کاربرد واقعیت مجازی در درمان اوتیسم
10/04/1402افزایش روحیه بیماران سرطانی با بازی درمانی
18/04/1402نحوه برخورد با خواسته های کودک موضوع این مقاله از سایت خانواده توانمند است. والدین به شکل های مختلف مشکلات خود را با مشاور سایت خانواده توانمند در میان می گذارند به طور مثال:
- دختر هر چی مبینه میخواد!!!
- پسرم هر چی مبینه میخواد!!!
- بچه ام با گریه همه چی میخواد چیکار کنم؟
- بچه من خیلی پرتوقع هست هر روز یه اسباب بازی جدید میخاد!!!
- من حسرت به دلم موند با بچه ام پیاده روی برم؛ هر جا مغازه اسباب بازی فروشی ببینه یکی میخاد!!! میگرم ولی بازی نمیکنه فقط میگه بخر!!!
- همه چی برای بچه ام فراهم میکنم ولی اصلا خوشحال نیست هر روز پرتوقع تر میشه!!!
نحوه برخورد با خواسته های کودک تاثیر به سزایی در سبک زندگی او می گذارد. برای داشتن کودک مستقل و توانمند حتما تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
اگر نحوه برخورد با خواسته های کودک را یاد نگیریم به بچه ها خیلی ظلم می کنیم!!!
بعضی از والدین معتقدند باید در حد توانشان تمام خواسته های کودک را برآورد سازند تا او در آیند عقده ای نشود و احساس کمبود نکند. آنان معتقدند چون والدین مسول به دنیا آمدن آنان هستند باید برای کودک زندگی شادی و بدون نقصی را فراهم کنند تا کودک آرامش داشته باشد.
این نوع تفکر والدین کامل نیست. والدین با این نوع دیدگاه خود جز بزرگترین موانع برای بروز استعدادهای کودکان دلبندشان هستند. کودکان برای داشتن زندگی خوب نیازمند کسب مهارت های مختلف زندگی مانند موارد زیر هستند:
- استدلال ورزی
- کنجکاوی
- خلاقیت
- کنترل گری
- کسب قدرت
- آزادی
- استقلال
- عشق ورزی
- بیان احساسات
- نحوه ی کنترل احساسات
- قدرت حل مسئله
- تصمیم گیری
- مهارت تلاش کردن
- ارتباط گرفتن
- همدلی
- درک
- انعطاف پذیری
هر کسی غم و شادی را متناسب با شرایط زندگی خود تعریف می کند. والدین با توجه به زندگی خود و سایرین باید کودکانشان را برای زندگی خوب در همه موقعیت ها فراهم کنند تا او بتواند در هر موقعیتی بهترین عملکرد را داشته باشد. زندگی اثبات کرده است غم و شادی دو همسایه دیوار به دیوارند کودکانمان نیز به مرور با غم و شادی زندگی آشنا خواهند شد. افراد اگر در کودکی مهارت های مختلف زندگی را بیاموزند می تواند کنترل زندگی شان را در موقعیت های مختلف غم و شادی در اختیار داشته باشند.
در ضمن هیچ پدر و مادری نمی تواند زندگی کودکش را تضمین کند. پس بهتر است به جای ماهی دادن به کودک به او ماهیگیری یاد بدهید.
والدین برای آموزش ماهگیری به کودکان باید در ابتدا نحوه برخورد با خواسته های کودک را بیاموزند. در این مقاله راهکارهای مناسب برای نحوه برخورد با خواسته های کودک را با شما به اشتراک می گذاریم.
نحوه برخورد با خواسته های کودک توسط والدین
برای داشتن رفتار مناسب در برخورد با خواسته های کودکان باید گام های زیر را انجام دهید:
- والدین شرایط زندگی کودک را بررسی کنند.
- مقضیات زمان کودک را بشناسند
بررسی شرایط زندگی کودک
هر زمان که کودک شما تقاضا یا خواسته ای از شما داشت قبل از اینکه به آن ها جوابی مثبت و یا منفی بدهید، باید یک سری موارد را قبل از پاسخ بررسی کنید. والدین برای بررسی شرایط زندگی کودک می توانند سوالات زیر را از خود بپرسند:
- آيا تا به حال با خود فکر کرده ايد که شما هم جزو خانواده هاي مصرف گرا هستيد يا خير؟
- شما به عنوان مادر یا پدر کودک چگونه خواسته های خود را مطرح می کنید؟
- آیا برای برآورده ساختن کودک با همسرتان مشورت می کنید؟ یا هر کدام تان به شیوه ای با خواسته کودک مواجه می شوید؟
- برای برآورده ساختن کودک سایر اقوام مانند پدر و مادر بزرگ، خاله، دایی، عمه، عمو و…چه نقشی دارند آیا آنان با شما مشورت می کنند؟
- خانواده همبازی های کودک چقد از نظر سبک زندگی به شما شبیه هستند؟
لطفا به سوالات بالا پاسخ صادقانه و بدون تعصب ارائه کنید تا بتوانید راهکار مناسبی برای نحوه برخورد با خواسته های کودک بیابید. کودکان به قول پیاژه تا 10 سالگی به صورت مشاهده ای می آموزند. اگر کودک در محیطی مصرف گرا بزرگ شود نمی توان از او توقع داشت به قاعده مصرف کند و بتواند روی خواسته های خود ارزشگذاری کند و متناسب با توانایی و امکاناتش خواسته مناسب داشته باشد.
دنیایی کودکان را بشناسید.
در عصر حاضر تولیدکنندگان محصولات حوزه کودک برای افزایش فروش خود از کودکان به طور غیر مستقیم استفاده می کنند. اگر به تبلیغات حوزه کودک توجه کنید متوجه این قضیه می شوید. دنیای کودکان در عصر جدید پر از تبلیغات مختلف است. برای کاهش اثرات تبلیغات در رفتار و مراحل تربیت کودک، والدین باید با دنیای آنان و نیازهای آنان مانند بازاریابان آشنا شوند تا بتوانند نحوه برخورد با خواسته های کودکان را بیابند.
تبلیغات تاثیر فراوانی بروی افراد به خصوص کودکان می گذارد.با توجه به اینکه کودکان مهارت های شناختی و حسی کافی ندارند در صورت مشاهده پیام های بسیار جذاب و فریبنده معمولا والدین خود را تحت فشار می گذارند. والدین معمولا در برابر فشار کودکانشان سریع تسلیم می شوند و خواسته های آنان را سریع برآورده می سازند.
بعضی از والدین که توانایی برآورده ساختن خواسته کودک را نداشته باشند معمولا عذاب وجدان می گیرند و خود را سرزنش می کنند. در حالی که نیاز به سرزنش نیست!!!
گروهی از والدین نیز به مقایسه خود با شرایط کودک می پردازند. به طور مثال می گویند: مگه ما قدیما جرات داشتیم سالی دوبار کفش بگیریم؟! برای بچه مون هر ماه یدونه کفش یا اسباب بازی می گیریم بازم از ما راضی نیستند!!! در حالی که این مقایسه درست نیست. باید زمان را به خوبی شناخت و رفتار و واکنش مناسب با آن را داشت.
نحوه برخورد با خواسته کودک با تقویت مهارت های شناختی
والدین با توجه به موانعی که پیش روی خود دارند می توانند راهکارهای مناسبی را برای نحوه برخورد با خواسته کودک بیابند. یکی از راهکارهای مناسب این است که مهارت های شناختی کودک را در حین بازی های مختلف تقویت کنید.
کودکان با کسب مهارت های مانند تفکر کردن و استدلال ورزی، درک، فهم که بخشی از مهارت های شناختی است می تواند اطلاعات مختلف را به خوبی پردازش کند.
تقویت مهارت شناختی راهکار مناسب برای نحوه برخورد با خواسته های کودک است!!!
کودکان در حین مواجه با موقعیت های مختلف معمولا رفتاری تماما احساسی و هیجانی نشان می دهند و معمولا بدون فکر عمل می کنند. مهارت شناختی کودکان همانند بزرگسالان نیست زیرا عملکرد اجرایی شان کمتر بالغ و پخته است. انجام بازی های شناختی راهی برای برای تقویت مهارت شناختی کودکان است.
نقاشی راهی برای تقویت مهارت شناختی کودکان
یک از مهارت های مورد نیاز کودکان کسب مهارت تصمیم گیری است. معمولا کودکان در حین آشنا شدن با موقعیت های جدید مانند پارک یا شهربازی یا آشنایی با وسایل جدید سریع تصمیم به استفاده یا خرید می گیرند و والدین را تحت فشار می گذارند. برای نحوه برخورد با خواسته کودک در این مواقع باید به او مهارت تصمیم گیری را از طریق نقاشی کردن آموخت.
نحوه انجام بازی برای تقویت مهارت تصمیم گیری کودکان
اگر به طور مثال کودک از شما می خواهد که به پارک بروید ولی امکانش نیست می توانید این بازی را به شکل زیر انجام دهید:
نقاشی کنید
به کودک کاغذی دهید و با کمک هم خواسته کودک را تصویری سازی کنید. مثلا با هم پارک بکشید.
بارش فکری
بارش فکری را شروع کنید اگر پارک نریم چیکار میتونیم بکنیم به جاش؟ اجازه دهید کودک گزینه های مختلف خود را بیان کند شما نیز گزینه های پیشنهادی خود را بیان کنید. این کار را می توانید در قالب مسابقه انجام دهید مثلا بگید تو 30 ثانیه وقت داری پیشنهادات بدی بعدش نوبت منه تا بتونم تو 30 ثانیه پیشنهاداتم بدم. پبسنهادات می توانند شامل گزینه های زیر باشد:
- کارتون ببینیم
- برای عروسک هامون با وسایل دور ریز پارک بسازیم
- با هم آشپزی کنیم
- تو خونه بازی کنیم
- دوستت دعوت کنیم بیاد خونه مون
پیشنهادات مختلف را حول پیشنهاد کودک نقاشی کنید. مثلا برای آشپزی کردن باهم از نماد قابلمه استفاده کنید اگر برگه کوچک دارید. معمولا کودکان زیر از طریق بینایی راحت تر می توانند مقایسه کنند.
ارزیابی پیشنهادات
وقتی بارش فکری صورت گرفت با هم گزینه ها رو بررسی کنید. پیامدهای مثبت و منفی پیشنهادات را با هم در قالب سوالات مختلف بررسی کنید. به طور مثال بررسی آشپزی با هم:
پیامد مثبت
امشب غذای مورد علاقه اتو میخوری
پیامد منفی
آشپزخانه کثیف میشه
من دوست ندارم آشپزی کنم پ
و…
برای بررسی مقایسه راحت تر کودک می توانید برای پیامدهای مثبت و منفی از استیکرهای مختلف استفاده کنید. مثلا پیامدهای مثبت را با استیکر خنده و پیامدهای منفی را با استیکر مثبت نشان دهید. کودک با اینکار می تواند مقایسه و ارزش گذاری پیشنهادات را راحت تر انجام دهد.
نحوه انتخاب
موقعی که پیامد تمامی گزینه ها بررسی شد کودک و والد در مورد انتخاب ها صحبت می کنند که برای کودک مطلوب ترند. اغلب یک انتخاب، چندین پیامد مثبت و فقط یک پیامد منفی احتمالا خواهد داشت، اما اگر یک پیامد منفی بسیار برای کودک تهدید کننده باشد، آن گزینه یا انتخاب کنار گذاشته می شود. اگر یک گزینه امیدوار کننده نیست، کنار گذاشته می شود. گزینه های امیدوار کننده انتخاب می شوند تا در نهایت به یک انتخاب نزدیک شوند، که می تواند بعدا اجرا شود.
برنامه ریزی برای اجرا
در این مرحله کودک و والد درباره نحوه اجرای پیشنهاد جایگزین با هم صحبت می کنند تا برای اجرای هر چه بهتر پیشنهاد جدید آماده شوند.
نکات مهم اجرایی این بازی
این تکنیک یک مهارت مفید و سودمند برای همه کودکان است، هم برای کودکان پیش دبستانی و هم برای نوجوانان و بزرگسالان. کودک بسیار خردسال معمولا این تکنیک را موقعی اجرا می کنند که در مورد دو یا سه گزینه تصمیم گیری می نمایند. به ویژه برای کودکان تکانشی مفید است. برای مسلط شدن بر این تکنیک به تکرار زیاد نیاز است.
قبل از انجام بازی رفتار کودک را بررسی کنید در صورت عصبانیت از تکنیک های آرام سازی استفاده کنید. تا کودک پیشنهاد شما را در فضای مناسب بشنود. اگر این کار را انجام ندهید برای مثال کودک ممکن است تجربه فیزیکی افزایش ضربان قلب یا احساس گرم شدن و غرق کردن کف دست را داشته باشد.
- همراه با این نشان ها فیزیکی کودک ممکن است عصبانیت، تحقیر، طرد، یا ناکامی را تجربه کندو به خود یا به شما بگوید: « من هرگز چیزی را که دوست دارم به دست نمی آورم!»
- یا کینه جویی مثل « شما طرح هایم را خراب کردید بنابراین من می خواهم روز شما را خراب کنم!» می شود.
فواید بازی
- کودک نحوه مدیریت خواسته خود را می آموزد
- کودک یاد می گیرد، قبل از عمل توقف کند و فکر کند.
- کودک همچنین تکنیکی را برای توجه به چندین احتمال و برای تصمیم گیری براساس وزن دادن عاطفی و منطقی به گزینه ها ( انتخاب ها) یاد می گیرد.
- در نتیجه کودک از طریق تسلط بر یک شیوه جدید مدیریت کردن بر موقعیت های مشکل، احساس قدرتمندی را تجربه می کند.
کلام آخر
در صورت نیاز به خدمات مشاوره ای و آموزشی سایت خانواده توانمند با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
سایر مقالات سایت خانواده توانمند
- بازی تماس چشمی برای کودکان دارای اختلال حسی
- پیشگیری از خشم کودکان با دیوار
- 9 دلیل برای بازی کودکان بانیازهای ویژه در فضای باز
- عواقب باورنکردنی لجبازی کودکان
- بازی درمانی کودکان لجباز
- بازی درمانی مهارت نه گفتن
- بازی و اسباب بازی بچه های فلج مغزی
- بازی درمانی برای ترس کودکان
- بازی درمانی گروهی
- بازی درمانی برای کاهش اضطراب
- بازی درمانی در منزل
- بازی درمانی برای کودکان خجالتی
- بازی درمانی برای اختلالات دیکته
- بازی درمانی کودکان| بازی های کودکانه
- بازی درمانی در کودکان پرخاشگر
- بازی درمانی برای کودکان کم توان ذهنی
- بازی درمانی شناختی رفتاری
- بازی مناسب برای کودکان اوتیسم
- بازی درمانی براساس رفتارگرایی
- بازی در کاردرمانی
- تاثیر بازی درمانی بر کودکان با نیازهای ویژه
- اثر بخشی شن بازی بر مهارت اجتماعی کودکان
- اصول بازی درمانی
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.