روشهایی برای تربیت شنوایی کودکان
14/08/1400توانبخشی کودکان با نیازهای ویژه
16/08/1400جدیدترین درمان اوتیسم یا روشهای جدید برای درمان اوتیسم کدام یک درستتر است؟ بیایید با هم این محتوا را تا آخر بخوانیم تا متوجه شویم که آیا برای اوتیسم درمان جدیدی وجود دارد یا نه!
از سوالات مهم خانوادههای بچه های اوتیسم این است که آیا اوتیسم درمان دارد یا نه؟! برای جواب به این سوال باید گفت هر مشکل یا مسئله ای راهی دارد البته اگر مشکل یا مسئله به درستی شناخته شده باشد!!! مسئله اصلی کودکان و افراد اوتیسمی این است که مشکل و مسئله این گروه به درستی درک نشده است. گروهی معتقدند اوتیسم بیماری یا اختلال نیست یک نوع سبک زندگی است.
اغلب افراد نیز معتقدند کودکان و افراد اوتیسم به دلیل داشتن تفاوت عصب شناختی، رفتار و عملکردهای متفاوتی از سایر افراد دارند. که اگر به آنان در زمان مناسب آموزش داده شود یا تحت درمان قرار گیرند، میتوان به آنان در داشتن سبک زندگی نرمال کمک کرد.
دیدگاههای مختلف در حوزه اوتیسم منجر به ارائه روشهای مختلف درمانی شده است. در این مقاله قصد داریم شما را با روش های مرسوم درمان اوتیسم و جدیدترین روشهای درمان اوتیسم آشنا کنیم.
فهرست مطالب مقاله
- روش های مرسوم درمان کودکان اوتیسم
- درمان اوتیسم با رفتاردرمانی
- آشنایی روش ABA
- آشنایی با روش PRT
- جدیدترین درمان اوتیسم با واقعیت مجازی( vr)
- جدیدترین درمان اوتیسم با ربات QT robot
- جدیدترین درمان اوتیسم با گیمیفیکیشن
روش های درمانی کودکان اوتیسم
متخصصین حوزه اوتیسم از روشهای درمانی مختلفی برای درمان کودکان و افراد اوتیسم استفاده میکنند از جمله:
- رفتاردرمانی
- بازی درمانی
- کاردرمانی
- فیزیوتراپی
- گفتاردرمانی
- ماساژدرمانی
- مدیتشن
با این حال، نتایج درمان متفاوت خواهد بود برخی از افراد در این طیف ممکن است به برخی از رویکردها پاسخ خوبی نشان دهند، در حالی که ممکن است در برخی دیگر نتیجهای نداشته باشد.
درمانهای جایگزین نیز برای مدیریت اوتیسم وجود دارد که شامل موارد زیر میباشد:
- ویتامینهای با دوز بالا
- شیمی درمانی، که شامل دفع فلزات از بدن است
- اکسیژن درمانی هایپرباریک
- ملاتونین برای رفع مشکلات خواب
البته قبل از سرمایه گذاری در هر یک از گزینه های درمانی، والدین و مراقبان، باید هزینه های مالی را در برابر منافع احتمالی بسنجند.
روشهای درمان اوتیسم با رفتاردرمانی
در حوزه توانبخشی اوتیسم مدلهای مختلفی از رفتار درمانی وجود دارد، مهمترین آنها را لواس مطرح کرد که به ABA معروف است.
( ABA) روش مرسوم درمان اوتیسم
بسیاری از روش های درمان کودکان و افراد اوتیسم بر پایه اصول روش ABA تهیه شدهاند. اصل مهم این روش این است که، رفتارهایی که مورد تشویق قرار میگیرند که احتمال تکرار و افزایش آنها وجود خواهد دارد و رفتارهایی که مورد توجه قرار نگیرد احتمال حذف شدن آنها وجود دارد.
اگر چه ABA یک تئوری میباشد ولی بسیاری از مردم از این اصطلاح برای روشهای که با این اصل کار میکنند استفاده میکنند.
دو روش مهمی که بر پایه ABA اصل وجود دارند:
- روش آموزش جزء به جزء
- لوواس
در روش آموزش جزء به جزء و روش لوواس، هر تمرینی که به کودک داده میشود، شامل یک دستور، یک عمل از طرف او و یک عکس العمل از طرف درمانگر میباشد. این روش علاوه بر تصحیح رفتارهای کودک، به آموزش مهارتهای جدید نیز میپردازد. از قبیل مهارتهای اولیه مانند خوابیدن و لباس پوشیدن تا مهارتهای پیشرفته مانند برخوردهای صحیح اجتماعی.
در این روش معمولا کودک بین 30 تا 40 ساعت در هفته به صورت انفرادی با درمانگر دوره دیده، کار میکند. هر کار و مهارت جدید به اجزاء کوچکتری تقسیم میشود. هرگاه کار خواسته شده از کودک به درستی انجام میشود، کودک مورد تشویق قرار میگیرد. با اینکار انگیزه کودک برای تکرار آن و فرمانبری بیشتر می شود، این روش با مخالفتهایی نیز روبرو شده است. آمار و ارقام و تجربه نشان داده است که تکنیکهای ABA نتایج مثبت و با ثباتی بر روی کودکان اوتیسم داشته است.
در این قسمت از مقاله به معرفی روش PRT در توانبخشی اوتیسم میپردازیم که رهیافتی از روش ABA است اما سعی دارد بعضی از مشکلات ABA را جبران کند.
PRT یکی از رهیافتها به ABA و مبتنی بر اصول APA است، که توسط کوگلها و همکارانشان در سال 1980 مطرح شد. رهیافت PRT بیش از اینکه یک روش باشد، یک سبک زندگی است. از این رو به آن روش طبیعی نیز میگویند؛ زیرا آموزش کودک توسط والدین و در محیط منزل صورت میگیرد.
مربی ابتدا شیوهی کار را برای والدین توضیح میدهد و پس از آن کل خانواده درگیر میشوند و کار را ادامه میدهند. در این روش هر موقعیت در زندگی روزمره، فرصتی برای یادگیری و آموزش در تمام مراحل کار است. در این روش ما وارد ارتباط دو طرفه با کودک و وارد بازی می شویم و انجام کار را از او می خواهیم.
تفاوتABA و PRT چیست؟
انجام بسیاری از کارها منوط به حرف زدن کودک میشود، مثلا برای گرفتن خوراکی یا اسباب بازی و .. باید نام آن را بگوید. این دقیقا تفاوت PRP و ABA است. به این صورت که ABA در آموزش مهارتها، آموزش کلام را نادیده گرفته و در بسیاری از کارها مکالمه دوطرفه بین مربی و کودک وجود ندارد و صرفا با موفقیت کودک و ابراز توجه مربی و تقویت، کار ادامه پیدا میکند. و این چنین زمان طلایی برای زبان از دست می رود.
همچنین در PRT عقیده بر این است که به جای تمرکز روی رفتارهای جزئی باید روی حوزههای محوری متمرکز شود. با تقویت حوزههای کلیدی، بسیاری از رفتارهای دیگر کودکان و افراد اوتیسم پیشرفت میکند.
حوزههای محوری در PRT
انگیزه
از جمله عوامل تاثیر گذار در بالا بردن انگیزه کودکان و افراد اوتیسم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انتخابگری کودک
- توزیع تکالیف جدید بین تکالیف یادگرفته شده
- تنوع در تکالیف
- پاداش دادن به هر تلاش
- تلاشهای طبیعی مستقیم و از جنس فعالیت
- پاداش مشروط به پاسخ( فوری و مرتبط) اشاره کرد.
پاسخگویی به نشانههای متعدد
چون کودکان اوتیسم بیش انتخابگر هستند و فقط به نشانههای محدودی در کار و فعالیت اشیا و افراد توجه میکنند در این روش به کودک، آگاهی به سایر نشانهها را آموزش میدهیم.
خود آغازگری اجتماعی و پرسیدن سوال
این قسمت شامل توجه مشترک و اشتراکی، درخواست تقاضا، سوال کردن، شروع بازی و محاورههای اجتماعی میشود.
خودگردانی
مراحل آن عبارتند از انتخاب رفتارهای هدف، انتخاب پاداش و مشوق، استفاده از ابزار کنترل گر، ایجاد استقلال، انجام کار در موقعیتها و محیطهای مختلف.
به طور خلاصه میتوان گفت: ویژگیهای اصلی PRT عبارتند از:
- کودک محور
- خانواده محور
- بازی محور
- کار در محیط طبیعی و کار روی حوزههای محوری
و اهداف روش PRT: شامل رشد مهارتهای اجتماعی- ارتباطی و رشد کلام کودک میباشد.
روشهای جدید درمان اوتیسم
با پیشرفت علوم و همکاری بین محققان حوزههای مختلف روانشناسی و شناختی، کامپیوتر و… رویکردهای جدید درمانی اوتیسم با ابزارها و روشهای مختلف طراحی شده است.
بعضی از رویکردهای درمانی با هدف اصلاح و بهبود رفتارهای کودکان اوتیسم در تلاش هستند تا از توانمندیهای این کودکان استفاده کنند. به همین خاطر در این جا با روشهای درمانی جدید که بر پایه واقعیت مجازی و رباتها و گیمیفیکیشن و هستند معرفی میشوند.
درمان کودکان اوتیسم با واقعیت مجازی( vr)
یکی از جدیدترین درمان اوتیسم با کمک تکنولوژی واقعیت مجازی است. با استفاده از واقعیت مجازی می توان برای انواع اختلالات آموزشی و درمانی کودکان اوتیسم استفاده کرد. واقعیت مجازی در درمان اختلالات شناختی کودکان اوتیسم نقش مهمی دارد.
استفاده از تجهیزات توانبخشی مبتنی بر واقعیت مجازی از جمله پکیچ شناختی XR Medics مزایا بسیاری برای متخصصان حوزه کاردرمانی، بازی درمانی، روانشناسان و اختلالات یادگیری دارد.
یکی از روش های درمان کودکان اوتیسم بدون دارو استفاده از تجهیزات توانبخشی مبتنی بر واقعیت مجازی از جمله پکیچ شناختی XR Medics است.
زمینه رشد یکپارچه مهارت های مختلف شناختی از جمله حافظه، توجه و تمرکز، هماهنگی چشم و دست برای کودکان و بزرگسالان اوتیسم از طریق پکیچ شناختی XR Medics که بر پایه واقعیت مجازی است فراهم می باشد.
با کمک پکیچ شناختی XR Medics می توان انواع تکنیک های بازی درمانی شناختی از جمله حساسیت زدایی منظم، تصویرسازی ذهنی برانگیزاننده، مدیریت وابستگی تقویت مثبت، شکلدهی، خاموش سازی و الگوسازی را در موقعیت های مختلف برای درمان کودکان اوتیسم استفاده کرد.
با پکیچ شناختی XR Medics می توان به طور همزمان تمرینات اختلال حسی حرکتی و درکی حرکتی را در کنار تمرینات شناختی انجام داد.
متخصصان از پکیچ شناختی XR Medics می توانند بدون محدودیت مکانی برای کودکان اوتیسمی که امکان حضور در کلینیک های کاردرمانی و توانبخشی ندارند و یا در منزل یا بیمارستان بروی تخت بستری هستند به راحتی برای انجام تمرینات ذهنی و شناختی استفاده کنند.
پکیچ شناختی XR Medics تولید محققان ایرانی است و به راحتی می توانید از سایت خانواده توانمند خریداری کنید.
مقاله پیشنهادی: پکیج شناختی XR Medics
جدیدترین درمان اوتیسم با ربات QT robot
یکی از جدیدترین درمان اوتیسم با کمک ربات های انسان نماست. یکی از ربات های که برای درمان کودکان اوتیسم استفاده می شود ربات QT robot است.
رفتار این ربات اجتماعی از طریق حرکات صورت و حالات چهره، برای کودکان قابلفهم است و به آنان کمک میکند مهارتهای اساسی اجتماعی و ارتباطی زندگی با دیگران را پرورش دهند.
بیماری اوتیسم، همان اندازه که عادی است، اختلالی کاملا پیچیده است و بر ارتباطات کلامی و غیرکلامی، فرصتها و فعالیتهای خلاقانه تاثیر دارد.
از دست دادن مهارتهای مربوط به زبان و تعامل اجتماعی در حدود 20 درصد از کودکان اوتیسمی مشاهده میشود و این ربات ها قادر به آموزش مهارتها به کودکان و بهبود دیدگاههای آنان برای برقراری ارتباط در آینده است.
مشکل این است که در حال حاضر، کمبود شدید مربیان و درمانهای کافی برای ارائه این حمایتها وجود دارد. دانشمندان براین باورند که ربات QTrobot میتواند در تغییر این وضعیت کمککننده باشد. شرکت Lux AI سازنده این ربات است.
آموزش احساسات و رفتار اجتماعی مثبت از طریق هوش مصنوعی در این ربات انجام میشود. این ربات، پیش از این در چندین مرکز اوتیسم در کشورهای مختلف از جمله فرانسه و لوکزامبورگ مورداستفاده قرارگرفته است.
برنامه درسی آن شامل مهارتهای اجتماعی، عاطفی و شناختی است و قرار است که آموزش مهارتهای خودیاری، خودمختاری، تقلید و مفهوم فضایی هم به آن اضافه شود. این ربات مطابق با استانداردهای امنیتی و حریم خصوصی است، ازاینرو، به دوربین و میکروفون مجهز است و اطلاعات را جمعآوری میکند.
جدیدترین درمان اوتیسم با گیمیفیکیشن
در اینجا 4 برنامه برتر که با استفاده از گیمیفیکیشن در جهت درمان و اصلاح و بهبود کودکان و افراد اوتیسم است را معرفی میکنیم.
گیمیفیکیشن (gamification) ) چیست؟
از گیمیفیکیشن یا بازیوارسازی یعنی از ساختارهای بازی، در پدیدههایی که ماهیت غیر بازی دارند استفاده کنیم. علت این کار این است که بازیها جذابیتهایی دارند که در دنیای غیر بازی آنها را پیدا نمیکنیم. به همین دلیل متخصصین حوزه اوتیسم با همراهی متخصصین حوزه کامپیوتر در تلاش هستند که مراحل درمان را از طریق گیمیفیکیشن جذاب کنند تا کودکان اوتیسم با انگیزه مسیر رشد خود را طی کنند.
گیمیفیکیشن Book Creator
کودکان و افراد اوتیسم با استفاده از اپ Book Creator و با کمک یک بزرگسال، شانس درک ارتباط عمیق و معنی داری از طریق تبدیل عکس، موسیقی، ضبط صدا، فیلم و متن به یک کتاب واقعی را پیدا میکنند. در واقع کودک با ابزارهای مختلف می تواند کتاب بسازد. موضوع کتاب میتواند درباره فعالیتهای شخصی و روزمره مانند غذا خوردن، آداب مهمانی رفتن و مراقبت از حیوان خانگی و هر موضوع دیگری باشد. فرآیند ایجاد کتاب و کاوش در محتوا باعث می شود،کودک حس بیشتری نسبت به توانایی درک محیط اطراف خود داشته باشد.
گیمیفیکیشن Autismate
با استفاده از Autismate کودکان اوتیسمی با نحوهی درست تعاملات با موجودات مختلف را میآموزند یک کودک با درک ضعیف و مهارتهای ارتباطی پایین میتواند در انجام بعضی فعالیتها نا امید شود. بسیاری از این کودکان از دیدن تصاویر و نقاشیها لذت میبرند.
بنابراین میتوان با استفاده از رسانههای پویا مانند AutisMate که در آن کودکان میتوانند سناریوها و تنظیمات مختلف را کشف کنند که به آنها حس کنترل بر یادگیری خود را میدهد. این میتواند یک تمرین خوب برای تمرین مهارتهای جدید قبل از ورود به زندگی واقعی نیز باشد.
ویژگیهای اضافی در برنامه عبارتند از :
- یک برنامه زمان بندی بصری برای درک توالی خطی مراحل و فعالیتها
- یک بخش برای ساخت جملات برای کمک به کودکان تا بتوانند ارتباط برقرار کنند.
گیمیفیکیشن Kid In Story
با استفاده از Kid In Story میتوان برای کودکان اوتیسمی کتاب های داستانی ساخت که شخصیت اصلی آنها خود کودک باشد تا از این طریق به کودکان اوتیسم در تشخیص کلمات خوب و نحوه ی صحبت کردن را آموخت.
دوربین iPad می تواند برای عکسبرداری از کودک استفاده شود. پس از آن تصویر می تواند به تنظیمات داستان اضافه شود و بزرگسالان می توانند از صدای خود برای گفتن آنچه اتفاق می افتد استفاده کنند. به عنوان یک قدم اضافی، ممکن است مفید باشد که روایت را به صورت نوشتاری ترجمه کنید. این امر می تواند به کودک کمک کند تا در بهبود و پردازش کامل قسمت ها بهتر شود.
گیمیفیکیشنPuppet Pals
با کمک این اپ، والدین و مراقبان کودک میتوانند عکسها را به عنوان ابزارهای آموزشی ارزشمند تبدیل کنند. شرایط اجتماعی زندگی واقعی میتواند برای بچهها در طیف اوتیستیک گیج کننده باشد. وقایع و حوادث میتواند بسیار سریع رخ دهد. و به دلیل مشکلات زبانی کودک، برای خانوادهها سخت است تا واکنش مناسبی نسبت به فرمهای بهتر رفتار یا زبان مورد استفاده کودک نشان دهد و در مورد آنها بحث کند.
استفاده از داستانهای سفارشی میتواند یک ابزار آموزشی قدرتمند باشد. با Puppet Pals، عکسهای بچههای دیگر، کودک، بزرگسالان و غیره میتواند مورد استفاده قرار گیرد. از طریق استفاده از قابلیت ضبط، کاربران میتوانند صداها را برای Puppet ها ایجاد کنند. فرمت کلی میتواند برای تکرار شرایط و آموزش روشهای جایگزین رفتار، برقراری ارتباط و یا تعامل بسیار مؤثر باشد.
جمع بندی…
در این مقاله از سایت خانواده توانمند جدیدترین درمان اوتیسم معرفی شد. یکی از جدیدترین درمان اوتیسم با کمک واقعیت مجازی(VR) است.
در ایران محصولات واقعیت مجازی وجود دارد که با کمک آن می توان انواع اختلالات کودکان اوتیسم را با واقعیت مجازی درمان کرد. یکی از محصولات ایرانی پکیچ شناختی XR Medics است و به راحتی می توانید از فروشگاه سایت خانواده توانمند خریداری کنید یا با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.
2 دیدگاه
با سلام و احترام
من یه پسر ۱۵ ساله دارم که هم اوتیسم دارد و هم بیش فعالی دارد تحت درمان است ولی چون در شهرستان هستیم امکانات کاردرمانی و رفتار درمانی و گفتاردرمانی محروم هستیم میخواستم مساعدت نموده و ما را یاری نمایید چون تنها جگر گوشه من آرام و قرار ندارد برای درس خواندن ایشان من خیلی اذیت میشوم چون واقعا نمی دون چطور بهش کمک نمایم استعداد خوبی دارد ولی آرام و قرار ندارد با اینکه دارو استفاده میکند متاسفانه افاقه نمیکند.
سلام
ممنون همراه ما بودید برای دریافت مشاوره در حوزه آموزش کودکان از سایت خانواده توانمند لطفا با شماره 09054146911 تماس بگیرید.