بازی درمانی برای اختلال خواندن
22/02/1403تاثیر شنا بر گوش
27/02/1403کدر این مقاله از سایت خانواده توانمند نحوه آموزش مهارت خودیاری به نابینایان ناشنوا می پردازیم تا خانواده در ارتباط گیری و آموزش آنان عملکرد آسان تری داشته باشند.
آموزش مهارت خودیاری به نابینایان ناشنوا
با آموزش مهارت خودیاری به نابینایان ناشنوا آنان زندگی مستقل تری خواهند داشت و خانواده آنان زندگی راحت تری را تجربه می کنند. یکی از مهارت های خودیاری نابینایان ناشنوا نحوه مطلع کردن از نیازهایشان هست و دیگری نحوه آموزش غذا خوردن به نابینایان ناشنواست. در این مقاله هر دو مهارت آموزش داده می شود.
نقاشی انگشتی برای آموزش مهارت خودیاری به نابینایان
نقاشی با انگشت فرصت خوبی است تا کودکی که نابینا و ناشنواست نیازهای خود را به دیگران اعلام کنند. در این بازی با کمک رنگ انگشتی به کودک اشکال مختلف را با حس لامسه نشان می دهیم. برای شروع کار در ابتدا انگشت کودک را خودمان روی کاغذ می کشیم زمانی که ترس کودک از رنگ انگشتی کم شد نقاشی اشکال هندسی را بروی کف دست او می کشیم. اینکار را به مدت مورد نیاز طوری که کودک به خوبی آموخته باشد انجام می دهیم برای اینکار نمی توانیم محدوده زمانی مشخص کنیم.
مرحله بعد از نقاشی اشکال هندسی از اشکال هندسی برای اشاره کردن به نیازهای کودک استفاده می کنیم. زمانی که کودک را دستشویی می بریم روی کف دست او نقاشی مثلا دایره را می کشیم. به مرور کودک به این شرایط عادت می کند و زمانی که نیاز به دستشویی داشته باشد با کشیدن نقاشی دایره روی کف دستش به شما می فهماند چه نیازی دارد. از اشکال هندسی مانند مثلث و مربع یا مستطیل برای رفع نیاز غذا یا آب خوردن و خوابیدن استفاده می کنیم.
آموزش مهارت غذاخوری به نابینایان ناشنوا
غذا خوردن یکی از قشنگ ترین لذت های دنیاست که اغلب آدما دوستش دارند. آموزش مهارت خودیاری نابینایان ناشنوا شامل مهارت غذا خوردن می شود که باعث لذت بردن نابینایان ناشنوا از غذا خورد می شود
مرحله اول آموزش بلعیدن غذا به نابینایان ناشنوا
بلیعدن مثل این است که غذا و مایعات بهسمت معده شما سفر میکنند. ۳ بخش اصلی در این مسیر وجود دارد: دهان، گلو (حلق) و لوله غذایی بهنام مری که به معده متصل میشود. ایجاد مشکل در هرکدام از این بخشها ممکن است موجب آهستهشدن، سختی یا غیرممکنشدن بلع شود. برای نابینایان ناشنوا در مرحله اول باید آموزش داد که چطور فک، دندان و زبان با حرکت همزمان غذا را به تکه های کوچکتر خرد می کنند. بعد از این مرحله در صورت سالم بودن مری و گلو غذا به راحتی وارد معده می شود.
در ابتدا برای آموزش غذا خوردن برای کودک نابینا و ناشنوا غذا را برای او پور کنید تا هضمش آسان باشد. با کمک غذاهای نرم که هضم شان آسان است به او جویدن را از طریق ماساژ صورت آموزش دهید. موقعی که غذا در دهان اوست صورت او را ماساژ دهید تا او نحوه استفاده از دندان و زبان و فک به مرور موقغ غذا خوری بیاموزد. در صورتی که در آموزش بلعیدن به مشکل برخوردید از متخصصان گفتاردرمانی در بلع کمک بگیرید.
مقالات پیشنهادی:
مرحله دوم تقویت مهارت دست
در این مرحله بروی برداشت غذا با دست متمرکز می شویم. برای آموزش نحو تشخیص اندازه غذاها و جنس غذاها در ابتدا غذا را با دست کودک در دهانش می گذاریم. زمانی که انگشتان و دستان نابینایان ناشنوا قوی شد و مهارت ظریف و درشت را کسب کردند به او نحوه استفاده از قاشق را آموزش دهید.
مقاله پیشنهادی:
تقویت انگشت شست و اشاره نابینایان
مرحله سوم پیدا کردن دهان روی صورت
زمانی که کودک نحوه برداشتن غذاها را با دست یاد گرفت به او نحوه پیدا کردن دهانش را می آموزیم البته ممکن است که این مرحله با مرحله اول دوم شود.
مقاله پیشنهادی:
مرحله چهارم پیدا کردن غذا داخل ظرف
در ابتدا از ظروفی چند قسمتی استفاده کنید تا نابینا ناشنوا متوجه تفاوت غذاها شود. بعد از کسب مهارت جهت یابی از ظروف جداگانه استفاده کنید.
جمع بندی
در مقاله آموزش مهارت خودیاری به نابینایان ناشنوا دو تا از مهارت های خودیاری موردنیاز نابینایان ناشنوا یعنی غذا خوردن و نحوه اطلاع انواع نیازهای نابینایان ناشنوا را آموزش دادیم. در صورتی که در مراحل آموزش دادن به خدمات آموزشی و مشاوره ای و تجهیزات توانبخشی نابینایان داشتید با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان کم توان ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.