وسایل کاردرمانی برای پا
27/09/1400گفتاردرمانی لکنت زبان
02/10/1400لکنت زبان کودکان موضوع این مقاله از سایت خانواده توانمند می باشد. بسیاری از والدین به هنگام صحبت با مشاور سایت خانواده توانمند معمولا سوالات زیر را می پرسند:
- علائم لکنت زبان کودکان چیست؟
- شربت برای لکنت زبان کودکان موجوده؟
- متخصص لکنت زبان کودکان میشه معرفی کنید؟
- گفتاردرمانی برای درمان لکنت زبان کودکان ناشی از ترس در کودکان جوابگو؟
- درمان لکنت زبان کودکان در خانه امکان پذیره؟
- لکنت زبان ناگهانی در کودک 4 ساله چرا پیش میاد؟
- به چه علت لکنت زبان در کودکان سه ساله پیش میاد؟
اگر برای شما نیز سوالات بالا مطرح است حتما تا انتهای مقاله همراه ما باشید. آگاهی شما والدین به کودکان دارای لکنت کمک زیادی می کند.
لکنت چیه؟
بیا فکر کنیم در جادهای راه میریم که پر از چالست و هر قدمی که برمیداریم، داخل چاله می افتیم!!!
اگر صحبت کردن یا گفتار جاده باشه، چاله اتفاق های هستند که باعث میشن صحبت افراد مدام قطع بشه.
به این چاله ها در گفتاردرمانی میگند ناروانی!
لکنت ۳(ناروانی) تا شکل داره :
۱. تکرار: س س س سلام
۲. کشیده گویی: سسسسسسسلام
۳. قفل: س. . سلام
ناروانی ها برای همه ی ما اتفاق میفتن، اما وقتی تعداد ناروانیها زیاد بشه مثل جاده ای پر از چاله، بهش میگن لکنت!!!
لکنت، گفتاریه که با ناروانی های زیادی پر شده.
ناورانی زیاد یعنی چقدر؟
وقتی یک نفر وقت میخواد صحبت کنه، از هر 100 کلمه ای که میگه بیشتر از 2 تا کلمه رو ناروان بگه میگیم لکنت داره.
کسی که با لکنت صحبت میکنه فقط یکی از 3 تا ناروانی رو نشون میده؟
ممکنه هر سه نوع ناروانی رو نشون بده، اما یکی بیشتر از بقیه اتفاق بیفته. مثلا یک نفر بیشتر تکرار میکنه، یکی دیگر قفل بیشتری دارد.
علت لکنت چیه؟
جالبه بدونی با اینکه هزار تا دلیل برای لکنت وجود داره اما بازم هیچ دلیل قطعی برای لکنت نداریم!!!
با این حال دو دلیل وجود داره که در بیشتر افرادی که دچار لکنت هستند میتونیم پیدا کنیم:
فشارهای دوران رشد
لکنت از سن 2 تا 12 سالگی معمولا شروع می شود. در سن 2 تا 4 سالگی بیشتر از هر زمانی اتفاق می افتاد. کودکان در 2 تا 12 سالگی سرعت رشدشان بیشتر می باشد. بدن و مغز در این دوره به خصوص در 2 تا 4 سالگی سریع رشد می کند.
به طور مثال مثلا بچه ها در 7 تا 10 ماهگی شروع به 4 دست و پا رفتن می کنند و بین 9 تا 12 ماهگی راه می روند. در عرض 2 ماه یاد می گیرند روی پاهاشون بایستند و بدون هیچ تجربه ای راه بروند!!!
بچه ها در 18 ماهگی فقط 50 تا کلمه رو درک می کنند. در 24 ماهگی این تعداد به 500 کلمه می رسد. طی 6 ماه تعداد کلمه های که درک می کنند 10 برابر می شود. سرعت بالای رشد و همزمان بودن رشد مغز و بدن فشاری که باعث می شود کودکان در این دوره به شدت آسیب پذیر باشند.
وراثت
یکی از عامل های مهم در لکنت وراثت هست.
چند نوع لکنت داریم؟
لکنت به دو دسته تقسیم میشه:
رشدی
در سن 2 تا 12 سالگی و به علت فشارهای دوران رشد یا ژنتیک لکنت رشدی ایجاد می شود.
اکتسابی
همانطور که از اسمش مشخصه، لکنتیه که فرد به دلایل مختلف کسب می کند. هیچ کدوم از علت های لکنت رشدی رو ندارد. به دلایل مختلف مثل بیماری، ترس و… فرد مبتلا به لکنت می شود. لکنت اکتسابی به سه دسته تقسیم می شود:
- لکنت عصبی یا نوروژنیک(لکنتی که به دلیل آسیب مغزی ایجاد میشه مثل آسیب مغزی مثل سکته مغزی، افتادن از ارتفاع، تصادف و..)
- لکنت روانشناختی یا سایکوژنیک (به دلیل مشکلات عاطفی و روانی طولانی مدت به وجود میاد مثل مشکلات عاطفی- روانی مثل افسردگی، مشکلات خانوادگی مثل طلاق و…)
- لکنت ناشی از داور ( لکنتی که به خاطر مصرف دارو ایجاد میشه مثل داروهای ضد افسردگی )
عوارض ناشی از لکنت
لکنت فقط رفتارهای ساده ای مثل تکرار، کشیده گویی و قفل نیست!!!
لکنت عوارض جانبی نیز دارد. دو نوع رفتار ثانویه داریم:
رفتارهای فرار ناشی از لکنت زبان کودکان
حرکاتی هستند که در لحظه ی لکنت انجام می دهند تا ازش نجات پیدا کنیم مثل: پلک زدن، پا کوبیدن، سر تکون دادن و..
اجتناب کودکان از بعضی رفتارها
رفتارهای اجتنابی ناشی از لکنت، کارهای هستند که قبل از لکنت انجام می شود تا لکنت بروز نکند. به طور مثال: حرف نزدن جلوی افراد خاص مثل استاد، معلم و… یا حرف نزدن در مکان های خاص مثل کلاس و رستوران و.. یا مکث کردن قبل از صحبت کردن و استفاده کردن از یک کلمه ی دیگر به جای کلمه ای که میدانیم با لکنت می گویم مثلا گفتن موبایل به جای گوشی!!!
فرق رفتارهای فرار و اجتنابی ناشی از لکنت چیه؟
رفتارهای فرار ناشی از لکنت، یک واکنش فیزیکی درست در لحظه ی لکنته، اما رفتارهای اجتنابی، غیر فیزیکی هستند و قبل از لکنت انجام می شود.
برای آشنایی بیشتر با عوارض لکنت زبان کلیک کنید.
لکنت خودش خوب میشه؟
جواب دادن به این سوال به شرایط مختلف بستگی دارد. اما مهمترین نکته وقتی لکنت زبان کودکان شروع می شود تا 6 ماه بعد احتمال درمان خود به خودی بالایی دارد و هر چی بیشتر میگذرد این احتمال کمتر می شود.
اگر کودک دختر باشه و سابقه ی لکنت نداشته باشند و شدت لکنت از خفیف تا متوسط باشد احتمال درمان خود به خودی وجود دارد.( بچه ای حتی اگر علائم ساده ی لکنت یعنی تکرار یا کشیده گویی و قفل را دارد بهتره توسط گفتاردرمانگر ارزیابی بشه تا در صورت نیاز سریع درمان شود).
اگر کودک پسر باشد و سابقه خانوادگی لکنت داشته باشند و لکنت از همون اول شدید باشد احتمال درمان خود به خود کم می باشد و در این شرایط سریع به گفتاردرمانی مراجعه کنید.
کودکانی که بیشتر از 12 سال دارند و خانواده آنان به امید درمان خود به خودی هستند در حق کودک ظلم می کنید. همین الانشم برای گفتاردرمانی دیره!!!
برای درمان لکنت زبان کودکان چیکار کنیم؟
افراد مختلفی فکر میکنند لکنت به دلیل آسیب مغزی به وجود میاد به همین دلیل وقتی فرزندشان شروع به لکنت می کند پیش متخصص مغز و اعصاب می روند.
متخصص مغز و اعصاب برای درمان لکنت دارو تجویز میکند، اما دارویی برای درمان لکنت وجود ندارد، داروهای تجویز شده روی مغز اثر سرکوب کننده دارند یعنی باعث کاهش امواج مغزی و آرام سازی میشوند اما تغییری در شکل گفتار ما ایجاد نمی کنند. داروها فقط به طور موقت شدت لکنت رو کاهش می دهد اما لکنت زبان کودکان درمان نمی شود.
البته در مورد لکنت عصبی یا نوروژنیک این قضیه متفاوته!!!
چون این نوع لکنت به دلیل آسیب مغز ایجاد می شود و دارو راه درمان پایه ای این مشکل می باشد. البته بیشتر مواقع در لکنت های عصبی، درمان با دارو و گفتاردرمانی همزمان انجام می شود.
پس متخصص مغز و اعصاب، برای درمان لکنت عصبی یک راهکار موثره اما برای لکنت رشدی خیر …
بعضی از خانواده ها برای درمان لکنت زبان کودکان پیش متخصص کودک می روند.
برای درمان لکنت پیش متخصص کودک بریم؟
این متخصصین در زمینه بیماری های نوزادن، کودکان و نوجوانان فعالیت می کنند به همین دلیل وقتی در دوران کودکی لکنت شروع می شود، اکثر خانواده ها سراغ متخصصین کودک میی روند. به دلیل آگاهی کم و نگرانی کم و نگرانی زیاد ممکنه با خودشون فکر کنند که لکنت بیماریه!!!
اگر متخصص اطفال آگاه و وظیفه شناس باشد حتما به خانواده می گوید که لکنت جزو حیطه ی فعالیتش نیست و به یک گفتاردرمانگر مراجعه کنید.
بعضی از متخصصین می گویند: که چیزی نیست خودش خوب می شود!!!
درست می گویند؛ خودش خوب می شود اما اینکه لکنت کی خودش خوب می شود و کی خودش خوب نمی شود باید بررسی شود و…
پس متخصص اطفال در زمینه لکنت می تواند راهنمایی شما باشد و به شما توصیه می کند که برای درمان لکنت زبان کودکان به گفتاردرمانگر مراجعه کنید؛ چون درمان لکنت زبان کودکان در حیطه تخصصی این متخصصین نیست.
ابزارهای گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان
گفتاردرمانگران برای درمان لکنت زبان از انواع تجهیزات گفتاردرمانی استفاده می کنند از جمله:
دستگاه و نرم افزار DAF
یکی از اولین دستگاه های این حیطه، دستگاه DAF یا بازخورد شنیداری تاخیری می باشد. یک تئوری وجود دارد که می گوید: افراد دارای لکنت، در پردازش شنیداری مشکل دارند؛ یعنی اطلاعاتی که از طریق شنیدن به دست می آورند، نسبت به افرادی که بدون لکنت صحبت می کنند دیرتر توسط مغز درک می شود. به همین خاطر یک بازخورد شنیداری که با تاخیر به گوش ما فرستاده می شود، می تواند به این پردازش شنیداری کمک کنه و سرعتش را افزایش می دهد. همین دیدگاه، پایه ی ساخت ابزار DAF شد.
هنگام صحبت کردن، هدفون روی گوش قرار میگیرد و گفته های شما رو با کمی تاخیر( معمولا 50 میلی ثانیه) به گوش شما می فرستد، طوری که شما با کمی فاصله، صدای خودتون رو میشنوید.
Speech easy
اسم این ابزار Speech easy هست که شبیه به سمعک در گوش قرار میگیرد و از تکنولوژی ترکیبی DAF و FAF استفاده میکند. یعنی صدای نازک یا بم شما رو با کمی تاخیر، به گوش شما برمی گردند.
برای آشنایی با گفتاردرمانی لکنت زبان کلیک کنید.
3 تکنیک برای کنترل شدت لکنت زبان کودکان درمنزل
والدین معمولا می گویند: بچم تحت درمانه، خیلی خوبم داره پیش میره؛ اما گاهی شدت لکنت زیاد میشه. در این زمان ها چه واکنشی نشون بدیم؟
چه کودک شما تحت درمان باشه چه نباشه، وقتی شدت لکنت زیاد شد، سه روش زیر رو اجرا کنید:
- بیشتر با بچه ها بازی کنید، بازی های مورد علاقه و ماهر کودک را انجام دهید. حین بازی سرعت گفتارتون رو کاهش دهید، جملات ساده به کار ببرید و بابت موفقیت های که کودک در بازی داشت تشویقش کنید. با این کار اعتماد به نفس کودک تقویت می شود و توانمندی های کودک را یادآوری کنید با این کار تمرکز از روی لکنت برداشته می شود و کودک احساس راحتی می کند.
- زمان هایی را ( 15 تا 20 دقیقه) به کودک اختصاص بدهید یا اگر قبلا هم این کار رو می کردید، دفعات رو بیشتر کنید. در این زمان ها همه توجه ها به کودک باشه و به حرفاش گوش کنید و هر چیزی که باعث حواس پرتی میشه مثل گوشی، تلویزیون و … رو کنار بزارید.
- زمانی که شدت لکنت زبان کودکان بیشتر شده، بیشتر بغلش کنید، نوازش کنید و با کلمات زیبا صداش کنید، پسر عزیزم، مهربونم و… با این کار به کودک نشان می دهد که چه با وجود لکنت، چه بدون لکنت برای شما ارزشمند و لکنت نقش تعیین کنندگی ندارد در ضمن احساس ارزشمندی باعث کاهش فشارها و استرس کودک می شود.
نکته
در هیچ کاری اغراق نکنید میزان محبت، تشویق، توجه و… بر اساس علاقه کودکان تعیین می شود و اگر بیش از حد کودک باشد، کودک شما احساس بدی پیدا می کند و این تکنیک ها نتیجه معکوس خواهند داشت.
جمع بندی
هر مشکلی چاره دارد فقط باید از راه درست حلش کرد. اگر احساس کردید کوچولوتون مشکل لکنت دارد با گفتاردرمانگر مشورت کنید تا بهترین تصمیم بگیرید. برای آشنا شدن با متخصصین گفتاردرمانی مجرب میتونید از سایت خانواده توانمند استفاده کنید یا با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب، و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
2 دیدگاه
بسیار آموزنده و مفید بود خیلی ممنون از این مقاله مفید
سلام مطالبتون مفید بود دستتون درد نکنه.