افزایش روحیه بیماران سرطانی با بازی درمانی
18/04/1402حرف نزدن کودک تا چه سنی طبیعی است؟
25/04/1402آموزش بیان احساسات به کودکان موضوع این مقاله از سایت خانواده توانمند است. کودکان معمولا در بیان احساسات به خوبی عمل نمی کنند؛ چون احساسات مفاهیم انتزاعی و غیر قابل لمس هستند. اگر کودک بیان احساسات را بیاموزد می توان از مشکلات رفتاری او مانند لجبازی، پرخاشگری، ترس و… جلوگیری کرد. به عنوان مثال کودکی که مفهوم عصبانیت را درک کرده است و می تواند بگوید که “عصبانی هستم” احتمال اینکه شما را کتک بزند کمتر میشود.
آموزش بیان احساسات به کودکان کار ضروری است!!!
کودکان و نوجوانان معمولا در بیان احساسات چالش های زیادی دارند. آنان در بعضی موارد نمی توانند بین حس عصبانیت یا خستگی یا بین حس ترس و تازگی کار و محیط جدید و … تفاوتی قائل شوند. در ارتباطات اجتماعی بیان احساسات نقش مهمی در نحوه ارتباط دارد. اگر کودکان و نوجوانان بتوانند احساسات خود را به درستی بشناسند و به درستی بیان کنند طرف مقابل ارتباط بهتر با آنان ارتباط برقرار می کند. با برقراری ارتباط اجتماعی بر پایه شناخت درست احساسات کودک بهتر می تواند نیازهای جسمی و روحی خود را رفع کند.
آموزش بیان احساسات به کودکان بیش فعال، پرخاشگر، لجباز، ترسو و خجالتی، اوتیسم و… کمک می کند بدون درگیری و چالش با دیگران در موقعیت های مختلف ارتباط برقرار کنند.
پیش نیازهای آموزش بیان احساسات به کودکان
کودکان برای بیان احساسات مختلف نیاز به کسب مهارت های مختلف دارند. از مهارت های مورد نیاز کودکان برای بیان احساسات می توان به موقعیت شناسی و خودشناسی آنان اشاره کرد.
کودک برای کسب مهارت موقعیت شناسی نیاز به همراهی والدین دارد. به طور مثال اگر والدین به همراه کودک قرار است در یک محیط جدید حضور یابند که کودک شناختی از آن ندارد بهتر است از طریق عکس یا توصیف موقعیت به شناخت کودک کمک کنند. با توصیف محیط توسط والدین کودک شناختی نسبی از محیط جدید خواهد داشت. اگر کودک فوبیا آشنایی با محیط جدید داشته باشد می توان عوامل ایجاد حس ترس او را شناسایی و کنترل کرد و کودک را با حس ترس ناشی از فضای جدید آشنا کرد و راههای مقابله با این حس را پیدا کرد.
کودکان شناخت کافی از خود ندارند. آنان با توجه به محیط زندگی و سبک زندگی خانواده شان معمولا با محیط پیرامون شان تعامل می کنند. اگر کودک در بستر مناسب بتواند تجربه های مختلفی را کسب کند در شناخت احساسات و بیان احساساتش بهتر عمل خواهد کرد. به طور مثال اگر کودک از مهد می ترسد خانواده باید منشا ترس کودک را بشناسند تا بتوانند راهی برای تعامل بهتر کودک با مهد را بیابند. بعضی از کودکان به دلیل اضطراب جدایی از مهد می ترسند و یا بعضی از کودکان از تنها ماندن در اتاقشان می ترسند.
کودکانی که با حس ترس آشنا نباشند در این مواقع معمولا از رفتن به مهد یا تنها ماندن در اتاق به تنهایی سرباز می زنند. در این مواقع والدین باید منشا احساس او را بیابند شاید ترس کودک از تنها ماندن در اتاق به خاطر گیر کردن زبانه قفل باشد که باعث ایجاد زحمت برای کودک حین باز کردن در شده باشد. کودک برای اینکه این تجربه را مجددا نداشته باشد ترجیح می دهد همیشه کنار والدینش باشد. برای کمک به این کودک باید منشا ترس او را شناخت و کودک را با این حس آشنا کرد و راههای بیان حس ترسش را به او آموخت.
تکنیک عروسک خرسی برای آموزش بیان احساسات به کودکان
نحوه اجرای این تکنیک در کلینیک بازی درمانی برای آموزش بیان احساسات به کودکان:
خرس های عروسکی رنگی را کنار هم بگذارید تا توجه کودک به آن جلب شود.( در صورت نداشتن عروسک خرسی می توانید با کاغذ رنگ عروسک های خرسی بسازید).
پس از علاقمندی کودک به عروسک های خرسی و بازی با آنان شما نیز به او ملحق شوید.
متناسب با فهم کودک با او گفتگو کنید به طور مثال برای کودکانی زیر4 سال هستند می توانید به این شیوه گفتگو کنید:
وقتی عصبانی میشه مثل این استکیر شبیه کدوم عروسک خرسی رنگی میشی؟( احساسات چون انتراعی هستند برای یادآوری از استیکر استفاده می کنیم). در حین بازی می توانید از کودک سوالات زیر را بپرسید:
می توانید به من بگویید چرا رنگ قرمز را برای عصبانیت انتخاب کردید؟
می توانید برای من از زمانی صحبت کنید که شما احساس عصبانیت یا قرمز بودن می کردید؟
آیا عصبانیت خشم تاکنون رنگ دیگری داشته است.
کیا خیلییییی عصبانی میشی مثل خرس قرمز میشی؟
وقتی عصبانی میشی دوست داری چیکار کنی مثلا یه توپ پرتاب کنی یا غذا بخوری؟
با کمک سوالات مختلف می توان کودک را با مهارت های موقعیت شناسی و خودشناسی آشنا کرد.
فواید تکنیک عروسک خرسی برای آموزش بیان احساسات به کودکان
- کودک با انتخاب عروسک رنگی متناسب با احساساتش می آموزد برای بیان احساساتش باید دقت داشته باشد تا طرف مقابل دچار سوتفاهم نشود و بهتر با او ارتباط برقرار کند.
- آنان بیان احساسات به روش های خلاقانه رو می آموزند.
- با کمک این تکنیک کودک متمایل می شود احساسات مختلف خود را شناسایی و بیان کند.
- کودک با منشا احساسات خود آشنا می شود و می توان راههای آرام سازی احساسات را به او آموزش داد.
- بازی درمانگران از این تکنیک برای کودکان دارای مشکلات افسردگی و بیش فعالی، مضطرب و پرخاشگری می توانند استفاده کنند.
- تکنیک عروسک خرسی برای آموزش بیان احساسات به کودکان به صورت فردی و گروهی و خانواده درمانی قابل استفاده است.
کلام آخر
در این مقاله یکی از تکنیک های بازی درمانی که باعث آموزش بیان احساسات به کودکان می شود، پرداختیم. تکنیک عروسک خرسی را در ادامه مقاله معرفی شد. در صورت نیاز به خدمات مشاوره ای کاردرمانی، بازی درمانی، گفتاردرمانی ، آموزشی و خرید وسایل کاردرمانی و بازی درمانی و.. می توانید با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
سایر مقالات سایت خانواده توانمند
- بازی تماس چشمی برای کودکان دارای اختلال حسی
- پیشگیری از خشم کودکان با دیوار
- 9 دلیل برای بازی کودکان بانیازهای ویژه در فضای باز
- عواقب باورنکردنی لجبازی کودکان
- بازی درمانی کودکان لجباز
- بازی درمانی مهارت نه گفتن
- بازی و اسباب بازی بچه های فلج مغزی
- بازی درمانی برای ترس کودکان
- بازی درمانی گروهی
- بازی درمانی برای کاهش اضطراب
- بازی درمانی در منزل
- بازی درمانی برای کودکان خجالتی
- بازی درمانی برای اختلالات دیکته
- بازی درمانی کودکان| بازی های کودکانه
- بازی درمانی در کودکان پرخاشگر
- بازی درمانی برای کودکان کم توان ذهنی
- بازی درمانی شناختی رفتاری
- بازی مناسب برای کودکان اوتیسم
- بازی درمانی براساس رفتارگرایی
- بازی در کاردرمانی
- تاثیر بازی درمانی بر کودکان با نیازهای ویژه
- اثر بخشی شن بازی بر مهارت اجتماعی کودکان
- اصول بازی درمانی
- افزایش روحیه بیماران سرطانی با بازی درمانی
- نحوه برخورد با خواسته های کودک با نقاشی
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.