تجهیزات اتاق تاریک
21/06/1402طرح درس عدد هزار برای کودکان نابینا
13/08/1402از اتاق تاریک متخصصان کاردرمانی، اختلالات یادگیری، روانشناسان، مشاوران برای درمان اختلالات مختلفی استفاده می کنند. اتاق تاریک فضای مناسب برای تعدیل حسی و تسهیل مهارت یادگیری کودکان و مدیریت استرس و اضطراب کودکان و بزرگسالان می باشد. انجام تمرینات اتاق تاریک با استفاده از انواع تجهیزات اتاق حسی باعث تقویت مهارت ذهنی، حسی، جسمی کودکان می شود.
با کمک اتاق تاریک و تجهیزات آن کودک و فرد بزرگسال دارای مشکلات شناختی می توانند مهارت خودشناسی کسب کنند. با استفاده از اتاق تاریک بازی درمانگران می توانند انواع تکنیک های بازی درمانی را به صورت فردی یا گروهی برای درمان انواع اختلالات از جمله پرخاشگری، ترس و استفاده کنند.
در این مقاله از سایت خانواده توانمند به معرفی انواع تمرینات اتاق تاریک برای تقویت تعادل و توجه و تمرکز کودکان با کمک تجهیزات اتاق تاریک می پردازیم.
فواید تمرینات اتاق تاریک
تمرین در اتاق تاریک از روش های نوین و مبتکرانه و پراهمیت بوده و برای کار با افراد بانیازهای ویژه از جمله افراد دارای اختلال حسی، اوتیسم، کم توان ذهنی، سالمندان بسیار مفید می باشد. با کمک اتاق تاریک و تجهیزات اتاق تاریک کودکان و سالمندان می توانند مهارت زیر را کسب کنند:
- هماهنگی چشم و دست
- تعقیب بینایی
- پردازش بینایی
- شناخت رنگ
- تقویت خودآگاهی
- افزایش مشارکت
- تقویت مهارت ارتباطی
- کنترل خشم
- مدیریت اضطراب
- تقویت توجه و تمرکز
- تقویت حافظه
تمرینات اتاق تاریک برای تقویت تعادل کودکان
کودکان برای داشتن تعادل خوب در حین نشستن و راه رفتن نیاز به همکاری 4 حس لامسه، عمقی، وستیبولار و بینایی دارند. کودکانی که دارای تعادل ضعیف می باشند نیاز به خدمات کاردرمانی دارند. متخصصان کاردرمانی پس از ارزیابی کودک متناسب با شرایط آنان تمرینات تعادلی در فضاهای مختلف و با کمک تجهیزات کاردرمانی از جمله تجهیزات اتاق تاریک طراحی می کنند. یکی از تجهیزات اتاق تاریک برای انجام تمرینات تعادلی سنسوری بالانس بیم است. با کمک سنسوری بالانس بیم انواع تمرینات اتاق تاریک را برای تقویت تعادل کودکان می توان انجام داد.
تمرینات اتاق تاریک با سنسوری بالانس بیم
سنسوری بالانس بیم را در جای مناسب قرار دهید. کودک به آرامی روی سنسوری بالانس بیم حرکت کند. همزمان با حرکت کودک روی سنسوری بالانس بیم رنگ ها فعال می شوند و کودک با انگیزه تر شروع به حرکت می کند. پس از برقراری ارتباط کودک با فضای اتاق تاریک و سنسوری بالانس بیم تمرینات را به گام به گام سخت تر کنید.
مقاله پیشنهادی: انواع تجهیزات اتاق تاریک
حرکت با میله چوبی روی سنسوری بالانس بیم
در این تمرین اتاق تاریک کودک به هنگام حرکت از یه تیکه چوب یا میله برای حرکت استفاده می کند. کودک در ابتدا دستان خود را به عرض شانه باز می کند و سپس میله چوبی را به دست او بدهید تا به همراه میله چوبی بروی سنسوری بالانس بیم حرکت کند.
ایجاد مانع با کیسه روی سنسوری بالانس بیم
از بالش میتوان برای انجام تمرینات اتاق تاریک برای تقویت تعادل کودک حین راه رفتن به شکل زیر استفاده کرد:
- چند کیسه که شامل حبوبات را به فاصله مشخص از هم روی تخته قرار دهید.
- کودک به جلو حرکت کند.
- بدون نگاه کردن به پایین و به پاهایش از روی کیسه ها گام بردارد و تا انتهای سنسوری بالانس بیم به راه رفتن ادامه دهد.
حرکت با بالش روی سنسوری بالانس بیم
یکی از تمرینات اتاق تاریک حرکت کودک با بالش روی سنسوری بالانس بیم است. به شکل زیر تمرین را انجام دهید:
- بالش را بروی سر کودک قرار دهید.
- کودک با بالش بروی سنسوری بالانس بیم حرکت کند. به طوری که ابتدا پاشنه و سپس پنجه ها به زمین برخورد کند.
لی لی بازی با سنسوری بالانس بیم
یکی دیگر از تمرینات اتاق تاریک که برای کودکان خیلی جالب است لی لی بازی بروی سنسوری بالانس روم است که می توان به شکل زیر انجام داد:
- در ابتدا کودک تعادل خود را برای 5 ثانیه بروی یک پا حفظ کند.
- تا انتهای سنسوری بالانس بیم به شکل لی لی حرکت کند.
مقاله پیشنهادی: خرید تجهیزات توانبخشی شرکت توان افزا
تقویت توجه و تمرکز کودکان با تمرینات اتاق تاریک
دقت و توجه از جمله کنش های عاطفی و حسی می باشد که در تمام فرآیندهای ذهنی مورد نیاز است. اطلاعات حسی از محیط دریافت و وارد حافظه حسی می شود، در صورتی که دقت صورت نگیرد این اطلاعات وارد حافظه کوتاه مدت نمی شود. بنابراین نگهداری توجه یا گوش به زنگی وظیفه اساسی در نظام پردازش اطلاعات و بالاترین حد آمادگی و کارایی مغز به هر محرکی است که نقش حیاتی در زندگی انسان دارد.
کودکان بانیازهای ویژه برای یادگیری باید بتوانند بر تکلیف خاصی تمرکز کنند، در غیر این صورت مطلب مورد نظر را نخواهند آموخت. در نتیجه می توان گفت توجه از بدیهی ترین عوامل موثر در یادگیری است و کودکان برای یادگیری نیازمند داشتن توجه و تمرکز می باشند. داشتن توجه کافی زمینه لازم را برای یادگیری دروس مدرسه فراهم می کند از طرفی نقص در توجه منجر به عدم پیشرفت تحصیلی و در نتیجه شکست تحصیلی فرد می شود. نقص توجه علاوه بر مشکلات تحصیلی منجر به اشکال در روابط اجتماعی و خانوادگی فرد می شود.
تقویت توجه و تمرکز کودکان با تجهیزات اتاق تاریک
اتاق تاریک و تجهیزات اتاق تاریک برای درمان نقص توجه و تمرکز کودکان بسیار ضروری می باشد. با توجه به این که در بسیاری از موارد نمی توان گفت که کودک نمی خواهد توجه کند، بلکه او نمی تواند یا نمی داند که چگونه باید توجه کند
با کمک تجهیزات اتاق تاریک می توان به کودک شیوه توجه کردن و به عبارتی توجه به محرک را آموزش داد. استفاده از تجهیزات اتاق تاریک یکی از راهای درمان نقص توجه بدون دارو می باشد.
تمرینات اتاق تاریک برای تقویت توجه و تمرکز
برای انجام تمرینات توجه و تمرکز کودکان در اتاق تاریک می توانید از تمرینات زیر استفاده کنید:
نقاشی با شابلون و پروژکتور
- برای تقویت توجه کودکان می توان با کمک شابلون روی دیوار نقاشی کرد. در ابتدا اتاق را تاریک کنید. سپس تصویر شابلون را با کمک پروژکتور روی دیوار بیندازید.
- از کودک بخواهید به دقت نگاه کند و سپس در قسمت با چراغ مطالعه یا چراغ قوه طرح روی دیوار را بروی کاغذ نقاشی کند.
بازی دارت با توپ و ریسه های نوری یا پروژکتور
یکی از تمرینات اتاق تاریک بازی دارت است که می توان به شکل زیر انجام داد:
- فضای دایره نورانی با کمک ریسه های نوری یا پروژکتور ایجاد کنید.
- وسط دایره کاغذ سفید دایره شکلی بچسبانید.
- از کودک بخواهید توپ را به سمت کاغذ سفید پرت کند.
کلام آخر
در این مقاله از سایت خانواده توانمند به معرفی انواع تمرینات اتاق تاریک با کمک تجهیزات اتاق تاریک شرکت توان افزا پرداختیم. در صورتی که نیاز به خدمات مشاوره ای و آموزشی داشتید لطفا با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.