ابزارهای ضروری گفتاردرمانگران حرفهای
21/01/1401مهمان ویژه برای بازی درمانی
30/01/1401گفتاردرمانی برای کودکان متناسب با نیازشان فوایدی بسیاری دارد. گفتاردرمانی برای کودکان که اختلالات کلامی و ارتباطی دارند موثر است. از خدمات گفتاردرمانی همه کودکان می توانند استفاده کنند. کودکان زمانی می توانند از خدمات گفتاردرمانی استفاده کنند که خانواده آنان آگاهی لازم را داشته باشند. در اختلالات کلامی و ارتباطی کودکان معمولا والدین راهکار مشکل را در گذشت زمان می دانند!!!
در حالی که زمان برای اختلالات کلامی و ارتباطی به تنهایی موثر نیست اگر خانواده به موقع اقدام نکند. در این مقاله راهکارهای برای تصمیم گیری خانواده ارائه می کنیم تا خانواده به موقع از خدمات گفتاردرمانی برای کودکان استفاده کنند.
نگرانی مادران
مادر نگران: پسرم ۳سال و۳ماهه هست..جمله بندی نمیکنه..کم حرف میزنه..فعل و کلمه هم میگه ولی کم..ولی همه چی رو کامل میفهمه
مادر با تجربه 1: باهاش کار میکنی تو خونه؟
مادر با تجربه 2: شنواییش خوبه؟
مادر با تجربه 3: گفتاردرمانی ببری برا خودش بهتره برا مهد و مدرسه راحتتره یه دوره ببر من همکارم برده بود پسرشو البته اون خیلی کم حرف میزد.
مادر با تجربه 4: حالا پسر من زود زبون باز كرد الان لكنت گرفته!!! خيلي بد حرف ميزنه وقتي هول ميشه.
مادر نگران: آره شنوایی سنجی بردم..روانشناس کودک بردم..گفتند هوش خوبی داره فقط قدرت تکلمش کمه!!!
مادر تجربه 5: پسر من دو سال و نیمشه، تازه داره جمله میگه!!!
مادر نگران: میترسم تا موقع مدرسه کامل حرف نزنه!!!
مادر با تجربه 6: پسرمن دو سال و نیم هیچیی نمیگفت..فقط حدود 20 تا کلمه
مادر با تجربه 7: بردینش دکتر؟ زود ببرین جواب میگیرین
مادر با تجربه 8: من نمیدونم باید ببریش یا نه. ولی پسر چهارساله دارم که از ۷ماهگی شروع کرد به کلمه گفتن. من تو شکمم باهاش خیلی حرف زدم، بعدم که اومد واسش اهنگ و کتاب قصه خوندم.
پیشنهاد میدم که این کارها رو بکنی. انیمیشن بذاری و مدام ازش سوال بپرسی، بحث کنی و شوخی کنی. کتاب قصه بخونی. عکساش رو نشون بدی و ازش توضیح بخوای. مثلا میدونی این چه حیوونیه؟ میدونی کجا زندگی میکنه؟؟ به نظرت دندوناش چه شکلیه؟؟ فکر میکنی چرا دندوناش تیزه؟ این چه رنگیه؟؟ گاهی هم اشتباه بگی تا اون درست رو بگه.
خلاصه که وقت بیشتر براش بذار و حرف بزن. انشالله که بی دردسر، مشکلت حل شه.
من حتی وقتی تو ماشین هم بودیم بانکها رو نشون میدادم و الان از روی آرم بانک، اسم ها رو میگه. یا مثلا اسم ماشین هارو.
کلا از هر فرصتی استفاده کردم.
به نظر منم ببر گفتاردرمانی ببین چی میگن. دوست منم بچش تقریبا همسن بچه شماست و اصلا حرف نمیزنه، بهش گفتند: عمدی حرف نمیزنه ، لج کرده شما محلش ندید!!!
هر بچه ای یه جوریه دیگه، اما ببرش تا نحوه رفتار درست با این بچه ها رو یاد بگیری. نگران نباش یه روزی اینقدر حرف بزنه بگی بسه کلافه شدم.
مادر با تجربه 9: عزیز عاقرقرهها از عطاری بگیر، آسیاب کن. هر روز اندازه نخود بریز تو شیر بهش بده، کمتر از یک ماه همچین بلبل زبونی میکنه، که نگو .
منم برا دختر دومم همین کار رو انجام دادم، فقط وقتی استفاده میکنه اصلن نباید خوراکیهای ترش بخوره، تو اینترنت سرچ کن مطلبش میاد بالا!!!
مادرنگران : راستشو بخواین من خیلی باهاش حرف نزدم..شاغلم..یعنی فرصت ندارم!!!
مادر با تجربه 10: والا بچه دختر عموم، بنده خدا امسال تازه داره میره پیش دبستانی، تازه تازه داره حرف میزنه، بچه اصلا حرف نمیزد، الانم که حرف میزنه دور از جونش، مثل لالا حرف میزنه.دکتر گفته تو زایمان طبیعی به سرش فشار اومده اینجوری شده
مادر با تجربه 11: من دخترم سه سالگی مثل پسر شما بود، بردم گفتاردرمانی فایده ایی نداشت. حقیقت چون سنش کم بود همکاری نمی کرد و اصلا گفتاردرمانیش خیلی جالب نبود، فرستادمش مهد دایره لغاتش بیشتر شد، ولی متاسفانه همچنان خیلی از حروف اشتباه تلفظ میکنه!!!
الان 5 سالشه، حدود دوماه هست که میبرمش گفتاردرمانی، تازه داره، همکاری میکنه،گفتاردرمانی براش خوب بود
مامان با تجربه 12: من مهد رو بهت پیشنهاد میکنم
یک مادر با تجربه 13: منم پسرم خیلی دیر حرف زد از دوسال و نیمگی شروع کرد.
مادر با تجربه 14: ببین گفتار درمانی فقط تکرار و تکراره .
مادر با تجربه 15 :خودت تو خونه هر کاری میکنی به زبون بیار و مثلا بگو: مامان در قابلمه رو برداره، نمک بزنه به غذا و … خلاصه تمام کارای روزمره اتو با براش گزارش کن.
نباید بهش اصرار کنی که اینو بگو، اونو بگو. باید تحریکش کنی که خودش بگه
من خیلی باهاش کار کردم تا راه افتاد
- شما جای مامان نگران بودید چیکار میکردید؟
- کدام پیشنهاد رو عملی می کردید؟
- آیا به تشخیص افراد غیر متخصص اعتماد میکردید یا سراغ اهل فن میرفتید؟
- کدوم پیشنهاد به نظرتون هزینه مادی و معنوی کمتری دارد؟
- به نظرتون میشه یه نسخه رو برای همه پیچیده؟
- تو این مواقع چطوری تصمیم بگیریم که تو آینده پشیمون نشیم؟
این تنها نمونهای از ناتوانی مادران و خانواده ها در تصمیمگیری است. در این مقاله، چارچوبی برای گرفتن تصمیمات موثر توضیح داده میشود که یک مدل هفتمرحلهای است که میتوانید از این روش برای تصمیمات شخصی یا خانوادگی استفاده کنید. تنها جنبهی مهم در استفاده از این چارچوب این است که هر کدام از مراحل را به ترتیب بگذرانید، حتی اگر نتیجهاش این باشد که متوجه شوید این مرحله با موقعیت کنونی اصلا مرتبط نیست.
استفاده از خدمات گفتاردرمانی برای کودکان تصمیم مهمی است که اگر خانواده ها به موقع عمل نکنند کودک و خانواده در آینده با عواقب آن روبه رو می شوند.
۱. تهیهی فهرستی از راهحلها و گزینههای ممکن
برای تهیهی فهرستی از راهحلها و یا گزینههای موجود، معمولا استفاده از یک روند حلِ مسئلهی گروهی (یا انفرادی) مناسب است. این روند میتواند شامل «طوفان ذهنی» یا سایر روندهای «تولید ایده» باشد. این مرحله در روند کلی تصمیمگیری اهمیت زیادی دارد، زیرا تصمیمات از میان همین مجموعه انتخابهای ثابت گرفته خواهند شد.
همواره به یاد داشته باشید که احتمال تصمیم نگرفتن یا هیچ کاری نکردن را در نظر بگیرید و بدانید که در واقع این دو گزینه به خودیِ خود، راهحلهای بالقوهای هستند.
۲. ارزیابی تاثیر زمان
برای تعیین مدت زمانی که باید به روند تصمیمگیری اختصاص دهید، پاسخ دادن به سوالات زیر مفید خواهید بود:
- برای این تصمیم چقدر زمان موجود است؟
- آیا تصمیمگیری سریع مزایایی دارد؟
- تصمیمگیری چقدر اهمیت دارد؟ اینکه تصمیمِ اتخاذ شده صحیح باشد چقدر اهمیت دارد؟
- آیا صرف زمان بیشتر کیفیت تصمیم را افزایش میدهد؟
- به خاطر داشته باشید که گاهی یک تصمیم سریع مهمتر از تصمیم «درست» است و گاهی بالعکس.
- اگر اشتباهی رخ دهد و شما به موقع عمل نکنید چه کسانی تحت تأثیر قرار میگیرند؟
- آیا شما حاضرید مسئولیت اشتباه خود را بر عهده بگیرید یا اشتباه خود را به پای زمان خواهید گذاشت؟
- درحین تصمیم گیری اهمیت پارامتر زمان را بررسی کنید.
۳. جمعآوری اطلاعات
پیش از تصمیمگیری، همهی اطلاعات مرتبط باید جمعآوری شوند.
اگر اطلاعات ناکافی یا منسوخ باشند، احتمال اینکه تصمیم اشتباهی گرفته شود، بیشتر میشود. اگر اطلاعات نامرتبط زیاد باشد، تصمیمگیری سخت میشود و عوامل غیرضروری باعث سردرگمی میشود. بنابراین، شما به اطلاعات بهروز و دقیق نیاز دارید تا بر پایهی آن تصمیم بگیرید.
هرچند، مدت زمانی که صرف جمعآوری اطلاعات میکنید، باید در برابرِ مقدار ریسکی که حاضرید برای تصمیمگیری اشتباه بپذیرید، برآورد شود.
۴. سنجش میزان ریسک
یکی از پرسشهای کلیدی این است که میزان ریسک این تصمیمگیری چقدر باید باشد؟ عموما، مقدار ریسکی که یک فرد ممکن است بپذیرد، به موارد زیر بستگی دارد:
- شدت پیامدهای تصمیمگیری اشتباه
- منافع تصمیمگیری درست
- میزان بد بودن بدترین نتیجهی ممکن و احتمال وقوع چنین نتیجهای
- در نظر گرفتن ریسکِ وقوع بدترین نتیجهی ممکن و تصمیمگیری دربارهی اینکه آیا این ریسک قابل قبول است یا نه، نیز بسیار مفید است. انتخاب میتواند بین دو تصمیم باشد؛ یکی «تلاش همهجانبه برای موفقیت» و دیگری «مسیر امن».
۵. تصمیمگیری دربارهی ارزشها
هر کسی مجموعهی منحصر بهفردِ ارزشهای خودش را دارد، یعنی همان چیزهایی که شخص معتقد است بیشترین اهمیت را دارند. تصمیماتی که میگیرید در نهایت برپایهی ارزشهایتان خواهد بود؛ به این معنا که تصمیمی که برای شما درست است، ممکن است برای فرد دیگری درست نباشد.
در چنین مواردی، به توافق رسیدن دربارهی اینکه کدام ارزشها وزن بیشتری دارند، اهمیت زیادی دارد. خیلی مهم است که همهی افراد ارزشهایی را که تصمیمگیری بر اساس آنها انجام میشود، درک کرده باشند، چرا که این ارزشها تاثیر عمیقی روی انتخاب نهایی دارد.
۶. بررسی مزایا و معایب
میتوان راهحلها و گزینههای مختلف را با در نظر گرفتن مزایا و معایب هر کدام، مقایسه کرد.
پس از فهرست کردن مزایا و معایب، ممکن است فورا می توانید تصمیم بگیرید که بهترین گزینه کدام است. هرچند، رتبهبندی مزایا و معایب در یک مقیاس ۱ تا ۱۰ (۱۰: مهمترین و ۱: کماهمیتترین) نیز میتواند مفید باشد.
۷. تصمیمگیری
سرانجام، زمان تصمیمگیری فرا میرسد!
جمعآوری اطلاعات باید دادههای کافی برای تصمیمگیری را فراهم کرده باشد. شما مزایا و معایب هر گزینه را نیز میدانید. پس حالا دیگر وقت تصمیمگیری است.
هشدار!
ممکن است به این مرحله برسید و یک گزینهی «برنده» داشته باشید اما همچنان احساس خوبی نداشته باشید. اگر چنین حالتی پیش آمد، از اینکه روند را دوباره طی کنید، نترسید. شاید تمام مزایا و معایب را فهرست نکرده باشید یا شاید نمرهی نامناسبی به یکی از عوامل داده باشید.
یادتان باشد که شهود یا «حس درونیتان» شاخصی قوی برای تشخیص درستی تصمیم و تناسب آن با ارزشهایتان است.
اگر امکانش وجود دارد، بهترین کار این است که پس از آنکه به تصمیمی رسیدید، زمانی را برای تأمل دربارهی آن صرف کنید. ترجیحا پیش از اعلام آن به دیگران، یک شب تا صبح به آن فکر کنید. زیرا هنگامی که تصمیمی به صورت عمومی اعلام شود، تغییر آن بسیار سخت خواهد بود.
پس از تصمیمگیری…
در نهایت، مهمتر از هر چیز این است که هنگامی که تصمیمی گرفتید، وقتتان را با فکر کردن به «چه میشد اگر…»ها تلف نکنید. اگر اشتباهی رخ داد و نیاز به بازنگری تصمیمتان بود، این کار را بکنید. اما در غیر این صورت، تصمیم را بپذیرید و راه را ادامه دهید.
نتیجهگیری
در این مقاله یک روش تصمیمگیری معرفی شده است که شاید شما هم دوست داشته باشید آن را بهکار بگیرید. با این حال، به یاد داشته باشید که هیچ روشی جایگزین اندیشهی خوب و تفکر منطقی نمیشود. تصمیمگیری فرایندی است که قضاوت فردی شما نقشی کلیدی در آن ایفا میکند و روشهای سازمانیافته نظیر آنچه اینجا معرفی شد، صرفا برای کمک به این قضاوت هستند. به هنگام قرار گرفتن در شرایط تصمیم گیری حتما از مشاوران نیز کمک بگیرید تا بتوانید بهتربن تصمیم را بگیرید.
در صورت نیاز به خدمات گفتاردرمانی لهجه کودکان اوتیسم، سندرم داون، فلج مغزی، نابینا، ناشنوا، کم توان ذهنی و بزرگسالان مبتلا به سکته مغزی، پارکینسون، اختلال بلع، صوت، آفازی، شکاف کام، لکنت می توانید از متخصصان گفتاردرمانگر سایت خانواده توانمند استفاده کنید. برای دریافت خدمات مشاوره ای و خرید محصولات گفتاردرمانی کافی است با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات فروشگاهی که شامل (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب، و… بوده است.) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.