سرگرمی افراد نابینا بزرگسال
02/03/1403انواع پوزیشن لگن در کاربران ویلچر
25/03/1403نکات قبل از خرید ویلچر در این مقاله از سایت خانواده توانمند ارائه می شود. دانستن نکات قبل از خرید ویلچر در انتخاب آگاهانه ویلچر خوب برای کودکان بانیازهای ویژه، سالمندان و معلولان کمک به سزایی می کند.
نکات قبل از خرید ویلچر
تجویز ویلچر، نشیمنگاه و سایر ضمائم آن بدون ارزیابی اولیه شرایط بیمار و اندازه گیری دقیق آن امکان پذیر نیست. بنابراین قبل از تجویز و یا حتی تعمیر و رفع اشکالات ویلچر نیاز به ارزیابی و اندازه گیری مجدد فردی که از ویلچر استفاده می کند، می باشد. نکات قبل از خرید ویلچر شامل موارد زیر می باشد که در این مقاله از سایت خانواده توانمند به طور مفصل توضیح خواهیم داد.
- سابقه بیماری
- ارزیابی عملکردی
- ارزیابی دامنه حرکتی مفاصل
- قدرت عضلات
- الگوی انقباضات رفلکسی
- ارزیابی حس عمقی
- ارزیابی وضعیت شناختی- رفتاری
- ارزیابی وضعیت دیداری- حرکتی
- ارزیابی نشستن
بررسی سابقه بیماری در خرید ویلچر
یکی از نکات قبل از خرید ویلچر بررسی سابقه بیماری افراد است. در سابقه بیماری معمولا عوامل زیر بررسی می شود:
- سابقه زخم های فشاری
- اسپاستیسیتی تحت درمان
- داروهای مصرفی
- استفاده از ارتز
- و توانایی تحمل وضعیت های نشستن که روی نیازهای پوزیشن دهی و حرکتی تاثیرگذار هستند
- مداخلات جراحی گذشته و آینده همانند فیوژن ستون فقرات
- آزادسازی عضله
- قطع عضو
- بررسی تجهیزات قبلی
ارزیابی عملکرد (نکات قبل از خرید ویلچر)
هر کاری که شخص می تواند از طریق سیستم نشیمنگاه انجام دهد، باید در بخش کاربردی ارزیابی مطرح شود. این قضیه شامل تمامی فعالیت های عملکردی در طول روز است. مقدار حرکت شخص، توانایی ایستادن، حرکت کردن و جابه جایی، کنترل، ادرار و راندن یک وسیله ی نقلیه از جمله ی این موارد می باشند. سیستم های حرکتی و ایستایی جدید نباید با توانایی های مستقل قبلی شخص تداخل ایجاد کنند. برای مثال در بعضی از افراد تتراپلژی لازم است که قسمت نشیمنگاه باز شود تا فرد ادرار خود را توسط تکیه دادن به پشت صندلی خالی کند.
حمایت کننده هایی که قابلیت تغییر دارند اجازه حرکت تنه را می دهند اما در صورت نیاز به ثبات قفل می شوند. قابلیت دسترسی به محیط شامل مدرسه یا محیط های کاری و فعالیت های تفریجی شخص نیز باید مشخص شوند.
بررسی دامنه حرکتی مفاصل قبل از خرید ویلچر
دامنه حرکتی ستون فقرات و مفاصل اندام ها تعیین می کنند که آیا حمایت کننده های پاسچرال می توانند دفورمیتی های موجود را تصحیح کنند با باید با آن ها تطابق ایجاد کنند. انعطاف پذیری و عدم تقارن ران، لگن و سفتی همسترینگ از موارد مهم مورد ارزیابی هستند. ارزیابی عدم تقارن در فلکشن ران، اسکولیوز و انحرافات لگن و نیز تشخیص اینکه آیا دفورمیتی ها ثابت یا انعطاف پذیرند در تعیین راه حل های موفق مهم می باشد. با توجه به اینکه نشستن از لگن و ران ها شروع می شود، بنابراین ارزیابی موارد مذکور برای اطمینان یافتن از پوزیشن دهی مناسب حیاتی می باشد.
ارزیابی قدرت عضلات قبل از خرید ویلچر
ارزیابی قدرت عضلات، توان عملکردی بیمار را برای حمایت های پاسچرال و همچنین نیاز به این حمایت های بررسی می کند. بین نیاز به حمایت کافی برای ایجاد تعادل در حین نشستن و توزیع فشار در سطح نشستن، در مقابل آزادی حرکت برای انجام فعالیت های روزمره، باید تعادل گردد. حمایت بیش از حد در حین نشستن می تواند عملکرد فرد را محدود کند. به طور مثال یک پشتی صندلی بلند برای فرد تتراپلژی با سطح عملکردی پایین، توانایی حفظ تعادل قسمت فوقانی بدن را از بین می برد.
همچنین ارزیابی قدرت عضلات برای درمانگر مشخص خواهد کرد که پاسچر جبرانی فرد به علت فلج عضله، ضعف یا عدم تعادل است. برای مثال افرادی که مبتلا به دیستروفی عضلانی دوشن(دیستروفی عضلانی دوشن (DMD یا Duchenne Muscular Dystrophy) یک اختلال ژنتیکی پیشرونده و شدید ناشی از جهش در ژن DMD است که منجر به عدم وجود پروتئین دیستروفین عملکردی می شود. دیستروفین یک پروتئین ساختاری بزرگ است که به عنوان یک تثبیت کننده مهم فیبرهای عضلانی در طول حرکت عمل می کند) هستند، ضعف عضلات پروگزیمال دارند و می توانند با خم شدن به جلو و کنار، دسترسی اندام فوقانی خود را افزایش دهند. محدود کردن حرکت تنهبه صورتی که فرد به پشتی ویلچر ثابت شود توانایی اش را برای جبران ضعف پروگزیمال با استفاده از قدرت عضلات دیستال محدود می کند و در نتیجه دسترسی فرد به محیط اطرافش کاهش می یابد.
بررسی الگوی انقباضات رفلکسی قبل از خرید ویلچر
هنگامی که فرد افزایش تون عضلانی دارد به اجزای نشستن بیشتر و محکم تری برای کنترل تونیک خود نیاز دارد. پاسچری که تحت تاثیر انقباضات رفلکسی است با توان عملکردی بیمار برای نگه داشتن پوزیشن نشستن تداخل ایجاد می کند. دو مورد از رفلکس های اولیه موثر در پاسچر نشستن، رفلکس « لابی رنتین تونیک» که باعث اکستنشن دست، تنه و اندام ها شده و رفلکس« گردنی تونیک غیر متقارن» که باعث چرخش دست، تنه و لگن می شود، هستند. اجزای کمکی برای نشستن می تواند به بازداری حرکات ناخواسته کمک کند و اجازه حرکات عملکردی را بدهند.
ارزیابی حس پوستی
ارزیابی این حس و بررسی محل های قرمز یا تحت تاثیر فشار بالقوه، به تعیین سطح نشستن مناسب کمک می کند. تاریخچه مداخله بافت اسکار(جای زخم بافتی است که پس از بهبود زخم روی آن باقی میماند) یا زخم فشاری پیشین می تواند مناطق با ریسک بالا را پیش بینی کند. بالا رفتن سن بر الاسیتسیتی پوست( قابلیت ارتجاعی پوست) اثر می گذارد و خطر آسیب بر اثر نیروهای برشی، فشار، گرما و رطوبت را زیاد کند.
ارزیابی وضعیت شناختی رفتاری
یکی از نکات قبل از خرید ویلچر بررسی مهارت های حافظه ای، توانایی حل مسئله، توانایی درک کردن، استدلال های واقعی در برابر انتزاعی، رفتار مخرب، انگیزه و قضاوت بدون ریسک افراد استفاده کننده از ویلچر است. برای مثال، مراجعه کنندگانی که پریشان هستند یا رفتارهای مخرب دارند به نشیمنگاهی نیاز دارند که محافظت کننده و بادوام باشد به طوری که بخش های مختلف بدن به صورت اتفاقی بر روی یک سطح سخت آسیب نبینند
توانایی دیداری- ادراکی
افرادی که نمی توانند حرکات سر را از حرکات چشم تمیز دهند می توانند نیازهای دیداری خود را بوسیله پوزیشن سر یا حرکات تنه جبران کنند. تصمیم گیری مناسب در مورد حمایت کننده های نشیمنگاهی برای جبران اختلالات دیداری ضروری است. موقعیت سر و بخش فوقانی بدن در فضا، بر بخش دیدار تاثیر گذار است.
ارزیابی نشستن افراد قبل از خرید ویلچر
یکی از نکات قبل از خرید ویلچر ارزیابی نشستن افراد می باشد که با مشاهده وضعیت نشستن و توانایی اش در کنترل چرخ ها و یا جوی استیک ویلچر، شروع می شود. ارزیابی نشستن ابتدا درون ویلچر و سپس بروی تخت به دو شکل نشسته و خوابیده به پشت انجام می شود.
در حالت نشستن وضعیت تیلت لگن، دامنه حرکتی ستون فقرات و میزان انعطاف پذیری دفورمیتی های آن به وسیله ایجاد فلکشن و اکستنشن توسط درمانگر ابتدا در ناحیه بالایی توراسیک و سپس در ناحیه پایینی توراسیک مورد معاینه قرار می گیرد. دفورمیتی های موجود در یکی از سه گروه زیر قرار می گیرند:
- انعطاف پذیر
- نیاز به اصلاح با جراحی
- ثابت ( غیر انعطاف پذیر)
- بنابراین ارزیابی نشستن باید در این سه دسته قرار گیرد:
- توانایی فرد برای نشستن
- وضعیت لگن
- ثابت یا منعطف بودن دفورمیتی و الگوی دفورمیتی در وضعیت نشسته
جمع بندی
در این مقاله از سایت خانواده توانمند نکات قبل از خرید ویلچر را ارائه کردیم تا خرید آگاهانه داشته باشید. برای دریافت خدمات مشاوره ای و آموزشی از سایت خانواده توانمند با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.