کاردرمانی کودکان فوایدی بسیاری برای آنان دارد. برای بهرهمندی از این نوع روش درمانی، نیازی به پشت سر گذاشتن چیزی ندارید. با این حال، اگر فرزند شما از هر نوع پیشرفتی عقب مانده باشد، استفاده کردن از مزایای کاردرمانی اختصاصی و بهینه شده شاید بهترین راهکار برای او باشد.
کودکان؛ کاردرمانی را به عنوان یک کار نمیبینند. در عوض، آنها کاردرمانی را بازیهایی میدانند که باید بازی کنند. آنها ضمن تسلط بر مهارتهای جدید، سرگرم نیز میشوند. هرچه تعداد بازی های بیشتری انجام شود، مهارتهای بیشتری به آنها یاد داده میشود و هر چه این مهارتها بیشتر به دست بیایند، در آینده کمک بیشتری به کودک برای انجام کارهای روزمره و کارهای اختصاصی شان خواهد شد.
کاردرمانی کودکان انواع مهارتها را در بر میگیرد و به بچهها اجازه میدهد تا درگیر این کارها شوند و در بسیاری موارد، از همسالان خود جلوتر میزنند.
کاردرمانگران اصول رشد و تکامل انسان و تعامل فرد با محیط را از طریق فعالیتهای روزمره زندگی، مطالعه میکنند و عموما در مورد تاثیرات اجتماعی، عاطفی و فیزیولوژیکی بیماری و آسیبها تخصص لازم را دارند و کاردرمانی به کودکان کمک میکند تا مهارتهای زندگی مستقلشان ارتقا یافته و به مرور زمان با انجام تمرینات مربوطه تقویت کنند.
به طور کلی میتوان گفت اهداف کاردرمانی بسته به هر بخش و روش درمان موارد مختلفی را شامل میشود اما هدف کلی این روش، درمان ارتقای سطح سلامت جامعه و کمک به کودکان برای رسیدن به آیندهای درخشان است. برخی از مهمترین اهداف کاردرمانی را در ادامه بیان میکنیم:
نکته:کاردرمانی با توجه به مشکلی که شخص در یکی از حوزههای جسمانی و ذهنی دارد، متفاوت است. بدین ترتیب کاردرمانی خود نیز انواعی دارد:
کاردرمانی جسمی با ارائه فعالیتهای هدفمند به افراد کم توان و یا ناتوان کمک میکند تا بر مشکلات جسمی و حرکتی ایجاد شده فائق آمده و بتوانند از اندامهای سالم خود بطور بهینه استفاده کند.تکنیکهای مورد استفاده در برنامه کاردرمانی جسمی هر فردی به طور کاملا هدفمند و خاص برای هر فرد توسط کاردرمانگر ارائه میشود.
در ادامه به توضیح هر یک مراحل رشد و کاردرمانی کودکان مثل کاردرمانی راه رفتن یا نشستن کودکان؛ غلت زدن نوزاد و گردن گرفتن نوزاد و.. پرداخته ایم.
بعد از اینکه شیرخوار شما بتواند کنترل خوبی روی سرش داشته باشد، میتواند بنشیند، بچرخد و شروع به خزیدن کند و گردن گرفتن نوزاد یکی از مراحل مهم برای آغاز حرکت کردن در او است. همچنین قبل از شروع خوردن غذاهای جامد، شیرخوار به کنترل خوب سر نیاز دارد. او باید قادر به نشستن باشد تا بتواند سر خود را ثابت نگه دارد و به درستی غذا بخورد.
غالبا سوالی که والدین از خانواده توانمند میپرسند این است که ما چگونه بفهمیم که نوزاد یا کودک ما کاردرمانی غلت زدن احتیاج دارد؟ چگونه بفهمیم که تمرینات کاردرمانی برای غلت زدن نوزاد روی بچه ما اثر بخش بوده؟ اینها سوالاتی است که والدین اغلب میپرسند و در بیشتر مواقع جواب کامل و درستی برای آن هم پیدا نمیکنند. ما یک مقاله کامل در مورد غلت زدن نوزاد نوشته ایم که شما میتوانید به آن مراجعه کنید و به تمامی سوالات پاسخ دهید.
نشستن کودک به صورت مستقل یکی دیگر از مراحل رشدی مهم برای کودکان است که در حدود 6 ماهگی اتفاق می افتد. اما نشستن کودک به صورت مستقل به چه معناست؟ نشستن کودک به صورت مستقل زمانی است که کودک بدون کمک اطرافیان، بدون تکیه دادن به اجسام و لوازم و بدون استفاده از دست هایش بتواند به صورت نشسته تعادل خود را حفظ کند. اگر یک کودک در نشستن مشکل پیدا کند شما باید از جلسات کاردرمانی برای نشستن کودک استفاده کنید.
پیشنهادی: چند راهکار برای درمان بیش فعالی کودکان
ایستادن کودکان یکی دیگر از دغدغه های والدین است. یک کودک برای اینکه بتواند به صورت مستقل راه برود نیاز دارد که اول ایستادن را یاد بگیرد و بعد از آن با تای تای راه رفتن، باعث خوشحالی ما شوند. اما گاهی اوقات ممکن است کودک بنا به دلایل متفاوتی نتواند خوب بایستد. و این باعث نگران والدین میشود. برای همین، کاردرمانی برای ایستادن کودک و تمرین های که در آن وجود دارد یکی دیگر از راهکارهای کاردرمانی کودکان است.
ما خانوادهها نقش پررنگی در راه رفتن کودکان داریم که اگر تو ایفای نقشمون خوب عمل نکنیم کاردرمانگران و هر متخصص دیگری به تنهایی نمیتواند کاری انجام بدهد. شما در مقاله جامع کاردرمانی کودکان برای راه رفتن میتوانید بیشتر به این موضوع بپردازید.
کاردرمانی ذهنی کودکان با هدف تقویت مهارتهای شناختی مانند توجه، حافظه، ادراک، تفکر انتزاعی، حل مسئله، دستور پذیری، تحمل کاری، تصمیمگیری و قضاوت به کودکان و سایر افرادی که دچار مشکلاتی در این زمینهها هستند ارائه میشود.
هدف از به کارگیری این روش کاردرمانی را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
چه کودکانی به کاردرمانی نیاز دارند
در ادامه با تاثیر کاردرمانی بر کودکان فلج مغزی، سندرم دان و همچنین کودکان اوتیسمی بیشتر آشنا خواهید شد.
کاردرمانی یکی از رشتههای تخصصی برای بهبود توانایی جسمی و ذهنی کودکان فلج مغزی و به عنوان اصلیترین رشته توانبخشی برای بهبود تکامل فرایندهای رشدی در کودکان فلج مغزی شناخته میشود.نقش اصلی کاردرمانگران در فلج مغزی بالا بردن سطح آمادگی فیزیکی و به حداقل رساندن مشکلات جسمی و بهبود کیفیت زندگی کودکان فلج مغزی در جامعه است.
تواناییهای عملکردی نظیر گردن گرفتن، چهار دست و پا رفتن سینه خیز رفتن، بلند شدن از حالت نشسته به ایستاده، راه رفتن با و یا بدون وسایل کمکی، تجویز وسایل کمکی و غیره از اهداف کاردرمانی در فلج مغزی میباشد.
این متد یکی از رویکردهای رایج مورد استفاده در کودکان فلج مغزی است. در این رویکرد با تمرکز بر مشکلات و عوارضی که در اثر اسپاسم عضلانی یا عدم حرکت در فلج مغزی اتفاق افتاده است شرایط حرکتی کودک فلج مغزی را بهبود میبخشند.
این روش نیز یکی از روشهای رایج در درمان فلج مغزی خصوصاً کودکان نوع همی پلژی است. که با محدود کردن حرکت در اندام قویتر،نوعی اجبار در استفاده از اندام ضعیف را برای کودک ایجاد میکند.
در این متد الگوها و وضعیتهای خاصی را مثلاً روی دو زانو ایستادن در کودک ایجاد میکنیم و کودک در طول روز بارها و بارها باید این الگو را در خود ایجاد کند.
کاردرمانی اوتیسم برای کمک به توانبخشی این کودکان و داشتن زندگی با بالاترین کیفیت نسبت به شرایط موجود ارائه میشود، کاردرمانگران با در نظر گرفتن تواناییها و نیازهای جسمی، اجتماعی، عاطفی، حسی و شناختی در این کودکان برنامه توانبخشی منحصر بفردی را تنظیم میکند.
کاردرمانی میتواند به کودکانی که علائم تاخیر در رشد را دارند، کمک کند. به عنوان مثال، اگر کودک 1 ساله شما هنوز نمیخزد یا اگر کودک 2 ساله شما نمیتواند پیوسته راه برود، بهتر است به کاردرمانی کودکان مراجعه کنید تا از مشکلات بعدی جلوگیری نمایید.
برخی کودکان با مهارتهای که به قدرت، کنترل و مهارت عضلات کوچک دست نیاز دارد، دست و پنجه نرم میکنند. کودکانی که در مهارتهای حرکتی ظریف مشکل دارند در کارهای مانند استفاده از قیچی، نقاشی، نخ کردن مهره و استفاده از وسایل و ابزارها نیز با مشکل روبه رو میشوند. اگر به مشکلات مهارتهای حرکتی ظریف پرداخته نشود، کودکی که در این زمینه تاخیر و یا مشکل دارد ممکن است در انجام کارهای اساسی مانند نوشتن و استفاده از کامپیوتر نیز مشکل پیدا کند.
کاردرمانی میتواند به کودکانی که در مهارتهای حرکتی درشت ( که گروه های اصلی و بزرگ عضلانی را شامل میشوند) مشکل دارند، کمک کند. که از جمله این مشکلات میتوان به به تعادل، قدرت، استقامت و هماهنگی، توانایی در بالا رفتن و یا پایین آمدن از پلهها، راه رفتن، لی لی کردن، گرفتن و پرتاب کردن توپ و…اشاره کرد.
کودکان مبتلا به اختلالات پردازش حسی میتوانند از کاردرمانی بهرهمند شوند. اگر به نظر میرسد فرزند شما در برخورد با لمس، چشیدن، صدا یا بو بسیار واکنش نشان میدهد، این یک علامت رایج است که نشان میدهد ممکن است دچار مشکلات پردازش حسی باشد و به کاردرمانی نیاز دارد البته کودکانی که دارای مشکلات پردازش حسی هستند، ممکن است حساسیت کمتری نیز نشان دهند که با حرکت مداوم به اطراف و یا لمس مداوم همه چیز، همراه است.
با کاردرمانی،پرورش توانایی درونی کودکتان (آنها یاد میگیرند که چگونه بنشینند و برای مدت طولانی در آن محیط بمانند.)هنگام پردازش حسی رشد بهتری پیدا میکنند. زیرا همه چیز در محیط فرزند شما (به عنوان مثال صداها، جنبههای بصری، بو و…) بر توانایی آنها در تمرکز و تنظیم بدن آنها تاثیر میگذارد، بنابراین با کاردرمانی کودکان، میتوان این مشکل را حل کرد.
کاردرمانی کودکان به آنان کمک کند تا کودک در زندگی خود با دیگران ارتباط برقرار کند. کاردرمانی کودکان به آنان کمک میکند که با محیط سازگار شوند مهارتهای ارتباطی خود را ارتقا دهند
کاردرمانی کودکان به آنان میآموزد که چگونه با دقت و برنامهریزی مهارتهای لازم مانند غذا خوردن، لباس پوشیدن و… را انجام دهند.
اگر سرعت بهبود عملکرد کودکتان آهسته است، دلیل بر آن نیست که پیشرفت نخواهد کرد. بلکه باید فرآیند درمان را به طور مستمر پیگیری نمایید و از به نتیجه رسیدن آن اطمینان داشته باشید.
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب، و…) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی از خدمات گفته شده بهرهمند شوند.
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.