مشکلات خانواده یک کودک استثنایی در یکی از تلخ ترین لحظههای زندگی آغاز میشود؛ زمانی که در یک مرکز درمانی یا بالینی والدین، به ویژه مادر را با این واقعیت آگاه میکنند که فرزند آنان به عنوان یک فرد استثنایی، در تمام طول عمر خود با مشکلات شناختی، اجتماعی، روانشناختی و جسمی و پزشکی دست به گریبان خواهد بود.
رویارویی با این واقعیت که عضو جدید خانواده، یک کودک استثنایی است، ممکن است ناگهانی یا تدریجی باشد و تا هنگامی که کودک وارد جریان آموزشهای مدرسه نشده، به تاخیر بیفتد.
در هر حال تولد و حضور چنین کودکی میتواند به همراه خود مشکلات جدید و مضاعفی را برای والدین و دیگر اعضای خانواده به دنبال داشته باشد.
تاثیر منفی بر بهداشت روانی خانواده، اختلال در فرایندهای تعاملی و ارتباطی خانواده، فشار روانی، پاسخهای هیجانی از قبیل سوگ پایدار، ناسازگاری و انزوای اجتماعی، افسردگی، اضطراب و آشفتگیهای هیجانیِ دیگر، و نا به سامانی در وضعیت اقتصادی تنها بخشی از پیامدهای تولد و حضور کودک استثنایی در خانواده است.
در طول زندگی یک کودک استثنایی نیز، مسئولیت مراقبت از وی میتواند به طور خاص والدگری را برای این کودکان سرشار از فشار روانی کند؛ چرا که والدین این کودکان را با چالشهای جدید و منحصر به فردی مواجه میسازد که تاکنون تجربه نکردهاند.
به طور مثال آنها درگیر تغییرات چشمگیر و حساس در فرآیند انتقال فرزندشان از کودکی و نوجوانی به دوره بزرگسالی میشوند. زندگی والدین توام با نگرانیهای مربوط به سلامت فرزندشان میشود و فکر آنها دائما درگیر طراحی یا اجرای برنامههای بلند مدتِ مراقبت و نگهداری از فرزندشان میگردد.
تحقیقات علمی نشان میدهد والدین کودکان استثنایی در مقایسه با والدین کودکان عادی پیوسته سطح بالاتر فشار روانی را تجربه میکنند و سلامت روان آنها به واسطه حضور کودک استثنایی به گونه معنی داری بدتر از سلامت روان والدین کودکان عادی است.
راهکار همهی مشکلات در این است که کودکان استثنایی را به درستی به خانواده آنان معرفی کنیم تا شرایط پذیرش آنان به سهولت انجام شود تا خانواده بتواند به درستی عمل کند.زمانی که پذیرش توسط خانواده صورت بپذیرد کودک استثنایی می تواند خدمات توانبخشی که شامل گفتار درمانی، کاردرمانی و مشاوره و …. است را دریافت کند.
کودکان استثنایی با دریافت خدمات مشاورهای میتوانند با زندگی آشنا شوند و قابلیتهای خود را بروز دهند. مشاوره کودکان استثنایی فرصتی را برای خانواده فراهم میکند تا کودک و خانواده راه ارتباط موثر را فراگیرند تا بتوانند از طریق ارتباط درست با کمترین تنش مسائل روزمره خود را جلو ببرند و بتوانند مسائل آینده از جمله بلوغ، اشتغال را حل و فصل کنند. با مشاوره کودکان استثنایی میتوان، به کودکان نحوهی کنترل احساسات، هیجانات، انجام فعالیتهای روزمره را آموخت. شناخت مشکلات و علل آنها در کودکان استثنایی از مهمترین عوامل کمک به آنها میباشد.
برای بسیاری از این کودکان در مواردی با دیگر کودکان استثنایی فرق دارند و نباید همه این کودکان را با مشکلات مشابه به حساب آورد، ممکن است احساسات و عواطف آنها دارای ویژگیهای خاصی باشد. بهترین راه استفاده از مشاوره است. در صورتی که مایل به مشاوره کودکان استثنایی خود هستید میتوانید از طریق سایت خانواده توانمند از خدمات مشاورهای بهترین متخصصین استفاده کنید.
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب، صنایع دستی و…) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی از خدمات گفته شده بهرهمند شوند.
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.