آموزش زبان ناشنوایان
02/09/1400آموزش کودکان کم توان ذهنی با اتاق تاریک
06/09/1400وقتی بچه ها مضطرب هستند، طبیعی است که بخواهیم به آنها کمک کنیم احساس بهتری داشته باشند. اما با تلاش برای محافظت از کودکان در برابر چیزهایی که آنها را ناراحت می کند، به طور تصادفی می توانید اضطراب را بدتر کنید. بهترین راه برای کمک به کودکان برای غلبه بر اضطراب این است که به آنها بیاموزیم تا با اضطراب کنار بیایند. استفاده از خدمات بازی درمانی برای کاهش اضطراب یکی از راههای موثر کنترل اضطراب است.
در این مقاله به نقش بازی درمانی برای کاهش اضطراب کودکان می پردازیم. در این مقاله قصد داریم شما را با روشهای بازی درمانی برای کاهش اضطراب آشنا کنیم؛ چرا که شایعترین اختلال در کودکان استرس و ترس و دلهره است. معمولا والدین از مشاور سایت خانواده توانمند سوالات زیر را می پرسند:
- درمان اضطراب کودکان با بازی درمانی شدنی است؟
- بازی برای کاهش استرس میشه معرفی کنید؟
- جلسات بازی درمانی معمولا چند جلسه است؟
- آیا اضطراب بچه ها ارثیه؟
- آیا ترس ژنتیکیه؟
اگر شما هم سوالات مشابه دارید لطفا تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
بازی درمانی چیست؟
بازی درمانی نوعی مشاوره کودک برای کودکان است. از آنجا که بازی برای کودک یک روش طبیعی برای برقراری ارتباط با دیگران است، بازیدرمانگر برای برقراری ارتباط با کودکان و کمک به آنها در درک و حل هرگونه مشکل آن، وارد دنیای بازی آنها میشود.
بازی درمانی کودکان به حل چالشهای روانی اجتماعی مثل جدایی والدین، از دست دادن یکی از عزیزان، بیماری مزمن و اضطراب غیره میپردازد. در بازی، کودکان قادر به بیان تجربیات و احساسات خود از طریق یک روند طبیعی، خود هدایت کننده و خود ترمیم کننده هستند. با متدهای بازی کودک میتواند در مکانی امن و جذاب، بسیاری از افکار و احساسات خود را بروز دهد. مثلا بازی درمانگر با استفاده از بازی میتواند دلیل اختلال اضطراب جدایی کودک را کشف کند. از طریق بازی درمانی، راهی برای درمان اضطراب و استرس کودک طراحی می شود. برنامه بازی درمانی برای کاهش اضطراب هر کودک متناسب با نقاط قوت و ضعف او منشا اضطراب او طراحی می شود. یک برنامه را نمی توان برای دو کودک اجرا کرد.
اضطراب جدایی چیست و از چه سنی شروع میشود؟
اختلالات اضطرابی یا استرسی از شایع ترین اختلالات در جهان هستند. اضطراب جدایی نیز یکی از شایعترین انواع اضطراب است که در کودکان کمتر از یک سالگی دیده میشود. بین ۹ ماهگی تا ۱۸ ماهگی به اوج خودش میرسد و در حدود ۲/۵ سالگی کاهش می یابد.
در کودکانی که اختلال اضطراب جدایی دارند در آینده احتمال دارد این کودکان از رفتن به مدرسه امتناع کنند و دچار مدرسه هراسی شوند و در نوجوانی نیز دچار مشکلات سازگاری شوند. این اختلال در نیمی از افراد مبتلا هشت تا نه سال ادامه مییابد و دختران تقریبا دو برابر پسران به اختلالات اضطرابی دچار میشوند.
علت اضطراب جدایی کودکان چیست؟
اغلب علائم اضطراب جدایی پس از یک اتفاق تنش زای شدید بروز می کند: مثل رفتن به مدرسه، انتقال از مدرسه به مدرسه جدید، مرگ بستگان نزدیک، رفتن به محله جدید، ورود به مقطع ابتدایی و … ! کودکان همواره نگران هستند که اگر از والدین شان دور شوند آسیبی به آنها میرسد.
نکته مهمی که وجود دارد این است که اضطراب جدایی که در سن زیر 3 سالگی وجود دارد طبیعی است ولی اگر ادامه پیدا کند تبدیل به اختلال اضطراب جدایی میشود که در سن دبستان به بعد خود را بیشتر از سنین دیگر نشان میدهد.
نشانههای اضطراب جدایی کودکان
ویژگی اصلی این اختلال که معمولا از سنین پیش از دبستان شروع میشود، ترس و نگرانی مفرط به هنگام جدایی یا انتظار جدایی، از منزل و افراد دلبسته است.
حداقل سه علامت از موارد ذیل در این اختلال مشاهده میشود:
- ناراحتی مفرط و مکرر به هنگام جدایی یا انتظار جدایی از منزل و افراد دلبسته
- نگرانی زیاد نسبت به سلامت و مرگ افرادی که به آن ها دلبستهاند به ویژه در مواردی که از هم دور هستند و باید دایم با آن ها در ارتباط باشند
- نگرانی فوق العاده نسبت به وقوع اتفاقات ناخواستهای در مورد خود، مانند گم یا ربوده شدن و تصادف کردن که مانع دیدار مجدد با افراد دلبسته میشود.
- اکراه نسبت به تنها بیرون رفتن به دلیل ترس از جدایی
- ترس و اضطراب بارز از تنها بودن یا ماندن در منزل، یک اتاق خانه یا سایر مکانها بدون حضور افراد دلبسته
- اکراه یا امتناع مداوم از خوابیدن به تنهایی و دور از والدین یا خارج از خانه
- مشکل هنگام خواب به صورت اصرار بر بودن کسی زمان خواب رفتن همچنین امکان دارد نیمه شب به اتاق والدین یا خواهر و برادرهایشان بروند.
- احساس ناراحتی در زمان خواب موقع مسافرتهای انفرادی
بازیهای مناسب برای کاهش استرس کودکان
همانطور که احتمالا هم میدانید امروزه در میان کودکان،اضطراب و ترس به طور باورنکردنی نسبت به گذشته بیشتر شایع شده است. این اضطراب میتواند به دلایل مختلفی مثل ترس از دست دادن، تغییرات ناگهانی، فشار در مدرسه یا فشارهای اجتماعی باشد.
با توجه به اینکه کودکان بیشتر از هر زمان دیگری استرس و اضطراب را تجربه می کنند، فراهم کردن فضاهای بازی با کیفیت و زمان برای لذت بردن از فضای باز در زمین بازی برای آنها بسیار مهم است. بودن در فضای باز و بازی در زمین بازی باعث می شود بچه ها خودشان باشند و به آنها کمک می کند تا با نگرانیهای خود کنار بیایند. برای همین ما تصمیم گرفتیم که در این قسمت به برخی از بازی های مناسب برای کاهش اضطراب کودکان اشاره کنیم. اگرچه می خواهید در مورد بازی درمانی برای ترس کودکان اطلاعات بیشتری کسب کنید میتوانید به مقاله آن مراجعه کنید.
استفاده از حیوانات اسباب بازی
هدف اصلی استفاده از حیوانات اسباب بازی، ترغیب کودک به صحبت در مورد روابط با افراد دیگر است همچنین کشف نگرانیها کودک از روابطش در آینده، کشف ترس از روابط با دیگران و کشف مشکلات احتمالی از روابطش در آینده است.
استفاده از بازی سفرهای خیالی
بیشترین اهمیت این سفرهای خیالی این است که کودک تشویق میشود تا داستان خود را بگوید، نگاهی به درون خود و رفتار دیگران داشته باشد و دلیل احتمال بعضی حوادث گذشته را دریابد. بعضی از اهداف سفر خیالی عبارتند از اینکه کودک احساس کند که نقش فعال و موثری در حوادث زندگی داشته است، کودک قادر شود رفتارهای مناسبتر را که پیامدهای بهتری دارد بشناسد و تجربه کند و قادر شود بر رفتار خود و دیگران بصیرت پیدا کند.
حباب بازی
حباب بازی برای اکثر کودکان سرگرم کننده است. به کودکان یاد دهید که حباب بسازد یا با فوت کردن داخل حباب ساز بازی کند. این بازی باعث تخلیه نگرانیهای کودک خواهد شد.
نقش والدین در کاهش اضطراب کودکان
ما والدین هیچ وقت نمیتوانیم به فرزندمان قول بدهیم که هیچ اتفاق بدی نخواهد افتاد. اما میتوانیم ابراز اطمینان کنیم با بعضی از روش ها اضطراب را می توانیم کنترل کنیم. در این قسمت چند روش برای کاهش اضطراب کودکان ارائه می کنیم.
گفتگو درست در مواقع اضطراب کودکان
شما می توانید بدون موافقت با اضطراب های فرزندتان، همدلی خود را نشان دهید. نحوه گفتگو درست با کودکان در شرایط اضطرابی نقش مهمی دارد. برای مثال، ممکن است بگویید: «میدانم که از گرفتن عکس میترسی. یا از فلان موضوع میترسی. ترسیدن اشکالی ندارد. شما میتوانید از این طریق و با این شیوه با اضطراب تان مواجه شوید، من به شما کمک خواهم کرد.»
در مواقع اضطراب کودکان سوالات با پاسخ جواب بله و خیر نپرسید مثلا: آیا نگران رفتار و عکس العمل آدم ها هستی؟
بهتره در مواقع اضطراب کودکان سوالات باز پرسید مثلا: به نظر شما اونا در مورد تو چه فکری میکنند؟
در این مواقع می توانید از لحن صدا و زبان بدن خود استفاده کنید تا به کودک خود نشان دهید که آرام هستید و این به او کمک میکند آرام بماند.
حواس پرتی
حواس پرتی یکی از روشهای مناسب برای کاهش اضطراب کودکان است. به طور مثال اگر کودک از کلینیک رفتن می ترسد می توانید حین رفتن به کلینیک با او بازی های مختلف خیابانی انجام دهید.
همفکری
برای اضطراب او با همفکری راهی بیایید. به طور مثال اگر برق بره ما چیکار می تونیم انجام بدیم که بهمون خوش بگذره؟ مثلا میتونیم سایه بازی کنیم یا با دست انواع حیوانات سایه ای رو درست کنیم.
در نهایت،والدین میتوانند روشهای سالم مدیریت اضطراب مثل استفاده کردن از بازی های مفید را الگوبرداری کنند. والدین نیز مضطرب میشوند، و این اشکالی ندارد! هدف این است که به کودک خود نشان دهید که اضطراب طبیعی است و لازم نیست مشکل بزرگی باشد.
بر روی مراقبت های بهداشتی کودکان تمرکز کنید
استرس و اضطراب زمانی که نیازهای بهداشتی ضروری برآورده نمی شوند، می توانند بدتر شوند. اطمینان حاصل کنید که کودک شما سالم غذا می خورد و به اندازه کافی می خوابد، ورزش می کند، استراحت می کند و وقت بیرون از خانه دارد
برای نگرانیها کودکان زمان بگذارید
گفتن به کسی که آرام باشد یا نگرانی را متوقف کند، اضطراب را از بین نمیبرد. به کودک خود فضایی بدهید تا عوامل استرس زا را آشکار کند و طیف وسیعی از احساسات را احساس کند.
به کودک مضطرب خود آموزش دهید
تا ترسش را بشناسد و در این شرایط اضطراب بیشتر به نکات مثبت توجه کند.
با هم یک کیت مقابله بسازید
به کودک خود کمک کنید تا فهرستی از تکنیک های مقابله مانند صحبت کردن با کسی، تنفس عمیق یا مدیتیشن تهیه کند. اشیاء فیزیکی را اضافه کنید که میتوانند به نگرانیها کمک کنند، مانند توپ استرس، فیجت اسپینر یا حیوان عروسکی. فهرست و اقلام آرامش بخش را در یک مکان ثابت نگه دارید، تا کودک شما هر زمان که احساس نگرانی می کند بتواند از آنها استفاده کند. برای خرید تجهیزات بازی درمانی برای کاهش اضطراب کلیک کنید.
کلام آخر
با استفاده از خدمات بازی درمانی برای کاهش اضطراب می توان کودک توانمند تربیت کرد تا کودک در این دنیا پر از اضطراب های متنوع زندگی راحت تری داشته باشد. درمان اختلالات اضطرابهای فراگیر، جدایی و اجتماعی توسط درمانگر انجام میشود شما والدین با انتخاب درمانگر متخصص میتوانید با بازی درمانی اختلال اضطراب را کاهش دهید یا حذف کنید.
بازی های کودکانه می توان بسیاری از مهارت های اجتماعی و زندگی از جمله کنترل لجبازی، اضطراب، پرخاشگری را به آنان آموخت. از بازی های مناسب می توان برای درمان اختلالات مثل اختلال دیکته نویسی، بیش فعالی، خجالتی بودن کودکان استفاده کرد. استفاده از خدمات بازی درمانی محدودیت ندارد همه کودکان از جمله کودکان اوتیسم، فلج مغزی،نابینا، ناشنوا، سندرم دان، کم توان ذهنی کودکان عادی می توان استفاده کرد.
برای درمان اضطراب کودک دلبندتان می توانید از یک بازی درمانگر مشورت بگیرید تا کودکی توانمند تربیت کنید. برای آشنایی بیشتر با بازی درمانگران میتوانید از مشاوره سایت خانواده توانمند استفاده کنید.برای دریافت خدمات مشاوره ای با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات فروشگاهی (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی از خدمات گفته شده بهرهمند شوند.
1 دیدگاه
بسیارعالی بود ممنونم