آموزش عدد سه به کودکان با درب بطری
02/12/1401معرفی انواع اختلالات حسی به کودکان
03/12/1401در این مقاله به علائم اختلال یکپارچگی حسی کودکان در مدرسه می پردازیم. معمولا والدین تنها راهکار درمان اختلالات یکپارچگی حسی کودکان را مراجعه به کلینیک های کاردرمانی و مصرف دارو می دانند.
کودکان از خدمان کاردرمانی حسی در کلینیک های توانبخشی به مدت یک ساعت استفاده می کنند برای 23 ساعت بعد چه باید کرد؟
برای درمان کودکان دارای اختلالات حسی والدین باید بستر مناسب برای زندگی و آموزش آنان فراهم کنند. با ایجاد بستر مناسب برای کودکان دارای اختلالات یکپارچگی حسی می توان به آنان فرصت یادگیری بدون زجر و مشقت داد. اگر محیط یادگیری کودکان دارای اختلالات حسی مناسب نباشد آنان به مرور از آموختن و محیط های آموزشی مانند مدرسه بیزار می شوند و این بی علاقگی را به شکل های مختلف مانند اضطراب جدایی، لجبازی، انزو یا کم رویی، پرخاشگری، ترس و.. نشان می دهند.
چالش های کودکان دارای اختلال یکپارچگی حسی در مدرسه
زمانی که کودک با اختلال یکپارچگی حسی در خانه حضور دارد والدین میتوانند نهایت کنترل لازم را روی او اعمال کرده و نیازهای او را برآورده کنند، اما زمانی که چنین کودکی وارد مدرسه می شود، چه اتفاقی خواهد افتاد؟
کلاسهای درس اغلب مکانهای چالش آوری برای کودکان با اختلال یکپارچگی حسی هستند. کلاسهای درس با مجموعه زیاد از کاغذها و لوازم التحریر مختلف بروی میز، تخته هایی پر از نوشته و کاغذهایی روی دیوار تزیین می شوند. در ضمن صدای همکلاسیها، معلم، صدای باز و بسته شدن مداوم در کلاس یا پنجره، برای کودکان دارای اختلالات حسی بسیار دردسر ساز می باشد.
نورهای فلوئورسنتی که برای روشنایی کلاس از آنها استفاده میشود برای کودکان با اختلال یکپارچگی حسی بسیار تشویش آور و ناراحت کننده هستند. با این شرایط یک کودک دارای اختلال حسی چگونه می تواند مانند همسالان خود بیاموزد؟
تنها راهکار برای کمک به این کودکان معرفی علائم اختلال یکپارچگی حسی کودکان در مدرسه به والدین و کادر مدرسه از جمله معلم می باشد. با شناخت علائم اختلال یکپارچگی حسی کودکان در مدرسه کادر مدرسه می توانند شرایط بهتری برای یادگیری این کودکان فراهم کنند.
علائم اختلالات یکپارچگی حسی کودکان در مدرسه
علائم اختلال یکپارچگی حسی کودکان در مدرسه به شکل های مختلف خود را نشان می دهد که در این قسمت از مقاله به چند مورد مهم اشاره می کنیم.
- کودک با اختلال یکپارچگی حسی معمولا اختلال توجه و تمرکز در حین انجام فعالیت های کلاسی دارند. مشکلات توجهی این کودکان در کلاس ربطی به اختلال بیش فعالی ندارد. این کودکان تلاش فراوانی برای توجه کردن میکنند اما به دلیل مشکلات حسی مختلفشان قادر به تمرکز در کلاس نیستند.
- کودکان دارای مشکلات حس شنیداری معمولا در تفکیک صدا از میان صداهای مختلف مشکل دارند. تشخیص صدای معلم از میان مجموعه ای از صداها برای آنان مشکل می باشد.
- کودکان دارای اختلالات حس بینایی معمولا در تشخیص نوشته ها روی تخته مشکل دارند. معمولا اطراف تخت ها در کلاس درس با انواع مواد و شکل و تصاویر تزیین می شود. تزیینات اطراف تخته و نوشته های بسیار بروی تخته مانع توجه و تمرکز کودک می شود.
- برای کودکانی که مشکلات حس عمقی و وستیبولار دارند و برای آنکه بتوانند توجه خود را متمرکز کنند نیاز به حرکت دارند. توجه کردن به فعالیتهای کلاسی در حالی که کودک مجبور است روی صندلی بنشیند دشوار می باشد.
- کودکان دارای اختلالات حس لامسه نیز معمولا قدرت توجه پایینی دارند. علت بی توجهی کودکان دارای مشکلات حس لامسه می تواند به دلایل مختلف از جمله حضور یک بغل دستی و یا برخورد دست معلم به او در حین انجام فعالیت های درسی و … باشد.
- کودکان دارای اختلالات یکپارچگی حسی معمولا در نوشتن تکالیف مشکل دارند.
- برای بسیاری از کودکان با اختلال یکپارچگی حسی نشتستن طولانی مدت تجربه ای بسیار سخت می باشد. اگر تون عضلانی آنها پایین باشد، این امر برای آنها از نظر فیزیکی غیر ممکن می باشد.
راهکار تعدیل اختلالات حسی کودکان در مدرسه
- والدین حین نام نویسی کودک باید مشکل حسی را با کادر مدرسه در میان بگذارند و از آنان بخواهند کودک را در کلاس های کم جمعیت و مناسب قرار دهند.
- برای تقویت مهارت توجه کودک دارای اختلالات حسی در کلاس درست کودک باید به دور از مکانهایی که حواس او را پرت میکنند مانند در یا پنجره کلاس، بنشیند. نشستن کودک در صندلی نزدیک به معلم به شرطی که تون صدای معلم بالا نباشد نیز میتواند کمک کننده باشد.
- والدین باید در هنگام بازگشت کودک از مدرسه با کمک او تکالیف کلاسی اش را سازماندهی کنند تا کودک کمتر دچار اضطراب شود.
- زمانی که کودک برای رفتن به مدرسه آماده میشود، لباسها و لوازمی که همراه او برده میشوند نباید به قدری باشند که آشفتگی او را در مدرسه تشدید کنند. لوازم التحریر او باید در حد نیاز باشد.
- لباسهایی که میپوشد با توجه به نیازهای حسی اش باشد.
- کفشها تا جای ممکن بدون بند باشند تا به راحتی پوشیده و در آورده شوند.
- باید به معلم کودک در خصوص شرایط خاص او آگاهی لازم داده شود تا کودک بتواند در حین کلاس فرصت هایی برای حرکت داشته باشد. همچنین میتوان از معلم درخواست نمود تا مسولیت هایی را به او بسپارد تا کودک بتواند در هر ساعت کلاسی، به تعداد دفعات لازم برای انجام کاری که به وی سپرده میشود بیرون رفته و نیاز حرکتی خود را برآورده کند.
- کودک در کلاس درس میتواند روی توپ بزرگی نشسته و فعالیتهای کلاسی را از روی آن دنبال کند.
- اگر به هنگام نشستن کودک بروی نیمکت یا صندلی پاهای او به زمین نمی رسد می توان از چهار پایه استفاده کرد. با اینکار نشستن برای او راحت تر شود. علاوه بر این، کار داده های عمقی مورد نیاز کودک را نیز برایش فراهم می آورد.
- برای تقویت مهارت نوشتاری کودک می توان از ابزارهای نوشتن مناسب مانند مدادگیر، خودکار لای انگشتی و.. استفاده کرد.
کلام آخر
در این مقاله به علائم اختلال یکپارچگی حسی کودکان در مدرسه پرداختیم. راهکار های برای مقابله با چالش های کودکان دارای اختلال یکپارچگی حسی در ادامه مقاله ارائه شد.
در صورت نیاز به اطلاعات کاردرمانی حتما به بخش کاردرمانی سایت خانواده توانمند سر بزنید. در این بخش اطلاعات کاربردی درباره موضوعات مختلف کاردرمانی کودکان و بزرگسالان به اشتراک گذاشته شده است. اطلاعاتی از قبیل:
- معرفی انواع اختلالات حسی به کودکان
- تقویت مهارت دست ورزی با قیچی و قاشق و معرفی بازی برای تقویت دست ورزی کودکان
- حرکات طبیعی دست نوزاد و عوامل تاثیر گذار در حرکات دست نوزاد، تمرینات کاردرمانی دست در منزل
- کاردرمانی یکپارچگی حسی با توپ و استخر توپ و تونل حسی، ترامپولین، تاب تعادلی
- معرفی انواع وسایل کاردرمانی پا، دست، تعادلی، جسمی، راه رفتن، نشستن کودک
- معرفی انواع تمرینات کاردرمانی جسمی، ذهنی کودکان اوتیسم، فلج مغزی، سندرم داون، نابینا، بیش فعال
- نقش کاردرمانی برای پای پرانتزی، پارکینسون، افراد کم توان ذهنی، سکته مغزی
- نقش کاردرمانی برای نشستن،راه رفتن، ایستادن، غلت زدن، گردن گرفتن کودکان
برای دریافت خدمات مشاوره ای و آموزشی، گفتاردرمانی،کاردرمانی و خرید لوازم توانبخشی می توانید با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.