علت غلط املایی زیاد دانش آموزان
20/09/1402نحوه استفاده از شیرآب به کودکان نابینا
24/09/1402راه حل دستشویی رفتن کودکان نابینا پنج مرحله دارد. والدین برای آموزش دستشویی رفتن به کودکان نابینا باید مراحل را به خوبی آموزش دهند تا کودک نابینا بتواند مانند همسالان خود به طور مستقل از سرویس بهداشتی منزل و مکان های عمومی استفاده کند. در این مقاله از سایت خانواده توانمند تمام مراحل را با جزییات معرفی می کنیم تا همه با امکانات مختلف بتوانند به کودک خود در منزل آموزش دهند.
راه حل دستشویی رفتن کودکان نابینا
در این مقاله 5 مرحله از راه حل دستشویی رفتن کودکان نابینا را ارائه می کنیم که شامل موارد زیر می باشد
- آماده سازی کودکان برای توالت رفتن
- تقویت مهارت شنیداری و حس لامسه
- معرفی تجهیزات موجود در دستشویی
- آموزش مکانی یابی وجهت یابی برای پیدا کردن دستشویی و انواع تجهیزات درون دستشویی مثل شیرآب و سنگ توالت
- نحوه استفاده از سرویس بهداشت عمومی( مدارس، پارک ها، کتابخانه ها و…)
آماده سازی کودکان
بیشتر کودکان بین 2 تا3 سالگی آمادگی آموزش توالت رفتن را پیدا می کنند، تنها تفاوت آموزش توالت رفتن کودک نابینا و کم بینا با کودک طبیعی این است که کودک نمی بیند و لذا یک ترس و نگرانی در او ایجاد می شود. توضیحات به موقع شما می تواند بسیاری از این نگرانی ها را کاهش دهد. برای آماده سازی کودکان می توانید اقدامات زیر را انجام دهید:
-
هنگامی که کودک به اندازه کافی رشد کرد زمان آن است که آموزش را شروع کنید.
-
کتابخوانی برای بچه های نابینا یکی از راههای خوب برای شناخت فرآیند دستشویی کردن است. با کمک قصه ها کودکان را به دستشویی کردن ترغیب کنید.کتاب نقش زیادی در برانگیختن انگیزه آنها دارد. کودک خواهد فهمید توالت رفتن یک مزیت است که کودکان بزرگتر دارند.
-
استفاده از اسباب بازی های مانند عروسک و اسباب بازی سنگ توالت یکی راه حل دستشویی رفتن کودکان نابینا می باشد چون کودک کنجکاو می شود.
-
به کودکان صندلی توالت شخصی دهید تا بتوانند راحت روی آن بنشینند و با دست هایش آن را لمس کند و به بی خطر بودن آن اطمینان حاصل کند. بگذارید کودک با صندلی توالت آشنا شود و با لباس به طور کامل روی آن بنشیند قبل از اینکه از آن استفاده کند حتی اگر با اسباب بازی های دیگر با آن بازی کند بد نیست. هدف از این کار از بین رفتن ترس کودک و راحت شدن آنهاست.
-
کودکتان را با خودتان به توالت ببرید و آنچه را که اتفاق می افتد برایش شرح دهید. هر بار از کلمات یکسانی استفاده کنید. اطمینان پیدا کنید که همه افراد خانواده از همان کلمات استفاده می کنند.
-
با کودکان صحبت کنید و به آنها نشان دهید ادرار و مدفوع کجا می رود.
-
روزی 3 بار کودک را توالت ببرید یکبار صبح، بعداز غذا، قبل از خواب، این باید جزء برنامه روزمره قرار بگیرد. حتی نیم ساعت پس از غذا خوردن هم دوباره امتحان کنید البته پیام هایی را از صورت آنها می توانید دریافت کنید اگر کودک نمی خواهد توالت برود او را زور نکنید اما اگر موافق است او را همراهی و پاداش کوچکی به او بدهید. 3 تا 6 ماه طول می کشد کودک به این روند عادت کند بنابراین صبر نکته کلیدی است که باید داشته باشید.
-
وقتی کودک توالت می رود او را تشویق کنید او را بغل، ببوسید و برای او دست بزنید و به او اجازه دهید. بسیاری از مادران به آنها میان وعده سالم به عنوان جایزه می دهند.
-
از آنها تعریف کنید و به آنها ببالید. والدین نقش مهمی را در آموزش کودک دارند بنابراین باید صبور و آرام باشید و شوخ طبعی خود را حفظ کنید اگر خسته و عصبی شوید کودک متوجه می شود.
-
هر روز زمانی را برای این آموزش در نظر بگیرید و انتظارات معقول و واقع گرایانه از کودک داشته باشید اگر میل و رغبتی در کودک نیست آموزش را به تاخیر بیاندازید.
-
به کودکان دختر یاد دهید که خود را از جلو به عقب پاک کنند در غیر این صورت باکتری های ازمقعد به واژینال می رسد. به کودکان بیاموزید حتما بعد از توالت دست هایش را خوب بشویند.
-
تحت هیچ شرایطی فرزند خود را تنبیه، سرزنش تهدید نکنید، هرگز آنها را به زور توالت نبرید باید خودشان تمایل داشته باشند. لباسی تن کودک نکنید که در آوردن آن دشوار باشد زیرا ناخودآگاه برای او استرس ایجاد می کند. با روش دست روی دست به کودک یاد دهید که چگونه شلوار خود را بیرون آورد.
-
کودکان وقتی آمادگی داشته باشند می گویند که آنها را پوشک نکنید آن وقت زمان آموزش دادن آنهاست. کارهای شما را تقلید می کنند، دنبال استقلال هستند. شما باید زمانی شروع به آموزش کودک کنید که بیشتر این نشانه ها را در کودکی می بینید.
تقویت مهارت شنیداری و حس لامسه
مهارت شنیداری یکی از مهارت های موردنیاز برای کودکان نابینا می باشد. با کمک مهارت شنیداری آنان می توانند نحوه خروج ادرار و مدفوع را به چاه و کم فشار بودن آب و محل قرارگیری سنگ توالت را با ضربه تشخیص دهند. برای تقویت مهارت شنیداری کودکان می توانید به هنگام مراجعه به سرویس به او اجازه دهید با ضربه دست وسایل را شناسایی کند. به طور مثال جنس شیرآلات فلزی است سنگ توالت سنگی است. کودک با ضربه زدن می تواند نوع وسیله را تشخیص دهد.
کودکان باید به مرور نحوه استفاده از دکمه و زیپ را بیاموزند.
معرفی تجهیزات موجود در دستشویی
راه حل دستشویی رفتن کودکان به دستشویی آشنایی با تجهیزات سرویس بهداشتی است. زمانی که کودک با کاربرد تجهیزات آشنا شود از صدای آنها مثل فلاش تانک و سیفون و… نمی ترسد. در بازه های زمانی مختلف و در قالب بازی تجهیزات دستشویی را به او معرفی کنید. تجهیزات بهداشتی معمولا شامل وسایل گوناگونی می شود که برخی از آنها عبارتنداز:
- روشویی
- آینه
- توالت
- جا دستمالی
- پمپ مایع دستشویی
- جا حوله ای
- جا صابونی
- جا مسواکی
- پایه رول دستمال کاغذی
- سطل آشغال و فرچه شستشو
- سیستم تهویه وفلاش تانک یا سیفون
به کودک از طریق اسباب بازی و سپس تجهیزات واقعی انواع وسایل دستشویی را معرفی کنید و محل قرار گرفتن آنها را به او بگویید. اجازه دهید او آنها را لمس کند.
آموزش مکانی یابی وجهت یابی
آموزش مکان یابی و جهت یابی یکی از مراحل مهم راه حل دستشویی رفتن کودکان نابینا می باشد. برای پیدا کردن دستشویی و انواع تجهیزات درون دستشویی مثل شیرآب و سنگ توالت به او مهارت جهت یابی و مکان یابی را به او بیاموزید.
- همواره از یک راه برای رفتن به توالت استفاده کنید تا کودک راه را یاد بگیرد.
- برای پیدا کردن سنگ توالت در دستشویی می توان از شیر آب استفاده کنید. با کمک شیرآب می توان نحوه نشستن را نیز متوجه شد. شیرآب ها معمولا در نزدیکی و در امتداد سنگ توالت قرار دارند.
- برای تشخیص جهت نشستن بروی سنگ توالت یا فرنگی از فلاش تانک یا شیرهای ضربهای مجهز استفاده کنید. فلاش تانک یا شیرهای ضربه ای معمولا در پشت سر قرار میگیرند، بنابراین ابتدا لوله این فلاش تانکها یا شیرهای ضربهای را پیدا کنید و سپس پشت به آنها بایستید و روی سنگ بنشینید. مگر آنکه با مورد استثنایی روبه رو شویم که میشود.
- اکثر سنگ توالت ها چند تا خط های گود شده دارند. با کمک سنگ توالت و بر جستگی آن که اینجوری آدم میتونه سنگ رو پیدا می کند.
- محل قرارگیری جالباسی را در سرویس های بهداشتی عمومی را به کودک معرفی کنید. معمولا گاهی پشت در دستشویی می باشد و گاهی سمت چپ و راست دیوار قرار می گیرد. ممکن است اگر کودک یا فرد نابینا مطلع نباشد موقع حرکت به آن برخورد کند.
- محل قرارگیری روشویی یا دستشویی معمولا روبه روی سنگ توالت می باشد یا نزدیک در خروجی می باشد.
نحوه استفاده از سرویس بهداشت عمومی
در مرحله پنجم راه حل دستشویی رفتن کودکان نابینا نحوه استفاده از سرویس بهداشت عمومی را ارائه می کنیم. کودکان نابینا مانند همسالان خود در مکان های مختلف حضور دارند. گاهی لازم است از سرویس بهداشتی عمومی استفاده کنند. بعضی از افراد نابینا نیز به دلایل مختلف همچنان از دستشویی رفتن می ترسند به خصوص در مکان های عمومی.
سرویس های عمومی مثل سرویس بهداشتی مدارس اغلب بزرگ هستند و صدا در آنها اکو می شود و کمی فضا برای کودک نابینا ترسناک می شود. برای آشنایی کودکان نابینا با فضای سرویس بهداشتی عمومی حداقل یک بار، قبل از شروع مدارس،کودک با حضور مادر یا پدر با محیط سرویس بهداشتی عمومی مثل مدرسه آشنا شود.
نکات تکمیلی
- در دستشویی سعی کنید از دمپایی جلو بسته استفاده نشود. به خاطر اینکه خیس می شود یا عرق می کند و امکان سر خوردن دارد.
- قبل از 7 سالگی به کودک بیاموزید شلوار خود را نباید کامل در آورد و نحوه کار با زیپ و دکمه را آموخته باشد.
- روز های اول در کنار سنگ توالت یک دستگیره نصب کنید که با گرفتن آن خود را نگه دارد تا موقع نشستن تعادل داشته باشد.
کلام آخر
راه حل دستشویی رفتن کودکان نابینا دارای 5 مرحله می باشد. هر کودکی متناسب با ویژگی های که دارد از مرحله ای به مرحله بعدی می رود. صبور و خلاق باشید تا کودک نابینا بتواند تمام مهارت های لازم را در فضای به دور از استرس بیاموزد. برای دریافت خدمات مشاوره ای و آموزشی از سایت خانواده توانمند با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
در سایت خانواده توانمند به انواع سوالات والدین کودکان نابینا درباره نحوه آموزش آنان پاسخ داده ایم از جمله:
- آشنایی با نحوه چیدمان میز و سفره مناسب کودکان نابینا
- آموزش مسواک زدن به کودکان نابینا
- استقلال حرکتی نابینایان
- تقویت حواس نابینایان
- کاردرمانی کودکان نابینا
- نحوه آموزش کودکان نابینا
- خرید اسباب بازی برای کودکان نابینا
- معرفی انواع تجهیزات کودکان و افراد نابینا و کم بینا
- تقویت عضلات دست کودکان نابینا با اسکیت
- تقویت عضلات انگشتان دست کودکان نابینا
- آموزش بریل آموزی به کودکان نابینا
- نحوه آموزش خودآرایی را در قالب پادکست ارائه کرده ایم.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.