3 تکنیک برای کنترل لکنت زبان کودکان
29/09/1400خواب کودکان اوتیسم+ درمان آن
05/10/1400لکنت زبان، نوعی اختلال ارتباطی است که در آن گفتار طبیعی افراد مختل میشود. افراد مبتلا به لکنت با کمک گفتاردرمانی لکنت زبان میتوانند ارتباطات شفاهی، کلامی و اجتماعی خود را بهبود ببخشند. لکنت اختلال مشترک میان کودکان و بزرگسالان است که به شکلهای مختلف خود را نشان میدهد.
در این مقاله از سایت خانواده توانمند به موارد زیر می پردازیم تا شما خانواده با آگاهی در مسیر درمان لکنت گام بردارید. عدم آگاهی شما از مسیر درمان لکنت بسیار هزینه ساز است. کودک و فرد بزرگسال را با مشکلات زیادی روبه رو می سازد.
- لکنت چیست؟
- شیوع لکنت زبان در چه سنی اتفاق میافتد؟
- عوارض لکنت زبان بر زندگی افراد
- گفتاردرمانی برای لکنت زبان فایده دارد؟
- از گفتاردرمانی لکنت زبان چه نتایجی به دست میآوریم؟
- روش های گفتاردرمانی برای درمان لکنت زبان کودکان در منزل
- آیا بعد از گفتاردرمانی لکنت زبان، امکان برگشت لکنت هست؟
درمان لکنت کودکان تنها از طریق آگاهی و توانمند سازی والدین امکان پذیر است پس تا انتهای مقاله سایت خانواده توانمند همراه ما باشید.
لکنت چیست؟
لکنت نوعی اختلال گفتاری است که در آن، جریان پیوسته گفتار با تکرار یا کشیده گویی یا مکثهای غیرطبیعی و یا گیرهای مختلف مختل میشود بعضا با رفتارهای وابسته همراه میباشد.
شیوع لکنت زبان در چه سنی اتفاق میافتد؟
شیوع یا علائم لکنت زبان در جوامع مختلف متفاوت است و در هر سنی میتواند رخ دهد اما در حدود سنی 2 تا 4 سال شایعتر است گاهی ممکن است در سنین بالاتر از 12 سالگی لکنت شروع شود اما نادر است و به دلیل شوک روحی و یا آسیب سیستم عصبی ایجاد میشود و پسران بیشتر از دختران دچار لکنت زبان میشوند در یک مطالعه روی دوقلوها نشان داده شده است که 71% به عوامل ژنتیکی و 29% به عوامل محیطی بستگی دارد.
عوارض لکنت زبان بر زندگی افراد
لکنت به عنوان اختلالی در روانی گفتار،تاثیر قابل توجه و گاه جبران ناپذیری بر جنبههای مختلف کیفیت زندگی فرد میگذارد که از جمله آنها میتوان تاثیر بر موفقیتهای تحصیلی، شغلی، اجتماعی و نگرش ارتباطی را نام برد. پس اگر باهوش باشیم بهترین کار برای درمان لکنت زبان پیدا کردن یک دکتر خوب برای درمان لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان است.
برای آشنایی با عوارض بیشتر لکنت زبان کلیک کنید.
گفتاردرمانی به لکنت زبان چه کمکی میکند؟
گفتاردرمانی به افراد مبتلا به لکنت کمک میکند که ارتباطات شفاهی، کلامی و اجتماعی خود را بهبود ببخشند. هدف کلی گفتاردرمانی این است که به فرد کمک کند تا بتواند به صورت مفیدتر و کارآمدتر ارتباط برقرار کند. گفتاردرمانگر بعد از ارزیابی مراجعه کننده اهداف برنامه گفتاردرمانی را تعیین میکند و متناسب با شدت لکنت افراد و سن مراجعه کننده، روش های درمانی را انتخاب میکند.
لکنت اختلال مشترک میان کودکان و بزرگسالان است که در برقراری ارتباط افراد تاثیر میگذارد با درمان به موقع لکنت میتوان جلوی بسیاری از اتفاقات ناگوار را گرفت. افراد مبتلا به لکنت در صورت عدم پذیرش مشکل خود، از حضور در اجتماعات پرهیز میکنند و به دلیل نداشتن اعتماد به نفس کافی نمیتوانند قابلیتها و استعدادهای خود را بروز دهند برای جلوگیری از اثرات منفی لکنت، بهترین راه پیشگیری و درمان به موقع آن است.
هر فرد مبتلا به لکنت بسته به چالشها و تواناییهای خاص خود نتیجه متفاوتی از برنامه گفتاردرمانی خواهد گرفت. مدت زمان درمان در گفتاردرمانی به بسیاری از عوامل مانند شدت مشکل، تکرار و انطباق درمان و هماهنگی کمک در خانه وابسته است.
از گفتاردرمانی لکنت زبان چه نتایجی به دست میآوریم؟
با گفتاردرمانی مستمر و انجام تمرینات گفتاردرمانی لکنت زبان متناسب با شدت و سن مراجعه کننده امکان کسب نتایج زیر وجود دارد:
- کاهش بسامد وقوع لکنت
- کاهش تنش و تقلا در لحظات لکنت
- کاهش اجتناب از موقعیتها و افراد
- استفاده از مهارتهای ارتباطی موثر
- رسیدن به اهداف بلند مدت روانی گفتار
- رسیدن به اهداف کوتاه مدت مثل مصاحبه شغلی یا کنفرانس
روش های گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان
لکنت یک اختلال گفتاری است که معمولا در کودکان بین سنین 2 تا 6 سالگی اتفاق میافتد. برای درمان لکنت زبان کودکان، قبل از سن مدرسه، رویکردهای درمانی متنوعی وجود دارد.
برخی روش ها روی لکنت کودک به طور مستقیم کار میکنند. بعضی روش ها روی لکنت کودک به شکل غیر مستقیم کار میکنند، یعنی با دستکاری برخی متغیرهای محیطی و تسهیل تعاملات والدین و کودک، لکنت کاهش مییابد.
رویکردهای تعاملی و خانواده محور از هر سنی، به ویژه سنین پایین استفاده میشود. اگر کودک 3 ساله است و دارای لکنت است، تصور نکنید که در گفتاردرمانی لکنت زبان، قرار است کودک پشت میز و صندلی نشسته و کارت های تصویر را پاسخ بدهد، یا تصور نکنید که گفتاردرمانگر از کودک دو ساله انتظار دارد کاملا مطیع باشد و توجه صد در صدی داشته باشد. گفتاردرمانگر برای گفتاردرمانی لکنت زبان برای کودکان سنین پایین تر از بافت بازی که بسیار موثر تر از بافت تمرینی است استفاده میکند.
11 راهکار گفتاردرمانگران برای درمان لکنت ناگهانی کودکان در منزل
- صبور باشید، صحبت کودکتان را قطع نکنید و سعی نکنید حواس او را از گفتارش پرت کنید
- اگر ناروانی در گفتار کودک اتفاق افتاد واکنش نشان ندهید و سعی کنید عادی رفتار کنید
- در مورد لکنت با او صحبت نکنید حتی از صحبت درباره این موضوع با دیگران در جلوی او اجتناب کنید.
- از کودک نخواهید که جور خاصی صحبت کنید (برای مثال نگویید آرام حرف بزن ،بلند تر بگو و….)
- کودک این کار را عمدا انجام نمیدهد پس از او نخواهید که اینگونه صحبت نکند.
- از زبان آموزی مانند آموزش زبان دوم یا آموزش کلمات سخت به کودک بدون مشورت درمانگر خودداری کنید
- سعی کنید فضای روانی کودک را یکنواخت و به دور از هیجانات باشد
- گفتار کودک را تقلید نکنید و یا به او نخندید
- اگر شدت ناروانی زیاد بود در حدی که کودک متوجه این مسئله شد و اعتراض کرد سعی کنید به شکلی قابل فهم برای او توضیح دهید و او را درک کنید(برای مثال میتوانید بگویید مثل این که زود حرف زدنمون تموم شد بیا بریم یه چیزی بخوریم دوباره حرف بزنیم)
- حین صحبت سعی کنید با کودک ارتباط چشمی مناسب داشته باشیم و اطراف را نگاه نکنیم.
- ممکن است غذاهایی که طبع گرم هستند موجب کاهش ناروانی و غذاهای دارای طبع سرد موجب افزایش ناروانی گفتار کودکان شود. میتوانید از خوراکی دارای طبع گرم مفید ( مانند: گردو ،کشمش ،موز،نعنا و …) در حد معمول در رژیم غذایی استفاده کنید.
آیا بعد از گفتاردرمانی لکنت زبان، امکان برگشت لکنت برگردد؟
باید بپذیریم که لکنت، در سنین پایین تر به خاطر شرایط محیطی و هیجانات محیط، نوسان میکند. البته فرضیههای مختلفی وجود دارد که از بین فرضیههای زیاد موارد زیر قویتر هستند:
رفتارهای مرتبط با لکنت
قابل پیش بینی نیستند. گاهی فرد با فشردن چشمها میتواند از لحظهی قفل، رهایی پیدا کند و گاهی نمیتواند!!! همین ماهیت غیرقابلپیش بینی لکنت، اجازه نمیدهد که مغز به نتیجهی معینی دربارهی لکنت برسد.
ترس از لکنت
غیرقابل پیش بینی بودن لکنت برای فرد مبتلا، باعث ایجاد رفتارهای اجتنابی میشود. حذف این ترس به آسانی اتفاق نمی افتد و میتواند مانعی برای درمان کامل باشد.
جدایی از درمانگر
با قطع جلسات درمانی، فراموشی تکنیکها و عدم دریافت حمایت روانی از سوی درمانگر، احتمال برگشت لکنت قوت میگیرد.
ناتوانی در شناخت خود به عنوان فرد بدون لکنت
بعضی از مراجعان به دلیل همزیستی طولانی با اختلال لکنت نمی توانند شناخت مناسبی از خود کسب کنند.
جمع بندی
متخصصین گفتار درمانی لکنت زبان در کلینیک های گفتاردرمانی بسته به سن، تأثیر لکنت زبان بر زندگی و میزان دفعات بروز این عارضه، برنامه درمانی مناسب را طرحریزی میکنند. هماهنگی و همکاری میان متخصص گفتار درمانی و خانواده و فرد دارای اختلال لکنت راه رسیدن به اهداف برنامه گفتاردرمانی را تسهیل میکند.
برای آشنایی با متخصصین گفتاردرمانی لکنت زبان می توانید از مشاوره سایت خانواده توانمند برای درمان لکنت زبان خود استفاده کنید تا با انتخاب آگاهانه مسیر درمان را به سهولت طی کنید.
در صورت نیاز به خدمات گفتاردرمانی لهجه کودکان اوتیسم، سندرم داون، فلج مغزی، نابینا، ناشنوا، کم توان ذهنی و بزرگسالان مبتلا به سکته مغزی، پارکینسون، اختلال بلع، صوت، آفازی، شکاف کام، لکنت می توانید از متخصصان گفتاردرمانگر سایت خانواده توانمند استفاده کنید. برای دریافت خدمات مشاوره کافی است با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات فروشگاهی که شامل (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب، و… بوده است.) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.