سن حرف زدن کودک
11/05/1402تقویت عضلات دست کودکان نابینا با اسکیت
18/05/1402یکی از اختلالات شایع دانش آموزان در مدارس اختلال نارسانویسی است. اگر خانواده ها به فکر درمان نارسانویسی کودکان دلبندشان نباشند آنان در بزرگسالی در موقعیت های مختلف مانند دانشگاه، محل کار نیز با چالش های بسیاری روبه رو خواهد بود.
مشکلات نوشتن یا نارسانویسی به این دلیل است است که دانش آموزان باید اطلاعات شنیداری را هنگام نوشتن به رمز در بیاورند، که همزمانی دو فعالیت درک شنیداری و رمزگذاری کار دشوار است و به همین دلیل کیفیت نوشتن دانش آموزان افت پیدا می کند و بسیاری از دانش آموزان رغبت و علاقه ای به نوشتن نشان نمی دهند زیرا نمی توانند افکار خود را به روی کاغذ بیاورند. این مسئله می تواند در پیشرفت تحصیلی آنان تأثیر منفی داشته باشد.
اختلال نارسانویسی چیست؟
زبان نوشتاری یکی ازمهمترین اشکال زبان به حساب می آید .با این حال برخی دانش آموزان در به کارگیری مهارتهای زبان نوشتاری با مشکل روبرو هستند. اختلال نارسانویسی به اختلال در زبان نوشتاری اطلاق می شودکه جنبه های مکانیکی و فنی مهارت نوشتن توجه دارد. این اختلال خود را به شکل بد خطی درکودکان دارای حداقل هوش متوسط که حرکتی نیستند نشان میدهد.
یکی از نشانه های اصلی اختلال نارسانویسی نداشتن مهارت در نوشتن است که با توجه به سن تقویمی، هوش و میزان آموزش فرد پایین تر از سطح مورد نظر است.
ضعف در نوشتن معمولا برای کودکان مشکلات دیگری نیز بوجود می آورد؛ زیرا ناتوانی در نوشتن منجر به پیامدهای جدی در پیشرفت تحصیلی و استخدام و موفقیت در زندگی دارد.
چه عواملی باعث نارسانویسی دانش آموزان می شود؟
یکی از علل تاثیرگذار در نارسانویسی دانش آموزان اختلال در حافظه فعال دانش آموزان است. یکی از اجزای مهم ذهن، حافظه فعال است که با نگه داشتن و دست کاری اطلاعات ورودی، به عنوان پلی بین حافظه کوتاه مدت و بلندمدت عمل می کند. حافظه فعال شامل دو دسته مهارت کلامی و دیداری فضایی است.
- دانش آموز از حافظه فعال کلامی استفاده می کند تا دستورالعمل ها را به خاطر آورد، زبان را یاد بگیرد و تکالیف مربوط به درک مطلب را اجرا کند.
- حافظه فعال دیداری_فضایی برای یادآوری توالی دیداری در رویدادها، الگوها تصاویر و مهارت های نوشتاری، خواندن و ریاضی استفاده قرار می گیرد.
در این مقاله از سایت خانواده توانمند به نقش اختلال حافظه دیداری در نارسانویسی دانش آموزان و معرفی انواع تجهیزات شرکت توان افزا برای درمان نارسانویسی می پردازیم.
نقش اختلال حافظه دیداری در نارسانویسی دانش آموزان
درمان حافظه فعال دیداری سبب بهبود نارسانویسی می شود. ضعف در حافظه فعال دیداری کودکان سبب بروز مشکلات زیر می شود:
- در نوشتن تکالیف دچار مشکل هستند.
- نوشتن تکالیف از روی تخته برای آنان سخت می باشد.
مقاله پیشنهادی: درمان اختلالات بینایی کودکان با کاردرمانی
حافظه دیداری چیست؟
حافظه دیداری محلی برای ذخیره سازی دریافت اطلاعات حس بینایی می باشد. دانش آموزان نارسانویس نقص هایی در حافظه دیداری و شنیداری دارند. اما اختلال حافظه دیداری به مراتب اثر گذاری بیشتری در نارسانویسی دانش آموزان دارد. دانش آموزان نارسانویس که در حافظه دیداری مشکل دارند کلمه ها را درست می شنوند، ولی هنگام نوشتن، یکی از شکل های همان حرف را استفاده می کنند. بنابراین کلمه ها از لحاظ آوایی صحیح است، اما از لحاظ املای فارسی نادرست می باشد.
بنابراین اختلال در حافظه دیداری یعنی، کودک به خوبی قادر نیست تصویر حرف مورد نظر را در کلمه به خاطر بیاورد. حافظه دیداری ارتباط بین پردازش ادراکی و رمزگذاری ذخیره سازی و عصبی بازنمایی شده به شکلی از حافظه است که برخی از ویژگی های حواس مربوط به تجربه دیداری را حفظ می کند.
مقاله پیشنهادی: علائم اختلال حس عمقی در کودکان حین نوشتن و غذا خوردن
غلط املایی دانش آموزان به خاطر اختلال حافظه دیداری
دانش آموزان نارسانویس، با وجود این که در بینایی هیچ مشکلی ندارند، در یادآوری و بازشناسی حروف الفبای نوشته شده مشکل دارند. به عنوان مثال واژه سطل را به شکل ستل می نویسند یا نمی توانند تشخیص دهند صابون را با کدام( ص، س، ث) بنویسند. نمونه این اشتباهات را در دیکته این قبیل کودکان فراوان می بینیم و باید مداخله های لازم را در تقویت حافظه دیداری انجام داد تا غلط های املایی آنان رفع گردد.
درمان حافظه فعال دیداری راهی برای درمان نارسانویسی دانش آموزان
روش های درمانی متعددی جهت بهبود حافظه فعال و دیداری مورد استفاده قرار می گیرید. توانبخشی شناختی یکی از درمان های غیر دارویی جهت درمان حافظه فعال دیداری کودکان است. از توانبخشی شناختی می توان در جهت پرورش توانایی های شناختی کودکان دارای اختلال یادگیری از جمله اختلال نارسانویسی درمان استفاده کرد.
توانبخشی شناختی راهی برای درمان نارسانویسی و حافظه فعال
توانبخشی شناختی روش درمانی است که هدف اصلی آن بهبود نقایص و عملکردهای شناختی بیمار از قبیل حافظه، تمرکز و توجه است. استفاده از خدمات توانبخشی شناختی راهی برای تمرین دادن مغز است. تمرین دادن مغز یعنی تقویت حافظه، تمرکز، توجه کودکان است. تقویت مغز با توانبخشی شناختی منجر به ارتقا کارکرد ذهنی و عصب روان شناختی فرد و در نتیجه پیشرفت های شخصی در حوزه هایی همچون تحصیل، شغل و روابط اجتماعی می شود.
کاردرمانی یکی از شاخه های توانبخشی شناختی است. از طریق خدمات کاردرمانی، افراد میتوانند مهارتها و تکنیکهای خاصی را برای نوشتن بیاموزند. با استفاده از خدمات کاردرمانی می توان عملکرد حافظه دیداری کودکان را در کنار مهارت دست ورزی تقویت کرد. کاردرمانگران در ابتدا مهارت های مختلف بینایی و حرکتی کودکان را ارزیابی می کنند و متناسب با شرایط کودک تمرینات کاردرمانی را طراحی می کنند.
درمان نارسانویسی با تجهیزات اتاق تاریک
کاردرمانگران برای انجام تمرینات کاردرمانی برای درمان اختلال نارسانویسی از تجهیزات مختلفی از جمله تجهیزات اتاق تاریک شرکت توان افزا استفاده می کنند. تجهیزات اتاق تاریک شرکت توان افزا برای درمان انواع اختلالات یادگیری دانش آموزان از جمله درمان اختلال نارسانویسی موثر هستند. با کمک انواع تجهیزات اتاق تاریک می توان مهارت های مختلف دانش آموزان را تقویت کرد از جمله:
- توجه دیداری
- حافظه دیداری
- ادراک عمق دیداری
- توجه شنیداری
- حافظه شنیداری
- هماهنگی چشم و دست
- کنترل محیط از راه دور
پروژکتور نوری اتاق تاریک
یکی از تجهیزات اتاق تاریک شرکت توان افزار برای درمان نارسانویسی کودکان پروژکتور نوری است. پروژکتور نوریSensory room light projector ابزاری است که در اتاق تاریک رنگ ها و تصاویر مورد علاقه کودک را روی دیوار حرکت می دهد. با حرکت رنگ ها و تصاویر تعقیب چشمی کودک بهبود می یابد.
سایت فروشگاه توان افزاhttps://www.tavanafzaco.com
جمع بندی
در این مقاله از سایت خانواده توانمند به نقش اختلال حافظه دیداری در نارسانویسی کودکان پرداختیم. توانبخشی شناختی که یکی از راههای درمان نارسانویسی را معرفی کردیم تا خانواده ها با آگاهی در مسیر درمان قرار بگیرند. در ضمن یکی از تجهیزات اتاق تاریک شرکت توان افزا نیز معرفی گردید. در صورت نیاز به خدمات مشاوره ای و آموزشی و کاردرمانی و گفتاردرمانی می توانید با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.