گفتاردرمانی حرف س با فوت کردن
07/04/1401گفتاردرمانی کودک 7 ساله
09/04/1401برای اصلاح تلفظ حرف ق در صورتی که کودک تا 5 سالگی نتواسته است آن را به درستی تلفظ کند، باید به دنبال راهکار بود، تلفظ حرف ق معمولا تا5 سالگی ظهور میکند و کودک میتواند تلفظ حرف ق را درهجاها و کلمات به راحتی استفاده کند. یکی از راهکارها آموزش تلفظ حرف ق این است که از گفتاردرمانی حرف ق استفاده کنید. گفتاردرمانی حرف ق به کودک کمک میکند پیش نیازهای لازم برای تلفظ حرف ق را کسب کند و کلمات را به درستی تلفظ کند و در ارتباط با همسالان در مهد، بازی، مدرسه بدون دغدغه باشد و با اعتماد به نفس با دیگران ارتباط برقرار کند. در این مقاله روش های گفتاردرمانی حرف ق را با شما به اشتراک میگذاریم برای آشنایی با مراحل آموزش تلفظ ق تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
گفتاردرمانی حرف ق
این صدا یک صدای عقبی است و تا سن پنج سالگی سن ظهور دارد. معمولا از سن سه یا سه و نیم سالگی ظاهر میشود.
برای هر صدای مشخصاتی داریم. در آموزش تلفظ حروف باید به مشخصه صداها که از دو جز تشکیل شده اند، توجه کرد:
هرکدام از اندام گویایی مثل حنجره، سقف دهان، زبان، دندان در تولید صداهای مختلف نقش دارند و صداهای مختلف از جایگاه های مختلف اندام گویایی تولید میشوند.
مشخصات صدای ق
به هنگام تلفظ حروف، هوا که یکی از پارامترهای مختلف است نقش مهمی در تولید صدا دارد نحوه خروج هوا یکی از مشخصات تولید صدا است. درگفتاردرمانی حرف ق باید مشخصات آن را شناخت چرا که مهم است هوا چگونه خارج میشود از دهان یا بینی یا آیا هوا سایش دارد یا نه…
صدای ق یک صدای انسدای است یعنی یک لحظه انسداد ایجاد میشود و هوا از دهان خارج میشود.
جایگاه صدای ق: عقبیترین نقطه زبان قرار دارد.
پیش نیازهای آموزش تلفظ صدای ق
آموزش صدای ق به کودکانی که صدای گ را یاد گرفتهاند، آسانتر است؛ البته گفتاردرمانی حرف ق نیاز به یکی سری پیش نیاز دارد. چون محل تلفظ صدای ق نزدیک به صدای گ هست و برای آموزش حرف ق نیاز است که کودک تلفظ حرف گ را یاد گرفته باشد. برای آموزش صدا ق نیاز است که کودک حتما صدای ک، گ را یاد گرفته باشد؛ چون سن ظهور صدای ک و گ زودتر از ق است پس قبل از آموزش صدای ق حتما باید کودک تلفظ صدای ک و گ را آموخته باشد. البته آموزش صدای ق نسبت به آموزش صدای گ کمی سخت تر است ولی خوب هر سختی آسان میشود. تلفظ حرف ق نیاز به صبر، حوصله، خلاقیت دارد.
ابزار لازم برای گفتاردرمانی حرف ق
برای آموزش حرف ق از یک چوب بستنی استفاده میکنیم، چوب بستنی را داخل دهان کودک میگذاریم و عقب میبریم، البته خیلی آرام و با احتیاط این کار را انجام میدهیم؛ چون اگر چوب بستنی را ناگهانی داخل دهان کودک بگذاریم کودک دچار حالت تهوع میشود و ممکن است اجازه ندهد دوباره شما برای آموزش حرف ق چوب بستنی را داخل دهانش بگذارید و برای آموزش حرف ق چوب بستنی را تا انتهای زبان میبریم. به او بگوید: دا را تکرار کند. چون ما جایگاه صدای گ را گرفتیم وقتی بچه میخواهد بگوید گ قسمت عقب زبان بالا میرود و تبدیل به ق میشود.
آموزش هجا ها
زمانی که کودک تلفظ صدای ق را آموخت سراغ آموزش هجا ق یعنی قِ، قُ، قَ، قی، قو، قا می رویم و هر کدام از هجاها را در زمان های که کودک توان و حوصله دارد به او در قالب بازی، کاردستی و… آموزش می دهیم.
صدای ق و صدای گ شبیه هم اند و معمولا بچهها اشتباه به جای هم به کار میبرند. برای جلوگیری از اشتباه بچهها در میتوانیم از فلش کارت استفاده کنیم. صدای ق و صدای گ را روی دوتا فلش کارت جداگانه مینویسم و از کودک میخواهیم به هنگام شنیدن صدای ق یا گ فلش کارت مرتبط با آن را نشان دهد تا کودک متوجه شود صدای ق و صدای گ دو تا صدای مستقل هستند.
برای هر صدای نیاز نیست فلش کارت درست کنید اما برای صداهای که کودک آن ها را با هم اشتباه در نظر میگیرد میتوان از فلش کارت استفاده کرد.
زمانی که کودک هجاها را آموخت در گفتاردرمانی حرف ق برای آموزش کلمات میتوان از بازی و کاردستی استفاده کرد مثلا از طریق خمیر بازی قوری میتوانید بسازید تا سایر مهارت های او مانند هماهنگی چشم و دست، ذهنی او نیاز تقویت شود در حین استفاده از خمیر بازی میتوانید از خمیر قرمز رنگ نیز استفاده کنید و در حین کار در موقعیت های مختلف از کلمه قوری قرمز، قرمز، قوری و سایر کلماتی که ق دارند استفاده کنید تا کودک در حین بازی و بدون اجبار آموزش بییند و تمرینات گفتاردرمانی حرف ق را انجام دهد. با خاله بازی میتوانید از قوری قرمز استفاده کنید و در حین بازی از دستاورد کودک خود( قوری قرمز) در موقعیت های مختلف برای افزایش دایره لغات و تثبیت آموزش حرف ق استفاده کنید.
مدت زمان لازم برای گفتاردرمانی حرف ق
یکی از سوالات پر تکرار والدین این است که برای آموزش حروف چقد زمان نیاز است ؟
جواب این سوال بستگی به پارامترهای مختلف از جمله، فضای زندگی، تعداد جلسات گفتاردرمانی، توانایی کودک، حوصله مادر و پدر و … دارد. کودکی که چند سال حرف ق را حین تلفظ ادا نکرده است مثلا به جای قاشق، اشو گفته یا به جای قابلمه، البمه میگوید برای آموزش حرف ق نیاز است به او فرصت بدهیم تا با صدای ق آشنا شود و به مرور در کلمات مختلف به کار ببرد. شاید گفتاردرمانی حرف ق چند ماه بکشد تا از بخش ناخودآگاه به خودآگاه برود.
گفتاردرمانی یکی از راههای تقویت مهارت کلامی و ارتباطی است که حوزه های مختلفی دارد که یکی از حوزه سخت گفتاردرمانی اصلاح اختلال تلفظ است که شامل اختلال تلفظ حروف، هجا میشود. با استفاده از تخصص گفتاردرمانی میتوان اعتماد به نفس کودکان و افراد بزرگسال را تقویت کرد تا بدون دغدغه از تمام کلمات مانند کلماتی حرف ق دارند در مکالمه های روزمره خود استفاده کنند.
در این مقاله یکی از روشهای گفتاردرمانی حرف ق را به شما آموزش دادیم در ضمن کاردستی و بازی مناسب برای آموزش کلماتی که صدای ق دارند را نیز معرفی کردیم تا در منزل بتوانید با کودک خود به درستی تمرین کنید. در صورت نیاز به گفتاردرمانی حرف ق می توانید از تجارب گفتاردرمانگران حرفه ای سایت خانواده توانمند استفاده کنید برای آشنایی با گفتاردرمانگران لطفا با شماره 09054146911 تماس بگیرید.