آموزش حرف زدن به کودکان با شعر زمین
11/05/1402درمان نارسانویسی با توانبخشی شناختی
16/05/1402یکی از مهمترین اتفاقات زندگی هر پدر و مادری بدون شک حرف زدن بچه ها و شنیدن اولین کلمات از زبان آنهاست. معمولا والدین برای تعیین سن حرف زدن کودک مهارت های پایه ای کلامی کودکان را در سنین مختلف بررسی می کنند تا مطمئن شوند کودک توانایی لازم برای حرف زدن را دارد.
والدین برای تعیین سن حرف زدن کودک از روش های مختلفی استفاده می کنند. یکی از روش های متداول والدین، مقایسه کودک دلبندشان با بچه ها فامیل است. در این روش دو کودک بدون توجه به محیط زندگی، نوع تربیت والدین، نقاط قوت و ضعف ژنتیکی مقایسه می شوند. این نوع مقایسه باعث بروز دو نتیجه می شود:
- خانواده بی خیال می شود و تربیت و مراحل رشد کودک را به زمان می سپارد.
- خانواده مضطرب می شود و دنبال نقاط ضعف بیشتر از کودک می گردد. برای رفع نقاط ضعف کودک در اینترنت و پیچ های اینستاگرامی به دنبال راهکار برای کودک دلبندشان است.
بچه ها چطوری میتونن به موقع حرف بزنند؟
براي اين كه کودک بتواند بخوبي صحبت كند، باید توانایی های زیر را داشته باشند:
- داشتن مغز و سيستم اعصاب سالم
- داشتن اندامهاي گفتاري و گوش سالم
- داشتن هوش بيشتر از 50 درصد
- داشتن حافظه شنيداري و بينايي مناسب
مقاله پیشنهادی: چه زمانی باید نگران حرف نزدن کودک باشیم؟
سن حرف زدن کودک
كودكان به طور طبيعي از دوران نوزادي صداهاي گفتاري را از محيط اطراف جذب ميكنند و از حدود 6 ماهگي شروع به قان و قون كردن ميكنند. البته بايد توجه داشته باشيد آنچه بچهها در اين سنين ميگويند، معناي خاصي ندارد و به چيز مشخصي اطلاق نميشود؛ به عنوان مثال تكرار كلمه «ماما» يا «بابا» به معناي كلمات «مادر» و «پدر» نيست و فقط بازي با صداهايي است كه زياد در محيط ميشنوند.
به طور معمول كودكان از يكسالگي شروع به حرف زدن ميكنند و در اين سن تعداد واژگان بياني آنها به طور متوسط سه كلمه است؛ البته تعداد دقيق كلمات متفاوت بوده و ممكن است بچهاي در يكسالگي كمتر از 3 كلمه يا بيشتر از آن بگويد.
در يك سال و نيمگي هم تعداد واژهها به طور متوسط بايد 20 عدد باشد و در 2 سالگي اين تعداد به 50 عدد ميرسد. وقتي كودك 3 ساله ميشود، تعداد كلمات ناگهان افزايش چشمگيري مييابد و انتظار ميرود كودك 900 كلمه داشته باشد.
سن جمله سازی و بیان عبارات کوتاه
هنگامي كه تعداد واژهها به 50 عدد ميرسد يعني از حدود 2 سالگي، كودك بتدريج كلمات را كنار هم ميگذارد و شروع به جملهسازي ميكند. بنابراين انتظار داريم كودكان در 2 سالگي بتوانند بيان عبارتهاي دو كلمهاي و جمله گفتن را آغاز كنند.
سن حرف زدن بچهها و تعداد لغاتي كه بايد در سنين مختلف داشته باشند، به طور متوسط بيان ميشود و هيچ وقت براي همه يكسان نيست، گاهي ممكن است كودكان ديرتر از سني كه گفته شد، شروع به صحبت كنند و در اين زمينه تاخير داشته باشند؛ به طوري كه گفته ميشود يك دختر ممكن است بدون اين كه مشكلي داشته باشد، تا 2سالگي حرف نزند و همچنين يك پسر ممكن است بدون وجود مشكل تا 3 سالگي صحبت نكند. در این مواقع خانواده ها برای اطمینان خاطر حتما با گفتاردرمانگران مشورت کنند.
مقاله پیشنهادی: چه چیزی باعث زود حرف زدن کودک می شود؟
سن حرف زدن کودک پسر
در اغلب موارد دخترها زودتر از پسر بچهها شروع به حرف زدن ميكنند چون معمولا مهارتهاي زباني در دخترها قويتر از پسرهاست. البته اين مساله به هيچ وجه قانوني كلي نيست كه براي همه دخترها و همه پسرها صادق باشد.
برای آگاهی بیشتر از مسیر رشد کودکان می توانید مقاله های گفتاردرمانی کودک 4ساله، 5 ساله، 6 ساله، 7 ساله سر بزنید.
کی به گفتاردرمانی مراجعه کنیم؟
بسياري از پدر و مادرها تنها به دير حرف زدن فرزندشان توجه ميكنند و متوجه ساير علائم و نشانهها نميشوند، در حالي كه به محض تشخيص علائم غيرعادي ديگري غير از حرف نزدن بايد به يك متخصص مراجعه كنند؛ مثل كودكي كه بيشفعال است، تمركز و توجه خوبي ندارد، حرف ديگران را درك نميكند و… .
پدر و مادرهايي كه متوجه چنين مشكلاتي ميشوند، حتما بايد با يك روانپزشك كودك يا كاردرمانگر ذهني مشورت كنند و از حدود 2 سالگي كودك هم ميتوانند براي دريافت مشاوره به گفتاردرمانگر مراجعه كنند.
مقاله پیشنهادی : آموزش حرف زدن کودک با شعر
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.