صندلی مخصوص بچه های سی پی
16/02/1402کاردرمانی بیماران ام اس راهی برای استقلال آنان
24/02/1402غذا خوردن، اساسی ترین فعالیت زندگی روزمره و ضروری برای بقا از تولد تا مرگ است. از طریق غذا کودک یاد می گیرد چگونه با نیازها و خواسته هایش ارتباط برقرار کند. با غذا خوردن کودک توانایی لازم برای انجام مهارت های حرکتی، جسمی، ذهنی را کسب می کنند. برای بعضی از کودکان از جمله کودکان فلج مغزی به دلایل مختلف غذا خوردن کار آسانی نیست و به چالش های همراه است. به همین دلیل در این مقاله از سایت خانواده توانمند به معرفی مشکلات تغذیه ای کودکان فلج مغزی می پردازیم.
مامان سامان
مامان سامان برای دریافت خدمات کاردرمانی با سایت خانواده توانمند تماس گرفت و گفت: سامان پسرم 4 سالشه، سی پی هست.
هر چی غذا میخوره چاق نمیشه!!!
پسرم وزنش کمه!!!
وعده های غذایی اشو زیاد کردم ولی انگار نه انگار!!!
خیلیییی لاغره!!!
چیکار کنم؟
کجا ببرمش؟
داروی گیاهی برای بچه های فلج مغزی هست که اشتهاشون بیشتر بکنه یا چاقشون بکنه؟
داروی شیمیایی بهتره یا داروی گیاهی؟
والله موندم این بچه انقد غذا میخوره کجا میره؟
دنبال راه حلم برای وزن پسرم، چیکار کنم؟کجا برم؟
در طول روز بسیاری از مادران برای مشکلات تغدیه ای کودکان فلج مغزی با سایت خانواده توانمند تماس می گیرند. آنان به شکل های مختلف دغدغه هایشان را مطرح می کنند. یکی از نکات مشترک همه مادران این است که با مشکلات تغدیه ای کودکان فلج مغزی آشنا نیستند.
برای پیدا کردن راه حل برای مشکلات تغذیه ای در ابتدا باید والدین درباره منشاء مشکلات تغدیه ای کودکان فلج مغزی آگاه شوند. به همین دلیل در این مقاله از سایت خانواده توانمند منشاء مشکلات تغدیه ای کودکان فلج مغزی را معرفی می کنیم.
مشکلات تغذیه ای کودکان فلج مغزی
اختلال تغذیه ای می تواند به دلایل مختلفی مانند مشکلات آناتومیکی حفره دهان، حلق، نای و مری ایحاد شوند. همچین وجود رفلکس ها در حلق و در زمان نامناسب نیز باعث اختلالات تغذیه ای دهانی می شود. در این میان کودکان فلج مغزی بیشتر از کودکان عادی در معرض مشکلات تغذیه ای قرار دارند.
فلج مغزی یک اختلال ثابت رشدی حرکتی است که غیر پیش رونده بوده و در جنین درحال رشد یا مغز نوزاد اتفاق می افتد. در تمام طول زندگی ادامه پیدا می کند و یکی از شایع ترین دلایل ناتوانی در کودکان به شمار می آید.
اکثر کودکان فلج مغزی دارای مشکلات تغذیه ای هستند. مشکلات تغذیه ای کودکان فلج مغزی با آسیب حرکتی کوتاهی، بدشکلی، اسپاستی سیتی و مشکلات رفتاری آنان در ارتباط است. مشکلات تغدیه ای کودکان فلج مغزی زمینه بروز بیماری های بسیاری را برای کودک فراهم می کند از جمله
- آسپیراسیون مکرر
- عفونت های قفسه سینه
- بیماری ریوی مزمن
- مشکلات معده ای و روده ای
- رفلاکس معده ای و مری
- یبوست
- سوء تغذیه و عدم وزن گیری
- کوتاهی عضلات
- انزوی کودک و مراقبان
این بیماری ها به تدریج سبب پایین آمدن کیفیت زندگی و رفاه کودک و خانواده او می شود.
علل بروز مشکلات تغذیه ای کودکان فلج مغزی
اختلالات تغذیه ای از جمله مشکلات شایع در کودکان فلج مغزی است. به خصوص آنهای که درگیر متوسط تا شدید حرکتی دارند. علل اختلالات تغذیه را می توان به پنج دسته تقسیم کرد:
تاثیر نقایص ساختار در بروز مشکلات تغذیه ای کودکان فلج مغزی
نقایص ساختار در بروز مشکلات تغذیه ای کودکان فلج مغزی نقش مهمی دارد. این نقایص می تواند شامل موارد زیر باشد:
- کودکان فلج مغزی علاوه بر درگیری های عصبی- عضلانی شاید دارای یک سری ناهنجاری های مادرزادی از قبیل شکاف کام دار یا شکاف زیر مخاطی نرمکام باشند.
- مشکلات تغذیه ای کودکان فلج مغزی شاید از بی کفایتی دریچه کامی- حلقی را به همراه واپس زنی مایعات از بینی باشد
درگیری عصبی-عضلانی
الگوهای حرکتی غیر طبیعی اندام های دهانی، در حین تغذیه کودکان فلج مغزی نیز دیده می شود. گاهی اوقات این اختلالات آن قدر شدید هستند که مقدار غذایی که کودک می تواند بخورد، بسیار اندک و محدود است و در نتیجه تاخیر و نقص در رشد کودک ایجاد می شود.
آسپیراسیون غذا، بی صدا و بدون سرفه رخ می دهد و در زمانی که به بیماری های تنقسی مثل برونشیت یا پنومونی منجر شود، توسط والدین تشخیص داده می شود.
تاخیر رشدی کودک
مهارت تغذیه از انواع مهارت حرکتی وجسمی تشکیل می شود. کودکان فلج مغزی در رشد مهارت های حرکتی مربوط به تغذیه، همانند سایر جنبه های رشدی، تاخیر دارند. حتی تا مدت ها بعد از این که کودک، مهارت های پیشرفته تری را کسب کند، هنوز مهارت های تغذیه ای او شاید در مرحله ساده و ابتدایی بماند.
کودکان پس از کسب مهارت مکیدن شیر از پستان کودک می توانند مهارت جویدن را کسب کنند. جویدن غذا شامل حرکت های مختلفی است از جمله:
- حرکات فک تحتانی
- گاز زدن پیوسته
- چرخاندن زبان به اطراف
- جویدن مدور
اگر کودک مهارت های بالا را به خوبی کسب نکرده باشد جویدن گوشت و مواد غذایی خشک کار آسانی نخواهد بود.
اختلالات رفتاری
گاهی مشکلات رفتاری می تواند باعث اختلال تغذیه در کودک شود که البته در اغلب موارد به همراه مشکل رفتاری کودک، علل دیگری هم وجود دارند. در برخی موارد، کودک با رد کردن غذا سعی در بیان ناتوانایی خود می کند و یا از این طریق، قصد کنترل محیط را دارد. همین اعمال باعث عصبانیت مراقبان و جدال می شود.
سایر بیماری ها
- رفلاکس معده ایی-مری از اختلالات شایع در کودکان فلج مغزی است. استفراغ های مکرر در اغلب موارد ناشی از رفلاکس و التهاب مری است. مزه ناخوشایند دهان و احساسی که همراه با استفراغ ایجاد می شود و همچنین درد و ناخوشی حاصل از التهاب باعث می شود که کودک فلج مغزی، کمتر غذا بخورد و یا اصلا غذا نخورد.
- عوارض دارو و بیماری ها نیز می تواند یکی از علل بروز مشکلات تغذیه ای کودکان باشد.
- اختلال Desgeusia، نوعی اختلال در حس چشایی است که فرد حس ناخوشایندی در ذائقه خود دارد و مزه غذا را کاملا متفاوت با آنچه هست حس می کند که سبب عادات طرد غذا می شود و اغلب در بیماران کلیوی دیده می شود.در این نوع اختلالات دیگر حس شیمیایی، یک بو یا مزه و یا طعم تغییر حالت داده و به اصطلاح وپیچیده میشود.
7 راهکار برای درمان مشکلات تغذیه ای کودکان فلج مغزی
نیاز انسان به غذا خوردن یکی از اختیاجات ذاتی یا فیزیولوژیک است که مهمترین عامل بقای زندگی و طول عمر می باشد. توانایی غذا خوردن، فرآیند حسی حرکتی پیچیده ای است که علاوه بر یکپارچگی سیستم عصبی عضلانی، به هماهنگی بین تنفس و بلع نیاز دارد. در صورت بروز مشکلات تغذیه ای کودکان فلج مغزی می توان از خدمات پزشکی و توانبخشی استفاده کرد.
درمان اختلالات تغذیه کودکان فلج مغزی پیچیده و درمان هم غالبا زمان بر می باشد. برای درمان مشکلات تغذیه ای کودکان فلج مغزی راه های مختلفی متناسب با نیاز کودک وجود دارد مانند:
- استفاده از مداخلات پزشکی
- استفاده از خدمات دندان پزشکی مانند ارتودنسی
- استفاده از خدمات متخصصان تغذیه
- بهره گیری از خدمات متخصصان رفتاری
- تغییر محیط غذا خوری مانند استفاده از لوازم کمکی توانبخشی ویژه غذا خوردن کودک فلج مغزی
- آموزش به بیمار و والدین درباره نحوه غذا دادن به کودکان فلج مغزی
- دارو درمانی
کلام آخر
5 مورد از علل بروز مشکلات تغدیه ای کودکان فلج مغزی و راه های درمان اختلالات تغدیه ای کودکان فلج مغزی معرفی شد. در صورتی که پس از مطالعه کامل مقاله سوالی برای شما ایجاد شد و یا نیاز به خدمات مشاوره ای داشتید با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
در سایر مقالات خانواده توانمند به سوالات والدین کودکان فلج مغزی پاسخ داده ایم از جمله:
- صندلی مخصوص بچه های سی پی
- درمان ضعف عضلانی در کودکان فلج مغزی
- درمان فلج مغزی با آموزش والدین
- مراقبت از ستوان فقرات نوزادان فلج مغزی
- تشخیص فلج مغزی کودکان توسط والدین
- آموزش مراقبت از بیمار فلج مغزی در منزل
- 4 اصل مهم برای آموزش کودکان فلج مغزی
- وسایل کمکی کودکان فلج مغزی
- کاردرمانی کودکان فلج مغزی
- درمان آبریزش کودکان سی پی
- حق پرستاری معلولین چیست؟
- درمان یبوست کودکان سی پی
- چالش های دندان پزشکی معلولین
- مشکلات دهان و دندان کودکان فلج مغزی
- آموزش مراقبت از بیمار فلج مغزی در منزل
- 4 اصل مهم برای آموزش کودکان فلج مغزی
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.
1 دیدگاه
Itís nearly impossible to find well-informed people for this topic, but you seem like you know what youíre talking about! Thanks