کاردرمانی برای نشستن کودک
20/07/1400کاردرمانی کودکان فلج مغزی
23/07/1400اگه شما هم جزء اون دسته از والدینی هستید که دغدغه راه رفتن کودکتان را دارید و پزشک اطفال برای حل مشکل، کاردرمانی برای راه رفتن کودک را تجویز کرده، از طرفیم اگر سوالات زیر براتون مطرحه، حتما تاانتهای مقاله همراه ما باشید.
- علت دیر راه رفتن کودک چی میتونه باشه؟
- نشانه های راه افتادن کودک چیه؟
- برای تقویت پای کودک برای راه رفتن چکار کنیم؟
- غذاهای مقوی برای راه افتادن کودک میشه معرفی کنید اطرافیان میگن: بچه ضعیفه بهمین خاطر راه نمیره!!!
- راههای زود راه رفتن کودک را میشه معرفی کنید؟
- وسایل کمکی برای راه رفتن کودک هست تا زودتر راه بیفته؟
- زمان راه رفتن پسر با دخترا فرق داره؟
- کاردرمانی برای راه رفتن کودک فایده داره؟
این 8 سوال تنها چند نمونه سوال والدین از مشاوران سایت خانواده توانمند است. در این مقاله سعی می کنیم پاسخ همه سوالات را مطرح کنیم.
ماجرای سامیار
مادر سامیار با سایت خانواده توانمند تماس گرفت وگفت: پسرم 2سالشه ولی راه نمیره!!!
دیر شده؟
چیکار کنم؟
دکتر اطفالش میگه: باید برای راه رفتن سامیار، از یه کاردرمانگر کمک بگیرید!!!
کاردرمانی چیه؟!
فایده اش برای سامیار چیه؟!
سامیار تاخیر رشدی و حرکتی داره!!!
مادر سامیار با نگرانی سوالاتش رو مطرح کرد!!!
مشاور سایت خانواده توانمند با کمال آرامش به سوالات سامیار جواب داد!!!
به مادر سامیار کاردرمانگر حرفه ای معرفی کردیم!!!
مادر یکسال مداوم و مستمر سامیار رو کاردرمانی برد!!!
باهاش تمرینات کاردرمانی در منزل را انجام می داد!!!
آقا سامیار به کمک مادرش و کاردرمانگرش تونست تو سه سالگی اولیه قدمش برداره!!!
الان، سامیار بدون کمک و به راحتی راه میره !!!
به مراحل رشد کودکان توجه کنید!
قبل از اینکه به بچه ها برچسب بزنید بهتره با مراحل رشد حرکتی شون آشنا باشید. اگر بچه ها متناسب با مراحل رشد طبیعی جلو نرفتن، میتونید به پزشک مراجعه کنید. البته بعضی از بچه ها مثل بچه های فلج مغزی، سندرم دان بعضیاشون از زمان تشخیص و توصیه پزشک برای گردن گرفتن، غلت زدن، نشستن، ایستادن و راه رفتن نیاز به اقدامات کاردرمانی دارند. تو این قسمت نشانه ها و علائم راه رفتن بچه ها را متناسب با مراحل رشدشون مطرح می کنیم.
تولد تا 2ماهگی
نوزاد رفلکس در جا گام برداشتن داره، اگر روی یک سطح سفت در وضعیت ایستاده نگه دارید، پاهاش رو طوری حرکت میده که انگار در حال راه رفتن است. این رفلکس در حدود 2 ماهگی ناپدید میشود.
3تا 4ماهگی
کودک مینی شنایهایی انجام میدهد. یعنی وقتی که روی شکم قرار داده میشوند، سر و سینهاش را از زمین بلند میکند و برای این کار از دستش به عنوان تکیه استفاده میکنه. این مینی شناها عضلات قسمت فوقانی بدن را میسازد که برای راه رفتن حیاتی است.
5ماهگی
تو این سن بچهها تو وضعیت ایستاده قرار میگیرند، به بالا و پایین ورجه ورجه میکنند. این حرکت که به قوی شدن پای کودک کمک میکنه. بچهها تو این سن اصطلاحا در حالت سه پایه قرار میگیره، یعنی در وضعیت نشسته دستهاشو به جلو تکیه میده. بهتره قبل از اینکه بچه شروع به حرکت کنه، خونه رو برای کودک ایمن بکنید تا راحتتر راه بره.
6 تا 9ماهگی
در این سن بچهها نشستن را یاد میگیرند. توانایی نشستن بدون تکیه نیازمند قوی بودن گردن، کنترل سر و داشتن تعادل و هماهنگی است. همه این مهارتها برای راه رفتن ضروری هستند. همچنین بیشتر بچهها بین 7 تا 10 ماهگی چهار دست و پا رفتن را یاد میگیرند، اما بعضی از بچهها همه این مراحل را جا بیندازند و مستقیما به مرحله راه رفتن میرند.
تو این سن بچهها میتونن در حالی که به چیزی تکیه دادند بایستند. بچهها به زودی با تکیه به مبلمان یا هر تکیه گاه دیگری شروع به راه رفتن میکنند. یعنی با کشیدن پاهاش و دست گرفتن به هر چیزی که نزدیکش هست.
حواستون باشه اگر تا 7 ماهگی بچه رو نگه داشتید مقداری از وزنش روی پاهاش نمیندازه یا تا 9 ماهگی نمیتونه بدون تکیه بشینه با متخصص کاردرمانی (کاردرمانگر) مشورت کنید.
9 تا 12 ماهگی
بچهها تو این سن با کمک وسایل میز یا مبل به تنهایی میایستند، میتونن زانوهاشون رو خم کنند و چمباته بزنند، تا بتونن از حالت ایستاده به حالت نشسته دربیایند. بچهها میتونن بدون تکیه برای چند ثانیه بایستد و ممکن است بتواند در حالی که دستش را گرفتهاید راه بره یا شاید حتی اولین قدمهایش را بردارد.
12 تا 15ماهگی
بچهها تو این سن اصولا راه میرند، هرچند زیاد تعادل ندارند. یعنی اینکه دستاشو موقع راه رفتن باز میکنند. در واقع این کار به حفظ تعادل بچهها کمک میکنه، در نهایت بچهها بعد از این مرحله کم کم راه میرند. بچهها تو این سن از اسباب بازیهای که کشیدنی یا هل دادنی باشند خوششون میاد.
حواستون باشه اگر بچهتون تا 14 تا 15 ماهگی هنوز تاتی تاتی کنان راه نمیره، هرچند این وضعیت هم هنوز در محدود رشد نرمال است. اما وقت خوبیه که ببینید آیا چیزی این نقطه عطف را به تاخیر انداخته یا خیر، پس بهتره این موضوع رو با پزشک مطرح کنید.
16 تا 18ماهگی
بچهها تو این سن با کمک شما میتونن از پلهها بالا و پایین برند حتی ممکنه عقب عقب بره یا با موسیقی برقصه. بهتره موسیقی مورد علاقه بچهها رو پخش کنید.
19تا 24ماهگی
بچهها تو این سن سرعت راه رفتنشون رو بیشتر میکنند. بچهها تو این سن میتونن به توپ ضربه بزنند روی پنجه پا بایستد، موقع راه رفتن چیزی را تو دستش نگه داره و از یک ارتفاع کم پایین بیاد.در هر مرحله از رشد بچه، استرس و انتظار و مقایسه رو از خودتون دور کنید تا از تمام لحظات زندگی با بچههاتون لذت ببرید.
شیرینترین لحظه…
میدونم اولین قدمهایی که کوچولوها برمیدارن یکی از قشنگترین لحظههای زندگی مامان و بابا هاست. حتما خیلی از شما هم انتظار راه رفتن کوچولوتون رو میکشین و دلتون میخواد کمکش کنین تا زودتر اولین قدمهایش رو برداره.
سن راه افتادن کوچولوها متفاوته و از 9 تا 12 ماهگی اولین تلاششون شروع میشه و تا حدود 15 ماهگی میتونن راه برن. اما گاهی اوقات ممکنه تا 17 ماهگی هم این روند طول بکشه. بهتره برای راه رفتن فشار زیادی به کوچولوتون وارد نکنین و اجازه بدین خودش هم به آمادگی لازم برای راه رفتن برسه.
مادر و پدر های عزیز شما باید خیلی قوی باشید، نباید بچهها رو باهم مقایسه کنید با این کار اعتمادبه نفس کودک و شما کم میشه.یادتونباشه! شما و همسرتون ژنتیک خاص خودتان را دارید.
پس بچه شما با بچه حتیخواهر و برادرتون قابل مقایسه نیست. اگر بچهای مثلا تو ۹ ماهگی از جایی گرفت و بلند شد و با کمک مبل و میز راه میره، پس عضلاتش سالمه و ضعفی نداره، پس دیگه لزومی نداره نگران باشین که کی مستقل راه میره..ولی اگر بچهای تا ۱۳،۱۴ ماه حتی رو پاش نایستاده نیاز به بررسی و کار درمانی دارد!!!
چرا بچه من راه نمیرود؟
اگر بچهتون راه نمیره ممکنه به دلایل مختلف از جمله موارد زیر باشه:
- ناامنی جاذبه
- تجربه افتادن دردناک
- اختلالات حسی
- واکنشهای اشتباه والدین
- ضعف عضلانی
- عدم کنترل
- تصویر بدنی ضعیف
- مشکلات ژنتیکی
- اوتیسم
- سندرم دان
- فلج مغزی
برای تشخیص این علائم نیاز هست به پزشک متخصص کودک مراجعه کنید. متخصص معمولا به خانواده ها دارو یا کاردرمانی یا هر دوش با هم معرفی می کنند. کاردرمانگر در ابتدا کودک را ارزیابی می کند و سپس برنامه کاردرمانی برای راه رفتن کودک طراحی می کند.به طور مثال اگر کودک اختلال حسی داشته باشه از کاردرمانی برای اختلالات حسی استفاده می کنند. کاردرمانگران از وسایل کاردرمانی و لوازم توانبخشی برای راه رفتن بچه ها مثل واکر معکوس و… در طول جلسات کاردرمانی استفاده می کنند. کاردرمانگران برای تحقق اهدافشون با توانمندسازی والدین سعی می کنند تمرینات کاردرمانی را در منزل انجام دهند. برای رسیدن به نتیجه خانواده و کاردرمانگر باید با هم هماهنگ باشند و در ارتباط باشند.
9تمرین کاردرمانی برای راه رفتن کودک
- میتونین کوچولوتون رو توی بغلتون ایستاده نگه دارین و بهش اجازه بدین کف پاهاش رو روی تن شما فشار بده. این کار کمک میکنه تا عضلات پاهاش تقویت بشن و یاد بگیره که چطور تعادلش رو حفظ کنه.
- کوچولوتون رو ایستاده نگه دارین و کمی راه ببرین تا کمکم با راه رفتن آشنا بشه.
- برای کوچولوتون اسباببازیهای هلدادنی تهیه کنین تا با هل دادنشون به راه رفتن تشویق بشه. حواستون باشه که این وسایل ایمنی مناسبی داشته باشن. اگر کوچولوتون هنوز کامل راه نیفتاده اسباببازی چرخدار ممکنه براش خطرناک باشه.
- کوچولوی شما کمکم یاد میگیره که دستش رو به پایه مبل و میز بگیره و بایسته، اما هنوز نمیتونه زانوهاش رو خم کنه و بنشینه و خسته میشه. بهش کمک کنین تا زانوهاش رو خم کنه و نشستن رو یاد بگیره.
- اوایل، کوچولوی شما از وسایل خونه برای راه رفتن کمک میگیره. پس بهتره لبههای تیز وسایل رو بپوشونین و وسایلی که تعادل ندارن رو از سر راهش بردارین.
- اسباببازیهای کوچولوتون رو جوری نگه دارین که برای گرفتنشون نیاز باشه بایسته و تلاش کنه تا به دستشون بیاره؛ مثلا اونها رو بالای سرش نگه دارین یا چند قدم دورتر ازش قرار بدین و تشویقش کنین که به سمتتون بیاد.
- ورزشها و حرکات تقویتی باعث میشه عضلات کوچولوتون زودتر تقویت بشن و بتونه ازشون کمک بگیره؛ مثلا از صندلی فنری استفاده کنین تا کوچولوتون برای بلند شدن از روش تلاش کنه. آکادمی کودکان آمریکا استفاده از واکر آموزشی رو توصیه نمیکنه.
- مدام کوچولوتون رو بغل نکنید و زمانهایی هم زمین بگذاریدش تا برای راه رفتن تلاش کنه.
- یکی از تمرینهای بسیار مفید برای راه رفتن اینکه، شال گردن را دور قفسه سینه بچه ها بندازید و یک وسیله مورد علاقهاش را جلوتر حرکت بدیم، سنگینی وزن را بر روی شال گردن بیندازید و شما تعادل را برقرار کنید. این یکی از بهترین تمرینها کاردرمانی برای راه رفتن کودک است.
سخن آخر
در این مقاله در ابتدا مراحل رشد حرکتی کودکان را معرفی کردیم و سپس تمرینات کاردرمانی برای راه رفتن کودک را معرفی کردیم و در آخر درباره علل دیر راه افتادن کودکان بیان شد.
راه رفتن بچهها از مراحل مهم رشدشان است. بعضی از بچهها از 9 ماهگی شروع میکنند و بعضی از 17 ماهگی ولی بیشتر بچهها تا 18 ماهگی به طور کامل راه میرن و حتی میتونن بدوند.
نباید بچهها رو با هم مقایسه کنید. اگر متوجه مشکل حرکتی کودک شدید بهتره از یه کاردرمانگر کمک بگیرید. اینجوری بهتر میتوانید تصمیم بگیرید و بهتر عمل کنید. برای آشنایی با کاردرمانگران حرفه ای و مشاوره می توانید با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خانواده توانمند به دنبال چه هدفی است؟
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب و…) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی از خدمات گفته شده بهرهمند شوند.