گفتاردرمانی حرف ق با چوب بستنی به همراه تلفظ صحیح آن
08/04/1401گفتاردرمانی حرف خ با سرنگ
11/04/1401گفتاردرمانی کودک7ساله که دارای اختلال تلفظه چگونه انجام می شود؟
کودک 7ساله ام بعضی از واژگان را نمی تواند به خوبی تولید کند گفتاردرمانی برای او موثر است؟
بسیاری از والدین کودکان7ساله که با مشاور سایت خانواده توانمند تماس می گیرند معمولا در اوایل سال تحصیلی کودکشان، دچار چالش های بسیاری می شوند. معمولا مشکلات کلامی کودکان، خود را در دروس فارسی خوانداری، نوشتاری نشان می دهند. استفاده از خدمات گفتاردرمانی کودک 7 ساله یکی از راهکارهای موثر برای کاهش مشکلات کلامی و ارتباطی آنان می باشد. در این مقاله به نقش گفتاردرمانی کودک 7ساله می پردازیم.
درد و دل مادرانه
اکثر والدین از نمره فارسی خوانداری و نوشتاری کودکان دلبندشان در پایه اول گله مند هستند معمولا در گفتگو با معلمان با پایه اول می گویند:
- من با بچه ام خیلی کار می کنم ولی نمیدونم چرا تو کلاس املاش خوب نیست!!!
- به نظرم استرس میگیره، نمیشه شما تکی بهش املا بگید؟
- داره از مدرسه زده میشه به زور میرمش!!!
- هیچ کس با بچه ام دوست نمیشه چون میگن حرفاش نمی فهمیم!!!
- بعضی از بچه ها به خاطره حرف زدنش مسخره اش می کنند!!!
- می ترسم اعتماد به نفس پایین بیاد!!!
در این مواقع معلمان به مادران می گویند:
- من تو کلاس درس همه کار میکنم مثلا املا رو خیلی شمرده میگم ولی نمیدونم چرا وضعش تغییری نمیکنه؟ پیشنهاد میکنم پیش یه متخصص اختلال دیکته نویسی ببرید!!!
وقتی مادران و معلمان بابت مشکل املا یا مهارت خوانداری و نوشتاری کودکان 7 ساله با سایت خانواده توانمند تماس می گیرند: بعد از بررسی ها متوجه می شویم که کودک حروف را به درستی تلفظ نمی کند برای همین در دیکته و نوشتن مطالب به درستی عمل نمی کند برای همین نسبت به همسالانش اعتماد به نفس پایین تری دارد و در ارتباط با دیگران مضطرب تر هست.
راهکار درمان اختلال تلفظ حروف که در درک و فهم دروس مختلف مثل فارسی، علوم، ریاضی بسیارموثر است استفاده از خدمات گفتاردرمانی می باشد یا در منزل خانواده ها با کمترین هزینه از طریق کتاب های گفتاردرمانی به کودک کمک کنند حروف را در اول، وسط و انتهای کلمات و عبارات و جملات به درستی تلفظ کند.
دو تا کتاب خوب برای کمک به کودکانی که اختلال تلفظ دارند را در این قسمت معرفی می کنیم.
کتاب گفتاردرمانی کودکان فرهنگ مصور همخوان ها(1)(کلمه و عبارت)
نویسنده: خانم هدی محمودی
اختلالات تولیدی یکی از رایج ترین اختلالات گفتار و زبان می باشد. با توجه به اینکه این اختلال اغلب در کودکان در سنین پیش دبستانی مشاهده می گردد و همچنین کودک که در این سن قادر به خواندن و نوشتن نمی باشد لذا متخصصان گفتاردرمانی نیازمند کتابی هستند که با استفاده از آن بتوانند در ابتدا تولید کودک را مورد ارزیابی قرار دهند و پس از آموزش جایگاه تولیدی هر همخوان آن را به ترتیب در مراحل هجا، کلمه، عبارت، جمله، داستان و گفتار، برای کودک تثبیت نمایند.
جهت تثبیت همخوان ها در مرحله کلمه و عبارت در کتاب فرهنگ مصور همخوان ها(1) سعی بر آن شده است که برای هر همخوان در سه جایگاه اول، وسط و آخر کلمات عینی و ساده انتخاب گردد و جهت شناخت بهتر کلمات توسط کودک، تصاویر به شکل رنگی ارائه گردیده است.
از کتاب فرهنگ مصور همخوان ها(1)(کلمه و عبارت) علاوه بر متخصصان گفتاردرمانی،خانواده ها در منزل برای انجام تمرینات گفتاردرمانی کودکان در منزل و تقویت مهارت کلامی کودکان خود می توانند استفاده کنند:
- کودکان کم توان ذهنی
- کودکان با مشکلات شنوایی
- کودکان طبیعی دارای هوش عادی
- کودکان مبتلا به اختلالات روانی گفتار
- کودکان مبتلا به اختلالات تولیدی و تلفظی
- کودکان در طیف اختلالات رشدی فراگیر و اتیسم
- کودکان عادی 2 تا 6 ساله در مسیر رشد طبیعی گفتار
- کودکان در مقطع پیش دبستانی و سال اول دبستان
- گروه سنی بالای 1 سال
کتاب گفتاردرمانی کودکان فرهنگ مصور همخوان ها(2)(جمله– داستان)
نویسنده: خانم هدی محمودی
در کتاب فرهنگ مصور همخوان ها(2) (جمله– داستان) سعی بر آن شده است که در ادامه ی روند درمان، تثبیت در سطح جمله و داستان صورت پذیرد. در کتاب فرهنگ مصور همخوان ها(2)(جمله-داستان) برای هر همخوان از کلمات کاربردی و عینی استفاده استفاده شده است و جملات نیز به شکل ساده و مرکب ارائه گردیده است. جهت درک بهتر، جملات به شکل رنگی تصویر سازی شده است.
مخاطبان کتاب فرهنگ مصور همخوان ها(2) (جمله– داستان)
- خانواده ها برای انجام تمرینات گفتاردرمانی در منزل برای تقویت مهارت کلامی کودکان کم توان ذهنی، اوتیسم، کم شنوا، کم بینا و نابینا، کودکان عادی می توانند از کتاب فرهنگ مصور همخوان ها(2) (جمله– داستان) استفاده کنند.
- از کتاب فرهنگ مصور همخوان ها(2) (جمله– داستان) متخصصان آموزشی کودکان در مهد کودک، مدارس عادی و استثنایی نیز برای تقویت مهارت کلامی کودکان و دانش آموزان می توانند به عنوان کتاب کمک آموزشی استفاده کنند.
گفتاردرمانی کودک7ساله
اختلالات گفتاری،خطاهای تلفظی و مشکلات تکلمی جزو مواردی هستند که باید آن را جدی بگیریم و از خدمات گفتاردرمانی که رشتهای از علوم توانبخشی است استفاده کنیم. برخی از بیماریها که نیازمند گفتاردرمانی هستند:
- فلج مغزی
- اوتیسم
- شکاف کام و لب
- کم شنوایی
- ام اس
- پارکینسون
- کم توان ذهنی
- و انواع سندرومهایی که مشکلات گفتار و زبان دارند.
کودکان عادی نیز مشکلات کلامی دارند!!!
کودکان عادی نیز معمولا به دلایل مختلف دچار مشکلات کلامی می شوند. معمولا در کودکان 7 ساله همه توقع دارند که کودک مهارت کلامی خوبی داشته باشد به گونه ای که اطرافیان حرف های او را به خوبی بفهمند در ضمن او نیز حرف های دیگران را کاملا متوجه شود. اما بعضی از کودکان 7 ساله به دلایلی مهارت کلامی خوبی ندارند به همین خاطر در دروس مختلف تحصیلی شان دچار مشکل می شوند. مشکلات کلامی کودکان 7 ساله می تواند موارد زیر باشد:
- نوک زبانی صحبت کردن
- تلفظ نادرست
- لکنت زبان
- نامفهوم و سریع صحبت کردن
چرا بعضی از بچه ها نیاز به گفتاردرمانی کودک 7 ساله دارند؟
مهارتهایی هستند که وقتی کودک به سن ۷ سالگی میرسد باید نسبت به آنها آمادگی داشته باشد و به رشد کامل رسیده باشد. اگر کودک مهارت های شناختی، اجتماعی، زبانی مورد نیاز را کسب نکند در مهارت کلامی دچار مشکل می شود و نیاز به خدمات گفتاردرمانی کودک7ساله خواهد داشت.
جنبه شناختی
کودک ۷ ساله در این سن، نسبت به چیزهایی که در اطراف خود می بیند کنجکاو می باشد. سوالات بسیاری را درباره محیط اطرافش و جهان می پرسد. او به دنبال یادگیری مهارت های مختلف می باشد. مفاهیم مختلفی مانند ساعت، دقیقه، ثانیه، روزهای هفته، فصلها و سال ها را درک می کند. در این سن کودک علایق خود را نسبت به کارهای مختلف پیدا میکند و برای رسیدن و موفق شدن در آن تلاش میکند.
جنبه اجتماعی
در این مقطع کودک به استقلال بیشتری میرسد و پذیرش اطرافیانش برای او اهمیت بسیاری پیدا میکند. کودکان ۷ ساله میتوانند مهارتها و یادگیریهای گروهی را به دست آورند و سعی میکنند در آن گروه از محبوبیت برخوردار شوند. حالا دیگر مهارتهای زبانی کودک رشد بیشتری پیدا کرده است و به راحتی میتواند اتفاقاتی که رخ داده، افکار خود و احساس خود در مورد آنها را بیان کند. کودکان در این سن دوست دارند به آنها توجه بیشتری شود و در دور عاطفی حساسی قرار دارند. آنها میتوانند روابط اجتماعی خود را گسترش دهند و با اطراف خود ارتباط برقرار کنند.
جنبه زبانی
یک کودک ۷ ساله در جایگاهی است که خودش را برای تحصیل و رفتن به مدرسه آماده میکند، پس باید بتواند جملات پیچیدهتری بسازد و جملاتی که ادا میکند را با آگاهی انجام دهد. او یاد میگیرد که صحبت کند و در این صحبت کردن از دستورات کامل و بی نقصی استفاده کند. کم کم با معانی دیگرِ واژگان آشنا میشود و توانایی مفهومسازی پیدا میکند. در این سن توانایی ذهنی و زبانی کودک به طرز باورنکردنیای رشد خواهد کرد. معنی طنز و شوخی و ناراحتی را میفهمد و نسبت به آنها واکنش نشان میدهد.
عوامل تاثیر گذار در اختلالات گفتاری کودکان 7 ساله
اگر کودک ۷ ساله شما مانند هم سن و سالان خود نمیتواند بیان درستی در صحبت کردن داشته باشد و با آنها ارتباط درستی بگیرد، نشان دهنده این است که باید برای گفتاردرمانی کودک7ساله خود اقدام کنید.
اختلالات گفتاری عوامل مختلفی دارد:
این عوامل ممکن است مشکلات پزشکی خاصی باشند، مانند:
- اوتیسم
- بیش فعالی
- سرطان حنجره
- سرطان دهان
- زوال عقل
- بیماری ارثی
همچنین عواملی مانند:
- آسیب طناب صوتی
- ضعف عضلانی
- ضعف تنفسی
- فلج تار صوتی
- سکتههای مغزی
- وارد شدن ضربه مغزی
اختالات گفتاری کودکان 7 ساله
کودک7ساله میتواند با اختلالات زیر مواجه شود:
- دیسارتریا نوعی از اختلالات گفتاری است که فرد دچار بیماریهایی مانند ضعف عضلات در دهان، لبها، زبان، گلو یا قفسه سینه است که با من من کردن، صحبت آهسته و تند، لکنت زبان، صحبت آرام و مشکل در حرکت دهان و زبان همراه است.
- آپراکسی نوعی از اختلال است که به آسیبهای مغزی گفته میشود و در آن فرد قادر به بیان واژگان و صحبتهایش نیست و در مهارتهای حرکتی با مشکل مواجه است.
- لکنت زبان یکی از رایج ترین اختلالات گفتاری است که شامل تکرار کردن صداها، گیر کردن کلمات، کش دادن کلمات و استرس و ناامیدی میشود. این اختلال معمولا با از دست دادن اعتماد به نفس و روحیه همراه است.
- اختلال تلفظ از شایع ترین اختلات کودکان است به همین دلیل بعضی از کودکان نیاز به گفتاردرمانی حرف س، گفتاردرمانی حرف ق، ک، گ، ش، خ، ز
اهداف گفتاردرمانی کودک7ساله
اهدافی که در گفتار درمانی کودک7ساله به دنبال آن هستیم:
- تقویت اعتماد به نفس کودک
- بهبود بخشیدن به فعالیتهای مداخله زبان با استفاده از مهارتهای بازی کردن، صحبت، شناخت اشیا و تصاویر، مدلسازی واژگان به صورت صحیح
- بهبود بخشیدن به مشکلات دهانی و تغذیه مانند ایجاد ماساژ صورت و انجام تمرینات زبانی، لب و فک
- کمک به کودک در ارتباط برقرارکردن با همسن و سالانشان و یادگیری مهارتهای تازه
- بهبود بخشیدن به فن بیان کودک ۷ ساله مانند ایجاد اصوات و هجاها در کلمات، نحوه حرکت صداها برای بیان واژهها
دوره درمان یک کودک ۷ ساله گاهی کوتاه و گاهی بلند می باشد زمان دقیقی را برای آن نمی توان تعیین کرد. دوره درمان با میزان شدید بودن یا نبودن این اختلال در کودک و دلایل به وجود آمدن آن، ارتباط مستقیم دارد.
8 راهکار برای والدین کودک 7ساله
در گفتاردرمانی کودک7ساله والدین نقش مهمی دارند که اگر به خوبی از پس اجرای آن بربیایند می توانند اختلالات گفتاری کودک خود را سریعتر درمان کنند یا روند درمان با سرعت بیشتری انجام خواهدشد. شما میتوانید از روشهای زیر برای کمک به کودک خود استفاده کنید:
- برای کودکتان داستان بخوانید و بخواهید با همان زبان ساده و دست و پا شکسته برای شما خلاصه داستان را بیان کند.
- با آنها شمرده شمرده و روان صحبت کنید تا بتوانید منظور خود را به آنها برسانید.
- در زمان روبرو شدن با جملات و واژههای غلط با مهربانی جمله را برای او کامل و درست بیان کنید.
- به کودکتان سرودهای تازه بیاموزید.
- در انجام کارها از کودک خود نظر بخواهید و اجازه دهید عواطف و احساسات خودش را در آن زمینه بیان کند.
- به کمک کودک خود سعی کنید تا با دور و اطرافتان آشنا شوید مثلاً یک کتاب از تصاویر گلها، میوهها و اشیا بسازید.
- شما به عنوان والدین باید سعی کنید تا وقت زیادی را صرف کودک خود بکنید و به جای سرزنش و تنبیه کردن، به او اعتماد به نفس بدهید.
2 راهکار برای کاهش هزینه گفتاردرمانی کودکان 7 ساله
در این قسمت از مقاله سایت خانواده توانمند دو راهکار برای کاهش هزینه گفتاردرمانی کودکان معرفی می کنیم.
استفاده از کتاب های گفتاردرمانی کودکان در منزل
مشکلات گفتاردرمانی کودکان تنها با مراجعه به کلینیک های گفتاردرمانی حل شدنی نیست. کودکان بیشترین زمان را کنار اعضای خانواده سپری می کنند. برای استفاده از این زمان برای درمان هر چه سریعتری کودکان دارای اختلالات گفتاری خانواده ها نیازمند استفاده از کتاب های گفتاردرمانی کودکان هستند. با کمک کتاب های گفتاردرمانی کودکان خانواده ها در منزل در زمان و محیط های مختلف می توانند تمرینات گفتاردرمانی در منزل را انجام دهند با اینکار پیشرفت کودک، بیشتر می شود و تعداد جلسات گفتاردرمانی کاهش می یابد.
در انتخاب کتاب های گفتاردرمانی حتما با متخصصان گفتاردرمانی مراجعه کنید تا بتوانید کتاب مناسب کودک دلبندتان تهیه کنید. انواع کتاب های گفتاردرمانی در بازار ایران وجود دارد. در فروشگاه سایت خانواده توانمند انواع کتاب ها گفتاردرمانی کودکان معرفی کرده ایم.
بازی های موبایلی برای تقویت مهارت کلامی
درمانگر و والدین باید دست به دست هم بدهند تا بتوانند گفتاردرمانی را به صورت ایده آل پیش ببرند. یک کودک ۷ ساله در سن حساسی قرار دارد. مقطعی که شروع و آغاز یادگیری مهارتهای مهم است. اگر درمان نشود، همه چیز برایش سخت خواهد شد. برای افزایش زمان آموزش و توانبخشی کودکان نیاز به استفاده از بازی های گفتاردرمانی است. با کمک بازی های گفتاردرمانی مانند بازی موبایلی بشنو و بگو قهرمان کوچولو کودکان در فضای به دور از اضطراب مهارت های کلامی را در قالب بازی می آموزند. یادگیری با بازی های موبایلی مانند بازی موبایلی بشنو و بگو قهرمان کوچولو برای کودکان استثنایی و عادی جذاب و موثر می باشد، زیرا:
- آموزش مهارت های گفتاری در این بازی بر پایه اصل حرکت ساده به دشوار می باشد. با اینکار کودک به حرف زدن و شنیدن و دیدن، تفکر تشویق می شود.
- در بازی های موبایلی مانند بازی موبایلی بشنو و بگو قهرمان کوچولو، آنها مجبور به درک ارتباط های غیرکلامی گیچ کننده نیستند.
- بازی موبایلی بشنو و بگو قهرمان کوچولو به کودکان فرصت می دهد متناسب با سرعت و توانایی اش تجربه کلامی کسب کند
- بازی موبایلی بشنو و بگو بازخورد فوری می دهد.
- بازی موبایلی بشنو و بگو قهرمان کوچولو یک بازی انفرادی است و کودک متناسب با توانایی خود ارزیابی می شود.
- در صورت عدم توانایی گفتار یا وجود مشکل گفتاری در کودک، برای تسهیل استقلال و تشویق کودک می توان فضای بازی را تغییر داد و از کارت های دیگر استفاده کرد.
- در بازی موبایلی بشنو و بگو قهرمان کوچولو کودکان با سرنخ های برنامه ریزی شده و سازمان یافته مهارت های گفتاری را می آموزند.
- کودکان در کنار مهارت کلامی، مهارت توالی و ترتیب را کسب می کنند.
نتیجه گیری
در این مقاله از سایت خانواده توانمند به عوامل تاثیر گذار در اختلالات گفتاری کودکان 7 ساله پرداختیم. راهکارهای درمان اختلالات گفتاری کودکان 7 ساله در منزل در ادامه مقاله ارائه شد. دو راهکار برای کاهش هزینه های گفتاردرمانی کودک7ساله معرفی شد.
در صورت نیاز به خدمات گفتاردرمانی لهجه کودکان اوتیسم، سندرم داون، فلج مغزی، نابینا، ناشنوا، کم توان ذهنی و بزرگسالان مبتلا به سکته مغزی، پارکینسون، اختلال بلع، صوت، آفازی، شکاف کام، لکنت می توانید از متخصصان گفتاردرمانگر سایت خانواده توانمند استفاده کنید. برای دریافت خدمات مشاوره کافی است با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات فروشگاهی که شامل (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب، و… بوده است.) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.