بازی درمانی برای کودکان کم توان ذهنی
10/05/1400کاردرمانی برای ایستادن کودک
14/05/1400چگونه تمرینات کاردرمانی کودکان با نیازهای ویژه را در منزل انجام دهیم؟ آیا کاردرمانی در منزل برای کودکان میتواند نتیجه بخش باشد؟چگونه با تمرینات کاردرمانی به کودکان با نیازهای ویژه مهارتهای زندگی را آموزش دهیم؟ چطور با تمرینات کاردرمانی اوقات فراغت بچه ها را پرکنیم؟
قصه مائده
مادر مائده برای انجام تمرینات کاردرمانی با سایت خانواده توانمند تماس گرفت.
مادر گفت: مائده اوتیسم دارد با من برای انجام تمرینات کاردرمانی در منزل همراهی نمی کند!!!
مائده هر بار وسایل کاردرمانی را می بیند جیغ میزند!!!
کاردرمانگر مائده، هربار ما را می بیند مرا مواخذه می کند که چرا در خانه با او تمرین نمی کنم!!!
کاردرمانگر مائده می گوید: با دو جلسه کاردرمانی یک ساعته نباید انتظار معجزه داشته باشید!!!
اقدامات کاردرمانی اگر فقط در کلینیک انجام شود کودک پیشرفت می کند اما دیر!!!
مائده نیاز به تمرین های بیشتر دارد!!!
سعی کنید با او تمرینات کاردرمانی را در منزل انجام دهید!!!
من از پس مائده برنمیام خیلی خسته ام!!!
از مادر پرسیدم: مائده وقتی جلسات کاردرمانی میره، چطوریه؟
گفت: به زور سوار ماشین میشه!!!
من پشت پیش میشنم تا به خودش آسیب نزنه!!!
وقتی پامون به کلینیک کاردرمانی میرسه، غشرق اصلی تازه شروع میشه!!!
تنهایی داخل اتاق نمیره!!!
راهکاری هست؟
من اتاق کاردرمانی میرم ولی طاقت دیدن تمرین های سخت را ندارم، مانع کاردرمانی میشم!!!
کاردرمانی اش چند جلسه است که نمیزاره داخل اتاق برم!!!
کاردرمانگرش تمرینات کاردرمانی در منزل می دهد اما من نمیتوانم انجام بدم!!!
مانده ام با او چه کنم؟
راهکاری هست؟
مشاوره سایت خانواده توانمند گفت: بله هست
انجام تمرینات کاردرمانی در منزل برای کودکان نباید مثل کلینیک انجام شود!!!
از موقعیت های طبیعی و روزمره و مورد علاقه کودکتان استفاده کنید.
وسایل کاردرمانی که در منزل استفاده می کنید یاد آور کلینیک است!!!
برای انجام کاردرمانی کودکان بهتره از امکانات منزل استفاده کنید.
مادر بعد از چند وقت با مجموعه تماس گرفت و گفت: خداروشکر مائده تمرینات کاردرمانی را در منزل به خوبی انجام می دهد.
اگر شما نیزمانند مادر مائده به دنبال راهکار عملی هستید پیشنهاد می کنم تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
کاردرمانی در منزل برای کودکان فایده ای دارد؟
کاردرمانی کودکان استثنایی،باعث توانمند شدن آنان می شود. با اقدامات کاردرمانی کودک توانایی انجام مهارتهای زندگی،اجتماعی، فردی، خودیاری و… را می آموزد.
کاردرمانی ذهنی، جسمی، حسی کودکان، زمینه زندگی مستقل آنان را تسهیل می کند. با انجام کاردرمانی ذهنی،جسمی، حسی کودک پیش نیازهای لازم برای کسب مهارت های جسمی و کلامی را کسب می کند.
در جلسات کاردرمانی که معمولا نیم ساعت یا 45 دقیقه است. کاردرمانگران تمام تلاش شان را می کنند تا با کودک تمرین کنند. اما این تلاش ها کافی نیست!!!
خانواده ها برای توانمند شدن کودکانشان باید تمرینات کاردرمانی را در منزل انجام دهند. اگر والدین توانمند شوند، مهارت انجام تمرینات را یاد می گیرند. خانواده با توانمند شدن می توانند از فعالیت های روزمره استفاده کنند.
با انجام تمرینات کاردرمانی در منزل کودکان استثنایی تجربه های مختلفی را کسب می کنند. آنان می توانند توانمندی های خود را بروز دهند.
برای کاردرمانی در منزل باید چه کار کنیم؟
برای انجام تمرینات کاردرمانی در منزل برای کودکان نیازمند آموزش خانوادهها هستیم. با آموزش خانواده، تیم توانبخشی از جمله کاردرمانگران به اهدافش می رسند.
نگرش خانوادههای در انجام تمرینات کاردرمانی بسیار تاثیرگذار است. اعتقاد خانواده به انجام تمرینات کاردرمانی در منزل برای کودکان در مسیر توانبخشی مهم است. اگر اعتقاد نداشته باشد کاردرمانگر باید به تنهایی مسیر توانبخشی را طی کند.
با آموزش خانواده کودکان استثنایی میتوان نگرش خانوادهها را تغییر داد. از پتانسیل خانواده در طول مسیر توانبخشی استفاده کرد. در جلسات توانبخشی خانواده محور، والدین میآموزند که چگونه با کودک خود رفتار کنند. خانواده با اصول آموزش و توانبخشی کودکان بانیازهای ویژه آشنا می شود.
خانواده انتظاراتش متناسب با شرایط کودک خواهد بود. از طرفی خانوادهها در جلسات آموزشی میتوانند، تجربیات خود را به یکدیگر به اشتراک بگذارند. در طول جلسات کاردرمانی، خانواده ها میتوانند به افزایش انگیزه یکدیگر برای طی کردن مسیر توانبخشی کمک کنند.
با نحوهی صحیح انجام تمرینات کاردرمانی در خانه آشنا شوند. ما در ادامه چند نمونه از تمرینهای کاردرمانی در منزل را برای کودکان با نیازهای ویژه آوردهایم.
کاردرمانی با باغبانی و شیرینی پزی
خانواده کودکان استثنایی مشکلات زیادی دارند. بیشتر خانوادهها از مشکلات مالی و درآمدی رنج میبرند. مشکلات مختلف باعث کاهش انرژی خانواده ها می شود.
متاسفانه در بعضی از خانوادهها هم دیده میشود که بار آموزش و نگهداری از فرزند با نیاز ویژه تنها بر دوش مادر خانواده است. پدر خانواده کمتر در این موضوع دخالت میکند. همین موضوع باعث شده که مادرها بعد از مدتی خسته شوند. ادامه این روند مادران را به مرور نسبت به آموزش بی میل می کند.
خانوادهها برای انجام تمرینات کاردرمانی در منزل برای کودکان؛ نیازمند همیاری و همدلی دسته جمعی هستند. خانواده ها به مرور می توانند به کودکان خود مهارت های مختلف زندگی را آموزش دهند.
شاید بپرسید از کجا شروع کنیم؟
ما در مجموعه خانواده توانمند همیار شما هستیم. از مقالات و ویدئو های آموزشی و پادکست های خانواده توانمند می توانید استفاده کنید. برای آموزش مهارت آموزی می توانید از متخصصان مهارتی، درمانی، آموزشی سایت خانواده توانمند استفاده کنید.
در این قسمت چند فعالیت ساده را به شما خانوادهها آموزش می دهیم. خانواده ها به راحتی می توانند این فعالیت ها را در منزل انجام دهند.
فعالیت باغبانی و گل کاری
باغبانی وگل کاری، فعالیتی زیبا و متنوع است. از این فعالیت برای تقویت مهارت حسی آنان می توان استفاده کرد. گل و اجزای تشکیل دهنده آن مانند گلبرگ،برگ،ساقه و خاک و.. بافت و ترکیب متنوعی دارند.کودکان با کاشت سبزیجات و گل با مفهوم پرورش و مراقبت کردن آشنا می شوند. درنهایت حس مسئولیت پذیری را می آموزند.
هدف این فعالیت چیست؟
- بهبود یکپارچگی حسی کودکان اوتیسم
- تقویت حرکات هدفمند کردن دستها و انگشتان (کاردرمانی انگشتان دست)
- کاهش حرکات کلیشهای کودکان اوتیسم
- افزایش برون ریزی احساسات و عواطف
- افزایش احساس مسئولیت پذیری
- ایجاد درک و تنوع بهتر محیط
- افزایش توجه و تمرکز
- کاهش تدافع لمسی و بهبود بیش حسی یا کند حسی
- بهبود جهت یابی به زمان
- افزایش عزت نفس کودکان
برای انجام این کار باید چکار کنیم؟
برای کاردرمانی در منزل برای کودکان از باغبانی استفاده کنید. کودک را با نحوه رشد گیاهان آشنا کنید. به او توضیح دهید که گیاه، از یک دانه کوچک بوجود میآید و در همان دانه کوچک تمامی اجزای گیاه به صورت نابالغ قرار دارد. این توضیحات باعث افزایش دایره لغات کودکان میشود و توجه کودکان به محیط بیشتر میشود.
توضیح دهید که ساقه و برگها درون دانه قرار دارند که بهتدریج رشد میکنند. به فرزندتان بیاموزید که پراکندن و کاشت دانه میتواند به طرق مختلف، از قبیل آب، حیوانات،باد، پرتاب کردن دانه توسط گیاه و روی زمین اتفاق بیفتد. هنگامی که این دانهها درون خاک قرار گیرد، جوانه میزنند و به آرامی رشد میکنند.
در مرحله بعد به او توضیح دهید که اولین جوانه کوچکی که از خاک خارج میشود یک بذر است. بذر دارای ساقه بسیار ظریف و شکننده، همراه با تعداد کمی برگ میباشد.
عامل رشد این بذر نور خورشید و آب است. گیاهان به تدریج رشد میکند. ساقه و ریشه قوی بوجود میآید و برگهای بیشتری روی گیاه نمایان میگردد.در آموزش باغبانی به کودکان استثنایی مراحل رو به مراحل کوچکتری تقسیم کنیدتا کودکان بهتر آموزش ببینند. برای مثال در مورد کاشت لوبیا مراحل زیر انجام دهید:
- به دانش آموزان لوبیا، ویژگیهای آن و فواید کاشتن آن آموزش داده میشود.
- نحوهی چگونگی گذاشتن لوبیا در خاک آموزش داده میشود.
- نحوه آبیاری را آموزش میدهیم.
- نحوهی نور و قرار دادن گیاه در آفتاب به کودکان آموزش داده میشود.
- اینکه در چه مواقعی(سرما و گرما) چه احتیاطهایی باید انجام گیرد، آموزش داده شود.
نکته:
براي اينكه انگیزه و اشتیاق بچهها را بالا ببريد، گیاهانی را انتخاب كنيد كه راحتتر رشد ميكنند، مثلا ميتوانيد از تربچه، هويج و كاهو استفاده كنيد. دانههايی را انتخاب كنيد كه براي انگشتان کوچولوی فرزندتان اندازه مناسب داشته باشند. تخم آفتابگردان، دانه گل لادن، نخود و لوبيا مناسبترند.
حال ممکن است این سوال را از ما بپرسید که اگر فرزند ما برای فعالیت باغبانی مشارکت نداشته باشد. چه کارهای باید انجام دهیم. نگران نباشید. چرا که ما چند راهکار کاربردی برای تشویق کردن کودکانتان آوردهایم. مثل:
- همراهی والدین، مشوقی برای کودکان، جهت شروع و ادامه کار میباشد.
- کودکان را در باغبانی محدود ننموده و اجازه دهید با محیط ارتباط برقرار کنند.
- در وعدههای غذایی، از سبزیجاتی که بچهها کاشتهاند و مورد علاقهشان میباشد، استفاده کنید.
- کودکانتان میتوانند گلدانهای گلی که پرورش دادهاند را در مناسبتهای مختلف به دوستان خود هدیه دهند. با این کارها آنان احساس خود ارزشمندی فراوانی پیدا میکنند.
فعالیت تهیه شیرینی خانگی( قطاب)
قطاب نوعی شیرینی ایرانی است. این شیرینی از معروفترین شیرینیهای سنتی شهرهای یزد است. یکی از لذیذترین، شناخته شدهترین و پرطرفدارترین شیرینیهای یزدی قطاب است.ارزش غذایی بالایی هم دارد. از آنجایی که بچه ها چه عادی باشند و چه با نیازهای ویژه، عاشق شیرینی هستند. کاردرمانی در منزل برای کودکان با شیرینی پز جذاب تر می شود.
هدف از این فعالیت چیست؟
- تقویت حرکات هدفمند در ناحیه دست و انگشتان
- کاهش حرکات کلیشه کودکان اتیسم
- برون ریزی احساسات و هیجانات
- افزایش توجه و تمرکز
- افزایش تحمل کاری
- ایجاد تنوع در علایق و ذائقه
- تسهیل فرایند یکپارچگی حسی
- درک بهتر محیط
- برقراری ارتباط درست با دیگران
- بهبود تعامل اجتماعی
فعالیت ها را به مراحل کوچکتر تبدیل کنید. زمانی که کودک یک مرحله را آموخت به مرحله بعد بروید. البته روزهای اول مدت زمان یادگیری طولانی است.برای جلوگیری از خستگی خود گام ها را ریزتر کنید.
در حین انجام فعالیت به علایق کودکتان توجه کنید.در انتخاب زمان فعالیت انرژی و شرایط روحی فرزندتان را در نظر بگیرید.
سخنی با والدین کودکان استثنایی
هدف اصلی از کاردرمانی در منزل برای کودکان به خودکفایی رسیدن و استقلال آنان است. خانواده ها بیشترین زمان را کنار خانواده هستند. با دریافت خدمات توانبخشی خانواده محور میتوانند نقش خود را به خوبی ایفا کنند. مسیر توانبخشی مسیری طولانی است و نیازمند صبر و خلاقیت است. در همین راستا خانواده ها باید از افراد متخصص استفاده بکنند تا این مسیر را با خیال راحت طی کنند. در صورت تمایل می توانید از خدمات مشاوره ای رایگان سایت خانواده توانمند استفاده کنید. کافی است با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب، و…) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی از خدمات گفته شده بهرهمند شوند.