نحوه برخورد با خواسته های کودک با نقاشی
18/04/1402آموزش بیان احساسات به کودکان با عروسک خرسی
19/04/1402تشخیص بیماری سرطان برای والدین و کودکان همراه با استرس ها و اضطراب های بسیاری است. در کنار اضطراب نحوه مواجه با درد ناشی از مصرف داروها و معالجات برای خانواده ها و کودکان سرطانی بسیار دردناک است. در این مقاله از سایت خانواده توانمند یکی از تکنیکهای بازی درمانی برای افزایش روحیه بیماران سرطانی از طریق مدیریت درد را به اشتراک می گذاریم.
بازی درمانی برای کودکان سرطانی
والدین کودکان سرطانی علاوه بر مشکلات درمان جسمی کودکان با مشکلات روحی و شناختی و حسی آنان نیز دست و پنجه نرم می کنند. کودکان مبتلا به سرطان درمان های خیلی دردناکی رو معمولا تجربه می کنند که تو رفتار و عملکردشان تاثیر به سزایی می گذارد. به طور مثال وقتی شیمی درمانی شروع می شود یکی از چالش های والدین مقاومت کودک در برابر درمان است. کودکان معمولا به شکل های مختلف مقاومت مانند گریه زیاد نشان می دهند. در این مواقع والدین برای آرام کردن کودک از عبارت های زیر استفاده می کنند:
- بعد از بیمارستان پارک میریم
- اصلا درد نداره ببین بابا رو وقتی بهش دارو زدن اصلا دردش نگرفت
- من و بابای پشت در منتظرتیم و….
معمولا تو این مواقع راهی به جز گفتن حرف های بالا نیست اما این حرف ها روی بچه ها به مرور تاثیر می گذارد. کودک فکر می کنند درد چیزی است که فقط او تجربه می کند و دیگران شناختی از درد ندارند. برای آشنایی با انواع احساسات و نحوه مدیریت درد در این مقاله از سایت خانواده توانمند یکی از تکنیک های بازی درمانی را به شما معرفی می کنیم.
مراقبت از ذهن و روح کودکان سرطانی با بازی درمانی
بیماری های مزمن مانند سرطان می تواند باعث احساس بی پناهی، نامیدی و افسردگی شود. صحبت در مورد احساسات یا حتی سعی در توصیف چگونگی احساس درد و مریض بودن سخت است. توصیف درد برای کودکان سرطانی سخت تر است چرا که آنان هنوز با احساسات آشنایی کافی ندارند. با توجه به اینکه کودکان سرطانی به مدت طولانی با احساس درد و تاثیرات آن روبه رو هستند خانواده ها باید کنار درمان های مختلف برای افزایش روحیه بیماران سرطانی مراقب سلامت ذهنی و روحی آنان باشند و در این مسیر از متخصصان و مشاوران و بازی درمانگران استفاده کنند تا کودک بتواند مسیر بهبودی را با مشکلات کمتری طی کند.
ساخت مجسمه درد
بازی درمانگران برای کمک به کودکان سرطانی از تکنیک های مختلف استفاده می کنند. مجسمه درد یکی از این تکنیک هاست.مجسمه درد یک تکنیک بازی درمانی غیر کلامی است که به کودکان سرطانی اجازه می دهد تا احساسات مختلف ترسناک خود را که در پروسه درمان نمی توانند به زبان آورند را به شکل عینی و محسوس در آورند. نحوه اجرای تکنیک بازی درمانی مجسمه درد را به طور گام به گام در این بخش از مقاله به اشتراک می گذاریم:
برقراری ارتباط
برای بازی درمانی کودکان سرطانی مانند سایر کودکان بازی درمانگر به دنبال ایجاد ارتباط خواهد بود. معمولا در این مواقع بازی درمانگران از زبان کودکانه برای شروع کار استفاده می کنند و از کودک درباره بازی های مورد علاقه می پرسند.
آشنایی با خمیر بازی
معمولا همه کودکان با خمیربازی آشنا هستند و به آن علاقه دارند. برای ساخت مجسمه درد برای آشنایی با انواع احساسات کودک در مراحل درمان لازم است در ابتدا درمانگر با خمیر بازی به شکل های مختلف همان طور که کودک دوست دارد بازی کند. سپس زمینه را برای ساخت مجسمه درد فراهم کند. با کمک خمیربازی اشکال مختلف حیوانات، اشکال هندسی و… را با کمک هم بسازید. اگر کودک توانایی لازم را داشت به او اجازه دهید خود با خمیر بازی کند.
ساخت مجسمه درد
درمانگر با کمک خمیرهای خود مشغول ساخت انواع اشکال مختلف می شود و سپس به کودک می گوید: فکر میکنی این چیه؟
معمولا با دیدن اشکال می گویند: جوجه، ستاره، دایره و… است!!!
درمانگر می تواند درباره شکل توضیح دهد و بگوید: من وقتی خیلیییییی خوشحالم شبیه یه پرنده ام خیلییی دلم درد بکنه شبیه یه مار میشم یا وقتی حوصله ندارم شبیه یا دایره ام و…
وقتی که کودک به بازی علاقمند شد به او بگویید حالا نوبت توئه!!!
برای کمک به کودک از او می توانید سوالات زیر را بپرسید:
- تو وقتی خوشحال میشی چطوری میشی؟
- خیلییی درد داشته باشی چه شکلی میشی؟
- اون موقع های که حوصله نداری چه شکلی میشی ؟
- وقتی چیزی را دوست داری چه شکلی میشی؟
توضیح کودک
زمانی که کودک مجسمه های مختلف را ساخت از او درباره مجسمه توضیح بخواهید مثلا به او بگویید: این شبیه چیه؟
در صورتی که کودک درباره مجسمه ها توضیحی خاصی نداد و علت انتخاب رنگ ها را توضیج نداد به او فشار نیاورید. اگر هیچ چیز گفته نشود، سوالات بعدی پرسیده شود: حالا چه چیزی باعث احساس بهترشدنت می شود؟
کودکان ممکن است تصمیم بگیرند کاری را برای الگو انجام دهند یا به شما بگویند که چه چیزی حال و احساس آنها را بهتر می کند. کودک را در انجام آن کار تشویق کنید تا انجام دهد. در صورت امکان محدودیت زمانی و محیطی مشخص کنید. برای مثال، اگر کودک پاسخ دهد:« من دوست دارم از پنجره توپ پرتاب کنم» شما به کودک بگویید: امکان ندارد که این کار را در اینجا انجام دهی چون ممکنه سر یکی بخوره ولی میتونیم یه جور دیگه توپ پرتاب کنیم مثلا توپ ها را داخل یه کارتون بندازیم. موافقی مسابقه بدیم ببینیم کی توپ بیشتری تو کارتون میندازه؟!
نکات اجرایی بازی
- از چند خمیر رنگی برای ساخت مجسمه استفاده کنید.
- قبل از پیشنهاد بازی حتما شرایط کودک را بررسی کنید به طور مثال چه نوع داروی مصرف کرده آیا خواب آور است؟ درد دارد؟ و…
- کودک را تشویق کنید تا از هر رنگ دلخواه استفاده کند و خودتان با کار کردن با یک تکه کوچک از گل نشان دهید که رنگ ها ممکن است جدا بمانند یا باهم مخلوط شوند.
- درباره سایز و رنگ مجسمه ها برای کودک محدودیت قائل نشوید.
- از زبان ساده استفاده کنید که مناسب رشد کودک باشد. در صورتی که به نظر می رسد کودک گیج شده یا نمی تواند از شما درخواست کمک کند، پیشنهاداتی این گونه بدهید:
- برخی بچه ها چیزها گرد یا صاف می سازند
- برخی یک قسمت از بدن یا کل بدن را می سازند
- برخی حیوان می سازند
- اما شما می توانید هر شکلی یا چیزی را که می خواهید بسازید
کلام آخر
در این مقاله یکی از تکنیک های بازی درمانی که باعث افزایش روحیه بیماران سرطانی می شود، پرداختیم. تکنیک ساخت مجسمه درد در ادامه مقاله معرفی شد. در صورت نیاز به خدمات مشاوره ای کاردرمانی، بازی درمانی، گفتاردرمانی ، آموزشی و خرید وسایل کاردرمانی و بازی درمانی و.. می توانید با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
سایر مقالات سایت خانواده توانمند
- بازی تماس چشمی برای کودکان دارای اختلال حسی
- پیشگیری از خشم کودکان با دیوار
- 9 دلیل برای بازی کودکان بانیازهای ویژه در فضای باز
- عواقب باورنکردنی لجبازی کودکان
- بازی درمانی کودکان لجباز
- بازی درمانی مهارت نه گفتن
- بازی و اسباب بازی بچه های فلج مغزی
- بازی درمانی برای ترس کودکان
- بازی درمانی گروهی
- بازی درمانی برای کاهش اضطراب
- بازی درمانی در منزل
- بازی درمانی برای کودکان خجالتی
- بازی درمانی برای اختلالات دیکته
- بازی درمانی کودکان| بازی های کودکانه
- بازی درمانی در کودکان پرخاشگر
- بازی درمانی برای کودکان کم توان ذهنی
- بازی درمانی شناختی رفتاری
- بازی مناسب برای کودکان اوتیسم
- بازی درمانی براساس رفتارگرایی
- بازی در کاردرمانی
- تاثیر بازی درمانی بر کودکان با نیازهای ویژه
- اثر بخشی شن بازی بر مهارت اجتماعی کودکان
- اصول بازی درمانی
- آموزش بیان احساسات به کودکان با عروسک خرسی
- نحوه برخورد با خواسته های کودک با نقاشی
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.