پیشگیری از خشم کودکان با دیوار
17/03/1402درمان اختلال خواندن و نوشتن در کودکان دبستان با پنجره
19/03/1402مشکلات شناختی بیماران ام اس موضوع این مقاله از سایت خانواده توانمند است. در این مقاله شما با مشکلات شناختی بیماران ام اس و عوارض اختلالات شناختی بیماران ام اس آشنا می شوید. در ضمن با فناوری های جدید توانبخشی شناختی برای درمان اختلالات شناختی آشنا خواهید شد.
ماجرای نسرین
نسرین بابت آشنایی با خدمات کاردرمانی ذهنی و اطلاع از تجهیزات توانبخشی شناختی با سایت خانواده توانمند تماس گرفت و گفت:
من برای مشکلات شناختی یسری وسایل کاردرمانی ذهنی میخام که باعث تقویت حافظه و تمرکز بشه؛ شما دارید؟
مشاور سایت خانواده توانمند در جواب گفت: بله داریم شما برای کسی میخاید؟
نسرین گفت: برای خودم میخام، ام اس دارم. مشکلات شناختیم داره بیشتر میشه؛ میخام تو خونه کار کنم تا جلوی پیشروی بیماریم بگیرم.
کاردرمانگرم یکسری تمرینات داده که باید انجام بدم . در ضمن یکسری تجهیزات توانبخشی شناختی بیماران ام اس را بهم معرفی کرده تا بتونم تو خونه باهاشون تمرین کنم.
نسرین مثل خیلی از بیماران ام اس که برای خرید تجهیزات توانبخشی و وسایل کمک زندگی با سایت خانواده توانمند تماس می گیرند از تجهیزات توانبخشی شناختی جدید بی خبر بود. ما بعد از شنیدن شرایط نسرین محصولات توانبخشی شناختی نوآورانه بازار رو بهش معرفی کردیم. ازش خواستیم حتما با کاردرمانگرش مشورت بکنه تا محصولی متناسب با نیازش تهیه را بکنه و ما در کمترین زمان براش ارسال کنیم.
تجهیزات کاردرمانی ذهنی ارسال شده برای نسرین متناسب با مشکلات شناختی بیماران ام اس بود. بیماران ام اس به مرور و به دلیل عوارض داروها با مشکلات شناختی متنوعی دست و پنچه نرم می کنند. با کمک وسایل کاردرمانی ذهنی می توان جلوی پیشروی اختلال شناختی را گرفت.
اختلال شناختی بیماران ام اس
ام اس بیماری سیستم عصبی مرکزی است که معمولا بر روی مغز تاثیر می گذارد. به همین دلیل مشکلات شناختی در بیماران ام اس شایع است.
اختلالات شناختی (CD) به مجموعهای از اختلالها گفته میشود که موجب آشفتگی در آگاهی فرد نسبت به خود و جهان اطرافش شود. این دسته از اختلالات روان که به توانایی مغز در به یادآوری و پردازش اطلاعات مربوط هستند، بر نحوهی تفکر و سطوح مختلف شناخت و در درجه اول به تواناییهای شناختی از جمله یادگیری، حافظه، درک و حل مسئله آسیب می زنند.
مشکلات شناختی بیماران ام اس باعث بروز مشکلات در انجام کارهای روزمره و حرفه ای آنان می شوند. علاوه بر این، مشکلات شناختی بیماران ام اس می تواند باعث ایجاد تغییرات رفتاری مثل پرخاشگری یا رفتارهای تکانشی شده و افراد مبتلا به ام اس را مجبور به محدود کردن تعاملات اجتماعی به دلیل ترس از فراموش کاری کند و نهایتا منجر به افسردگی فرد شود. همچنین این معضل افراد را در خصوص مصرف داروها نیز فراموش کار می کند.
فروشگاه تجهیزات کاردرمانی ذهنی سایت خانواده توانمند
شیوع اختلالات شناختی در بیماران ام اس
تغییرات شناختی در ام اس می تواند در مراحل اولیه بیماری رخ بدهد و به دوره یا شدت بیماری وابسته نباشد. در این بخش از مقاله اختلالات شناختی شایع بیماران ام اس را معرفی می کنیم.
اختلال حافظه بیماران ام اس
شایع ترین اختلال شناختی در ام اس، اختلال مربوط به حافظه است که میزان شیوع آن 60%-40% می باشد.سرعت پردازش حافظه افراد مبتلا به ام اس کاهش می یاید.
تحقیقات نشان می دهد که مشکل بازیابی اطلاعات از حافظه بلند مدت و نقص در یادگیری مسائل جدید، ناشی از ضعف رمزگذاری در مرحله ی اول یادگیری ( فاز دریافت) است. معمولا در افراد مبتلا به ام اس حافظه کوتاه مدت به ویژه کلامی و حافظه روندی و دانش عمومی حفظ می شوند.این افراد در وظایفی که نیاز به حافظه آینده نگر داشته باشد دچار مشکل می شوند. این افراد عملکرد ضعیفی در انجام وظایفی دارند که نیاز به توجه دیداری، شنیداری و سرعت پردازش دارد.
مطالعات نشان می دهند که در موضوع پردازش اطلاعات در افراد ام اس، مسئله ی اصلی سرعت است و اگر زمان کافی به این افراد داده شود، می توانند وظیفه پردازش اطلاعات را به خوبی انجام دهند.
اختلال تمرکز ذر بیماران ام اس
انجام کارهایی که نیاز به توجه پایدار یا تقسیم داشته باشند، برای مبتلایان به ام اس چالش برانگیز است. با توجه به رابطه متقابل بین توجه، حافظه و عملکرد اجرایی، کاهش سرعت پردازش می تواند بر عملکرد این افراد در انجام کارهای روزمره ای که نیاز به تمرکز زیاد و حافظه کاری دارد چالش برانگیز باشد.
اختلال در سطوح تفکر در بیماران ام اس
بیماران ام اس به دلیل اختلال توجه و حافظه معمولا در انجام عملکردهای ذهنی مانند برنامه ریزی، استدلال و سازمان دهی نیز دچار چالش می شوند. آنان کارها را نسبت به سایر افراد کندتر انجام می دهند.
اختلال در زبان و گفتگو بیماران ام اس
احتمال دارد روان بودن یا تولید اتوماتیک و خود به خودی کلمات به ویژه واج آرایی یا روان بودن مفهوم کلمات در افراد مبتلا به ام اس دچار مشکل شود.
مقاله پیشنهادی: تمرینات تعادلی برای بیماران ام اس
4 پیامد شایع اختلالات شناختی بیماران ام اس
اختلالات شناختی بیماران ام اس آنان و اطرافیان را با چالش های همراه می کند به طور مثال:
- وابستگی در انجام فعالیت های روزمره منجر به اختلالات رفتاری مثل لجبازی، خشم و… می شود.
- امکان دارد افراد مبتلا به ام اس از کاهش موارد عینی مانند فراموشکاری آگاه باشند ولی به میزان کمتری از وجود اشتباهات انتزاعی خود مانند مشکل حل مسئله پیچیده مطلع باشند. در این مواقع اطرافیان به جای تفهیم مسئله باید او را دزک کنند و شیوه های مختلفی را برای درک هر چه بهتر او از مسئله امتحان کنند.
- در ادراک بیماران ام اس یعنی توانایی درک اطلاعات مرتبط و سپس تمایز بین ویژگی های آنها نیز ممکن است نقص هایی رخ دهد. تقریبا 20 درصد بیماران به علت نقص در پردازش دیداری مثل نقص در ادراک دیداری دچار تغییراتی در توانایی های دیداری فضایی می شوند ولی معمولا اطلاعات عمومی این مراجعان سالم باقی می ماند.
- یکی دیگر از اختلالات خلقی بیماران ام اس افسردگی است که ناشی از اختلالات شناختی بیماران ام اس است.
مقاله پیشنهای: 10 تمرین برای راه رفتن بیماران ام اس
درمان مشکلات شناختی بیماران ام اس با خدمات توابخشی
برای درمان و کنترل اختلالات شناختی بیماران ام اس می توان از خدمات توانبخشی شناختی استفاده کنند. توانبخشی شناختی شامل خدمات کاردرمانی بیماران ام اس و گفتاردرمانی است. متخصصان این دو حوزه از شیوه های مختلفی استفاده می کنند تا فرد بتواند زندگی مستقلی را داشته باشد.
در کلینیک های توانبخشی از ابزارهای مختلف سنتی و رایانه ای برای درمان مشکلات شناختی بیماران ام اس استفاده می کنند.
تفاوت تمرینات توانبخشی شناختی رایانه ای با تمرینات توانبخشی سنتی
در برنامههای توانبخشی شــناختی رایانهای اجازه تکــرار نامحدود یک تکلیــف معین و تغییــرات نظامدار در سطوح دشــواری را میدهد، میتواند خود اجرا باشد، پیشــینه قابل اطمینانی از عملکرد بیمــار را ثبت کند و در درمانهای دیگر تداخل نکند. یکی از محصولات شناختی موجود در بازار پکیج شناختی XR Medics یکی از تجهیزات هوشمند توانبخشی در ایران است که بر پایه واقعیت مجازی(vr) می باشد. از پکیج شناختی XR Medics متخصصان حوزه شناختی برای درمان مشکلات حافظه، تمرکز، هماهنگ چشم و دست و مدیریت درد استفاده می کنند.
در توانبخشی شناختی سنتی فرد به کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی مراجعه می کند. پس از ارزیابی متخصصان تمرینات توانبخشی متناسب با نیاز او را طراحی می کنند. بیماران ام اس با کمک کاردرمانگر یا گفتاردرمانگر تمرینات متخلف را با کمک تجهیزات توانبخشی شناختی انجام می دهند.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه و سالمندان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزشی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال و سالمندان را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم.
بنابراین اگر شما فرد با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با افراد بانیازهای ویژ را در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.