آموزش تلفظ حروف به کودکان با مسابقه
25/05/1402خرید تجهیزات توانبخشی توان افزا
09/06/1402کم شنوایی و ناشنوایی در بروز اختلالات کلامی و گفتاری افراد تاثیر می گذارد. گفتاردرمانی بعد از کاشت حلزون و سمعک برای کودکان کم شنوا ضروری است. کودکان کم شنوا بعد از کاشت حلزون و سمعک همچنان مشکلات گفتاری دارند. اکثرا آنان دایره لغت کمی دارند و در خواسته ها و نیازهای خود را به خوبی بیان نمی کنند. آنان در درک صحبت های دیگران و تلفظ صحیح حروف و کلمات عملکرد ضعیفی دارند.
درسته که کاشت حلزون و سمعک کودکان را از دنیای سکوت نجات می دهد اما کار با کاشت حلزون و سمعک تمام نمی شود. کودکان پس از کاشت حلزون و دریافت سمعک صداها را متفاوت می شنونند. آنان برای برقراری با دنیای صداها نیاز به همراهی متخصصان تربیت شنیداری و گفتاردرمانی و کاردرمانی دارند. در این مقاله از سایت خانواده توانمند به گفتاردرمانی بعد از کاشت حلزون می پردازیم چرا که اغلب خانواده ها گمان می کنند بعد از کاشت مهارت کلامی کودک خود به خود بهبود می یابد در حالی که بعد از عمل کاشت حلزون نیاز به گفتادرمانی است.
مقاله پیشنهادی: آموزش تلفظ حروف به کودکان
کاشت حلزون چیست؟
یکی از راههای توانبخشی کم شنوایی کاشت حلزون است. کاشت حلزون پیشرفته ترین راه حل تکنیکی در درمان کم شنوایی حسی عصبی عمیق می باشد. آسیب به سلول های مویی کوچک در حلزون گوش درونی منجر به کم شنوایی حسی عصبی می شود. کاشت حلزون باعث ترمیم یا درمان شنوایی نمی شود بلکه فقط منجر به درک صدا می گردد. کاندیدا عمل کاشت حلزون کسانی هستند که نمی توانند از وسایل کمک شنوایی رایج نظیر سمعک استفاده کنند. البته نباید از نقایص نورولوژیک که ممکن است کودکان داشته باشند و سبب محدودیت عمل جراحی در آنها می شود غافل شود.
معیارهای گزینش کودکان برای دریافت پروتز کاشت حلزون عبارتنداز:
- کاهش شنوایی حس عصبی عمیق دوطرفه
- سن بین1 تا 17 سال
- نبود ممنوعیت پرتونگاری و ممنوعیت پزشکی
- تقویت کننده های مرسوم ( به عنوان سمعک) برای او سودی نداشته یا دارای سود ناچیز باشد( در صورتی که دست کم 6 ماه از یک تقویت کننده مناسب استفاده کرده باشد)
از آنجایی که کودکان کم شنوای کاشت حلزون شده بخشی از دوره ی حیات زبان آموزی را قبل از عمل از دست داده اند، اکتساب زبان طبیعتا در این کودکان در همه ی سطوح اعم از سطوح ساده ی زبانی تا سطوح پیچیده ی زبانی با دشواری هایی روبه رو می شود.
مقاله پیشنهادی: مشکل تلفظ حروف در کودکان چه عواقبی دارد؟
مشکلات گفتاری کودکان پس از کاشت حلزون
میزان کم شنوایی و سن شروع آن اهمیت بسیاری در رشد زبانی کودک دارند. زیرا برای دستیابی به رشد زبانی، یک سن بحرانی زبان آموزی داریم. به این معنا که چند سال اول زندگی هر کودک برای یادگیری زبان وی اهمیت اساسی را دارند و پس از آن زبان آموزی بسیار مشکل صورت می گیرد. بنابراین حتی یا کم شنوایی خفیف هم می تواند اثرات عمیقی بروی گفتار کودک داشته باشد.
کودکان کم شنوا در درک زبان و دریافت گفتار دچار مشکلات عدیده هستند، زیرا بخشی از اصوات گفتاری را اصلا نمی شنومد یا به طور ناقص می شنوند. به همین دلیل اختلالات گفتاری و زبانی یکی از شایع ترین مشکلات کودکان کم شنوا و ناشنواست. اختلال گفتاری کودکان کم شنوا معمولا با علائم زیر خود را نشان می دهد:
- داشـتن دامنه واژگـاني كمتـر از ﻫمساﻻن شنوا
- ضعف در تولید واکه ها و همخوان ها
- تمیز شنیداری ضعیف
- توجه شنیداری ضعیف
- ضعف در یادگیری کلمات انتزاعی و کنایه ها
- ادراک متون پیوسته
- ﻋدم توانايي در بيان صحيح خواستهﻫا و نيازﻫا
- اختلال تلفظ حروف و کلمات
- ﻋـدم توانـايي در درك صـحيح گفتهﻫاي ديگران
- استفاده از ايماء و اشاره ﻫنگام برقراري ارتباط با ديگـران
- كودكان کاشت حلزون یا دارای سمعک معمولا عبارت و جملات طولانی تر ديرتـر ﻇاﻫر ﻣيشوند.
گفتاردرمانی بعد از کاشت حلزون
کودکان بعد از کاشت حلزون و سمعک جهت تقویت مهارت کلامی نیاز به گفتاردرمانی دارند. گفتاردرمانی بعد از کاشت حلزون به آنان کمک می کند بتوانند در تلفظ حروف، تلفظ همخوان ها، کلمات، ساخت جملات، درک افعال و جملات کوتاه و بلند و برقراری ارتباط با دیگران و… به خوبی عمل کنند.
گفتاردرمانگران قبل از شروع کار مهارت های مختلف کودک را ارزیابی می کنند. آنان برای ارزیابی مهارت های مختلف از قبیل سطح ادراکی گفتار و توجه شنیداری از آزمون های مختلفی استفاده می کنند. از طریق آزمون های مختلف عملکرد شنیداری مرکزی و فعالیت الکتروفیزلوژیک قشر مغز برای فرآیندهای توجه، تمرکز و حافظه شنیداری ارزیابی می شود تا بتوان برنامه گفتاردرمانی متناسب با شرایط کودک طراحی کرد.
متخصصان گفتاردرمانی کودکان کم شنوا از ابزارالات مختلف از جمله کتاب های گفتاردرمانی متناسب با سن کودک استفاده می کنند. یکی از کتاب های گفتاردرمانی برای تقویت وضوح گفتاری کودکان کم شنوا، کتاب های فرهنگ همخوان ها هدی محمودی است. با کمک این کتاب گفتاردرمانگران در کلینیک و خانواده ها در منزل می توانند وضوح کلامی کودکان کم شنوا را تقویت کنند.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.
1 دیدگاه
سپاس از مطالب حرفه ای و در عین حال کاربردی که در سایتتون ارائه می کنید