درمان جا انداختن حروف یا کلمات در املا
08/11/1402درمان نارساخوانی دانش آموزان
20/12/1402بچه ها بعضی وقت ها به خاطر ضعف های شنیداری املاهای خوبی نمی نویسند. اختلال حس شنیداری شامل بخش های مختلفی از جمله اختلال حافظه شنیداری و دقت شنیداری و توالی شنیداری می شود. فکر می کنید غلط های املایی زیر از چه نوعی هستند؟
مسباک، آمدن، زمبور، صب، رفتن، بشگاب، تلفزیون، دمبال، جاله، پمبه، کربیت
بچه های که اختلال حافظه شنیداری داشته باشند کلمات بالا را با اینکه اطرافیان درست تلفظ می کنند اما موقع تلفظ یادشان نیست که چطور باید تلفظ بکنند.
اگر کودک و دانش آموز شما غلط املایی از نوع ضعف شنیداری دارد حتما تا انتهای مقاله سایت خانواده توانمند همراه ما باشید تا با 18 راهکار درمان اختلال حافظه شنیداری دانش آموزان آشنا شوید.
پیشگیری از اختلال حافظه شنیداری
املا نویسی تنها مربوط به حافظه دیداری نیست بلکه در دیکته نویسی علاوه بر حافظه دیداری، حافظه شنیداری و دست ورزی نیز بسیار موثرند که در مقالات پیشین سایت خانواده توانمند به آنها به طور مفصل پرداخته ایم.
7 بازی برای تقویت حافظه شنیداری
برای تقویت مهارت شنیداری باید از کودکی اقدامات لازم را انجام داد. در این قسمت راهکارهای برای تقویت مهارت شنیداری کودکان معرفی می کنیم.
بازی چشم بسته خوردن میوه ها
میوه ها را بروی بشقاب بگذارید و چشمان کودک را ببندید از او بخواهید چشم بسته و با توجه به نوع صدا بگوید: شما چه میوه ای می خورید.
آهنگسازی
با کمک قاشق و چنگال در ابتدا با هم آهنگسازی کنید سپس کودک چشمان خود را ببند از او بخواهید چشم بسته بگوید: مشخص کند شما با قاشق یا چنگال ضربه می زنید.
ساخت سوت
از گل رس شکل هایی مثل گربه، ماهی، اردک و کوزه بسازید و در بخشی از آنها با استفاده از میخ دو سوراخ ایجاد کنید که به هم راه داشته باشند. آنگاه با فوت کردن به داخل آن صدا ایجاد می شود.
پشت به خیابان
پشت به خیابان بایستید و از کودک بخواهید با توجه به نوع صدای ماشین ها، اسم آنها را بگوید.
تشخیص صدای حیوانات
صدای حیوانات را در طول روز با کمک گوشی پخش کنید. بعد از یک روز عکس حیوانات را نشان دهید و از کودک بخواهید نوع صدای حیوانات را بگوید.
تشخیص صدای باران
صداهای مختلف باران مثل صدای باران شدید با رگبار به آرامی و.. را پخش کنید و از کودک بخواهید متناسب با نوع صدای باران آنها را تشخیص دهد و نقاشی کند.
تشخیص صدا
صداهای مختلف مثل گریه، خنده، سرفه، چک چک آب، باران، ضربه ی انگشت به در، ضربه ی انگشت به شیشه، برخورد توپ با زمین و امثال آن را پخش کنید و از دانش آموز بخواهید به آنها گوش کند و صدای هر کدام را تشخیص دهد.
مقاله پیشنهادی: علت کندنویسی دانش آموزان
11 راهکار برای درمان اختلال حافظه شنیداری در کلاس درس و خانه
صدای معمولی
از صدای معمولی برای دیکته نویسی استفاده کنید. معلم یا والدین با صدای معمولی به کودک املا بگویید. هر واژه یا جمله را فقط یک بار بگوید. روزهای اول دانش آموزان در انطباق با این روش، مدت کوتاهی دچار مشکل می شوند، اما خیلی زود یاد می گیرند که اولین کلمه یا جمله ای را که شنیدند به آن دقت کنند و آن را به خاطر بسپارند. ادای کلمات با صدای بلند آن هم با چند بار تکرار و همچنین با تلفظ بسیار غلیط کلمه، حافظه شنیداری کودک را تنبل می کند.
مقاله پیشنهادی: راهکار تقویت املا با روش های جدید
صدای اول،وسط و آخر کلمات
برای تقویت دقت شنیداری و حافظه شنیداری به کودکان بگویید به طور مثال کلماتی از درس پیدا کنید که صدای اول شان مثل کلمه ایران باشد. برای تقویت حافظه شنیداری بچه ها می توانید از او بخواهید کلماتی که صدای وسط شان مثل کلمه آغوش است را پیدا کنند. کلماتی مثل کلمه هستی پیدا کنید که صدای شان مثل صدای آخر کلمه هستی باشد.
گوش کردن رادیو و آهنگ
صدای رادیو یا آهنگ را بسیار کم می کنیم طوری که به زحمت قابل شنیدن باشد. سپس از کودک می خواهیم به رادیو گوش کند و سعی کند مطالب آن را درک کند و برای ما بازگو نماید.
تلفظ صداها برای درمان اختلال حافظه شنیداری
مربی دو حرف را برای دانش آموز تلفظ می کند و از وی می خواهد به ترتیب صداها را نام ببرد. آن گاه سه حرف را تلفظ کرده و از وی می خواهد به ترتیب آن ها را نام ببرد. به همین ترتیب تعداد صداها را افزایش می دهد تا به سطح مورد انتظار برسد. معمولا برای کودکان 6 ساله تعداد 5 صدا برای 7 و 8 ساله تعداد 6 صدا و برای پایان دوره ی ابتدایی تعداد 8 صدا مناسب می باشد.
دستور دادن
دانش آموز در برابر درمانگر می ایستد، درمانگر دو دستور به او می دهد که باید به ترتیب انجام دهد. مثلا می گوید اول کتابت را از روی میز بردار، سپس در اتاق را باز کن. پس از موفقیت در این مرحله درمانگر سه دستور العمل می دهد تا وی به ترتیب انجام دهد. به همین ترتیب تعداد دستورات افزایش می دهد تا به سطح مورد انتظار برسد.
مقاله پیشنهادی: علت غلط املایی زیاد دانش آموزان
چیدن اسباب بازی
درمانگر دو اسباب بازی در اختیار دانش آموز قرار می دهد و از او می خواهد آن دو را به ترتیبی که درمانگر می گوید بچیند. سپس سه اسباب بازی در اختیارش قرار می دهد و از دانش آموز می خواهد آنها را به ترتیب بچیند و به همین ترتیب تمرین را ارتقا می دهد.
برعکس چیدن برای درمان اختلال حافظه شنیداری
تمام تمرین های قبل، مجددا تکرار می شود اما از دانش آموز می خواهیم ترتیب معکوس را بیان کند. یعنی به جای این که ابتدا کلمه ی اول سپس دوم، آنگاه سوم را بگوید، ابتدا کلمه ی آخر سپس ماقبل آخر را بگوید و به همین تریبت ادامه دهد. به عنوان مثال به او می گوییم واژه هایی را که می خوانم به طور معکوس تکرار کن: مداد، لباس، مدرسه، فرش. او باید بگوید: فرش، مدرسه، لباس، مداد.
زبان محاوره
یک عبارت چند جمله ای را برای دانش آموز می خوانیم و از او می خواهیم مفهوم آن را به زبان محاوره ای برای ما بیان کند.
بیان جملات
دو عبارت چند جمله ای برای دانش آموز خوانده و از او می خواهیم مفاهیم آنها را به ترتیب برای ما بیان کند.
مقاله پیشنهادی: درمان اختلال خواندن و نوشتن کودکان دبستان
پرسش شفاهی
یکی از راههای تقویت حافظه شنیداری دانش آموزان پرسش شفاهی است. از این راهکار در دروس مختلف می توانید استفاده کنید به طور مثال در درس علوم می توانید چند کلمه مرتبط به هم بگویید و از دانش آموز بخواهید با کمک این کلمات، جمله مناسب بسازد. برای مثال: دانه ، تک، دو ، لپه ای
جمله: ما دو نوع دانه داریم: دانه تک لپه ای و دانه دو لپه ای
تشخیص کلمات هم آوا
برای درمان اختلال حافظه شنیداری دانش آموزان می توانید از آنان بخواهید به داستان صوتی یا پادکست شما گوش کنند و پنج کلمه هم آوا با ابتدایی کلمه آسمان به خافظه بسپارند.
نتیجه گیری
در این مقاله از سایت خانواده توانمند 18 راهکار برای درمان اختلال حافظه شنیداری ارائه شد. در صورتی که نیاز به خدمات مشاوره ای و آموزشی داشتید لطفا با شماره 0905414611 تماس بگیرید.
سایر مقالات سایت خانواده توانمند
افزایش دایره لغات دانش آموزان
نمونه تمرینات تقویت املا کلاس اول
بازی درمانی برای اختلال خواندن
انواع اختلال نوشتن
انواع غلط املایی دانش آموزان
درمان اختلال ریاضی در منزل
معرفی انواع اختلالات یادگیری
درمان نارساخوانی دانش آموزان
درمان جا انداختن حروف یا کلمات در املا
اختلال قرینه نویسی
درمان اختلال درک مطلب با 4 راهکار
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان کم توان ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.