کاردرمانی پای پرانتزی
24/09/1400وسایل کاردرمانی برای پا
27/09/1400این بار خانواده توانمند قرار است داستان کاردرمانی سندرم داون مادر زهرا را بگه.. کسی با تلاشهاش توانست از زهرا یک فرد توانمند بسازد با تمام خاص بودنش. پس خوبه تا انتها این داستان و مقاله با ما باشید و در صورتی که شما قصه مشابه مادر زهرا دارید از طریق راههای ارتباطی با خانواده توانمند در میان بگذارید.
ماجرای زهرا
اگر این سخت گیریها نبود خدا ميدونه الان از لحاظ جسمى و ذهنى چه شرايطى داشت،روزهاى اولى كه ميرفتم كاردرمانی زهرا همش سه ماهش بود،وقتى درمانگرا ماساژش ميداد، همش گريه و بى تابى ميكرد!!!
براى يك مادر ميدونيد اين يعنى چى!!!
اون هم در بدو تولد كه خود مادر هم روحيه حساسي دارد، وقتی می نشستم كنار اتاق درمانگر پا به پاى دخترم كه داشت گريه ميكرد، من هم گريه ميكردم، گاهی هم گوش هامو ميگرفتم تا صداي زجه هاشو نشونم!!!
اون لحظه به دلیل ناآگاهی و بی تجربگی همش عذاب وجدان داشتم بعد از كلاس هم خودم تو، خونه روزی سه بار ماساژش ميدادم همراه با اشک و زجه هاى دخترم و اشك هاى خودم، ولى نتيجه اون ماساژها شده قهرمان زندگيم،نتيجه گفتاردرماني شده بلبل زبوني و شيرين زبونى هاش،نتيجه كلاس هاى ذهنى شده هوشش،نتيجه ماساژ دهانش كه نظرم از همه مراحل سخت تر بود شده فكه بستش، زبونش رو بیرون نگه نمیداره كامل توي دهانش ميمونه، نتيجه ورزش هم قطعاً سلامتى ميشه،نتيجه موسيقى هم کسب مهارت، راستی، کلاس موسیقی تنها كلاسیه كه خودش ازم خواست ثبت نامش کنم خیلی به موسیقی علاقه داره، وگرنه باقى كلاس ها روبه اجبار بردم!!!
فاصله سنی من و دخترم بیست سال است، پس خیلی بی تجربه بودم، به همین دلیل سعی کردم اطلاعاتم رو راجب سندرم داون بالا ببرم، با خانواده هایی که فرزندان پیشقدم تری داشتن در ارتباط باشم واز تجربیاتشون استفاده كنم، با دلسوزى بيجا نميخوام آينده اش خراب بشه،ما خانواده های سندرم داون بايد از الان به فكر آينده فرزندانمان باشيم، تا بتونن درآينده از پس روزمرگى هاشون بر بيان، آرزوم ديدن موفقيت و خوشبختي زهرا و ديگر فرشته هاى دوست داشتنى هست.
این قصه، تجربه یکی از مادرها بود که با سایت خانواده توانمند به اشتراک گذاشته شده تا خانوادههای دیگه بتونن ازش استفاده بکنند. روزهای اول شاید با اقدامات کاردرمانی و گفتاردرمانی آشنا نباشید، حتی شاید از خودتون بپرسید کاردرمانی سندرم داون چطوری انجام میشه؟ما قصد داریم مطالب مرتبط با کاردرمانی بچههای سندرم داون را با شما به اشتراک بزاریم.
چرا بچه های سندرم داون متولد می شوند؟
سندرم داون وضعیتی است که طی آن فرد یک کروموزوم اضافی دارد. کروموزومها “بستههای” کوچکی از ژنها در بدن هستند. آنها تعیین میکنند که چگونه بدن کودک در دوران بارداری و پس از تولد رشد میکند و چگونه شکل میگیرد و عمل میکنند. به طور معمول، یک نوزاد با 46 کروموزوم متولد میشود.
نوزادان مبتلا به سندرم داون یک کپی اضافی از یکی از این کروموزومها یعنی کروموزوم شمارهی 21 دارند. یک اصطلاح پزشکی برای داشتن یک نسخه اضافی از کروموزوم “تریزومی” است. سندرم داون به عنوان تریزومی 21 نیز نامیده میشود. این کپی اضافی، نحوه عملکرد نوزاد را تغییر میدهد. بدن و مغز متفاوتتر رشد میکنند، که میتواند باعث ایجاد چالشهای ذهنی و فیزیکی برای کودک شود.
هرچند که افراد مبتلا به سندرم داون ممکن است از لحاظ رفتاری و ظاهری شبیه به هم باشند اما باید به این توجه داشته باشیم که هر فرد تواناییهای متفاوتی دارد. افراد مبتلا به سندرم داون معمولاً دارای بهرهی هوشی در محدوده خفیف و نسبتاً کم هستند و دیرتر از کودکان دیگر صحبت میکنند.
چه صفاتی در همهی بچههای سندرم داون مشترک است:
به جزء اینکه کودکان سندرم داون از لحاظ ظاهری مثل وجود یک خط عرضی در کف دست به جای دوتا،چینهای کناری داخلی صورت، بینی کوچک و سر بالا و گوشهای کوچکتر و کمی پایینتر در صفات دیگری مثل موارد زیر هم مشترکاند:
- وجود مشکلات یادگیری
- محدودیت و تاخیر رشد و نم
- ناهنجاریهای فک و صورت
- ناهنجاریهای قلبی عروقی
- کاهش تون عضلانی
- انعطاف پذیری بیش از حد
- ضعف عضلات
- گرفتن ضعیف اشیاء
- دست خط خام
- مشکلات هماهنگی
- تاخیر در رشد مهارتهای حرکتی درشت و ظریف
- اختلالات تعادلی و حس عمقی
نکته: معمولا خطر ابتلای به انواعی از بیماریها نظير آلزایمر، لوسمی و انواعی از عفونتها در بچههای سندرم داون بالا است.
اهداف کاردرمانی سندرم داون
کاردرمانی سندرم داون برای آنان و خانواده شان فواید بسیاری دارد. کودکان سندرم داون با استفاده از اقدامات کاردرمانی می توانند توانمندی های خود را بروز دهند. مانند همسالان خود در مدارش آموزش ببینند. کاردرمانی جسمی و ذهنی کودکان سندرم داون زمینه استقلال آنان را فراهم می کند.
در کلینیک های کاردرمانی سندرم دان، متخصص متناسب با شرایط کودک برنامه های کاردرمانی را طراحی می کند. کاردرمانگران حرفه ای از پتانسیل خانواده نیز برای تحقق اهدافشان استفاده می کنند. برنامه های کاردرمانی در منزل را در اختیار آنان قرار می دهند. کودکان سندرم داون بیشترین زمان را کنار خانواده شان هستند. توانمندسازی والدین و توانبخشی خانواده محور زمینه آشنایی خانواده ها با مسیر طولانی توانبخشی این کودکان را فراهم می کند.
کاردرمانگران در مسیر کاردرمانی به دنبال تحقق اهداف زیر هستند:
توانایی مراقبت از خود
این حیطه شامل لباس پوشیدن، غذا خوردن، بهداشت شخصی، حمام و توالت رفتن و.. میشود. این موارد چالشی برای استقلال این کودکان است. کاردرمانگران با پیدا کردن جزء به جزء این مشکلات به استقلال بیشتر کودک کمک میکنند.
مهارتهای حرکتی درشت
کاردرمانگرانی که سابقه کار در زمینه اختلالات حرکتی درشت دارند؛ به محض دیدن کودک مبتلا به سندرم داون میتوانند وجود آن را تشخیص دهند. آنها روی مسائلی چون راه رفتن کودکان سندرم داون، تعادل، دویدن و.. تمرکز میکنند.
مهارتهای حرکتی ظریف
این مهارت شامل حرکات کوچک انگشتان و دستها میشود که به فرد اجازه نوشتن، نقاشی کردن، دستکاری اشیاء و… را میدهد. چرا که آنها انگشتان کوچکتری دارند که تسلط بر مهارتهای حرکتی ظریف را بر ایشان دشوارتر میکند.
یکپارچگی حسی
کودکان مبتلا به سندرم داون معمولادارای اختلالات حسی هستند و نمیتوانند پاسخ مناسبی به محرکهای حسی بدهند. تعدیل حسی یکی از اهداف کاردرمانی سندرم داون است. در مسیر کاردرمانی از انواع بازی حسی و تجهیزات کاردرمانی استفاده می کنند.
توجه و تمرکز
اگر تمرکز بر روی یک فعالیت به صورت طولانی مدت برای این کودکان سخت باشد پس احتمال حضورشان در یک محیط کلاسی نیز چالش برانگیز خواهد بود. بنابراین حفظ توجه و تمرکز طولانی مدت برای آنها دشوار خواهد بود. کاردرمانی با تمرینات هدفمند، میتواند به افزایش توجه آنها کمک کند.
یادگیری مهارت زندگی
کاردرمانی کودکان سندرم داون زمینه یادگیری مهارت زندگی را فراهم می کند. با کاردرمانی کودکان کم توان ذهنی آنان مهارت حل مسئله، تصمیم گیری و… را یاد می گیرند.
آموزش مهارت خودیاری
کودکان سندرم داون با کاردرمانی می توانند فعالیت های شخصی مثل دستشویی رفتن، دکمه بستن، غذا خوردن، آشامیدن، نوشتن و.. را بیاموزند.
آموزش مهارت اجتماعی
مهارت های اجتماعی لازمه زندگی انسان هاست. کودکان سندرم داون برای حضور در اجتماع باید مهارت های ارتباطی را بیاموزند.
کلام آخر..
اگر فرزند شما با سندرم داون متولد شده است ، قطعا نگران آینده او هستید نمیدانید از کجا باید شروع کنید؟ و به دنبال روش های درمانی فرزندتان هستید … اما باید بدانید از آنجا که سندروم داون اشخاص مبتلا را به صورت های مختلفی تحت تاثیر قرار میدهد ، بنابراین یک روش درمانی یکسان برای همه افراد وجود ندارد.
اما پزشکان اتفاق نظر دارند که کودکان هرچه زودتر از خدمات توانبخشی از جمله کاردرمانی سندرم داون قرار بگیرند ، احتمال زندگی با حداکثر پتانسیل در آنها بیشتر است. در مورد روش های درمانی که میتواند به رشد کودک کوچک شما کمک کند انتخابهای آگاهانهای انجام دهید تا بتوانید قابلیتهای فرزند خود را بروز دهید.کاردرمانی سندرم داون یکی راه برای توانمندسازی آنان است.
برای آشنایی با متخصصان کاردرمانی سندرم داون می توانید از مشاوره سایت خانواده توانمند استفاده کنید. برای دریافت خدمات مشاوره و خرید تجهیزات کاردرمانی راه رفتن، نشستن، تعادلی با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی از خدمات گفته شده بهرهمند شوند.