آموزش کودکان اوتیسم از زبان مادران
06/08/1400آستانه شنوایی انسان چگونه تعیین میشود؟
08/08/1400توانبخشی کودکان استثنایی راهی برای توانمندسازی آنان است. در این مقاله به نکات کاربردی توانبخشی کودکان می پردازیم. بی توجهی به این نکات، عامل شکست بسیاری از طرح های توانبخشی است.
توانبخشی کودکان استثنایی
توانبخشی کودکان استثنایی به آنها کمک میکند تا بهتر با شرایط زندگی کنار بیاند و بتوانند خودشان مسیر زندگی را طی بکنند. خیلی از خانوادهها زمانی که متوجه اختلال کودکشان می شوند یا تشخیص میگیرند، به دنبال درمان آنان هستند ولی بعضی ها دست روی دست می گذارند!!! این رفتار عجیب بعضی از پدر و مادرها دلایل مختلفی دارد از جمله اینکه:
مادر و پدر هنوز مشکل را درست درک نکردند!!!
هنوز درست موضوع بیماری یا اختلال بچه را نشناختند!!!
نمی دانند اگر به موقع عمل نکنند چه اتفاقی برای بچهها در آینده میفته!!!
فقط والدین تو این موضوع مقصر نیستند، در ایران توانبخشی کودک محور است!!!
به همین خاطر کسی حواسش به نیازهای خانواده کودکان استثنایی نیست!!! توانبخشی کودکان استثنایی زمانی موثر خواهد بود که والدین این بچهها ،نسبت به مشکل بچههایشان شناخت درستی داشته باشند. وگرنه کودکان استثنایی از توانبخشی محروم میشوند!!!
به همین خاطر در این مقاله نکات کاربردی و جذابی را درباره توانبخشی کودکان استثنایی و خانواده آنان ارائه میکنیم تا همزمان هم بچهها و هم خانوادههاشون با هم توانبخشی شوند.
روان سالم با وجود کودک استثنایی
اگر پدر یا مادر کودکی استثنایی هستید، برای رعایت بهداشت روان باید این کارها را انجام دهید تا بتوانید در مسیر توانبخشی کودک استثنایی خود موثرتر عمل کنید:
1- کودک را همان گونه که هست بپذیرید.
والدین کودک بایستی سعی کنند ناتوانی کودک را بپذیرند و در جهت سازگاری به وی کمک کنند. در واقع اولیای کودک کم توان و ناتوان باید محدودیتهای او را قبول کنند و مطابق گنجانیش محدود او رفتار نمایند.
2- پیش داوری را کنار بگذارید
کوشش کنید تا حد امکان، تمایلات و خواسته های خود را در مورد کودکان کنار بگذارید، زیرا اگر تمایل داشته باشید که کودک را به گونهای که میل دارید ببینید، این تمایل در مشاهده شما اثر میگذارد و آن را آلوده میکند.
3- تواناییهایش را دست کم نگیرید
از اهداف بلند پروازانه که دستیابی به آن ها مشکل است، بپرهیزید و از سوی دیگر، بدانید که کودک نیز میتواند کارهای زیادی را انجام دهد و به او کمک کنید تا نیازهای خود را در حد توانای هایش ارضا کند.
4- احساساتتان را مدیریت کنید
ناامیدی، یاس و بی حوصلگی و عجله و مانند آن، دشمن اجرای موفقیت آمیز هر برنامه تقویتی و ترمیمی برای کودکان است. تا آنجا که ممکن است این احساسات را نادیده بگیرید تا شاید بتوانید خالص تر و صادقانه تر، تنها احساسات کودک را مشاهده کنید.
5- محیطی امن و با محبت برای کودک خود فراهم کنید
اگر کودک در روابط خانوادگی احساس امنیت کند و بداند که والدین از او مراقبت و حمایت خواهند کرد و از پیشرفتهای کمی که دارد راضی هستند، کودک سازگارتر شده و تلاش او برای یادگیری و سازگاری با دنیای خارج نیز زیادتر خواهد شد. کودکی که احساس اعتماد به نفس داشته باشد و اولیا را پشتیبان خود بداند و احساس کند که آنان انتظار بی اندازهای از او ندارند، قادر به سازگاری با مشکلات خواهد بود.
6.در آموزش کودک مشارکت کنید.
اگر خانواده ها در مسیر آموزش و درمان کودکان خود مشارکت کنند، اعتماد به نفس آنان افزایش می یاید. توانبخشی خانواده محور، راهی برای آشنا کردن خانواده ها با مسیر درمان و آموزش این کودکان است. خانواده آگاه، راحت تر مسیر توانبخشی را طی می کنند. و راحت تر می تواند برای آینده کودک دلبندش، دنبال راه چاره باشد. توانبخشی حرفه ای کودکان بانیازهای ویژه بدون توانبخشی خانواده محور بی حاصل است.
7- در فعالیتهای گروهی شرکت کنید.
یکی از راههای توانبخشی کودکان استثنایی این است که والدین آنان در فعالیت گروهی شرکت کنید. یکی از راههای توانمندسازی والدین کودکان استثنایی، حضور آنان در جلسات مشاوره ای گروهی است. با اینکار خانواده ها حس نمی کنند، تنها هستند و می توانند از تجارب یکدیگر استفاده کنند.
8- برای مراقبت از کودکتان از دیگران کمک بگیرید.
والدین برای تجدید قوا نیاز به استراحت دارند. اگر می توانید از پتاسنیل خانواده خود استفاده کنید. برای مثال کودک را برای مدتی منزل مادربزرگ یا پدر بزرگ و… بگذارید. در صورت نیاز می توانید از مراکز نگهداری روزانه و شبانه مناسب استفاده کنید.
9- تعادل را فراموش نکنید
در خانوادههایی که چند کودک سالم و یک طفل کم نوان دارند، نباید بیتوجهی یا توجه زیاد از حد به کودکان کم توان شود، بلکه لازم است که با این کودکان نیز مانند دیگران رفتار کرد. تا از این طریق کودک فرصتی برای بروز توانمندی ها خود داشته باشد.
10- کمک حرفهای بگیرید
از کمک مشاوران و متخصصان این زمینه، برای سازگاری هرچه بهتر در برهه زمانی غافل نشوید. متخصصان در طول روز با افراد مختلفی سرو کار دارند و بهتر می توانند به شما در پیدا کردن راهکار مناسب کمک کنند. مثلا اگر کودک توانایی حرکتی ندارد با اینکه سالها از خدمات کاردرمانی استفاده کرده است از مشاوره بخواهید متناسب با نیاز کودکتان به شما وسایل توانبخشی معرفی کند.
در توانبخشی کودکان استثنایی ما چه نقشی داریم؟
اگر مخاطب مقالات و نوشتههای سایت خانواده توانمند شده باشید. به احتمال زیاد تا حالا به این موضوع پی بردهاید که خانواده توانمند به دنبال تحقق چه هدفی است. و اگر حتی یکبار با ما ارتباط در ارتباط بودید، متوجه رسالت خانواده توانمند شده اید. ما بدون چشم داشت به شما خانوادههای عزیز، مشاوره میدهیم تا در حل کردن مشکلات شما قدمی برداشته باشیم.
خوب است بدانید که شما خواننده عزیز برای ما آنقدر مهم هستید که داریم تلاش میکنیم تا دنیای سرد کودکان با نیازهای ویژه را با مشاوره هدفمندانه گرم کنیم.
اگر در خصوص نحوه رفتار و برخورد با این کودکان دچار مشکل هستید و به دنبال توانمندسازی خود هستید و نمیدانید که چگونه با آنها ارتباط بگیرید، شاید بهتر باشد تا با دوستان پشتیبان ما ارتباط بگیرید. سوالات و مشکلات خودتان را با ما در میان بگذارید تا شاید با هم بتوانیم راه حلی برای آن پیدا کنیم. برای دریافت خدمات مشاوره ای با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خانواده توانمند به دنبال چه هدفی است؟
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب، صنایع دستی و…) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی از خدمات گفته شده بهرهمند شوند.