علائم اختلال حسی
12/03/1401درمان اختلال حسی کودکان
17/03/1401کاردرمانی در اختلالات حسی یکی از راههای درمان کودکان و بزرگسالان می باشد. این روش مانند درمانهای متداول برای بیماریها مثل قرص، آمپول و.. نمی باشد بلکه به صورت یک درمان طولانی مدت می باشد که جنبه های مختلف زندگی و افراد خانواده را نیز درگیر می کند.
کاردرمانگران در اختلالات حسی، بر فراهم کردن اطلاعات ورودی از سه حسی عمقی، لامسه و وستیبولار جهت ارتقا سیستم عصبی متمرکز می شوند. کاردرمانی در اختلالات حسی به کودک کمک می کند تا چگونگی تاثیر عملکرد سیستم عصبی بر رفتار را درک کند و در موقعیت های مختلف رفتار مناسب از خود بروز دهد.
با توجه به متفاوت بودن علائم اختلال حسی در افراد مختلف، کاردرمانگران برای درمان اختلال حسی از شیوه های مختلفی استفاده می کنند. در واقع درمان استانداردی برای مبتلایان به این اختلال وجود ندارد. کاردرمانی در اختلالات حسی باید متناسب با نیاز و شرایط افراد باشد. این کار مستلزم درک صحیح از سیستم های حمایتی کودک در خانه ، سن کودک و تواناییهای شناختی او می باشد.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
کاردرمانی در اختلالات حسی شامل چه افرادی می شود؟
جلسات کاردرمانی در اختلال حسی چگونه برگزار می شود؟
کاردرمانگران از چه شیوه های استفاده می کنند؟
اقدامات کاردرمانی انفرادی در اختلال حسی چگونه است؟
کاردرمانی گروهی در اختلال حسی چگونه است؟
درمان مشاوره ای اختلال پردازش حسی چگونه است؟
کاردرمانی با رژیم حسی چگونه انجام می شود؟
نقش اتاق تاریک در کاردرمانی اختلالات حسی چیست؟
در کاردرمانی اختلالات حسی از چه ابزار و وسایل کاردرمانی استفاده می کنند؟
کاردرمانی در اختلالات حسی شامل چه افرادی میشود؟
کاردرمانی در اختلالات حسی شامل افراد زیر است:
- کودکان مبتلا به نقص توجه
- کودکان مبتلا به بیش فعالی
- کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم
- کودکان فلج مغزی
- کودکان دارای اختلال حرکتی
- کودکان دارای سندرمX شکننده
- کودکان محروم محیطی
- کودکان دارای اضطراب جدایی و داغدیدگی
جلسات کاردرمانی در اختلالات حسی
کاردرمانی در اختلالات حسی یک مداخله مفید و حسی، بلندمدت می باشد. در این روش، برنامه های درمانی متنوع هستند، معمولا برای هر برنامه، هفته ای دو جلسه تشکیل می شود که طول هر جلسه45 دقیقه تا یک ساعت است. این دورهی درمانی حداقل به شش ماه زمان نیاز دارد. کاردرمانگران در درمان یکپارچگی حسی روش های مختلفی استفاده می کنند که متناسب با شدت و سن مراجعه کننده است از جمله:
- درمانی انفرادی
- درمان گروهی
- مشاوره
- رژیم حسی
- اتاق تاریک
که در ادامه هریک از این روش ها رو به اختصار توضیح میدهیم.
کاردرمانی انفرادی در اختلالات حسی
این درمان به صورت انفرادی است زیرا کاردرمانگر باید فعالیتهای درمانی را متناسب با علایق و نیازهای کودک را طراحی کند؛ بنابراین کاردرمانگر باید به طور مرتب کودک را تحت کنترل قرار دهد و از هر فرصتی برای ارائه پاسخ مناسب از جانب کودک استفاده نماید.
برنامه ریزی کاردرمانگر از مهمترین مراحل کاردرمانی در اختلالات حسی می باشد. در برنامه ریزی، کاردرمانگر باید علایق، انگیزه، میزان اضطراب و نگرانی و یا ترس کودک را در انتخاب فعالیت درمانی مدنظر قرار دهد. کاردرمانگر با برقراری ارتباط مناسب با کودک باعث افزایش انگیزه او در جهت برقراری ارتباط مناسب با محیط می شود و تسلط کودک بر محیط را بالا می برد.
کاردرمانگر براساس نیازهای و ویژه یک کودک یک برنامه از پیش تعیین شده تهیه می کند در عین حال شرایط را برای آزادی عمل کودک در جهت رشد خلاقیت او نیز فراهم می کند. برای انجام این کار به کودک فرصت داده می شود تا با یک چالش رو به رو شود و بستر را به گونه ای فراهم می کند که در حل مسئله موفق شود.
به طور مثال کودکی که نیازمند رشد واکنشهای تعادلی و راست نگه داشتن است، ممکن است تابی را انتخاب کند و روی آن نشسته و تاب آرام آرام تکان بخورد. در این حالت کاردرمانگر به کودک اجازه می دهد تا برای مدت کوتاهی تاب بازی کند و با حس تعادل آشنا شود. وقتی شدت حرکت تاب کم باشد و کودک آرام به نظر میرسد، کاردرمانگر ممکن است به منظور دریافت پاسخهای مورد نظر، تاب را با شدت بیشتری تکان دهد؛ اما اگر کودک به این تحریک با ترس و هیجان پاسخ دهد، کاردرمانگر باید سریعا به او کمک کرده و احساس امنیت را در او افزایش دهد، به طوری که ممکن است حتی تغییراتی نیز بر روی تاب ایجاد کند( مثل استفاده از پشتی مناسب در تاب و…) بنابراین فعالیتهای درمانی از ارتباط بین کاردرمانگر و کودک به وجود می آیند.
ایجاد انگیزه
کاردرمانی در اختلالات حسی، با کمک انگیزه درونی کودک انجام می شود زیرا اگر کودک به عنوان یک همراه فعال مورد توجه واقع شود، نتایج درمانی مطلوبی به دست می آید. تاکید بر روی علایق و تصور کودک اغلب کلیدی برای او محسوب می شود تا تلاش خود را در انجام کارهای دشوار و یا فعالیتهای چالشی افزایش دهد. از آن جایی که کودکان مبتلا به مشکلات یکپارچگی حسی همیشه تمایل به انجام فعالیت هایی دارند که رشد خلاقیت و مهارتهای ادراکی و حرکتی آنها را افزایش نمی دهند، تغییر فعالیتها و یافتن روشهایی برای تشویق کودک در جهت برقراری ارتباط متقابل ضروری به نظر می رسد.
مشارکت فعال کودک
در طول کاردرمانی در اختلالات حسی از مشارکت فعال کودکان استفاده کنید. زمانی که او به صورت فعالانه در فعالیت شرکت می کند امکان یادگیری به واسطه محرک هایی متنوع تسهیل میشود. بازی در درمان اختلالات حسی کودکان نقش مهمی دارد. برای مثال وقتی کودک حرکتی پاندولی و یا کشیدن طناب را به تنهایی انجام میدهد، نسبت به زمانی که فردی دیگری او را روی تاب هل میدهد، یکپارچگی بیشتری به دست می آورد.
انجام فعالیت های ساده
کاردرمانی در اختلالات حسی با فعالیتهای ساده شروع می شود تا کودک حین انجام آنها احساس امنیت و آرامش کند و سپس کاردرمانگر و به تدریج و با پیشرفت کودک آنها را دشوارتر می کند. برای مثال درمان کودکی که دچار نامنی جاذبه ای است، معمولا با فعالیت هایی آغاز می شود که نزدیک به زمین است و با حمایت بدنی از سوی درمانگر انجام می شود تا به کودک کمک کند که احساس امنیت نماید.
به تدریج و با گذشت چند هفته از درمان، فعالیت هایی که نیازمند بالا رفتن از سطوح مختلف و جابه جایی از روی زمین هستند، به عنوان تمرینات دشوار در نظر گرفته می شوند که نیازمند بالا رفتن از سطوح مختلف و جابه جایی از روی زمین هستند، به عنوان تمرینات دشوار در نظر گرفته می شوند و کاردرمانگر نیز به طور ماهرانه حمایت فیزیکی را کاهش می دهد. اگرچه موقعیت هایی نیز وجود دارند که برای کمک به کودک در ایجاد فعالیته ایی چالشی و پیچیده تر، به محرکهای غیر فعال، نیاز است، برای مثال ممکن است کودک اوتیستیک بعد از دریافت محرک تعادلی خطی( طولی) و غیر فعال، پاسخ حسی مناسب نشان دهد.
این امر بدین معناست که کودک آگاهی بیشتری نسبت به محیط پیدا کرده است، بنابراین محرک غیر فعال، عاملی در جهت افزایش فعالیت آگاهانه کودک خواهد بود. باید توجه داشت که این جنبه از درمان، صرفا به عنوان گامی در جهت تسهیل مشارکت فعالانه کودک با محیط پیرامون خود می باشد.
نتایج کاردرمانی انفرادی در اختلالات حسی
کاردرمانی در اختلالات حسی اگر به صورت انفرادی باشد به کودک کمک می کند تمام فعالیت های زندگی خویش را به خوبی انجام دهد البته اگر در طول جلسات کاردرمانی مهارتهای زیر را کسب کرده باشد:
توانایی تنظیم سازی، تمیز و یکپارچگی اطلاعات حسی
توانایی تنظیم سازی، تمیز و یکپارچگی اطلاعات حسی مرحله اولیه درمان اختلالات حسی است و شامل ظرفیت پاسخگویی به محرک حسی متناسب با موقعیت( تنظیم سازی حسی)، تمیز کیفیتهای محرک حسی( تمیز حسی) والصاق معنی به محرک حسی است. این فرآیندها یک پایه و زیر بنای مهم را برای رفتارهای سطح بالاتر ایحاد می کند.
خودتنظیمی
خود تنظیمی یعنی فرد توانایی لازم برای انجام فعالیت های روزانه را دارد. البته مهارت خود تنطیمی وابسته به قدرت تمرکز ، توجه و هوشیاری افراد است.
هماهنگی اجزا مختلف بدن
هماهنگی اجزا مختلف بدن در موقعیت های مانند نشستن و بلند شدن، هماهنگی چشم و دست و … نشان دهنده هماهنگی میان حس عمقی و وستیبولار است .
پراکسی
پراکسی یعنی فرد توانایی انجام کارهای متوالی را داشته باشد و بتواند برای انجام کارهای مختلف برنامه ریزی کند و فعالیت ها را به ترتیب انجام دهد. زمانی که فرد توانایی توالی را کسب کند به راحتی می تواند از پس چالش های طبیعی زندگی بربیاید.این مهارت به دریافت، یکپارچه سازی مناسب محرک های محیطی و توانایی تنظیم پاسخها به این محرکها وابسته است.
سازمان دهی رفتار
فرد با کسب توانایی سازمان دهی رفتار خویش می تواند در موقعیت های مختلف زمانی و مکانی به خوبی عمل کند و کارهای پیچیده را به راحتی انجام دهد و توالی سازی فضایی- زمانی چند وجهی را به سهولت انجام دهد
عزت نفس
در روانشناسی، عزت نفس ارزیابی کلی فرد از ارزش خویش است. عزت نفس هم در برگیرنده عقاید( من لایق / نالایق هستم) و هم عواطف( احساس پیروزی، شکست/ غرور، شرم) است. رفتار ممکن است عزت نفس را بازتاب دهد( شجاعت، بزدلی/ اطمینان، شک)کودکان مبتلا به اختلال در یکپارچگی حسی از نظر اعتماد به نفس و عزت نفس به شدت آسیب پذیر هستند که به دلیل شکست های مکرر او در فعالیتهای روزمره زندگی می باشد( نقص در توانایی تنظیم پاسخها و واکنش مناسب نسب به تجارب حسی میتواند بر عزت نفس کودکان به دلیل اینکه به طور دائم از دیگران فیدبک منفی دریافت می کنند، تاثیر بگذارد).
مشارکت در فعالیتهای مراقبت از خود، تحصیلی و اجتماعی
از نتایج نهایی فرآیند یکپارچگی حسی مشارکت در فعالیت های مراقبت از خود، تحصیلی و اجتماعی است. مشارکت در این فعالیتها، مستلزم توانایی تسلط بر محیط می باشد. تسلط بر محیط به تنظیم سازی، تمیز و یکپارچگی حسی مناسب در تمام سیستمهای حسی، توانایی تنظیم و تعدیل پاسخها به محرک حسی، پراکسی و سازماندهی رفتار فرد بستگی دارد.
کاردرمانی گروهی برای اختلال حسی
برنامه های کاردرمانی گروهی در اختلالات حسی به عنوان مکمل کاردرمانی انفرادی است که جهت پیشرفت عملکرد موفق کودک هنگام کسب مهارت های تازه آموخته شده، استفاده می شود. تا کودک فرصت تعمیم مهارتهای آموخته شده را در موقعیت های اجتماعی کسب کند یا با کمک حداقلی کاردرمانگر، فعالیت ها را انجام دهد. کودکان دارای اختلالات حسی در فعالیت های گروهی با چالش های بسیاری روبه رو می شوند؛ اما با استفاده از کاردرمانی گروهی می توان به کودک فرصت داد تا مهارت های اجتماعی و ارتباطی خود را ارتقا دهد.
به طور مثال بعضی از رفتارهای مشکل ساز کودک تنها در یک موقعیت گروهی ظهور می کنند و ممکن است در طول درمان انفرادی آشکار نشود برای مثال تدافع لامسه ای ممکن است در طول درمان انفرادی بروز نکند، اما وقتی کودک سعی می کند در فعالیت گروهی مشارکت کند، تدافع حسی او مشخص شود.
مشاوره
اختلالات حسی، مسائل پیچیده هستند که ممکن است به غلط به عنوان اختلالات روانی،رفتاری و یا هیجانی تعبیر گردند. اعضای خانواده، معلمان و افراد دیگری که در تعامل نزدیک با کودک هستند، می توانند به عنوان عاملی مهم در تشخیص محسوب شوند. مشاوره، به عنوان یک مداخله غیر مستقیم محسوب می شود که با ارائه اطلاعات به افرادی که در تعامل با کودک هستند، صورت میگیرد.
خدمات مشاورهای ممکن است قبل، در طول یا بعد از مداخله کاردرمانی در اختلالات حسی، مستقیم ارائه گردد و یا ممکن است به جای درمان گروهی یا انفرادی به عنوان یک مداخله ی انتخابی توصیه شود. این نکته را به خاطر داشته باشید هنگامی که مداخلات مبتنی بر یکپارچگی حسی برای کودک مفید می باشند نباید با خدمات مشاوره های جایگزین شوند.
کاردرمانی با رژیم حسی چگونه انجام می شود؟
رژیم حسی برنامه ای است که توسط متخصصین کاردرمانی در اختلالات حسی با همکاری اعضای خانواده با توجه به نیازهای حسی کودک به منظور عملکرد بهتر در خانه و مدرسه طراحی می شود.
رژیم حسی به صورت یک برنامه دائمی نمی باشد، بلکه باید متناسب با تغییر نیازهای کودک اصلاح شود. طراحی یک رژیم حسی باید به صورت تیمی انجام گیرد، در غیر این صورت اجرای این برنامه در طول جلسات کاردرمانی به تنهایی با موفقیت همراه نمی باشد. این برنامه باید توسط تیم طراحی کننده در تمامی جنبه های مختلف زندگی او اجرا شود. با توجه به متفاوت بودن شیوه پردازش حسی در افراد مختلف، رژیم حسی یک کودک برای کودکی دیگر باید با رعایت تفاوتهای رفتاری و مشورت با درمانگر او صورت پذیرد.
انواع مختلف رژیم های حسی
دهلیزی: غلت زدن از بالا به پایین یک تپه ماسه ای ، چرخیدن با صندلی، تاب خوردن در زمین بازی
عمقی: بلند کردن جارو برقی، حمل سبد لباس ها، پریدن روی ترامپولین، بالش بازی، پیچیدگی کودک در پتو، حمل کتابها، لی لی بازی کردن
لامسه: خمیر بازی، پیدا کردن اشیاء پنهان شده در سطل برنج، استفاده از اسباب بازی های فشاری، گل سرامیک
بینایی: بازی با توپ های رنگارنگ در اندازه های مختلف
شنیداری: گوش کردن به دییسکهای موسیقی درمانی
نقش اتاق تاریک در کاردرمانی اختلالات حسی چیست؟
یکی دیگر از مشخصات کلیدی کاردرمانی در اختلالات حسی، تجهیزات مورد استفاده در کلینیک است. براساس تحقیقات انجام شده، زمانی که به افراد اجازه داده می شود تا فعالانه در جست و جوی محیطی دلخواه باشند، ساختار و کارکرد مغز افزایش می یابد، بدین ترتیب قرار گرفتن در یک محیط غنی از محرکات حسی امکان مشارکت و جست و جوی فعال کودک را فراهم می کند. کلینیکی که برای درمان یکپارچگی حسی طراحی می شود باید شامل مجموعه ای از تجهیزات تخصصی باشد که اجرای فعالیتهای متنوع را امکان پذیر سازد.
این تجهیزات باید از تنوع کافی برای تحریک حواس مختلف از جمله حواس لامسه، تعادلی و ادراکی عمقی برخوردار باشند. در مجموع، این محیط خاص برای کودک مکانی جالب و امن را به وجود می آورد که می تواند توانایی های خود را بروز دهد. یکی از این مکان ها اتاق تاریک است .محیط اتاق تاریک به طور مستقیم و غیر مستقیم کیفیت و چگونگی تحریک حسی را تعیین میکند.
تجهیزات مورد نیاز اتاق تاریک
تحریک دیداری
(منظره) شاخه کوچک فیبر نوری، پروژکتور خاطرات
تحریک شنیداری
(صدا) نوارهای آرامش بخش، سر و صدای ارتعاش ناشی از تجهیزات، ساز یا موسیقی باد، موسیقی منعکس کننده
حس بویایی
آروما تراپی( عطردرمانی)، عطرها و افترها سطح اضطراب را کاهش دهند.
چشایی
هر ماده غذایی که طعم یا بافت متمایزی دارد. افراد دارای اوتیسم به طعم یا بافت خاص گرایش پیدا می کنند.
تحریک لمسی
تشک های ارتعاشی، پتوهای وزن دار با پارچه هایی با بافت مختلف
تحریک حس عمقی و وستیبولار
صندلی های تاب(گهوارهای)، اسب های گهواره ای شکل، کشش
ارزیابی اختلالات حسی در اتاق تاریک
کاردرمانگران قبل از استفاده از وسایل اتاق تاریک افراد را ارزیابی می کنند. کاردرمانگران در اتاق تاریک متناسب با شرایط افراد از ابزارهای زیر استفاده می کنند:
پروفایل ارزیابی حسی و ابزار
این ارزیابی، اولویت حسی یک فرد را برای درمان شناسایی می کند.
پروفایل حسی
این ارزیابی سطح تحریکی که یک فرد نیاز دارد را تعیین می کند. با استفاده از این اطلاعات می توان سطح محرک موردنیاز فرد را در اتاق تاریک تنظیم کرد.
سطح فعالیت های مشارکتی
این ارزیابی بر چگونگی ادامه ی جلسات اتاق تاریک با توجه به شدت نقص شناختی متمرکز است؛ و شامل چگونگی ساختاربندی فعالیت، راهنمایی در چگونگی تسهیل جلسه اتاق تاریک، ویژگی های فعالیت و چگونگی شروع و پایان جلسه می باشد.
برگه اطلاعات محیط های چند حسی
از این برگه ها جهت ارزیابی پیشرفت فرد در محیط اتاق تاریک و ضبط پاسخ های رفتاری او استفاده می شود.
نتیجه گیری
کاردرمانی در اختلالات حسی کودکان نقش مهمی دارد. در این مقاله به این موضوع مهم و نحوه کاردرمانی در اختلالات حسی و تجهیزات مورد نیاز پرداختیم. برای افزایش آگاهی خود در حوزه کاردرمانی حتما به بخش کاردرمانی سایت خانواده توانمند سر بزنید. در این بخش اطلاعات کاربردی درباره موضوعات مختلف کاردرمانی کودکان و بزرگسالان به اشتراک می شود اطلاعاتی از قبیل:
- معرفی انواع اختلالات حسی به کودکان
- تقویت مهارت دست ورزی با قیچی و قاشق و معرفی بازی برای تقویت دست ورزی کودکان
- حرکات طبیعی دست نوزاد و عوامل تاثیر گذار در حرکات دست نوزاد، تمرینات کاردرمانی دست در منزل
- کاردرمانی یکپارچگی حسی با توپ و استخر توپ و تونل حسی، ترامپولین، تاب تعادلی
- معرفی انواع وسایل کاردرمانی پا، دست، تعادلی، جسمی، راه رفتن، نشستن کودک
- معرفی انواع تمرینات کاردرمانی جسمی، ذهنی کودکان اوتیسم، فلج مغزی، سندرم داون، نابینا، بیش فعال
- نقش کاردرمانی برای پای پرانتزی، پارکینسون، افراد کم توان ذهنی، سکته مغزی
- نقش کاردرمانی برای نشستن،راه رفتن، ایستادن، غلت زدن، گردن گرفتن کودکان
برای دریافت خدمات مشاوره ای و آموزشی، گفتاردرمانی،کاردرمانی و خرید لوازم توانبخشی می توانید با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.