راه حل دستشویی رفتن کودکان نابینا با 5 مرحله
23/09/1402روش های استفاده نابینایان از چوب لباسی
25/09/1402نحوه استفاده از شیرآب به کودکان نابینا موضوع این مقاله از سایت خانواده توانمند می باشد.از شیر آب در محیط های مختلف مثل منزل، محیط های عمومی مانند سرویس بهداشتی مدارس، کتابخانه ها، فرهنگسراها و … استفاده می شود. آموزش نحوه استفاده از شیرآب به کودکان نابینا به آنان کمک می کند تا در موقعیت های مختلف از شیر آب سرد و آب گرم به خوبی استفاده کند.
برای داشتن کودک نابینا و کم بینا مستقل خانواده ها نیاز به یادگیری مباحث مختلف از جمله روش های آموزش نحوه استفاده از شیرآلات به کودکان را دارند. به همین دلیل در این مقاله از سایت خانواده توانمند به آموزش نحوه استفاده از شیرآلات می پردازیم.
ضرورت آموزش نحوه استفاده از شیرآب به کودکان نابینا
در سه بخش از منزل همه افراد منزل نیاز دارند که از شیرآلات و از شیرآب سرد و گرم استفاده کنند:
- آشپزخانه
- توالت
- حمام
از شیرآلات برای مواد مختلف مانند آشپزی، شستشو و رعایت بهداشت استفاده می شود. آموزش نحوه استفاده از شیرآب به کودکان نابینا تنها با اقدامات خلاقانه و صبوری امکان پذیر می باشد. یادگیری نحوه استفاده از شیر آلات برای کودکان نابینا ضروری می باشد چون:
- در حمام و سرویس بهداشتی از شیرآلات استفاده می کنند.
- از آب سرد و آب گرم برای کارهای مختلف استفاده می کند.
- بتواند با کمک شیرآلات آب سرد و آب گرم را مخلوط کند و از درجه مناسب استفاده کند.
- کودک با نحوه کار وسایل و دستگاه های برقی که با آب سر و کار دارند و خطر برق گرفتگی دارند آگاهی کافی داشته باشد.
مقاله پیشنهادی: راه حل دستشویی رفتن کودکان نابینا با 5 مرحله
معرفی شیرآب به کودکان نابینا
کودک نابینا و کم بینا را متناسب با فهم و سنش با عملکرد شیرآب آشنا کنید به آنان بگویید:
ما از شیرآب که پیچی و اهرمهایی هستند برای کنترل کردن جریان آب موقع شستن ظرف ها، دست و صورت مان و … استفاده می کنید.
برای معرفی شیرآب به کودکان نابینا می توانید از اقدامات زیر استفاده کنید:
- موقع شست و شو دست و صورت و حمام به او اجازه دهید با شیرآب بازی کند( برای جلوگیری از هدر رفت آب درحمام از سطل یا وان یا لگن استفاده کنید)
- برای او اسباب بازی سینک ظرف شویی تهیه کنید.
- در قالب قصه او را با نحوه کار شیرآلات آشنا کنید که چگونه آب گرم و آب سرد با هم دوست می شوند وآب ولرم درست می شود و ما می توانیم برای حمام کردن و شست و شو استفاده کنیم.
- برای جذابیت کار جهت ترغیب و کنجکاوی کودکان نابینا می توانید از ست شیر آب آموزش و کمکیار کودک طرح جوجه که در بازار می باشد استفاده کنید.
- کودک بایستی تمام قسمت هایی که قرار است آموزش ببیند را قبل از هر کاری شناسایی نماید و شما با گرفتن دست کودک و قرار دادن آن در مکان های مختلف این اطلاعات را به صورت گفتاری و فیزیکی انجام دهید.
معرفی انواع شیرآب ها
انواع شیرآلات رایج در منزل و مکان های عمومی را به کودک معرفی کنید تا شناخت کلی از آنها داشته باشد. سعی کنید در مکان های مختلف منزل از یک نوع شیرآلات استفاده کنید تا کودک در روزهای اول یادگیری آرامش خاطر داشته باشد. زمانی که کودک مهارت لازم را کسب کرد از شیرآلات مختلف که در جامعه رایج می باشد و امکان دارد کودک در محیط های عمومی با آنها رو به رو شود استفاده کنید تا او در منزل بتواند نحوه استفاده از شیرآلات مختلف را بیاموزد. برای معرفی شیرآلات می توانید به موارد زیر اشاره کنید:
- جنس شیرآلات( کودکان نابینا اجسام را از طریق حس لامسه می شناسند به همین دلیل باید با جنس شیرآلات آشنا شوند)
- نحوه کار( آیا شیرآلات پیچی است یا اهرمی یا چشمی و…)
- محل قرار گرفتن شیر آب سرد و شیر آب گرم
آموزش نحوه استفاده از شیرآب به کودکان
-
کودک جهتی یابی را بداند و با مفهوم سمت چپ و راست آشنا باشد.
-
کودک با مفهوم سردی و گرمی آشنا باشد.
-
در ابتدا نحوه کار شیرآلات را به کودک نشان دهید و به او اجازه دهید در موقعیت های مختلف تکرار و تمرین کند. روزهای اول با هم انجام دهید و زمانی که علاقمند شد به او اجازه دهید به تنهایی از شیرآلات استفاده کند.
-
برای شناخت شیرآب سرد و آب گرم در روزهای اول اگر شیرآلات تان پیچی است از ابزارهای مورد علاقه او استفاده کنید مثلا از عروسک پاندا برای آب سرد و شتر برای آب گرم استفاده کنید. اگر شیرآلات شما اهرمی می باشد می توانید نحوه چرخاندن شیر را باز هم از طریق عروسک ها استفاده کنید عروسک پاندا را در جهت آب سرد نصب کنید و عروسک شتر را در سمت آب گرم. به مرور عروسک ها را حذف کنید و از ابزارالات خود دستشویی مانند مایع دستشویی و… استفاده کنید. زمانی که کودک مفهوم چپ و راست را آموخت از طریق چپ و راست به او آموزش دهید.
-
روزهای اول می توان به کمک ترموستات درجه آب را تنظیم کنید تا آب همیشه با یک درجه خاص باشد و لذا احتمال خطر کاهش می یابد.
-
ترکیب آب سرد و آب گرم را در آشپزخانه در سینک انجام دهید تا کودک تجربه کافی را بدست آورد و سپس در دستشویی و حمام انجام دهد.
-
اگر قد کودک برای دسترسی به شیر کوتاه است می توان یک چهار پایه کوچک در زیر پای او گذاشت تا دستش برسد.
-
مقدار آب خروجی و مقدار چرخش شیر آب را کودک از طریق لمس و شنیدن و تجربه درک می کند.
-
جهت تنظیم درجه آب با کمک شیر سرد و گرم ابتدا آب سرد را باز و سپس آب گرم را کم کم اضافه تا دمای مطلوب حاصل شود.
-
برای ترکیب کردن آب سرد و آب گرم در شیرآلات پیچی و اهرمی می توانید از اعداد استفاده کنید. مثلا آب سرد دو دور آب گرم یک دور.
نکات تکمیلی
- ما همیشه برای ترکیب کردن آب سرد و آب گرم اول از آب سرد شروع می کنیم.
- جهت آشنایی کودک با درجه آب گرم و اینکه آب گرم کم کم داغ تر می شود با لمس این موضوع را تجربه نماید. جهت جلوگیری از خطر شما بایستی مراقبت لازم را داشته باشید. یک شعار مناسب در اینجا این است ( همیشه شیر گرم را اول ببند)
- دانش آموزان نابینا نیز در مدرسه باید با کمک والدین یا کادر مدرسه با نحوه استفاده از شیرآلات آشنا شوند.
جمع بندی
در این مقاله از سایت خانواده توانمند نحوه استفاده از شیرآلات به کودکان نابینا را به اشتراک گذاشتیم. برای آشنایی و خرید تجهیزات آموزشی و وسایل سرگرمی نابینایان و دریافت خدمات مشاوره ای و آموزشی از سایت خانواده توانمند لطفا با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
در سایت خانواده توانمند به انواع سوالات والدین کودکان نابینا درباره نحوه آموزش آنان پاسخ داده ایم از جمله:
- آشنایی با نحوه چیدمان میز و سفره مناسب کودکان نابینا
- آموزش مسواک زدن به کودکان نابینا
- استقلال حرکتی نابینایان
- تقویت حواس نابینایان
- کاردرمانی کودکان نابینا
- نحوه آموزش کودکان نابینا
- خرید اسباب بازی برای کودکان نابینا
- معرفی انواع تجهیزات کودکان و افراد نابینا و کم بینا
- تقویت عضلات دست کودکان نابینا با اسکیت
- تقویت عضلات انگشتان دست کودکان نابینا
- آموزش بریل آموزی به کودکان نابینا
- نحوه آموزش خودآرایی را در قالب پادکست ارائه کرده ایم.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.