کمک میکند تا مشکلات زبانی و گفتاری خود مانند اختلالات واجی و صدا، بیان ضعیف، لکنت زبان و… را برطرف کند. گفتاردرمانی به کودکان یاد میدهد که حجم صدای تولید شده را کنترل کنند و کلمات و صداها را به شیوه درست ادا کنند.
در گفتاردرمانی کودکان نحوه استفاده از کلمات مورد نظر خود را در قالب جمله را یاد می گیرند. گفتار درمانی، علم بررسی بیماری یا اختلالاتی است که روی گفتار فرد تاثیر میگذارد.
متخصصان درمانگر وظیفه درمان کودکانی را به عهده دارند که در درک و بیان زبان مادری دچار مشکل هستند. همچنین در افراد بزرگسال نیز گفتار درمانی برای افرادی مناسب بوده که نمیتوانند خوب صحبت کنند و ضعف گفتاری دارند.
در واقع ضرورت استفاده از خدمات گفتاردرمانی مخصوص سن خاصی نبوده و ممکن است افراد در سنین مختلف به این خدمات نیاز پیدا کنند. از یک نوزاد گرفته تا افراد مسنی که در اثر سکته قدرت تکلم خود را از دست دادهاند، ممکن است در مقطعی به متخصص درمانگر مراجعه کنند. بهترین درمانگر کسی است که بتواند با افراد در سنین متفاوت، ارتباط درست برقرار نماید.
عمدهترین اختلالات گفتاری، عقب ماندگی ذهنی است که خود میتواند پایهگذار بسیاری از اختلالات دیگر باشد. در بحث مشکل جسمی باید به نقیصههای کم شنوایی یا ناشنوایی در کودکان، کم بینایی یا نابینایی اشاره کرد. در سیستم شنیداری، بیان گفتار از طریق شنیدن حاصل میشود که چنان چه اختلالی در این قسمت به وجود آید، تأخیر در رشد زبان و گفتار، قابل مشاهده است.
شناسایی اختلالات گفتاری کودکان
مشکلات گفتاری را میتوان در مرز بین ۱۲ تا ۲۴ ماهگی مشاهده کرد. در این سن، کودک به جای گفتار باید بتواند از علم اشاره به خوبی بهره ببرد مانند (بای بای یا بَه بَه) و در تقلید صداها مشکلی نداشته باشد مانند تقلید صدای یک حیوان، جیغ زدن و…زمانی که سن کودک از ۲ سالگی فراتر رفت، باید بتواند صداها و لغاتی را بیان کند و فقط مختص یک صدا یا لغت – آن هم تکراری – نباشد.
در صحبت کردن، خانواده ها باید به تُن صدا و گرفتگی آن توجه داشته باشند. کودکانی که در این سن، در انجام کارهای ساده با مشکل مواجه می شوند، جملات را به طور کامل بیان نمیکنند و فقط از کلمات محدود استفاده مینمایند. اگر کودکی در فهمیدن و درک مطالب مشکل دارد، در معرض خطر قرار دارند و به منظور پیشگیری از مشکلات گفتاری باید توجه بیشتری به آنان نمود. در چنین شرایطی است که اگر والدین متوجه مشکلات خاصی در روند گفتاری فرزند خود شدند حتما باید از کمک تخصصی یک گفتاردرمانگر بهره برده و مشاوره لازم را داشته باشند.
چرا گفتاردرمانی مفید است؟
زبان، اصلیترین راه برای برقراری ارتباط با دیگران است. گفتار درمانی باعث حل مشکلات ناشی از اختلالات ارتباطی و گفتاری میشود. استفاده کردن از خدمات گفتار درمانی نه تنها باعث بهبود بیان، زبان و درک کودک شده بلکه مشکلات بلع و غذا خوردن او را نیز حل میکند. در موارد بسیاری دیده شده کودکانی که با مشکل تکلم درگیر هستند، در بلع نیز ضعف دارند. درمانگرها با استفاده از تمرین های مختلفی که طراحی کردهاند، مشکلات تکلم، ارتباط و حتی غذا خوردن کودکان را حل میکنند.
خدمات گفتار درمانی برای کودک سبب شده که تواناییهای درک و استفاده از زبان و قدرت تکلم او بسیار بهتر شود.در واقع متخصصان درمانگر بر روی دو قسمت تمرکز میکنند:طراحی و اجرا تمرین برای قسمت دهان، که جهت تولید صدا و ساخت کلمات و جملات به کار میروند.متخصصان گفتاردرمانی برای بهبود توانایی درک و بیان گفتار کودک نیز از تصاویر و علائم و سیستمهای همچون کامپیوتر، موبایل و … بهره میبرند.
اختلالات گفتاردرمانی
- گفتار ( تکلم)، زبان، اختلال بلع، صوت و ارتباط از جمله حوزههای اصلی در گفتار درمانی هستند. برخی از مشکلات گفتاردرمانی به این صورت هستند:
- مشکلات در پیدا کردن کلمات: این نوع مشکلات معمولا به علت نقصهای خاص زبانی همچون تاخیر زبانی به وجود میآیند.
- مشکلات در زمینه ارتباط اجتماعی: معمولا در چگونگی انتقال افکار و نظرات به دیگران بروز میکند.
- آسیب ساختاری زبان: فرد در ساخت جمله با مشکل مواجه میشود. جملاتی توسط کودک ساخته میشود، دستور زبان درستی ندارند.
- مشکلات در زمینه خواندن و نوشتن: این مشکلات ناشی از ارتباط حروف و صداها، ارتباط کلمات و معنی هستند.
- مشکلات صوتی: فرد صداهای بسیار نازک و یا گوش خراشی تولید میکند. این صداها باعث تضعیف ارتباط اجتماعی این فرد میشوند.
- مشکلات ادراکی: باعث ضعف در ارتباط برقرار کردن فرد با سایرین میگردد.
گفتاردرمانی کودکان در منزل
در این مقاله، تمرینات ساده و ابتدایی از گفتاردرمانی به شما آموزش داده شده است که هر یک از این تمرینات را به راحتی میتوانید در منزل و در حین آشپزی انجام دهید. ما در ادامه میخواهیم با آشپزی کردن در منزل به شما یاد بدهیم که چگونه میشود در حین آشپزی تمرینات گفتاردرمانی کودکان در منزل انجام دهید. البته شما همچنین میتوانید روشهای “کاردرمانی در منزل برای کودکان” را در کنار گفتاردرمانی او به صورت ساده و کاربردی انجام دهید.
فقط نکته حائز اهمیت در اینجا این است که اگر در تمریناتی که در ادامه معرفی شده است، فرزندتان دچار مشکل است و به سختی واژههای ارائه شده را بیان میکند مشورت با گفتاردرمانگر ضروری است.
تمرین اول برای گفتاردرمانی کودکان در منزل
ژله فقط برای خوردن نیست، گاهی وقتها با آن هم میتوان تمرینات گفتاردرمانی کودکان در منزل را انجام داد!!! یکی از انواع ساده و بسیار خوشمزه دسر که معمولا همه ما عاشق آن هستیم، ژله است که میتونیم برای انجام گفتاردرمانی کودکان در منزل ازش استفاده کنیم. شما میتوانید برای درست کردن ژله، به سادگی از یک پودر ژله آماده استفاده کنید، یا اگر دوست داشته باشید، میتوانید به جای استفاده از پودر آماده، خودتان در خانه یک ژله سالم و خوش طعم درست کنید و گفتاردرمانی بچهها رو باهاش انجام دهید لطفا حین سپردن مسئولیت به بچهها به علایق و توانایی بچهها توجه کنید..
همانطور که در ابتدا هم گفتیم ما میخواهیم گفتاردرمانی کودکان در منزل را با آشپزی انجام دهیم. پس با ما همراه باشید تا یاد بگیریم چگونه میشه تمرینات گفتاردرمانی کودکانمان رو با آشپزی انجام دهیم.
ویژگی بازی برای گفتاردرمانی
برای بچههایی که خیلی اهل «کثیفکاری» و با دست خوردن غذا نیستند، وجود اسباببازی انگیزه ایجاد میکند که کمی با دستانشان کار عملی انجام بدهند. همچنین حس سرما و چسبندگی ژله و هیجان درآوردن اسباببازیها لحظات شادی را برای بچهها فراهم میکند. اما نکته مهمی که احتمالا شما منتظرش بودید این خواهد بود که گفتاردرمانی کودکان در منزل چگونه صورت گرفته است؟ اجازه دهید تا به شکل یک چک لیست توضیح دهیم.
گفتاردرمانی کودکان در منزل در حین تهیه ژله:
- افزایش درک دستوری مثل: پودر رو بریز داخل ظرف .
- درک دستوری جملات دو قسمتی مثل: پودر بریز و ظرف رو بشور
- تقویت حافظه بینایی مثل: چیا ریختی داخل ظرف؟
- تقویت حافظه شنوایی مثل: آخرین کلمهای که شنیدی چی بود؟
- تقویت ادراک بینایی و شنوایی
- آشنایی با مفاهیم مثل: داغ ، سرد، گرما، زیاد، کم، کثیف، تمیز (وقتی ژله آماده شد میتوانید از اسباب بازی حیوانات استفاده کنید، حیوانات را داخل ژله فرو ببرد و پنهان کند و با کمک حس لامسه واژگان کثیف و تمیز را بشناسد.)
- آشنایی و افزایش دایره واژگان بیانی و درکی مثل: همزن، بشقاب، شکر، پودر، دستمال،
- آموزش حالتها مثل: شل، سفت، لرزان، چسبناک
- آشنایی و افزایش دایره افعال امری و گذشته مثل: بریز، هم بزن، ریختم، فشار بده (بعد از آماده شدن ژله می توانید از او بخواهید فشار دهد این کار باعث تحریک حسی نیز میشود)
- آموزش توالی مثل: اول، وسط، آخر
- آموزش رنگها و آموزش مزهها
- آشنایی با ویژگی میوهها
- آشنایی با انواع احساسات مثل: ژله درست کردیم خوشحالیم، مامان خوشحال شد.
تمرین دوم برای گفتاردرمانی کودکان در منزل
مادر و پدرهای عزیز حین آشپزی با بچهها لطفا مراحل آشپزی را به صورت گام به گام برای آنها تعریف کنید تا بهتر بتونید به بچهها آموزش بدید. هدف ما از گفتن و تهیه این غذاها دادن دستور پخت به شما نیست. بلکه ما و شما و کاردرمانگران و گفتاردرمانگرها هدف بزرگتری داریم و آن بهبود گفتار کودک است.
از آنجایی که بیشتر اقدامات آشپزی ما به صورت خودکار انجام میدهیم فراموش میکنیم که دلیل ما از این آشپزی در منزل آموزش است. و از این امر غافل میشویم که فهمیدن این موضوعات چقدر به یادگیری بچهها کمک میکند. پس برای انجام بهتر گفتاردرمانی کودکان در منزل در ابتدا تمام گامهای آشپزی را برای خودمان از قبل مشخص کرده باشیم تا با حوصله و متناسب با توانایی بچهها کارها رو جلو ببریم. به طور مثال:
مراحل پخت:
در ابتدا سیب زمینی ها را تمیز می شوییم سپس در قابلمهای به همراه مقداری آب قرار میدهیم تا آبپز شوند.
در مرحله دوم: پس از اینکه سیب زمینیها پخت، پوستشان را میگیریم و با رنده متوسط رنده میکنیم. البته میتوانیم برای سرعت بیشتر سیب زمینیها را با گوشتکوب له کنیم.(برای گرفتن نتیجه بهتر اجازه دهید تا جایی که به کودک آسیب نرسد تمامی مراحل را فرزند شما انجام دهد.)
و…
گفتاردرمانی کودکان در منزل درحین تهیه کوکو:
- افزایش درک دستوری مثل: مواد رو بریز داخل ظرف .
- درک دستوری جملات دو قسمتی مثل: مواد بریز و ظرف رو بشور
- تقویت حافظه بینایی مثل: چیا ریختی داخل ظرف؟
- تقویت حافظه شنوایی مثل: آخرین کلمهای که شنیدی چی بود؟
- تقویت ادراک بینایی و شنوایی
- آشنایی با مفاهیم مثل: داغ ، سرد ، گرما، زیاد، کم، کثیف، تمیز
- آشنایی و افزایش دایره واژگان بیانی و درکی مثل: همزن، بشقاب، دستمال،
- آموزش حالتها مثل: شل، سفت، چسبناک
- آشنایی و افزایش دایره افعال امری و گذشته مثل: بریز، هم بزن، ریختم، فشاربده
- آموزش توالی مثل : اول ، وسط، آخر
- آموزش رنگها و آموزش مزهها
کلام آخر
مادر و پدرهای عزیز؛ متخصصین حوزه “توانبخشی” به تنهایی نمیتوانند به بچههای با نیازهای ویژه کمک کنند. آنها برای گرفتن نتیجه بهتر نیازمند همراهی و کمک شما هستند. سایت خانواده توانمند هم در این مقاله گفتاردرمانی کودکان در منزل و در سایر مقالهها سعی دارد تا مفاهیم کاربردی و آموزشی را برای آموزش شما جمع آوری کند و در اختیارتان بگذارد.
خانوادهها زمانی می توانند به کودکان خود کمک کنند که توسط متخصصین حوزه گفتاردرمانی به خوبی آموزش دیده باشند، حتما در انتخاب متخصص برای کودکان دلبندتان به این نکته توجه کنید که چقدر متخصص گفتاردرمانی یا کاردرمانی برای آموزش شما وقت میگذارد. عدم حضور شما در مسیر توانبخشی کودک و عدم دقت در انتخاب یک متخصص خوب برای کمک و بهبود شرایط گفتاری فرزندتان شاید بزرگترین اشتباه باشد.
در صورت نیاز به خدمات گفتاردرمانی لهجه کودکان اوتیسم، سندرم داون، فلج مغزی، نابینا، ناشنوا، کم توان ذهنی و بزرگسالان مبتلا به سکته مغزی، پارکینسون، اختلال بلع، صوت، آفازی، شکاف کام، لکنت می توانید از متخصصان گفتاردرمانگر سایت خانواده توانمند استفاده کنید. برای دریافت خدمات مشاوره کافی است با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات فروشگاهی که شامل (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب، و… بوده است.) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
2 دیدگاه
لطفا من رو راهنمایی کنید من تمام تمرین های گفتار درمانی که درمانگر دخترم گفته رو انجام میدم. اما بنظرم نتیجه ی که به دنبالش هستم رو نمگیرم نمیدونم مشکل از منه؟ یا از دختر من😔
شما میتونید از طریق راههای ارتباطی با خانواده توانمند تماس بگیرد و از مشاوره رایگان ما کمک بگیرید.