تمرینات تعادلی برای بیماران ام اس
24/02/1402آموزش مهارت های خودیاری
27/02/1402راه رفتن بیماران ام اس موضوع این مقاله است. در این مقاله از سایت خانواده توانمند چند تمرین کاردرمانی برای راه رفتن بیماران ام اس معرفی می شود و در ضمن 7 دستگاه برای راه رفتن بیماران ام اس نیز که در بازار ایران موجودند و کاربرد بسیاری دارند، معرفی می شود.
کاردرمانی بیماران ام اس برای راه رفتن
در درمان مشکلات حرکتی بیماران ام اس، کاردرمانگران نیز نقش مهمی دارند. آنان معمولا اقدامات زیر را متناسب با شرایط بیمار با هدف افزایش استقلال و ایمنی و بهبود کیفیت زندگی حین فعالیتهای روزمرهای مانند مراقبت از خود، زندگی خانوادگی، سرگرمیهای روزمره و وظایف شغلی انجام می دهند. آنان در جهت اهداف کاردرمانی بیماران ام اس روش استفاده از وسایل کمکی توانبخشی را به بیمار آموزش میدهند تا راه رفتن و انجام وظایف روزانه برایش آسانتر شود.
متخصص کاردرمانی در حالت ایدهآل به خانه بیمار مراجعه میکند، محیط خانه را ارزیابی میکند و توصیههایی را برای ایمنتر، دسترسپذیرتر کردن و سازگارتر کردن خانه با محدودیتها و نیازهای ناشی از ابتلا به ام اس ارائه میدهد.
راه رفتن بیماران ام اس با تمرینات کاردرمانی
کاردرمانگران متخصص حوزه ام اس قبل از شروع کار بیمار و توانایی های او را در حین راه رفتن ارزیابی می کنند. راه رفتن یکی از جنبه های مهم عملکرد جسمانی است و نقش کلیدی در توانایی انجام فعالیتهای روزمره زندگی در بیماران مبتلا به ام اس دارد. اختلال تحرک یکی از بزرگترین نگرانیهای این بیماران است. بسیاری از بیماران مبتلا به ام اس در هنگام راه رفتن به کمک نیاز دارند. بنابراین مهم است که توانایی در راه رفتن بیماران مبتلا به ام اس را با اطمینان اندازه گیری کنیم. از این رو داشتن مقیاسهای درست و معتبر برای ارزیابی توانایی راه رفتن ضروری است.
تعدای ابزار و تست برای ارزیابی راه رفتن بیماران ام اس وجود دارد که معمولا توسط کاردرمانگران استفاده می شوند. رایج ترین ابزارهای ارزیابی کاردرمانگران برای راه رفتن عبارتند از:
- ابزار زمان راه رفتن در 25 فوت. در این تست زمان راه رفتن و مسافت ثبت می شود و سپس سرعت راه رفتن محاسبه می شود.
- تست Tw25، شاخص راه رفتن پویا
- زمان بلند شدن و رفتن
- مقایس 12 آیتمی مالتیپل اسکلروزیس
- تست 6 دقیقه ای راه رفتن
متخصصان کاردرمانی پس از ارزیابی بیماران ام اس متناسب با نیاز آنان تمرینات کاردرمانی برای راه رفتن بیماران ام اس طراحی می کنند.
10 تمرین کاردرمانی برای راه رفتن بیماران ام اس
در این قسمت از مقاله چند نمونه از تمرینات کاردرمانی برای راه رفتن بیماران ام اس را معرفی می کنیم. برای انجام تمرینات راه رفتن باید هر فردی با کاردرمانگرش مشورت کند تا تمرین متناسب با نیاز و توانایی او انجام شود.
در انجام تمرینات مانند تعداد قدم ها و نوع سطوح باید متناسب با نظر کاردرمانگر انجام دهید و تمرینات را خودسرانه تغییر ندهید.
حرکت سر رو به بالا و پایین
روی سطح سفت راه بروید، در حالی که چشم و سرتان مستقیم است سر و چشمتان را چند قدم به سمت سقف بگردانید. به حالت شروع برگردید و بعد سر و چشم را به سمت زمین برگردانید چند قدم راه بروید.
تعداد انجام این تمرین در روز و هفته توسط کاردرمانگر متناسب با نیاز و توانایی شما تعیین می شود.
معمولا متخصصان کاردرمانی بیماران ام اس به مراجعان پیشنهاد می دهند این تمرین را در فروشگاه یا بازار و محیط های مختلف انجام دهند.
حرکت سر به طور مورب
روی سطح سفت راه بروید. در حالی که چشم و سرتان مستقیم است سر و چشمتان را برای چند قدم به سمت بالا و راست بگردانید. به حالت شروع برگردید و بعد سر و چشم را به سمت پایین و چپ برگردانید و چند قدم را بروید.
راه رفتن با کمک دیوار
روی سطح سفت راه بروید. نزدیک دیوار بایستید دست خود را از دیوار بگیرید و سعی کنید به آرامی دست خود را از دیوار دور کنید. یک راه مستقیم را جلو بروید.
این تمرین را می توانید با چشمان بسته یا در اتاق با نور کم نیز انجام دهید.
راه رفتن پهلو به پهلو – حرکت سر
روی سطح سفت راه بروید. سر و چشم مستقیم، در طول راه رفتن سر و چشم را به سمت راست بگردانید، به حالت شروع برگردید بعد چشم و سر را به سمت چپ ببرید.
راه رفتن نواری یا قیطانی
پای چپ را جلوی پای راست بگذارید، پای راست را بیرون آورید و ادامه دهید. در جهت مقابل هم همین مراحل را انجام دهید. این تمرین را می توان در سطوح ناهموار و با چشمان بسته تکرار کنید.
تثبت خیره شدن
در حین راه رفتن چشم خود را به هدفی که در سطح چشم است، بدوزید.
در حین راه رفتن چشمان خود را به یک هدف ساکن روی دیواری پهلوی خود بدوزید.
روی پاشنه راه رفتن
یک مسیر مستقیم را روی پاشنه راه بروید
روی سطح ناهموار و چشم بسته هم تکرار کنید.
روی پنچه راه رفتن
یک مسیر مستقیم را روی پنجه راه بروید. روی سطح ناهموار و چشم بسته هم تکرار کنید.
راه رفتن دایره ای
دایره بزرگ بسازید سپس دایره دایره را کوچک کنید. روی سطح ناهموار و چشم بسته هم تکرار کنید.
راه رفتن با مانع
با کمک وسایل مختلف مسیر پر مانع برای فرد ایجاد می شود.
7 دستگاه برای راه رفتن بیماران ام اس
دستگاه برای راه رفتن بیماران ام اس به آنان فرصت زندگی مستقل را می دهد. کاردرمانگران در کنار ارائه خدمات مختلف و انجام تمرینات کاردرمانی برای راه رفتن بیماران ام اس به آنان انواع تجهیزات کاردرمانی برای راه رفتن معرفی می کنند. مانند:
3 عصا مناسب برای راه رفتن بیماران ام اس
- عصاهای معمولی، کوچک یا با پاهایی پهن و عصاهای چهار پایه رایج ترین وسیله تجویزی برای کمک یک طرفه هستند و معمولا برای جبران تعادل، ایجاد حمایت و فیدبک حسی برای کمک به پردازش تعادلی افراد در حین راه رفتن بیماران ام اس تجویز می شود.عصاها هنگامی که ضعف یا اسپاسم در یکی از اندام های تحتانی وجود دارد نیز معمولا توسط کاردرمانگران تجویز می شود.
- Nordic walking poles می تواند یک طرفه یا دو طرفه مورد استفاده قرار گیرد. این ابزار برای افرادی که نقایص خفیف تعادل، به ویژه کسانی که حرکات چشم و سرشان جدا نشده، استفاده می شود. البته اگر ضعف یا اسپاستیسیتی نداشته باشند.
- این عصا برای افرادی که آتاکسیک هستند یا افرادی که مشکلات تعادلی شان در حدی است که در معرض افتادن هستند، پیشنهاد نمی شود.
- استفاده از کراچ های ساعدی مثل نوع کاندایی می تواند برای افراد که نقایص تعادلی دارند یا ضعف و اسپاستیسیتی در هر دو پایشان وجود دارد کمک کننده باشد. مزیت کراچ های ساعدی این است که حمایتش را در حدود مچ و ساعد ارائه می کند و توان تحمل وزن بر روی عصا را می افزاید، به همین دلیل ثبات بیشتری به فرد می دهد.
4 واکر برای راه رفتن بیماران ام اس
- کاردرمانگران برای افزایش تعادل افراد حین راه رفتن انواع واکر از جمله واکرمعکوس بزرگسال را نیز که نیاز به حمایت دو طرفه اندام فوقانی دارند تجویز می شود. استفاده از یک واکر چرخدار می تواند تحرک در جامعه را برای افرادی که مشکلات تعادل دارند ممکن سازد.
- یک واکر چهار چرخ با صندلی به فردی که خستگی دارد شانس نشستن و استراحت را در مواقع نیاز می دهد. واکر سه چرخ راحت تر تا می شود و جابه جایی آن راحت تر است و برای افرای که اختلال تعادل حین راه رفتن دارند مناسب می باشد.
- واکر دو چرخ وقتی استفاده می شود که نیاز به ثبات بیشتری داریم و فرد قادر به کنترل چهار ترمز برای چهار چرخ واکر نیست.
- واکر استاندارد بیشترین ثبات را دارد، هر چند برای بهبود جلو راندن واکر باید آن را بلند کند و یک گاه جلو بگذارد.
ارتز مچ پا
ارتز مچ پا(AFA) وسیله ای است که برای کمک به بردن پا به دورسی فلکسیون طراحی شده است و فاز نوسانی راه رفتن را تسهیل می کند. جنس آن می تواند از کربن یا پلاستیک باشد. نوع کربنی آن سبک تر از پلاستیکی است. وزنAFO ممکن است بر توان فرد در جلو گذاشتن پایش اثر بگذارد و باید به این نکته توجه کرد.
اسکوتر
اکثر اوقات برای افرادی که می توانند به صورت ایمن و مستقل در خانه راه بروند، اما در جامعه تحرکشان محدود است و تحمل کافی ندارند یا زود خسته می شوند، تجویز می شود. یکی از معایب اسکوتر این است که حمایت تنه در آن اندک است، بنابراین اسکوتر نباید برای افرادی که کنترل تنه شان ضعیف است تجویز شود.
ویلچر دستی
ویلچر دستی می تواند در خانه و جامعه استفاده شود. این صندلی ها اندازه های مختلفی دارند که می تواند برای افرادی با قد و وزن های مختلف مورد استفاده قرار گیرد. این نوع ویلچرها برای افرادی که دامنه حرکتی و قدرت کافی در اندام فوقانی دارند تجویز می شود.
ویلچر برقی
این نوع ویلچرها برای افراد بی تحرک که قدرت و عملکرد اندام فوقانی شان محدود است تجویز می شود. ویلچر برقی می تواند با توجه به نیازهای فرد در حمایت تنه، مشکلات پوستی و روش های کنترلی تنظیم شود.
گامیار
یکی دیگر از وسایل کاردرمانی برای راه رفتن بیماران ام اس استفاده از دستگاه گامیار می باشد. گامیار یک دستگاه تحریککننده الکتریکی هوشمند است که بر روی پا و در زیر زانو بسته میشود. این دستگاه با تحریک عصب پرونئال هنگام راه رفتن باعث میشود عضلات بالا آورنده پا در زمان مناسب فعال گردند.
گامیار با رفع عارضه افتادگی پا و اسپاستیستی، توانایی راه رفتن افراد مبتلا به این عارضه بهبود مییابد. از سایر مزایای دستگاه اصلاح الگوی راه رفتن تیوان T-102 ( گامیار) میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- بازآموزی عضلانی
- بهبود قدرت عضلانی و کنترل حرکتی ارادی
- جلوگیری از آتروفی عضلانی
- حفظ یا افزایش دامنه حرکتی مفاصل
- افزایش جریان خون موضعی
- افزایش عملکرد مسیرهای قشری نخاعی به دلیل بهبود کنترل اندام تحتانی
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید