هر آدمی نیاز به آموزش داره تا بتونه یه زندگی خوب رو تجربه بکنه. بچههای اوتیسم از این قضیه مستثنا نیستند و باید متناسب با این بچهها، روشهای آموزشی رو انتخاب و استفاده کرد تا آموزش موثر باشه. والدین عزیز برای پیدا کردن روش آموزشی مناسب بچههای اوتیسم بهتره که با خلاقیت و صبر و حوصله پیش برید تا بتونید، بهترین روش آموزشی رو انتخاب کنید.
برای اینکه تو آموزش کودکان اوتیسم موفق عمل کنید بهتره از تجربیات موفق مامانهای بچههای اوتیسم و متخصصین آموزشی بچههای اوتیسم، تو مسیر آموزشی بچههاتون استفاده کنید تا بهتر عمل کنید و بی گدار به آب نزنید.
هر کسی بچه اوتیسم داره، بهتره با صبر و خلاقیت و امیدواری مسیر آموزش بچه شو طی کنه تا بتونه به فرزند دلبندش کمک کنه تا بهتر از قابلیتهاش استفاده بکنه و توانمندیهاشو بروز بده.
تو این قسمت از مقاله قراره دو تا از تجربیات مادرها رو با شما به اشتراک بذارم تا فکر نکنید فقط شما برای آموزش فرزند دلبندتون مشکل دارید!!! هر مشکلی با صبر و خلاقیت و امیدواری حل میشه.
تجربه مادرانه آموزش کودکان اوتیسم در دوران بلوغ افراد اوتیسم
بچه ها بزرگ میشن. چه تو محیط گرم و پر عشق خونه ،چه تو خیابون…
سالها مثل برق و باد میگذره! اما تاثیر اینکه چجوری گذشته رو توی هر آدم بزرگی که یه روزی بچه بوده، میبینی.
اون دختر گوگولی مگولی بامزه که نوک پا راه میرفت و بال بال میزد و با صدای ریزش یی یی میکرد… اون پسر کوچولوی خوشگل که از روی مبل میپرید رو میز و دست کوچکش رو دنگ دنگ می کوبید به مامان ؛ خیلی زود بزرگ میشن…
اون پسر و دختر کوچولوی دیروز، خیلی زود باید با مشکلات بلوغ سر و کله بزنن!!!
دوران بلوغ خودتون چطور بود؟ یادتون میاد، همینجوری الکی مرموز بودیم! در اتاق رو میبستیم و تو حال خودمون موزیک گوش میدادیم یا کتاب میخوندیم (بماند!) بزرگ شدنمون رو فقط با رفیق فابریکها شریک میشدیم و خیلی مسائل دیگه!
فرزند اوتیستیک ما هم بزرگ میشه. اون رفتارهایی که یه روزی شیرین و بامزه بود، دردناک و دردسر ساز میشه. بعضی از بچههای اوتیسم فاقد کلامماند، نمیتونن احساساتشونو بیان بکنند حتی بچههای که کلام دارند. نمیدونن چی اتفاقی داره میفته !!! فکر میکنید بچههای اوتیسم دوران بلوغ شون چه جوریه؟ چطوری میتونن با مشکلات دوران بلوغشون کنار بیاند!!!
نگران نباشید اگر از بچگی به فکر آموزش بچههاتون بودید احتمالا دوران بلوغ براتون وحشتناک نخواهد بود و خیلی زود میتوانید بحرانهای دوران بلوغ را پشت سر بزارید.
از همون اول که تشخیص گرفتید به فکر آموزش بچههای اوتیسمتون باشید. به حرف اطرافیان گوش نکنید که میگن بچه رو راحت بزار!!! بزار هر کاری دوست داره انجام بده! هر موقع دلش خواست پاشه یا غذا بخوره ، فقط بغلش کن و ماچش کن تا خوب بشه !!!
مادر و پدرهای عزیز کارتون فقط این نباید باشه که وقتی شیرینی فروشی رفتید و بچهتون همه کیکها رو انگشت زد بخرید !! یا سه صبح پابرهنه بچه رو که تنتروم کرده رو بغل تون بزنید به سمت کوچه بدوید تا بچه آروم بشه !!! همه این مشکلات بچه ها با آموزش درست حل میشه بچه های اوتیسم باید یاد بگیرند که تو موقعیتهای اجتماعی چطوری برخورد بکنند اگر بچه ها مهارتهای اجتماعی رو یاد بگیرند راحت تر تو محیط اجتماعی میتونن زندگی کنند. فکر نکنید این فقط حرفه !!!
روناک من هیچی بلد نبود، وقتی میخواستم باهاش کار کنم همسرم میگفت: بچه رو راحت بزار ، مامانم میگفت: خدا ازت نگذره ، چرا انقد بچه رو اذیت میکنی به حال خودش بزار !!! من جلوی همه غرها وایستادم. الان هم با تمرینات مناسب یک دختر تین ایجر اوتیستیک دارم که خدا رو شکر با بلوغش خیلی خوب کنار اومده. از دو سال قبلش شروع کردم به آشنا کردنش با موضوع، با توضیح، عکس، قصه ، تمرین و…
مادر و پدرهای عزیز شاید بچههای اوتیسم حرف نزنن، حتی نگاه نکنن. ولی میفهمند چی میگید، شک نکنید پس با روشهای درست به بچههاتون آموزش بدید، درست درکشون کنید.
روناک من هم، روزهای اول بلوغش خیلی سختش بود. یک هفته تمام از بغل دستش تکون نخوردم!!! براش عجیب بود .بخصوص درد کلافهاش میکرد. هورمونها بهم ریختهاش میکرد و عصبی میشد. ولی بالاخره عادت کرد و مراقبت از خودش رو یاد گرفت و الان دارم سعی میکنم مهارتهای دیگه رو با خلاقیت و صبر و امیدواری بهش یاد بدم تا بعد از من بتونه مستقلتر زندگی بکنه، تعارف نداریم مرگ برای همه هست، پس بهتره بچههامون رو مستقلتر بار بیاوریم تا بعد از ما زندگی راحتتری داشته باشند.
پیشنهادی: آموزش روش های گفتاردرمانی به کودکان اوتیسم
یکی از مباحث درسی بچهها، آشنایی با سایهها بود. مونده بودم چطوری به آرمین پسرم این موضوع رو یاد بدم!!
بچههای اوتیستیک بیشتر مفاهیم عینی رو میفهمند فقط برای درک مطالب ذهنی نیاز به آموزش بیشتری دارند. بعد از آزمون و خطا راهشو پیدا کردم.
من برای آموزش سایه سعی کردم با سایه انداختن اشیا مختلف،آرمین درک کنه سایه اجسام هم شبیه، خود اجسام هستند وقتی چند باری اینکار رو انجام دادم متوجه شدم آرمین کاملا موضوع رو درک کرده حتی آرمین متوجه تفاوت سایه دو تا ماشین متفاوت شد!!!
خیلی بایت این موضوع خوشحال شدم چون بدون اینکه از آرمین سوال کنم خودش گفت. تجربه به من نشون داده که آموزش بچههای اوتیسم نیاز به صبر، پشتکار و تمرین زیاد داره پس هیچ وقت ناامید نشید.
وقتی فیلمهای آرمین رو تو پیجم میزارم خیلیها بهم میگن که بچه شما همکاری میکنه انگار بچه عادیه، الکی به بچهتون برچسب نزنید!!!
مادر و پدرهای عزیز هیچ آدمی دوست نداره به بچهاش برچسب بد بزنه منم از این قضیه مستثنا نیستم !!! شما شما فقط شصت ثانیه از ۸۶۴۰۰ ثانیه شبانه روز ما رو میبینید ، آرمین بدقلقی، بهم ریختگی، گریه، خرابکاری و ویرانگری هم داره، ولی من سعی میکنم فقط از نقاط مثبت فیلم بذارم پس لطفاً قضاوت نکنید.
هیچ مادری دوست ندارد رو بچهاش، برچسب اوتیسم بچسبونه من دوست دارم شما با نقاط قوت آرمین و بچههای اوتیسم آشنا بشید. بچه های اوتیسم مثل همهی آدمهای دیگه هم نقاط قوت دارند و هم نقاط ضعف بهتر تو معرفی این بچهها فقط به نقاط ضعفشون متمرکز نشیم ما خانوادهها خودمون بیشترین ظلم رو به بچهها میکنیم اگر درست این بچهها رو معرفی نکنیم.
از مواردی که ما را در آموزش به این کودکان کمک میکند این است که بپذیریم این کودکان در درک محیط متفاوت عمل میکنند و با بقیه آدمها فرق دارند.آنها در درک صداها، مزهها، اشکال و نور، لمس و احساس، متفاوت از بچههای دیگر عمل میکنند و متفاوت از افراد دیگر عمل میکنند و ما باید این موضوع را در موردشان بدانیم و مراعات آنها را کنیم.
مورد مهم بعدی در آموزش کودکان اوتیسم پذیرش این موضوع است که( نمی توانیم) با (نمیخواهم) دو موضوع جدا از هم هستند. کودکی که نمیتواند کاری را انجام دهد فرق دارد با بچهای که توانمندی انجام کار دارد ولی نمیخواهد انجام دهد.بنابراین درباره کودکان اوتیسمی باید به این موضوع توجه کنیم که این بچهها نمیتوانند برخی از کارها را انجام دهند اگر این موضوع را بپذیریم در کار با این بچهها کمی راحتتر عمل میکنیم.
کودکان اوتیسم در درک معنی کلمات، ظاهر کلمه را درک میکنند و معنی استعاره و کنایه یا ضرب المثل را درک نمیکنند. به همین علت است که ما در مفاهیم انتزاعی و آموزش آنها دچار چالش میشویم و با سختیهایی در کارمان روبه رو میشویم. پس باید در نظر داشت اگر قرار است روی این مفاهیم با این کودکان کار کنیم به این موضوع توجه کنیم که کودکان اوتیسم ظاهر کلمه را دریافت میکند و بسیاری از مفاهیم که در ذهن آموزش دهنده است را درک نمیکند و باید در این زمینه یاری و کمکش کنیم.
کودکان اوتیسم سعی میکنند با تمام توانش با افراد ارتباط برقرار کنند و ما باید این موضوع را خوب درک کنیم مثلا کودک اوتیسم، وقتی خسته است نمیتواند بگوید خستهام، ولی با زبان بدن با گریه و با حرکات و رفتارهای نامتعارفی که انجام میدهد،میخواهد با ما ارتباط بگیرد.
میخواهد به من بفهماند که مشکلی دارد، جایی از بدنش درد میکند و چیزی باعث آزارش میشود ولی چون نمیتواند آن را بیان کند پس شروع میکند به انجام رفتارهای عجیب در واقع اینطوری میخواهد خودش را به ما نشان دهد و در مورد مشکلش با ما ارتباط برقرار کنند.
در مورد کار با این کودکان و فرمانپذیری کردن این بچهها باید گفت اگر من یک دستور یا آموزشی را به این کودک بدهم و او از من فاصله داشته باشد، دور باشد و یا صورتش به سمت من نباشد، نمی تواند آن چیزی که به او گفته ام را درک کند و اجرا کند.
گفتار من برایش مثل بخار در هوا پخش میشود و اثرش از بین میرود و دیگر دیده نمیشود. پس وقتی میخواهیم با این بچهها کار کنیم و آموزشی را برایشان داشته باشیم باید صورت کودک را به سمت خودمان بگیریم و توجهش را جلب کنیم و بعد از آن آموزش را انجام دهیم و آن چیزی را که میخواهیم، به مرحله اجرا و عمل برسانیم در غیر این صورت کودک خواستهی ما را درک نمیکند و ما فکر میکنیم او نمیخواهد همکاری کند و آموزش را بپذیرد و اینکه در مورد او عمل نمیکند.
کودکان اوتیسم، متاسفانه به دلیل عدم شناخت تواناییهایشان آنقدر بر ضعفهایشان توجه شده که دچار آسیب شدهاند و اعتماد به نفس کمی دارند. در صورتی که تشویق کردن، توجه کردن بر توانمندیها، شروع کار از جای که توانمندی کودک است، بسیار کمک کننده است.
در روابط اجتماعی و برقراری روابط اجتماعی و ارتباط باید به این کودکان کمک کرد. کودک اوتیسمی میتواند با دیگران ارتباط برقرار کند. به دلیل نشانهها و علائم و مسائلی که در درون این بچههاست، ما نمیتوانیم از او انتظار داشته باشیم که به راحتی مثل همه آدمها بتواند روابط اجتماعی داشته باشد مگر اینکه مهارتها را ریز کنیم و به آنها آموزش دهیم. بعد از آن انتظار داشته باشیم آنچه که آموختهاند را به مرحله اجرا درآورد. در آموزش مهارتهای اجتماعی هم باید به گونهای خاص با این کودکان کار کنیم.
آموزش به بچه های که اوتیسم دارند. ظریف و پیچیده است و خواهان حوصله و خلاقیت، محبت، اعتماد، صبوری و آرامش است. متخصصین که به کودکان اوتیسم آموزش میدهند باید توانمندیهای ویژهای داشته باشند و ویژگیهای خاص این بچهها را بدانند.
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب، و…) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی از خدمات گفته شده بهرهمند شوند.
جهت ثبت خدمات و محصولات خود در سایت؛ شما عزیزان میتوانید فرم “همکاری” را پر کنید تا تیم خانواده توانمند در اسرع وقت جهت هماهنگی لازم با شما تماس بگیرند.
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.
2 دیدگاه
ممنون از شما خانواده توانمند که اینقدر به این بچه ها بخصوص بچه های اوتیسمی اهمیت میدید.واقعا بابت مقاله های آموزشی که میذارید باید از شماها تشکر کرد.
خداروشکر که راضی هستید.