تقویت حافظه کودکان با کاردرمانی
19/01/1402تشخیص فلج مغزی کودکان توسط والدین
27/01/1402در این مقاله از سایت خانواده توانمند به سوالات پرتکرار والدین درباره طرح سنجش کلاس اول می پردازیم. اما قبل از شروع بحث، ماجرای مادر علی را با شما به اشتراک می گذاریم تا متوجه تاثیر اقدامات به هنگام خود در مسیر تربیت کودک شوید و از موانع موجود در مسیر هراسی نداشته باشید. والدین در صورت آگاهی و توانمندسازی می توانند کودک توانمند تربیت کنند.
مامان علی
مامان علی با سایت خانواده توانمند تماس گرفت و گفت: تازگی برای پسرم سمعک گرفتم!!!
پسرم علی 7 سالشه وقتی سنجش رفتیم متوجه کم شنواییش شدیم!!!
کم حرف میزد، کلمات درست تلفظ نمی کرد!!!
اطرافیان می گفتند: مدرسه بره درسته میشه نگران نباش!!!
تو سنجش کلاس اول متوجه مشکلات شنوایی علی شدیم!!!
سمعک خریدم ولی نمیدونم بعدش چیکار باید بکنم؟
با سمعک حرف زدنش بهتره میشه؟
حتما باید گفتاردرمانی ببرم؟
از نظر ذهنی مشکل نداشت
مشاور سایت خانواده توانمند پس از شنیدن صحبت های مادر علی به او گفت:
بعد از خرید سمعک علی نیاز به خدمات کاردرمانی ذهنی و گفتاردرمانی دارد تا بتواند مهارت کلامی و ذهنی خود را تقویت کند.
علی تنها یک نمونه از مراجعان سایت خانواده توانمند است که به دلیل توصیه های غلط و سهل انگاری والدینش مجبور است با چالش های فراوانی دست و پنچه نرم کند. اگر والدین علی آگاه بودن و از متخصصان مشورت می گرفتند علی برای ورود به مدرسه دردسر کمتری داشت اما….
چرا آزمون سنجش ورودی وجود دارد؟
کودکان برای ورود به دنیای یادگیری و آموزش نیاز به ارزیابی و سنجش دارند. با کمک ارزیابی و سنجش کودکان، متخصصان حوزه آموزش و یادگیری می توانند با توانمندی و نقاط ضعف کودکان آشنا شوند و محتوای آموزشی متناسب با توانایی او طراحی کنند. متخصصان حوزه آموزش در کشور ما برای سنجش کودکان طرحی با عنوان طرح سنجش سلامت پیش از ورود دبستانی و سنجش کلاس اول طراحی کرده اند.
در سنجش کلاس اول و پیش دبستانی چه مواردی ارزیابی می شود؟
در طرح سنجش سلامت پیش از ورود پیش دبستانی و سنجش کلاس اول، کودکان از چند جهت مورد بررسی قرار می گیرند. متخصصان حوزه سنجش و سلامت کودکان، برای ارزیابی آنان از شاخص های مشخص استفاده می کنند که کودک متناسب با سن تقویمی اش( سن شناسنامه ای) باید این توانایی ها را داشته باشد. شاخص های ارزیابی معمولا در حوزه شناختی( مهارت های ذهنی)، عاطفی و جسمی، حرکتی می باشد.
نحوه انجام طرح سنجش کلاس اول
طرح سنجش سلامت جسمانی و آمادگی تحصیلی شامل دو مرحله است:
ارزیابی اولیه
در این مرحله تمام کودکان که شرایط ثبت نام در کلاس اول را دارند به پایگاه طرح سنجش مراجعه می کنند. پس از تکمیل فرم توسط منشی پایگاه از لحاظ بینایی، شنوایی ،گفتاری ،آمادگی تحصیلی، اندازگیری توده بدنی، وزن و قد ، غربالگری اختلالات دهان و دندان، اختلالات رفتاری و معاینات پزشک عمومی ارزیابی می شوند. کودک در صورت نداشتن مشکل به مدارس عادی معرفی میشوند.
ارزیابی تخصصی
کودکان که در مرحله اول بر اساس ملاک ها و استانداردهای بین المللی مشکوک به مشکل تشخیص داده میشوند جهت ارزیابی دقیق به کلینییک های تخصصی معرفی و توسط متخصصین مربوطه با تجهیزات کاملتر و در مدت زمان بیشتری مورد ارزیابی قرار می گیرند.
کودکانی که نیاز به ارزیابی تخصصی نداشته باشند پس از دریافت شناسنامه سلامت به مدرسه مورد تقاضای ثبت نام معرفی میشوند.
کودکانی که در مرحله مقدماتی مشکوک به داشتن مشکل تشخیص داده شوند پس از اجرای آزمونهای تخصصی مورد نظر و تعیین جایگاه آموزشی به واحدآموزش ذی ربط( مدارس استثنایی) معرفی می شوند.
فواید طرح سنجش کلاس اول و پیش دبستانی ها
نتایج سنجش بدو ورود به دبستان و سنجش کلاس اول برای والدین و کادر آموزشی فواید بسیاری دارد. والدین با نقاط قوت و ضعف کودک آشنا می شوند به طور مثال اگر کودک دارای نارسایی های جسمی باشد، به والدین گزارش داده می شود تا بدین طرح پیشرفت آن جلوگیری و برای درمانش به موقع اقدام نمایند.
همچنین، از نظر ذهنی و میزان توانایی یادگیری نیز دانش آموزان شناسایی می شود. اگر مهارت های حافظه، توجه، درک و حرکتی و رفتاری گفتاری… کودک متناسب با شرایط سنی اش نباشد او را به کلینیک های توانبخشی مانند کاردرمانی ذهنی یا جسمی و گفتاردرمانی ارجاع می دهند تا کودک بتواند مهارت ذهنی، حرکتی و کلامی خود را با کمک متخصصان حوزه توانبخشی تقویت کند. از این رو به خوبی می توان متوجه شد که اطلاع از جواب سنجش کلاس اول تا چه حد اهمیت داشته و چه نقش بسزایی در جلوگیری از آسیب های احتمالی در آینده خواهد داشت.
چطور کودک خود را برای ورود به کلاس اول آماده کنیم؟
والدین برای ورود کودکان به مدرسه باید از سالها پیش اقدامات لازم را انجام دهند تا کودک بستر مناسب برای رشد جسمی، ذهنی، حسی و عاطفی داشته باشد. والدین برای ایجاد بستر مناسب نیاز به آگاهی و توانمند سازی دارند. به طور مثال والدین باید بدانند مهارت شناختی کودکان شامل چه بخش های است که باید آن را از طریق بازی یا سایر فعالیت ها تقویت کنند. یا در حوزه عاطفی والدین باید بدانند کودک چه مهارت های را باید متناسب با سنش کسب کند یا در حوزه حرکتی چه توانایی باید متناسب با سنش داشته باشد.
در این قسمت از مقاله سایت خانواده توانمند اطلاعات مورد نیاز در حوزه رشد و توانمندی کودکان را با شما به اشتراک می گذاریم.
مهارت شناختی کودکان
مهارتهای شناختی در کودکان شامل مهارتهای یادگیری مانند توجه، حافظه و تفکر است. کودکان با کسب مهارت های شناختی در مسیر یادگیری مهارت های زندگی، اجتماعی، حرفه ای چالش کمتری خواهند داشت. در طرح سنجش کلاس اول مهارت های شناختی کودکان را در دو بخش دانش کودک و مهارت های ذهنی کودک ارزیابی می شود
کودک باید متناسب با سنش داشن امور جزیی، دانش وقایع مشخص مثلا تولد خود یا خواهر کوچکتر یا دانش طبقه بندی اشیا، دانش توالی مثلا قراردادن مهره ها به تریبت اندازه را باید بداند. به همین دلیل در سنجش کلاس اول از آنان معمولا سوالات زیر را می پرسند یا از او می خواهند فعالیت های زیر را انجام دهد:
- طرح پرسش درباره نام نام خانوادگی و سن نواموز
- پرسش سوال هایی درباره نام والدین
- سوال هایی درباره آدرس تلفن منزل و شماره تلفن همراه والدین
- ممکن است برای اطلاع از وضعیت خانواده خواسته شود که کودک خانواده یا خانه اش را نقاشی کند.
در سنجش کلاس اول مهارت های ذهنی کودکان در بخش های زیر ارزیابی می شود:
فهمیدن
یعنی درک مطلب به عبارت دیگر کودک بتواند هدف اصلی مطلبی یا قصه یا فیلم را دریابد. فهمیدن کودکان اشکال مختلفی دارد مثلا:
ترجمه و برگردانی: انتقال معنی از شکلی از گفتار به شکلی دیگر
تفسیر: توضیح و بیان کردن یک مطلب با ارائه مثال های مختلف
کاربستن
یعنی استفاده از مطالب آموخته شده در موقعیت های ویژه مثلا کودک بتواند با دانش ریاضی که کسب کرده به تعداد افراد بروی میز بشقاب یا لیوان قرار دهد و…
تجزیه و تحلیل
یعنی شکستن یک مطلب به اجزا و عناصر تشکیل دهنده آن و شامل تحلیل عناصر و تحلیل روابط است. مثل مشخص کردن تفاوت ها و شباهت ها اجسام
ترکیب
ترکیب همان فعالیت ذهنی است که به آفریبنندگی یا خلاقیت معروف است . کودک در صورت کسب مهارت ترکیب یا خلاقیت می تواند با مواد دوریز کاردستی درست کند یا با ترکیب رنگ ها نقاشی بکشد.
ارزشیابی
یعنی داوری کردن در مورد ارزش یک مطلب یا موضوع خاص. در طرح سنجش کلاس اول برای ارزیایی قدرت ارزشیابی کودک از او می پرسند: اگر کسی اشغالی را بروی زمین بیندازد کارش درسته یا اشتباه؟ تو چی کار می کردی؟
مهارت های عاطفی کودکان
احساسات و عواطف یکی از راههای ارتباط با محیط بیرون و اجتماع است. کودکی که در موازات با رشد قدرت تکلم و قدرت قوای حرکتی بتواند رشد عاطفی نیز داشته باشد، شخصیتی مستقل و موفق خواهد داشت. کودکان رشد عاطفی خود را با خندیدن، گریه کردن، اخم کردن و .. نشان می دهند و اطرافیان را از حال خود مطلع میسازند. کودکان برای داشتن مهارت عاطفی مورد نیازش باید مهارت های زیر را کسب کند:
مهارت دریافت کردن
کودک برای داشتن مهارت دریافت نیاز به سه خرده مهارت دارد به طور مثال برای گوش دادن به موسیقی مورد علاقه اش او باید مهارت های زیر را داشته باشد:
- آگاهی( آگاه شدن نسبت به جنبه های آشکار یک پدیده محرک مانند موسیقی)
- میل به پذیرش( تمایل به مورد ملاحظه قرار دادن اندیشه ها و عقاید دیگران)
- توجه انتخابی یا کنترل شده( یادگیرنده در این سطح، توجه خود را کنترل می کند، یعنی به محرک های دلخواه توجه می کند و به محرک های دیگر توجه نمی کند).
پاسخ دادن
در این سطح کودک توانایی لازم برای پاسخ دادن به محرک مورد علاقه اش را نشان می دهد مثلا اگر به او بگویید قرار است با هم به پارک برویم او با بالا و پایین پریدن علاقه خود را نشان می دهد.
ارزش گذاری
کودک پس از کسب توانایی دریافت و پاسخ دادن می تواند میان فعالیت و علایق مختلف خود و دیگران ارزش گذاری کند و آن را با دیگران در میان بگذارد مثلا اگر با خواهر یا برادر خود بر سر رفتن به پارک یا باغ وحش دچار اختلاف نظر شده باشد نظرات خود را بیان و از آنان دفاع می کند.
سازماندهی
سازمان به معنی درک روابط بین ارزش های پذیرفته شده و تعیین اولویت ها با ارزش های مهمتر است، مانند برنامه ریزی استراحت متناسب با فعالیت.
مهارت های حرکتی کودکان
کودکان به طور گام به گام مراحل رشد حرکتی را طی می کنند. رشد حرکتی کودکان معمولا طبق مراحل زیر است:
حرکت های بازتابی: اعمالی که در حضور بعضی محرک ها به طور ناآگاهانه اتفاق می افتند مانند پرش زانو
حرکت های مقدماتی و اساسی: حرکت های اساسی تشکیل یافته از مجموعه از حرکت های بازتابی که اساس حرکت های ماهرانه پیچیده را تشکیل می دهند مانند راه رفتن
توانایی های ادراکی: دادن پاسخ مناسب به اطلاعات دریافت شده از راه حواس مانند دنبال کردن یک جسم متحرک یا چشم
توانایی های جسمانی: رشد توانایی های کلی در زمینه های استقامت، قدرت، انعطاف پذیری و چالاکی مانند دویدن مسافت طولانی
حرکت های ماهرانه انجام اعمال پیچیده با درجه ای از مهارت یا تسلط مانند شنا کردن
ارتباط غیر گفتاری: ایجاد ارتباط از طریق حرکت های پیچیده ای که احساس نیاز یا علاقه ی فرد را به فردی دیگر انتقال می دهد، مانند اشارات سر و دست.
در سنجش کلاس اول معمولا برای ارزیابی مهارت حرکتی کودکان از او می خواهند لی لی برود یا با یک توپ از موانع عبور کند و… تا بتوانند مهارت های مختلف حرکتی کودک را ارزیابی کنند.
نتیجه گیری
برای خیلی از والدین طرح سنجش کلاس اول دغدغه بزرگی است چرا که حاصل زندگی آنان را با شاخص های بین المللی ارزیابی می کنند. مشاوران سایت خانواده توانمند در این مقاله به سوالات مختلف والدین اعم از چرایی برگزاری طرح سنجش کلاس اول، نقاط قوت طرح سنجش کلاس اول، سوالات سنجش کلاس اول و نحوه آماده کردن کودکان برای انجام موفقیت آمیز سنجش کلاس اول را پاسخ دادند.
اگر پس از خواندن مقاله همچنان سوالی برای شما مطرح بود حتما با شماره 09054146911 تماس بگیرید. یا در انتهای مقاله سوال خود را در میان بگذارید. مشاوران سایت خانواده توانمند در اسرع وقت پاسخگویی سوالات شما خواهند بود.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.