آموزش حروف الفبا کلاس اول با سنگ ریزه
17/06/1403آموزش تلفیقی کودکان استثنایی
07/07/1403آموزش در مناطق صعب العبور یکی از چالش های مهم سیستم آموزش و پرورش ایران و خانواده دانش آموزان بانیازهای ویژه است. در این مقاله از سایت خانواده توانمند شیوه آموزش دانش آموزان بانیازهای ویژه در مناطق صعب العبور که اداره آموزش و پرورش استثنایی کل کشور طراحی کرده است را به اشتراک می گذاریم.
آموزش در مناطق صعب العبور
سازمان استثنایی کل کشور برای برخورداری دانش آموزان استثنایی از خدمات آموزشی و توانبخشی موردنیازشان شیوه نامه اجرایی را به مدرسه ابلاغ می کند. این شیوه نامه جای دهی و ارائه خدمات آموزشی به نوآموزان و دانش آموزان استثنایی مختص کسانی است که شرایط زیر را دارند:
- ساکن در روستاهای مناطق صعب العبورند
- با نزدیک ترین مدرسه استثنایی بیش از 35 کیلومتر فاصله دارند
شیوه نامه آموزش در مناطق صعب العبور
- کلاس خاص استثنایی ضمیمه مدرسه عادی روستایی برای نوآموزان و دانش آموزان استثنایی با حداقل 3 نفر، رعایت تراکم استانی و سایر مقررات وضوابط تشکیل گردد.
- تشکیل کلاس خاص استثنایی ضمیمه مدرسه عادی با توجه به وجود فضای آموزشی مناسب، پیش بینی نیروی انسانی و سرویس ایاب و ذهاب نوآموزان و دانش آموزان استثنایی، در روستاهای هم جوار با مرکزیت یک روستا انجام پذیرد.
- اولویت تشکیل کلاس خاص استثنایی ضمیمه مدرسه عادی با نوبت صبح می باشد. اگر نوبت صبح نشد با هماهنگی و تایید اداره آموزش و پرورش منطقه/ شهرستان و اداره آموزش وپرورش استثنایی استان با رعایت ضوابط و شرایط در شیفت عصر کلاس تشکیل شود.
- تشکیل کلاس خاص استثنایی چندپایه ضمیمه مدرسه عادی در روستا با توجه به مفاد شیوه نامه ثبت نام نوآموزان و دانش آموزان استثنایی به شماره 97000/3690 مورخ 1402/04/04 بلامانع است.
- دانش آموزان استثنایی آموزشی تلفیقی-فراگیر مشمول تشکیل کلاس خاص استثنایی نیستند.
شیوه آموزش دانش آموزان کم توان ذهنی در روستاهای مناطق صعب العبور
در این قسمت از مقاله سایت خانواده توانمند به نحوه آموزش دانش آموزان کم توان ذهنی در مدارس عادی روستاهای مناطق صعب العبور می پردازیم:
- در صورتی که تعداد دانش آموزان کم توان ذهنی در روستاهای مناطق صعب العبور که فاقد مدرسه استثنایی هستند کمتر از حدنصاب باشد و امکان تشکیل کلاس ضمیمه نباشد دانش آموزان کم توان ذهنی باید در نزدیک ترین مدرسه استثنایی ثبت نام می شود. اما آموزش آنها در مدرسه عادی منطقه صعب العبور با محتوای آموزشی دانش آموزان کم توان ذهنی انجام می گیرد.
- ادارات آموزش و پرورش استثنایی موظف هستند با اخذ مجور از کمیسیون خاص استان، دانش آموزان کم توان ذهنی روستاهای مناطق صعب العبور فاقد مدارس استثنایی را در نزدیک ترین مدرسه استثنایی جای دهی و ثبت نام نموده و شرایط حضور آنها را در مدرسه عادی آن روستای منطقه صعب العبور فراهم نمایند. ادارات آموزش و پرورش استثنایی، در صدور رای کمیسیون خاص به شرایط صعب العبور بودن توجه نمایند.
- ثبت نام از دانش آموزان استثنایی که در سال های گذشته در مدارس استثنایی مشغول بودند و محل سکونت شان تغییر نداشته در کلاس روستاهای مناطق صعب العبور ممنوع می باشد.
- دانش آموزان کم توان ذهنی ثبت نام شده در مدارس روستاهای مناطق صعب العبور از تمامی خدمات آموزشی و حمایتی( کتاب درسی، تجهیزات آموزشی، خدمات توانبخشی و حمایتی) ویژه این دانش آموزان بهره مند می شوند.
- اداره آموزش و پروش استثنایی استان موظف است نسبت به آموزش معلم کلاس روستا و نظارت بر نحوه ارائه خدمات آموزشی و پیش بینی راهکارهای تشویقی برای ایشان اقدام نماید.
- مدیران مدارس استثنایی در راستای پروژه مهر نسبت به شاداب سازی و مناسب سازی کلاس های دارای دانش آموزان کم توان ذهنی مناطق صعب العبور اقدام نمایند.
- مدیران مدارس استثنایی با اولویت مناطقی که بیشترین دانش آموز صعب العبور را دارند باید زمینه لازم برای عضویت فعال حداقل یکی از اولیا این دانش آموزان در انجمن اولیا و مربیان فراهم نمایند.
- مدیران مدارس استثنایی در صورت برگزاری فعالیت های روحیه بخش و تشویقی برای معلمان مدارس استثنایی، معلمان مدارس مناطق صعب العبور را نیز در این برنامه ها مشارکت دهند.
- جهت ایجاد روحیه هم افزایی و مشارکت هر چه بیشتر معلم مدرسه مناطق صعب العبور و ارائه تشویق های موثر با هماهنگی مدیر مدرسه عادی، شرایط حضور معلم مدرسه عادی ( به صورت حضوری یا مجازی) حداقل در سه جلسه از شورای آموزگاران مدرسه فراهم گردد.
- مدیرمدرسه برای تقویت انگیزه دانش آموزان کم توان ذهنی و معلمان مناطق صعب العبور باید برنامه های مناسبی طراحی و اجرا کند.
- مدیران مدارس استثنایی پشتیبان باید بازدید دوره ای از کلاس و نحوه آموزش دانش آموزان کم توان ذهنی داشته باشند. نمون برگ های مربوطه را هر سه ماه یکبار به اداره آموزش و پرورش استثنایی استان ارسال نمایند. ادارات آموزش و پروش استثنایی نیز طی بررسی نمون برگ های ارسالی آنها را تصحیح می کند و گزارش حاصله را به این سازمان ارسال نمایند.
- مدرسه استثنایی باید بسته های آموزشی، کتاب ها دوره آمادگی 1 و 2 را با بهره گیری از آموزش های ترکیبی به صورت حضوری و غیر حضوری برای نوآموزان فراهم کند. مدیر مدرسه استثنایی موظف است حداقل یک روز در ماه شرایط حضور نوآموز و اولیاء وی را برای آموزش حضوری و ارائه محتواهای دوره آمادگی 1 و2 در مدرسه استثنایی فراهم کند. در جلسه حضوری با همیاری والدین و سایر اعضای با سواد خانواده، آموزش دانش آموز ( شاد) و در قالب بسته های آموزشی در اختیار این نوآموزان انجام می شود تا در موعد مقرر با هماهنگی مدرسه استثنایی این نوآموزان مورد ارزیابی قرار بگیرد. درصورت قبولی در پایه آمادگی2 در مهر ماه سال تحصیلی بعد در پایه اول ثبت نام نمایند.
- گذراندن و قبولی دوره پیش از دبستان در پایه های آمادگی 1 و 2 برای نوآموزان استثنایی بدو ورود به مدرسه الزامی است. نوآموزان استثنایی قبل از قبولی در این پایه ها مجاز به ثبت نام در پایه اول ابتدایی مدارس روستاهای مناطق صعب العبور نیستند.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان کم توان ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.