معرفی حیوانات به کودکان کم توان ذهنی
01/12/1400تونل بازی کودک چه فوایدی دارد؟
01/12/1400یکی از مهارت های مورد نیاز کودکان نابینا جهت یابی می باشد. آموزش جهت یابی به کودکان نابینا با بازی جذاب می باشد. در این کلیپ بازی مناسب برای آشنایی با مهارت جهت یابی معرفی می شود. ضمنا در ادامه مقاله به راهکارهای آموزش جهت یابی به کودکان نابینا می پردازیم.
نقش مهارت جهت یابی در زندگی کودکان نابینا
جهت یابی یکی از مهارت های مهم زندگی برای همه انسان ها می باشد. مهارت جهت یابی در زندگی افراد نابینا نقش مهمی دارد. آنان با کسب مهارت جهت یابی می توانند زندگی مستقلی داشته باشند. با استفاده از جهت یابی کودکان نابینا می توانند فعالیت های حرکتی مختلفی انجام دهند.
کودکان نابینا و افراد نابینا با حهت یابی در بازی، ساخت کاردستی، انجام فعالیت های خودیاری مانند لباس پوشیدن، غذا خوردن، مسواک زدن و… مستقل تر خواهند بود.
8 پیش نیاز مهارت جهت یابی
ترغیت کودکان نابینا برای جهت یابی در روزهای اول کمی برای والدین سخت می باشد. والدین باید کودکان خود را قبل از آموزش جهت یابی با سوالات زیر آشنا کنند:
- کجا هستم؟
- مقصدم کجاست؟
- چگونه مي توانم به مقصدم برسم؟
در موقعیت های مختلف زمانی که کنار هم هستید آنان را با این سوالات آشنا کنید. با اینکار کودک نابینا ترغیب می شود فعالیت های حرکتی و روزمره خود را مستقل انجام دهند.
مهارت شناختی
کودکان برای کسب مهارت جهت یابی نیاز به مهارت شناختی دارند. مهارت شناختی موردنیاز برای حهت یابی ادراک، تجریه و تحلیل، انتخاب، طرح ریزی، اجرا می باشد. کودکان زمانی که مفاهیم مختلف مانند چپ و راست، بالا و پایین، درخت، کمد را بشناسند بهتر با موانع در مسیر حرکت شان آشنا می شوند و راههای کنار آمدن با آن را می آموزند. از طریق سایر حواس می توانند موانع را شناسایی کنند.
با مهارت تجزیه و تحلیل کودک نابینا می تواند اطلاعات دریافت از حواس مختلف را طبقه بندی کند و بهترین مسیر با کمترین مانع یا بدون مانع را انتخاب کند. با کمک طرح ریزی کودک نابینا می تواند با محیط پیرامون خود جهت حرکت و مسیریابی تعامل کند. او راههای جدید برای رسیدن به مقصد در موقعیت های مختلف را متناسب با توانایی خود و امکانات محیط زندگی اش کشف و طراحی می کند. او راه تعامل با محیط مختلف زندگی را می یابد.
مهارت تن آگاهی
کودکان نابینا برای جهت یابی در ابتدا باید با خود و توانایی هایشان آشنا شوند. برای جهت یابی کودک باید دست چپ و راست، سمت راست بدن و چپ خود را بشناسد. شروع حرکت همواره از بدن خود فرد می باشد.
آشنایی با جهت جغرافیایی
کودک برای حرکت در محیط زندگی خود باید با جهت جغرافیای مانند جنوب و شمال، غرب و شرق آشنا شود.
مهارت اندازه گیری
کودکان برای حرکت و جهت یابی نیاز به مهارت اندازه گیری دارند تا بتوانند اندازه اشیاء و مسافت ها را تخمین بزنند.
آشنایی با علائم راهنما
کودک نابینا می توانند از پتانسیل محیطی و سایر حواس خود برای جهت یابی استفاده کنند. افراد نابینا با کمک بو، نشانه های لمسی، صدا و.. در محیط می توانند با کمک حواس بویایی، شنیداری، لامسه جهت یابی کنند.
مهارت شماره گذاری
به الگو با ترتیبی خاص برای شماره گذاری اتاق ها در یک ساختمان، روش شماره گذاری داخل ساختمان می گویند. از روش شماره گذاری داخل ساختمان برای پیدا کردن هدفی خاص با کم خطا، مبنایی برای تعمیم اطلاعات به طبات دیگر و کمک به درک و توصیف کلامی محل اهداف خاص استفاده میشود.
درک روش شماره گذاری خارج ساختمان در یک شهر یا نقشه شهری باید جهت یابی با روش منظم می شود تا فرد نابینا، هدف خاصی مانند یک خانه با ساختمان در یک خیابان پیدا کند. فرد نابینا با آگاهی از این روش می تواند خیابان خاصی را بر اساسی نشانی پیدا کند. اطلاعات مربوط به نقشه شهر را می توان از طریق شهرداری، سیستم حمل و نقل شهری و استگاه های آتش نشانی به دست آورد.
فواید بازی برای آموزش جهت یابی به کودکان نابینا
در بازی معرفی شده کودک باید تلاش کند با کمک دوست خود جهت ها را شناسایی کند. این بازی بسیار سرگرم کننده و مفید برای کودکان نابینا می باشد. از طریق بازی های مختلف کودکان نابینا مهارت جهت یابی را می آموزد. او با این بازی می تواند 8 مهارت جهت یابی را کسب کند. کودکان نابینا با بازی های مختلف می توانند کنار مهارت جهت یابی، مهارت های مختلفی کسب کنند از جمله:
- افزایش دقت و تمرکز
- افزایش خلاقیت
- تحریک حس کنجکاوی
- آشنایی با جهت ها و مسیریابی
- افزایش دقت و تمرکز
- تقویت قدرت و تطابق
- تقویت حس انگیزه تا رسیدن به هدف در کودکان
- تقویت مهارت شنیداری
- شناخت مفاهیم ریاضی
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد و شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.