عوارض لکنت زبان برای کودکان
01/03/1402علائم بیش حسی در کودکان
16/03/1402والدین تو اینترنت خیلی دنبال بازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان هستند در حالی که نمی دانند بچه ها فقط 5 حواس ندارند!!!
ما علاوه بر داشتن پنج حس شنوایی، بویایی، چشایی، بینایی و لامسه دارای دو حس دیگر هستیم.حس عمقی و وستیبولار( حس تعادل) در کنار حواس پنچگانه به کودکان در شناخت و تعامل با دنیایی پیرامون کمک به سزایی می کند. حتما با جایگاه حواس پنجگانه آشنا هستید بچه ها اطلاعات لامسه از پوست، شنیداری رو از گوش و چشایی را از زبان و بویایی را از بینی دریافت می کنند. کودکان اطلاعات اطلاعات حس وستیبولار از گوش داخلی و اطلاعات حس عمقی را از گیرنده های مفاصل، عضلات و استخوان ها دریافت می کنند.
شاید از خودتان بپرسید این حس عمقی و تعادلی چیست؟
نگران نباشید در ادامه این مقاله با حس عمقی و تعادلی آشنا می شوید در ضمن 17بازی جالب و مهیج برای تقویت این حواس ارائه می شود.
حس عمقی یا حس وضعیت بدن چیست؟
حس عمقی به ما اطلاعاتی در مورد این که ما چگونه حرکت میکنیم و اندام ما در ارتباط با بدن مان کجا هستند میدهد. هدف اصلی حس عمقی فراهم کردن آگاهی از وضعیت بدن برای کمک به کنترل حرکتی و برنامه ریزی حرکتی است. علائم اختلال حس عمقی عبارتنداز:
- کودک به طور منظم، به صورت تصادفی یا هدفمند به اشیا برخورد می کند
- برای برنامه ریزی توالی حرکات ساده دچار مشکل می شود
- می پرد یا جست و خیز می کند
- دیگران را سفت بغل می گیرد.
مقاله پیشنهادی: تقویت حس عمقی با ترامپولین
حس وستیبولار یا حس تعادل چیست؟
حس وستبولار یکی از اصلی ترین قسمتهای حسی هر انسان محسوب می گردد که وظایف اصلی همچون حفظ تعادل در حین حرکت را بر عهده دارد. علائم اختلال حس وستیبولار در کودکان عبارتند از:
- کودک برای تاب خوردن ترس و یا اشتیاق فراوان دارد
- موقع به عقب برگشتن دچار پریشانی می شود
- از ارتفاع یا برداشتن پاها از زمین می ترسد
- چرخیدن به دور خود و یا جنبیدن به جلو و عقب را دوست دارد
مقاله پیشنهادی: تقویت حس وستیبولار با تاب تعادلی
بازی برای تقویت حواس پنجگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
برای درمان و آموزش بچه ها، بازی بهترین ابزار است. بازی برای تقویت حواس پنجگانه کودکان و حس عمقی و تعادلی زمینه سازمان دهی عصبی کودکان را افزایش می دهد. در این قسمت از مقاله بازی تقویت حواس پنجگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی معرفی می شود.
با کمک این بازی های کودکان مهارت های زیر را کسب می کنند:
مقاله پیشنهادی: اصول بازی درمانی
17 نمونه بازی برای تقویت حواس پنجگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
در این بخش از مقاله سایت خانواده توانمند بازی های را معرفی می کنیم که همزمان حواس پنجگانه و حس عمقی و تعادلی کودکان را تقویت می کند. برای مثال برای اینکه کودکی بتواند در بازی از موانع عبور کند باید توانایی تمیز دیداری( تمیز شکل آن از سایر اجسام را بداند) یا مهارت توانایی تمیز شنیداری( برای تمیز نام وسایل) را داشته باشد یا توانایی تشخیص جنس اجسام مانند پتو یا زیر انداز و … را داشته باشد.
توجه توجه
در حین انجام بازی حتما نکات زیر را رعایت کنید تا کودک با شما همراه شود:
- در حین انجام بازی کودک را مجبور نکنید.
- بازی را متناسب با توانایی کودک دلنبدتان تنظیم کنید تا او به بازی علاقمند شود و به مرور با قوانین بازی و نحوه درست بازی آشنا شود.
- بازی های معرفی شده یابد به تدریج سخت و پیچیده گردند، بنابراین درجه بندی آن ها بسیار مهم است.
مقاله پیشنهادی: بازی درمانی در منزل( تقویت حواس پنجگانه کودکان با بازی)
بازی کرم ابریشم بازی برای تقویت حواس پنجگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
- کودک را درون ملحفه ای به اندازه مناسب قرار دهید، به گونه ای که به طور کامل بدنش را در برگیرد و فقط سر از ملحفه بیرون باشد. ملحفه را به خوبی گره بزنید تا باز نشود.
- سپس سه یا چهار تشک را با فاصله کوتاه( سه سانتی متر یا کمی بیشتر) از هم روی زمین کنید تا کودک با غلتیدن روی آنها خود را به انتها برساند و یا با جهیدن از تشکی به دیگری عبور کند.
مقاله پیشنهادی: تاثیر بازی درمانی بر کودکان با نیازهای ویژه
غلتیدن روی دیوار بازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
به کودک بگویید که کنار دیوار بایستد و به دیوار بچسبد و عمل غلتیدن را انجام دهد. کودک باید تماس بدن خود را با دیوار در طی غلتیدن حفظ کند. این فعالیت می تواند با ایجاد مانع ایجاد شود، بدین گونه که شما موانع را از قبل روی دیوار قرار دهید.
مقاله پیشنهادی: اثر بخشی شن بازی بر مهارت اجتماعی کودکان
هات داگ بازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
پتوی بزرگی کف اتاق پهن کنید. کودک روی آن دراز بکشد و پتو دور او پیچیده شود تا به شکل ساندویچ در آید. سپس به حالت افزودن چاشنی یا ادویه زدن به ساندویچ، کودک را با دستان خود مورد مشت و مال قرار دهید.
مقاله پیشنهادی: بازی درمانی برای اختلالات دیکته
ساندویچ تشک بازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
گروهی از کودکان روی تشک دراز می کشند یک تشک دیگر روی آنها قرار دهید و در حقیقت یک ساندویچ آدمی درست کنید و از یک کودک دیگر بخواهید که روی تشک بالایی غلت بزند و وانمود کند که دارد به ساندویچ چاشنی یا سس می زند و یا توپی بزرگ را روی تشک بالایی بغلتانید.
توجه: سر کودکان از تشک بیرون باشد و ساق ها و زانوهای آنها بالا نباشد.
مقاله پیشنهادی: بازی درمانی برای کودکان خجالتی
تاب بازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
کودک را در یک توری که در فضا معلق و آویزان است قرار دهید تا یک تیوپ را که در فاصله دورتر بسته شده است، بگیرد و توری و خود را ریتم وار به نوسان و حرکت در آورد.
مقاله پیشنهادی: بازی درمانی کودکان| بازی های کودکانه
بسته شدن با طناب بازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
یک طناب بلند را آماده کنید. حدود پانزده سانتی متر از طناب را در جیب شلوار کودک قرار دهید. طناب را دور کودک در حالی که دست هایش را روی سرش قرار داده بچرخانید به طوری که طناب به دور کودک پیچیده شود( کودک می چرخد). بعد از این که کودک کاملا پیچیده شد، صبر کنید. سپس طناب را به آرامی بکشید تا کودک با چرخیدن خود در خلاف جهت قبلی باعث باز شدن طناب شود.
مقاله پیشنهادی: بازی درمانی شناختی رفتاری
به هم خوردن بشکه ای بازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
دو گروه از کودکان را روبروی هم قرار دهید و یک بشکه در اختیار هر گروه قرار دهید. با دستور شما یک کودک از هر گروه وارد بشکه شود و بشکه را به سوی بشکه مقابل خود بغلتاند تا با بشکه گروه مقابل برخورد کند.
مقاله پیشنهادی: بازی درمانی براساس رفتارگرایی
انقباض هماهنگ بازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
مشت زدن به کیسه بوکس یا به وسایلی دیگر همانند وزنه های پوشیدنی باعث تقویت حس عمقی ماهیچه ای می شود. جهت تقویت این حس استفاده از الاگلنگ و تجهیزاتی از این قبیل بسیار مناسب است و می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. این گونه فعالیت ها باعث انقباض همزمان عضلات دو سر مفاصل می شوند. انقباض همزمان عضلاتی باعث ثبات مفاصل می شودن و جهت بهبودی و هماهنگی حرکت مهم می باشند.
مقاله پیشنهادی: پیشگیری از خشم کودکان با دیوار
تحویل دادن بار بازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
همانند راننده کامیون که بار را تحویل می دهد. بار نسبتا سنگینی را در درشکه، واگن، چرخ دستی و یا حتی روی یک تخته قرار دهید تا کودک با کشیدن و هل دادن آنها بار را به محل مورد نظر برساند و آن را تحویل شما دهد.
مقاله پیشنهادی: 9 دلیل برای بازی کودکان بانیازهای ویژه در فضای باز
طناب کشی بازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
طناب محکمی بیاورید و کودکان را در دو گروه به تعداد مساوی قرار دهید. نفرات از دو طرف شروع به کشیدن طناب کنند. گروهی برنده است که کودکان طرف مقابل را تا پنج ثانیه به طرف خود بکشد. مهم است که کودک بتواند تغییرات بدنی مناسب را هنگام جلو و عقب رفتن نسبت به طناب انجام دهد.
مقاله پیشنهادی: بازی درمانی مهارت نه گفتن
جنگ غلت زدنی بازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
دو کودک کنار یکدیگر روی زمین دراز می کشند و سعی می کنند با قل خوردن به سمت یکدیگر مانع از غلت خوردن دیگری شوند و به عبارتی دیگر، او را به سمت مقابل هل می دهند.
مقاله پیشنهادی: بازی درمانی برای کاهش اضطراب
بازی بزبزی بازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
کودک دو زانو می نشیند به گونه ای که روی دست ها( به سمت جلو) تکیه می کند. در این حالت توپی به سمت او قل دهید. کودک باید به جلو تکان بخورد و با سرش توپ را به جلو بزند، بدون این که جابه جا شود. این بازی را با دو کودک که روبروی هم نشسته اند نیز می توان انجام داد.
مقاله پیشنهادی: بازی درمانی برای ترس کودکان
میدان مانع بازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
وسایل مورد استفاده شامل وسایل در دسترس نظیر نردبان، تخته، تشک و صندلی می باشد. از کودک بخواهید در بین صندلی ها سینه خیز برود، روی سطح شبیدار مانند اردک راه برود و یا به سمت عقب چهار دست و پا برود و غیره.
مقاله پیشنهادی: بازی درمانی گروهی
ماز بازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
با استفاده از طناب یک ماز بسازید. کودک روی شکم قرار بگیرد و در حالی که سر و شانه ها بالاست با استفاده از آرنج ها و زانوها به شکل سینه خیز از داخل ماز عبور کند. پس از یک دور عبور کودک از ماز، می توانید چشمان او را ببندید که فقط با کمک حس لامسه راه را پیدا کند و مسیر را بیابد.
مقاله پیشنهادی: بازی و اسباب بازی بچه های فلج مغزی
حل معما از طریق اجرایی پانتومیم بازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
از کودک بخواهید یک عمل تقلید را انجام دهد. در حالی که که کودکان دیگر حدس می زنند که آن چه عملی است. کودک می تواند از تصورات خود استفاده کند و یا از یک عکس تقلید کند مثل نوشیدن چای، مسواک زدن، خوردن غذا، شانه زدن موها.
غلتاندن لاستیک اتومبیل بازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
یک لاستیک اتومبیل( ویا بهتر از آن، یک لاستیک دوچرخه) به کودک بدهید و یک چوب عصا مانند به کودک بدهید به طوری که بتواند با استفاده از چوب، لاستیک را به حرکت در آورد، بدون این که لاستیک از تعادل خارج شود و زمین بیفتد.
پریدن خرگوشی ازی برای تقویت حواس پنچگانه کودکان و حواس عمقی و تعادلی
به عقب به جلو به صورت خرگوشی بپرد.
مقاله پیشنهادی: بازی مناسب برای کودکان اوتیسم
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.