طرح درس عدد هزار برای کودکان نابینا
13/08/1402معرفی پول به کودکان با تهیه فاکتور
15/08/1402معمولا والدین از مشاور سایت خانواده توانمند درباره راههای تقویت هوش کلامی کودکان می پرسند. آنان همواره به دنبال انواع بازی برای تقویت هوش کلامی هستند در حالی که نمی دانند پایه یادگیری هوش کلامی فقط بازی نیست!!!
در این مقاله از سایت خانواده توانمند علاوه بر معرفی بازی برای تقویت هوش کلامی کودکان، دو پیش نیاز مهم برای تقویت هوش کلامی کودکان را به شما معرفی می کنیم لطفا تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
دو پیش نیاز مهم برای تقویت هوش کلامی
مهارت کلامی کودک به مرور و در بستر مناسب رشد می کند. با انجام چند بازی نمی توان از کودک انتظار داشت هوش کلامی خود را تقویت کند. کودکان تا سن 10 سالگی به طور مشاهده ای می آموزند برای تقویت هوش کلامی کودکان باید به طور گام به گام جلو رفت. اولین گام برای تقویت هوش کلامی کودکان افزایش دایره لغات کودک است.
4 بازی برای تقویت دایره لغات کودک و تقویت هوش کلامی کودکان
برای افزایش دایره لغات کودک در ابتدا باید به او فرصت کنجکاوی دهید. برای تقویت کنجکاوی کودک می توانید از انواع بازی استفاده کنید. به طور مثال:
ساخت پازل کلمات
با استفاده از چند حرف از کودک یا دانش آموز بخواهید کلمه سازی کند به طور مثال با کمک حروف ن،ا،م، ز می توان کلمات نماز،ناز، ماز،نام،امن را ساخت.
دیدن تصویر برای تقویت هوش کلامی کودکان
یک تصویر را به کودک نشان دهید و از او بخواهید به مدت 20 ثانیه( متناسب با شرایط کودک زمان را مشخص کنید) به تصویر نگاه کند سپس از او بخواهید نام چند تصویری را که به یاد دارد نام ببرد. اگر تصویر برای او ناآشنا بود از او بخواهید کلمه مترداف یا نزدیک به اسم تصویر را بگوید مثلا اگر ابزار اسکیت را دید ولی نتواست اسم اسکیت را بگوید درباره ورزش توضیح دهد مثلا: روی برف باهاش بازی می کنند.
تشخیص کلمات نقطه دار
برای تقویت مهارت کلامی کودک و تقویت حافظه شنیداری و تمیز شنیداری آنان از او بخواهید حین داستان خوانی یا مطالعه دروس مختلفش کلمات نقطه دار را پیدا کند. به طور مثال از او بخواهید کلمات 3 نقطه را پیدا کند و دور آن خط بکشد یا می توانید از او بخواهید کلمات چهار نقطه، پنج نقطه و…. را پیدا کند.
مشاعره با کلمات
در این بازی شما کلمه زمین را می گوید دانش آموز یا کودک باید کلمه ای که حرف اول آن ی دارد را بگوید مثل نان و سپس دانش آموز بعدی باید کلمه ای که حرف ن دارد را بگوید مثل نی و…
با کمک بازی های بالا کودک کنجکاو می شود و برای شناخت اشیاء و اجسام، حیوانات، گیاهان و… ترغیب می شود و به سمت خودآموزی حرکت می کند. بدون داشتن گنجینه واژگان، کودکان نمیتوانند بهراحتی بخوانند، مطالب را بفهمند و احساسات و افکار خود را به شیوهای واضح بیان کنند. افراد با شنیدن و خواندن، واژههای جدید میآموزند و با استفاده مکرر از کلمات تازه آموخته شده، آنها را در ذهن خود تثبیت میکنند.
تقویت درک مطلب کودک
یکی از پیش نیازهای تقویت هوش کلامی کودکان و دانش آموزان تقویت درک مطلب آنان است. برای درک مطلب کودک باید توانایی خوب شنیدن و دیدن و شناخت معانی کلمات و قدرت تحلیل و توالی و ترتیب را کسب کند. برخی از دانشآموزان و کودکان گرچه در خواندن واژگان مهارت کافی دارند اما در درک مطلب دچار مشکلاند. اینگونه مشکلات در کلاسهای بالاتر که چالشهای درک مطلب در دانش آموزان افزایش مییابد، خود را نشان میدهد. حتی عدم درک مطلب در نحوه گفتگو و ارتباط گیری آنان با همسالانشان خود را نشان می دهد.
برای تقویت درک مطلب کودکان و دانش آموزان از کتاب داستان ها استفاده کنید. با کمک کتاب داستان ها می توان با گام های زیر درک مطلب کودکان را تقویت کرد.
- مطالعه عنوانهای داستان
- ورق زدن و نگاه اجمالی به صفحهها برای یافتن سرنخها
- یافتن واژههای مهم و دشوار
- تفکر درباره زمان و مکان وقوع وقایع داستان
با استفاده از این استراتژی، عملکرد دانشآموزان و کودکان در پاسخ به سؤالهای مربوط به درک مطلب بهبود می یابد. در ادامه مقاله سایت خانواده توانمند راههای تقویت درک مطلب کودکان و دانش آموزان را برای تقویت هوش کلامی کودکان به اشتراک می گذاریم.
تصویر خوانی
یکی از راههای تقویت درک مطلب دانش آموزان و کودکان تصویر خوانی است. در ابتدا با هم تصویر کتاب را ببینید و سپس شروع به پرسیدن سوال کنید تا ذهن دانش آموز و کودک درگیر شود به طور مثال:
آقا معلم چطوری سمت دیگه رودخانه رفته است؟
چرا دانش آموزه مشغول نوشتن است؟
دانش آموز زیر سنگ به دنبال چیست؟
و…
با طرح سوالات مختلف که متناسب با تصویر باشند کودک به مرور متوجه داستان خواهد شد و زمانی که از روی درس یا داستان خوانده شود به درک عمیق تری از درس می رسد و پاسخ گویی او به سوالات درک مطلب آسان تر می شود. در ضمن به مرور مهارت درک و دقت او و تحلیلش تقویت می شود.
داستان نویسی گروهی
در این بازی گروهی، عکسی در اختیار دانش آموزان قرار داده می شود و سپس از آنان خواسته می شود متناسب با عکس قصه یا داستانی با استفاده از کلمات مشخص( مثل اطراف، منزل، پنجره، گربه، آدم، خواهر، توپ، بازی، شکستن و…) بدون غلط انشاء یا داستان بنویسند.
پیدا کردن جمله مناسب برای تصویر
یک تصویر به دانش آموز یا کودک نشان دهید سپس از او بخواهید به خوبی ببیند و سپس از بین جملات مختلف، جمله مرتبط با تصویر را انتخاب کند و آن را ادامه دهد. این کار را می توانید در قالب بازی گروهی یا بازی فردی انجام دهید. به طور مثال هر کی زودتر بتونه برای تصاویرش جمله پیدا بکنه برنده است.
کلام آخر
هوش تنها اکتسابی نیست بلکه با پیدا کردن نوع یادگیری کودک و دانش آموز می توان به او فرصت یادگیری موفقیت آمیز داد. برای تقویت هوش کلامی کودکان نمی توان یک شب کاری کرد بلکه باید فرآیندهای مختلف آموزشی را در قالب بازی برای کودک طراحی کرد تا او بتواند پیش نیازهای مهم هوش کلامی را کسب کند.
در صورت نیاز به خدمات مشاوره ای و آموزشی از سایت خانواده توانمند لطفا با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید