ترفند های پدرانه برای آموزش مفهوم اول و آخر به کودکان
01/12/14005 راهکار برای هماهنگی چشم و دست کودکان در منزل
01/12/1400برای آموزش رنگ به کودکان استثنایی نمی توانیم به والدین بگویم چندساعت چند روز، چند ماه نیاز است. چون کودکان با یکدیگر متفاوتند. اما می توانیم اصول و روش مشخص برای آموزش رنگ به کودکان استثنایی ارائه کنیم تا از هر فرصتی برای آموزش رنگ به کودکان دلبندشان استفاده کنند.
بررسی مهارت ذهنی کودکان قبل از آموزش رنگ
قبل از اینکه رنگ ها را به کودک دلبندتان معرفی کنید بهتر است مهارت ذهنی او را بررسی کنید. به طور مثال اگر کودک مهارت توجه و تمرکز نداشته باشد در حین دیدن اشیا نمی تواند رنگها را تشخیص دهد. یا اگر کودک حافظه خوبی نداشته باشد شاید بعد از گذر زمان اسم رنگ ها را فراموش کند .پس از قبل از شروع آموزش کودکان کم توان ذهنی حتما مهارت ذهنی کودکان را بررسی کنید.
کاردرمانگران نیز قبل از آموزش رنگ ها به کودکان در ابتدای جلسات کاردرمانی مهارت ذهنی کودکان استثنایی را بررسی می کنند و سپس برنامه کاردرمانی مناسب با توانایی کودک طراحی می کنند.
اگر کودک مهارت ذهنی مناسب داشت می توان آموزش رنگ به کودکان استثنایی را شروع کرد. برای آموزش رنگ به کودکان کم توان ذهنی می توانید از تکنیک های زیر استفاده کنید.
3تکینک برای آموزش رنگ به کودکان استثنایی
برای آموزش رنگ به کودکان استثنایی در منزل می توانید از دو تکنیک زیر استفاده کنید. با کمک تکنیک های زیر می توانید رنگ ها را به کودکان اوتیسم، فلح مغری، سندرم داون، بیش فعال، کم شنوا معرفی کنید.
از وسایل همرنگ، هم شکل، هم اندازه استفاده کنید.
برای اینکه کودکان متوجه حضور رنگ ها در اشیاء شوند در ابتدا باید آنان را با رنگ آشنا کنیم. برای آشنایی کودکان کم توان ذهنی با رنگ ها می توانیم از وسایل همرنگ و هم اندازه و هم شکل و مورد علاقه کودکان استفاده کنیم. تاکید روی وسیله هم اندازه، هم شکل برای این است که کودک بتوانند مهارت کشف تفاوت ها را کسب کند. اگر اشیا تفاوت های زیادی داشته باشند کودک در تشخیص تفاوت ها دچار چالش می شود. کسب مهارت طبقه بندی و گروه بندی به تشخیص تفاوت ها کمک به سزایی می کند. در حین انجام تمرینات کاردرمانی ذهنی باید به علایق کودک توجه کرد وگرنه مسیر کاردرمانی کودکان بسیار سخت خواهد بود. برای آموزش رنگ ها از وسایل مورد علاقه کودکان استفاده کنید. مثلا اگر کودک از اسباب بازی مهره ها خوشش می آید برای آموزش رنگ از آن استفاده می کنیم.
در بازی با مهره در ابتدا مهره های یک رنگ و یک اندازه را به کودک می دهیم و پس از مدتی چند مهره با رنگ دیگر را به کودک می دهیم و در حین بازی به کودک تفاوت رنگی آن مهره را به او می گویم تا متوجه تفاوت رنگی مهره شود. در ادامه بازی یک مهره مثلا زرد را نشان می دهیم و از او می خواهیم مهره هم رنگ مهره ما نشان دهد. به همین شکل رنگ های دیگر را به او در حین بازی معرفی می کنیم.
استفاده از وسایل همرنگ در شکل های مختلف
زمانی که کودک با رنگ های اصلی در مرحله قبل آشنا شد. به او با کمک وسایل مختلف رنگ ها را معرفی می کنیم. برای اینکار بهتر است از اشیا محدود استفاده کنیم. به طور مثال در ابتدا کودک با توپ های رنگی هم اندازه مشغول بازی می شود و سپس چند توپ رنگی در اندازه های مختلف را به بازی اضافه می کنیم. یک توپ را به کودک نشان می دهیم و از او می خواهیم یک توپ همرنگ این توپ را پیدا و به سبد بیندازد.
کودک در ابتدا این بازی، توپ های هم شکل و هم رنگ را پیدا می کند و سپس سراغ توپ بزرگتر می رود. با این بازی کودک تفاوت های بیشتری میان اشیاء را شناسایی می کند. زمانی که کودک مهارت شناسایی تفاوت ها را کسب کرد از اشیاء مختلف و مورد علاقه کودک استفاده می کنیم تا او متوجه حضور رنگ ها در همه اشیا و محیط پیرامونش شود.
معرفی اشیا رنگ ها در حین گفتگو و انجام فعالیت ها
با استفاده از دو تکنیک قبلی کودک متوجه رنگ در اشیا و محیط پیرامون خود می شود. برای تثبیت آموزش در حین مکالمه روزانه و انجام فعالیت ها از رنگ ها استفاده کنید. به طور مثال من میخام امروز پیراهن قرمزت بپوشانم تا با هم ست کنیم موافقی؟ امروز میخام برای تولد بابا ژله قرمز درست کنم،ژله قرمز با البالو قرمز مثل این عکس ( کارتون ژله) میشه درست کرد.
زمانی که خرید می روید یا مهمانی هستید بهترین زمان برای معرفی رنگ هاست. مثلا اون پسر کوچولو هم رنگ لباسش مثل تو آبیه یا اون دختر که رو سرسره است رنگ شلوارش هم رنگ کیف شماست و… از هر فرصتی برای معرفی رنگ و حضور رنگ ها استفاده کنید.
کودکانی که کلام داشته باشند به مرور رنگ ها را بیان می کنند. اما کودکانی که توانایی کلامی نداشته باشند رنگ ها را درک می کنند و می شناسند.
کلام آخر
در این کلیپ بازی جذاب برای آموزش رنگ به کودکان استثنایی و در مقاله روش آموزش ارائه می شود. در صورت نیاز به دریافت خدمات مشاوره ای با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایت است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد و شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.