مراقبت از ستوان فقرات نوزادان فلج مغزی
29/01/1402آموزش مراقبت از بیمار فلج مغزی در منزل
30/01/1402در این مقاله از سایت خانواده توانمند راهکارهای جذاب برای آموزش کودکان فلج مغزی معرفی می شود. تشخیص فلج مغزی کودکان همیشه دلیلی بر ابتلا به ناتوانی یادگیری نیست. بسیاری از بیماران سی پی دارای هوش کاملاً طبیعی می باشند و در یادگیری مشکلی ندارند.
4 اصول برای آموزش کودکان فلج مغزی
آموزش کودکان فلج مغزی دارای اصولی است که اگر والدین در مسیر آموزش آنان به خوبی از این اصل ها استفاده کنند خود و کودک با چالش های کمتری مواجه می شوند. در ادامه مقاله 4 اصل مهم آموزش بیماران فلج مغزی را ارائه می کنیم.
اصل اول
یکی از اصل های مهم در آموزش کودکان فلج مغزی این است که محتوای آموزشی را در قالب فعالیت های دلخواه او طراحی کنیم. قبل از طراحی مسیر آموزش کودکان فلج مغزی در ابتدا توانمندی های و علایق آنان را شناسایی کنید. به طور مثال اگر کودک از اشیا گرد مانند توپ خوشش می آید از آن به عنوان یک وسیله آموزشی استفاده کنید. اگر کودک از آشپزی یا خوردن یا لمس اشیاء لذت می برد محتوای آموزش را در قالب آنان طراحی کنید. کاری را که می خواهید انجام دهید و آنچه را که می خواهید کودک انجام دهد، برایش توضیح دهید. خانواده را تشویق به انجام همان کارها نمایید.
در حین انجام فعالیت ها کودک را تشویق کنید که به شما کمک نموده، با شما صحبت کند ارتباط برقرار نماید. برای آنکه انجام این فعالیت ها برای کودک به صورت سرگرمی باشد و تمایل به انجام آن ها داشته باشد،با او صحبت کنید، برایش آواز بخوانید، داستان تعریف کنید و با وی بازی کنید.
اصل دوم
بسیاری از والدین در ابتدای مسیر پرانرژی هستند اما در دراز مدت توانایی انجام فعالیت روزهای اول را ندارند. به دلیل خستگی و یکنواختی مسیر آموزش کودکان فلج مغزی، آموزش آنان را نیمه کاره رها می کنند. با توجه به طولانی بودن مسیر آموزش کودکان فلج مغزی و تنوع محتوای آموزش نیاز است که والدین از پتانسیل همه اعضای خانواده استفاده کنند.
نحوه انجام صحیح مراقبت از کودکان فلج مغزی و نحوه آموزش کودکان فلج مغزی را به آنها بیاموزید. تمام اعضای خانواده باید از نحوه جابه جا کردن و جلوگیری از بروز تغییر شکل اندام های کودک آگاهی داشته باشند. مسئولیت آموزش کودکان فلج مغزی را میان اعضای خانواده تقسیم نمایید. به این ترتیب آموزش برای کودک جذاب می شود و بار زحمت بر دوش یکی از اعضای خانواده نمی افتد. شما نیز انرژی کافی برای طراحی مسیر آموزش او و خودتان خواهید داشت.
اصل سوم
برای آموزش کودکان فلج مغزی والدین و متخصصان حوزه آموزش باید مهارت خلاقیت و حل مسئله را بیاموزند.
در صورتی که تحقق هدف برای کودک مشکل باشد، تحلیل کنید و از خود بپرسید:
- چرا او نتوانست؟
- آیا محتوای آموزشی متناسب با توانایی او بود؟
- روش مورد علاقه کودک بود؟
- زمان و مکان آموزش متناسب بود؟ آیا پس از داروی خواب آور به او آموزش داده شد؟
در صورت داشتن مهارت حل مسئله و تفکر خلاق می توانید شرایط بهتری برای آموزش کودکان فلج مغزی طراحی کنید. مثلا کودکی که در بالا آوردن سر خود در حالت خوابیده، مشکل دارد، ممکن است این کار را در حالت نشسته یا ایستاده راحت تر انجام دهد. کودکی که در یادگیری حفظ تعادل بدن خود، هنگام نشستن با مشکل روبروست،ممکن است به هنگام ایستادن با استفاده از تکیه گاه بدنش تعادل بیشتری داشته باشد.
والدین و مربیان در صورت خلاقیت و داشتن مهارت حل مسئله می توانند فرصت های آموزش را شناسایی کنند.
اصل چهارم
یکی از مهارت های مورد نیاز والدین کودکان فلج مغزی کسب قدرت اولویت بندی می باشد. کسب مهارت اولویت بندی توسط والدین برای کودکان و خود والدین فواید بسیاری دارد. به طور مثال کودکی که دچار فلج مغزی شدید می باشد، ممکن است نتواند از مرحله ای به مرحله بعد پیشرفت کند. حتی بعد از مدتها تمرین ممکن است پیشرفت کمی داشته باشد. در مورد این کودکان، تشویق به برقراری ارتباط، نحوه جابه جایی و وضعیت دهی مناسب و جلوگیری از تغییر شکل یافتن اندام ها، کارهای بسیار مهمی می باشند. ممکن است برای نگهداری این کودکان در وضعیت مناسب و جلوگیری از تغییر شکل یافتن اندام ها، وسایلی لازم باشد. استفاده از وسایل کمک توانبخشی و تجهیزات کاردرمانی مراقبت از کودک را برای خانواده آسانتر خواهد کرد.
آموزش نگه داشتن سر به کودکان فلج مغزی
در این قسمت از مقاله با ذکر مثال نحوه استفاده از اصول آموزشی کودکان فلج مغزی را ارائه می کنیم.
اگر کودک یاد نگیرد که چگونه سر خود را بلند کند، رشد سایر توانایی ها از قبیل نشستن برایش مشکل خواهد بود. خوابیدن کودک به پشت باعث فشار آوردن او به سمت عقب می شود و با این کار خشکی بدنش بیشتر می شود. قرار گرفتن در وضعیت های عمودی به کودک کمک می کند تا سرش را بالا بگیرد و به اطراف نگاه کند و یاد بگیرد.
نحوه آموزش نگه داشتن سر
- ابتدا نشستن را با استفاده از تکیه گاه شروع کنید، زیرا در این حالت حفظ تعادل سر برای کودک ساده تر می باشد.
- شانه های کودک را به آرامی به طرف پایین فشار دهید.
- برای اینکه به کودک یاد بدهید سرش را جلو نگاه دارد او را کم کم به سمت عقب خم کنید.
- همچنان که نگه داشتن سر در کودک بهبود پیدا می کند، او را بیشتر خم کنید.
- خم کردن کودک به طرفین را نیز تمرین کنید.
7.ضمن یادگیری نگه داشتن سر به طرف جلو، کمک به او را کمتر کنید.
8.برای خم کردن او به طرفین، زانوهای خود را به آرامی حرکت دهید.
9.حالا به کودک یاد بدهید وقتی به جلو خم می شود سرش را بالا نگه دارد.
10.در حالی که کودک را در مقابل خود نگه داشته اید او را به جلو خم کنید.
11.کودک را به آرامی به طرفین حرکت دهید.
12.در آخر او را تشویق کنید هنگام دمر خوابیدن سرش را بالا بگیرد.
13.کودک را روی سینه تان بگذارید.
14.به آرامی او را به طرفین حرکت دهید.
هنگام غذا خوردن، بغل گرفتن و بازی کردن، کودک را صاف نگه دارید.
آموزش غلت زدن به کودکان فلج مغزی
چرخش بدن بین بخش بالایی و پایینی بخشی از عمل غلتیدن طبیعی می باشد که پیش نیاز مهم برای نشستن و راه رفتن کودکان می باشد. در هنگام راه غلتیدن، سر به یک طرف می چرخد و به دنبال آن شانه ها و سپس پاها از این چرخش تبعیت می کند. برای آموزش غلتیدن به کودکان فلج مغزی مراحل زیر را انجام دهید:
- بدن کودک را قبل از آموزش غلتیدن آرام کنید.
- باسن کودک را از زمین بلند کنید
- او را مثل یک توپ به داخل خم کنید.
- کودک را به طرفین غلت دهید.
5.آموزش غلتیدن به طرفین را شروع کنید.
6.به کودک کمک کنید تا به سمت جلو و عقب غلت بزند
7.با نگه داشتن و حرکت دادن پای کودک به او کمک کنید.
8.بازوی زیرین را بی حرکت نگه دارید.
9.برای چرخاندن بدن کودک از پاهای او استفاده کنید.
10.او را تشویق کنید و منتظر بمانید که سرش را بچرخانید و دستش را به طرف دیگر بیاورد.
11. کودک را تشویق کنید که از پشت به جلو و از جلو به پشت غلت بزند. غلتیدن به هر دو طرف را با با وی تمرین کنید.
12. او را تشویق کنید برای دنبال کردن و رسیدن به اسباب بازی بدون کمک غلت بزند.
غلتیدن را هنگام شستو، لباس پوشیدن، بازی و خواباندن کودک انجام دهید.
کلام آخر
همه آدم ها قابلیت یادگیری و آموزش دارند. برای آموزش انسان ها نباید از نسخه های از پیش طراحی شده استفاده کرد. کودکان فلج مغزی مانند سایر افراد می توانند آموزش ببینند البته اگر والدین و متخصصان حوزه آموزش و درمان از نسخه های از پیش طراحی شده استفاده نکنند. با نسخه های از پیش طراحی شده نمی توان قابلیت های کودکان را دید بلکه تلاش می شود کودک را به شاخص های از قبل تعیین شده رساند. این کار باعث دلزدگی کودکان فلج مغزی از مسیر آموزش و درمان می شود. برای آموزش کودکان فلج مغزی باید در ابتدا علایق، توانمندی های آنان را دید و متناسب با شرایط فردی آنان مسیر آموزش را طراحی کرد.
در این مقاله از سایت خانواده توانمند راهکارهای طراحی مسیر آموزش کودکان فلج مغزی را ارائه کردیم تا والدین با آگاهی بتوانند با هر نوع امکاناتی بهترین و جذاب ترین برنامه آموزشی را طراحی کنند. اگر در طراحی برنامه آموزشی کودکان فلج مغزی نیاز به راهنمایی یا مشاوره داشتید حتما با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.