درمان اختلال حسی با بازی های جذاب
11/03/1401فواید کاردرمانی در اختلالات حسی
14/03/1401اختلال یکپارچگی حسی نوعی اختلال عصبی می باشد. این اختلال ناشی از عدم توانایی مغز برای یکپارچه سازی، پردازش و پاسخ به اطلاعات دریافتی از سیستم های حسی اصلی بدن می باشد. علائم اختلال حسی نشانه های دارد که خانواده ها با دیدن آن نشانه ها میتوانند متوجه شوند که کودک اختلالات حسی را دارد یا نه؟!
برای شناخت علائم اختلال حسی میتوان به بازی، عملکرد تحصیلی، روابط اجتماعی، بروز احساسات، مهارت حرکتی، گفتاری و زبانی کودک توجه کرد. برای آشنایی بیشتر با علائم اختلال حسی تا انتها این مقاله همراه ما باشید.
علائم اختلال حسی در بازی کودکان
کودک در هنگام بازی کردن به طور دائم در حال پردازش اطلاعات دریافتی از محرکات حسی پیرامون خود می باشد. پردازش اطلاعات در نهایت به صورت مهارت های مختلف مورد نیاز بازی ذخیره می شود. به همین دلیل اختلال پردازش حسی بر روند و رشد و توسعه بازی های کودکانه تاثیر میگذارد.
بازی ابزار مناسب برای کودک می باشد تا بتواند مهارت های ذهنی و جسمی، حسی خود را تقویت کند.
برای اطلاع بیشتر از درمان کاردرمانی اختلالات حسی به مقاله کامل کاردرمانی در اختلالات حسی مراجعه کنید.
علائم اختلال حسی که در کودکان شایع است:
بازی وسیله مناسبی برای تشخیص اختلال حسی کودکان است که در این قسمت چند مورد از علائم را معرفی می کنیم:
- کودکان مبتلا به نامنی جاذبهای با توجه به نقص در فرآیند پردازش حس وستیبولار و بروز علائمی نظیر اضطراب شدید هنگام جدا کردن پاهای خود از زمین، نگرانی غیر معمول نسبت به تغییر موقعیت سر در فضا و ترس از ارتفاع و… امکان شرکت در فعالیتهای متناسب با سن خود را ندارند.
- اختلال در فرآیند پردازش حسی با تاثیر بر برنامه ریزی حرکتی، منجر به ناتوانی کودک در بازی با اسباب بازیهایی جدید میشود. به طور مثال او توانایی حرکت مناسب انگشتان دست خود را برای روشن کردن ارگ اسباب بازیش ندارد. به والدین این کودکان توصیه میشود، دستور العمل بازی را چندین مرتبه برای کودک خود تکرار کنند و یا این که بازی جدید را به چندین مرحله مجزا تقسیم کنند، هم چنین میتوانند شیوه کار با اسباب بازی را به صورت تصویری به او نمایش دهند.
- کودکان مبتلا پردازش حسی از شرکت در بازیهای گروهی اجتناب میکنند. جهت درک بهتر این مسئله باید متذکر شد که شرکت در بازیهای گروهی مستلزم برقراری ارتباط با سایر هم گروهیها، توجه به وقایع پیرامون خود و… میباشد که همگی نیاز به تحت کنترل در آوردن فرآیند پردازش اطلاعات حسی میباشد. به والدین این کودکان توصیه میشود از بازیهای گروهی ساختار یافته استفاده کنند؛ مثلا زمانی که دختر کوچولوی شما و هم گروهی های او در حال انجام بازی های تخیلی با عروسک باربی خود هستند، هنگامی که او به دلیل نقص در مهارت های اجتماعی احساس نامیدی میکند، به مدت 2 تا 3 دقیقه از یک وقفه زمانی مثل پریدن روی ترامپولین استفاده کنید.
-
نقص در یکپارچه کردن اطلاعات وسیتبولار و دیداری، منجر به ناتوانی کودک در تشخیص اشیای در حال حرکت و سرعت آنها میشود( با توجه به اهمیت حس بینایی در تشخیص فاصله اشیا از یکدیگر و حس دهلیزی در مورد موقعیت خود فرد نسبت به اشیاء. به طور مثال فرزند شما هنگام بازی دو نفره به جای گرفتن آن، جاخالی میدهد.
- اختلال در فرآیند پردازش حس وستیبولار( نقش سیستم دهلیزی در پیش بینی موقعیت فعلی افراد) بر مهارتهای کودک در زمینه تصور موقعیتهایی آینده تاثیر میگذارد، به همین دلیل کودکان مبتلا به این نقص دائما به والدین خود میچسبند و اگر از آنها خواسته شود که برنامهای برای آخر هفته خود طراحی کنند، به شدت دچار اضطراب میشوند.
بعد از تشخیص علائم اختلال حسی کودکان باید به بدانیم که عدم توجه به نشانه های اختلالات حسی در آینده چه تاثیر منفی روی زندگی کودکان خواهد داشت.
برای درمان اختلال حسی میتوانید این مقاله را مطالعه کنید.
تاثیر اختلال حسی بر عملکرد تحصیلی کودکان
زمانی که سیستم های حسی، کارکرد مناسبی داشته باشند، پس از دریافت، غربالگری و پردازش اطلاعات حسی به آنها پاسخهای صحیح و متناسب با موقعیت فعلی خود میدهیم، هنگامی که این سیستم به صورت یکپارچه عمل نکند، عملکرد تحصیلی کودک بابت عملکرد نامناسب سیستم حسی او متاثر می شود. به طور مثال ضعف در پردازش حواس بینایی و وستیبولار، منجر به کندخوانی میشود در این کودکان هنگام خواندن از کتاب یا تابلو علائم زیر نمایان میشود:
- جا انداختن کلمات
- ناتوانی در درک کلمات و جملات خوانده شده
- پوشاندن یک چشم خود در حین خواندن
-
تکان دادن بیش از اندازه سر خود
- شکایت از این که نوشتههای مبهمی در صفحه وجود دارد و یا این که کلمات موجود در صفحه در حال پرش هستند.
- در صورت بروز اختلال پردازش حسی از نوع تدافع لمسی، شرکت در کلاس هنر برای کودک زجر آور است به ویژه هنگامی که معلم از اختلال کودک شما آگاهی نداشته باشد و از او بخواهد تا در فعالیتهایی مثل درست کردن خمیرکاغذ، کلاژ و نقاشی با انگشت شرکت کند، در هنگام مواجهه با چنین شرایطی از معلم او بخواهید فعالیت هایی مثل کار کردن با گل سفال ( درگیری بیشتر حس عمقی) را جایگزین درست کردن خمیر کاغذ کند.
- در صورت وجود علائم نارسانویسی به وجود اختلال پردازش وستیبولار در کودک خود شک کنید( ضعف در مهارتهای دیداری- حرکتی)، برای رسیدن به تشخیص قطعی مشاهده کودک جهت بررسی موارد زیر حائز اهمیت است:
- نحو مداد گرفتن کودک به چه صورت می باشد؟ خیلی محکم یا عادی
- پوسچر کودک در هنگام نوشتن چگونه می باشد؟ به صندلی خود تکیه میدهد یا این که به صورت عمودی مینشیند.
- آیا هنگام کپی کردن از روی کتاب خط مورد نظر را گم میکند یا خیر؟
- آیا او در جای خود بالا و پایین میپرد و تمرکز کافی برای انجام مهارتهایی حرکتی ظریف دارد یا خیر؟
تاثیر اختلال حسی بر مهارتهای اجتماعی کودکان
یادگیری مهارت های اجتماعی نظیر معرفی کردن خود به عنوان عضو جدید یک گروه، برقراری ارتباط چشمی با فرد سخنران نیازمند پردازش و یکپارچگی اطلاعاتی است که فرد به واسطه بیان چشمی، بیان کلامی و بدنی خود به شما منتقل میکند. در چنین شرایطی فرد مبتلا به اختلال پردازش حسی به دلیل عدم حضور موثر بلافاصله موقعیت را ترک میکند.
به طور مثال در صورتی که کودک شما به اختلال حس طلبی مبتلا باشد، احتمالا رفتارهایی نظیر دنبال کردن بچه ها به قصد هل دادن آنها در زنگ تفریج وجود دارد. به والدین این کودکان توصیه میشود با کودک خود صحبت کنند و به او تذکر دهند که با انجام چنین رفتاری دوستان خود را ناراحت میکنند و به آنها صدمه میزنند( بهتر است از یک داستان اجتماعی کمک بگیرید).
بسیاری از کودکان مبتلا به اختلال پردازش حسی از برقراری ارتباط چشمی در موقعیتهایی اجتماعی میکنند. برای این افراد شنیدن سخنان یک فرد و برقراری ارتباط چشمی به صورت همزمان با او امکان پذیر نمی باشد. این افراد به ناچار ورودی های یک مجرای حسی را قطع می کنند تا بر وقایع پیرامون خود متمرکزتر باشند.
3 روش برای اجتماعی شدن کودکان
- نسبت به تلاش های فرزند خود برای اجتماع شدن صبور باشید. در مواقعی که این تلاشها با شکست مواجهه میشود،آرام باشید تلاشهای او را مورد تشویق قرار دهید.
- به فرزند خود کمک کنید تا از نقاط ضعف خود در موقعیتهایی اجتماعی آگاه شود. از جملاتی مثل« برای پیروزی در این موقعیت حساس موتور درونی پرقدرت خود را روشن کن» استفاده کنید.
- به واسطه بیان داستانهای اجتماعی کودک خود را در موقعیت های اجتماعی مشابه قرار دهید. برای کودکان بزرگتر از روش نقش بازی کردن استفاده کنید. این روش به آنها کمک میکند تا با پخش مجدد ویدئوی آن نحوه رفتار و عکس العمل خود را در موقعیت های اجتماعی پیش رو ببیند
تاثیر اختلال حسی بر عملکردهای احساسی کودکان
ارتباط قوی بین پردازش حسی موثر و کنترل احساسات وجود دارد. زمانی که سیستم حس- عصبی افراد جهان پیرامون او را به صورت خودکار پردازش نمیکند، کودک در محیط زندگی خود مات و مبهوت میشود که در اغلب موارد به صورت بی ثباتی عاطفی گزارش میشود. به طور مثال:
کودکان مبتلا به ناهنجاریهای پردازش حسی با تغییر شرایط محیطی دچار اضطراب میشوند. افراد مبتلا به این اختلال به یک ساختار خارجی اعتماد میکنند( ساختاری که دارای راهنماییهای لازم برای عملکرد مطلوب در محیط میباشد)، اما زمانی که این ساختار تغییر میکند، کودک شما توانایی هماهنگی ذهن و بدن خود را با تغییرات جدید ندارد. مثل سخنرانی بدون متن و یهویی برای افراد غریبه!!!
اگر کودک شما از نظر حس شنوایی حالت تدافع شدیدی داشته باشد، ممکن است به واسطه صداهای ناگهانی یا حتی صداهای معمولی نظیر تهویه کننده هوا، شیرآب و جاروبرقی احساس ترس شدیدی به او دست دهد.
تاثیر اختلال حسی بر مهارتهای حرکتی
از اصلی ترین دلایل ارجاع کودکان در مدارس به متخصصین کاردرمانی وجود نقص در برنامه ریزی حرکتی میباشد. برنامه ریزی حرکتی موثر روی توانایی تعادلی کودک، درک موقعیت خود در فضا، حس ارتباط اجزای بدن با یکدیگر و درک حس لامسه موثر است. طراحی یک برنامه ریزی حرکتی نیازمند یکپارچگی اطلاعات شنیداری، بینایی و مکان یابی است، در صورت نقص در این فرآیند فرد توانایی انجام اعمال هدفمند و چند مرحله ای را ندارد. نمونه هایی از مشکلات حرکتی کودکان مبتلا به اختلال پردازس حسی عبارتند از:
- نقص در هریک از سیستم های دهلیزی، عمقی و بینایی احتمال بروز مشکلات تعادلی را بالا میبرد، بنابراین احتمال شرکت در فعالیت های حرکتی نیز کاهش مییابد.
- ضعف در هماهنگی حرکتی و ثبات وضعیتی به دنبال پایین بودن تون عضلانی در کودکان مبتلا به نقص در پردازش حس عمقی احتمال نشستن به حالت W را در این کودکان جهت فراهم کردن یک سطح اتکا وسیع و با ثبات بال میبرد، نشستن طولانی مدت در این وضعیت عوارض حرکتی متعددی از جمله نقص در تعادل را ایجاد میکند.
- افراد مبتلا به حساسیت بیش از حد در حس لامسه به منظور کاهش ورودهایی این حس حین تماس پا با زمین در هنگام راه رفتن روی پنجه های خود راه میروند.
تاثیر اختلال حسی بر مهارتهای گفتاری
با توجه به تاثیر عملکرد نورولوژیک بر توانایی برقراری ارتباط موثر، احتمال بروز تاخیر در مهارتهای گفتاری در مبتلایان به اختلال پردازش حسی وجود دارد. به طور مثال زمانی کودک دارای اختلال حس شنوایی ( نقص در تشخیص مکان دقیق صداها) به دلیل ناتوانی در تشخیص صداها از یکدیگر از نظر فهم زبان بیانی نیز مشکل دارد. کودک دارای اختلال حس عمقی و لامسه نیز معمولا در مهارت های دهانی حرکتی توانایی لازم ندارد. او در حرکت صحیح لبها و زبان برای تلفظ صحیح کلمات ناتوان می باشد.
تاثیر اختلال حسی بر دیس پراکسی زبانی
این اختلال نتیجه ضعف در برنامه ریزی حرکتی عضلات کوچک دهان می باشد که نقش موثری در ادای صحیح کلمات دارند. افراد با این اختلال در شنوایی و درک صحیح کلمات مشکلی ندارند. نقص اصلی آنها ناتوانی در هماهنگی عضلات دهان و زبان میباشد. زمانی که این افراد کلمات را بدون فکر، بیان میکنند گفتار آنها بدون نقص می باشد، اما در صحبت آگاهانه از تکرار آنها ناتوان هستند.
نشانه های دیس پراکسی زبانی
- نقص در مهارت های حرکتی ظریف
- عدم وجود غان و غونهایی دوران کودکی
- تاخیر در بیان اولین کلمات و به جای بیان صحیح کلمه صدای خرخر ایجاد میشود
- توانایی کلامی به صورت ارادی را دارد اما هنگام درخواست شما برای ادای کلمات مهارت کافی ندارد.
- محدودیت در به کارگیری حروف صامت
- نقص در ترکیب حروف صامت و تبدیل آنها به کلمات دارای حروف مصوت
- توانایی بیان کلمات را به تنهایی دارد اما در هنگام ترکیب آنها برای ساخت جملات هدفمند دچار مشکل میشود
- توانایی درک کلمات این افراد بیشتر از بیان آنها میباشد.
- در هنگام بیان کلمات دچار لکنت زبان میشوند.
حرف آخر
در این مقاله علائم اختلال حسی در کودکان را معرفی کردیم. اما در هرحال تشخیص نهایی برعهده متخصصان کاردرمانی می باشد. در صورت مشاهده علائم حتما با کاردرمانگر مشورت کنید. در صورت نیاز به مشاوره برای اختلال حسی می توانید با شماره 09054146911 تماس بگیرید ما در تمام ایام کنار شما خواهیم بود.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.