اختلال حافظه شنیداری
09/11/1402معرفی انواع اختلالات یادگیری
21/12/1402درمان نارساخوانی دانش آموزان یکی از دغدغه های مهم والدین و معلمان است. اگر دانش آموز مهارت خواندن خوبی نداشته باشد در سایر دروس مثل ریاضی، علوم و فارسی و حتی روابط اجتماعی دچار چالش های بسیاری می شود. با توجه به اهمیت موضوع خواندن که پایه بسیاری از مهارت هاست در این مقاله از سایت خانواده توانمند به معرفی راهکارهای درمان نارساخوانی دانش آموزان می پردازیم.
نارساخوانی چیست؟
به هر گونه ناتوانی در خواندن نارساخوانی می گویند. نارساخوانی اصطلاحی است برای کودکانی که علیرغم هوش طبیعی قادر به خواندن نیستند. این کودکان ممکن است واژه های بسیاری را بدانند و به راحتی انها رادر مکالمه بکار برند اما قادر به درک و شناسایی نشانه های نوشتنی یا چاپی آن نیستند. برخی هم ممکن است حتی واژه ها را بخوانند اما مفهوم آنها را درک نکنند.
علت بروز نارساخوانی چیست؟
یکی از علت های بروز نارساخوانی دانش آموزان عدم رشد همه جانبه حواس آنهاست. تا 10 سالگی کودک از طریق حواس مختلف خود با محیط ارتباط برقرار می کند. عوامل مختلفی در بروز نارساخوانی دانش آموزان نقش مهمی دارد از جمله:
- تغییرات سبک زندگی
- کاهش ارتباط کودک با همسالانش
- نبود فرصت برای کسب تجربه
- نوع اسباب بازی و سرگرمی کودکان
کودکان امروزی در یک فضای ایزوله و آماده در حال رشد هستند و این عامل در رشد حواس آنها تاثیر منفی می گذارد. بسیاری از مهارت های یادگیری و زندگی نیاز به تجربه آموزی دارند.
مقاله پیشنهادی: راهکار تقویت املا با روش های جدید
علائم نارساخوانی
- تلفظ اشتباه کلمات مشابه مانند غاز و غار، چای وجای ،بهار و نهار
- گمانه زنی کلمات با در نظر گرفتن حروف اول و آخر کلمات
- وارونه خوانی کلمات مانند زور بجای روز
- مشکلات شدید در هجی کردن کلمات
- حذف کلماتی مانند”را”از”که”و…..
- اضافه کردن برخی از حروف وکلمات
- حذف برخی از حروف وکلمات
- جایگزینی برخی از حروف وکلمات به جای یکدیگر
- درک نامرتب حروف
- عدم درک مطالب خوانده شده
مقاله پیشنهادی: علت غلط املایی زیاد دانش آموزان
انواع نارساخوانی دانش آموزان
نارساخوانی انواع مختلفی دارد از جمله:
- نارسا خوانی بینایی
- نارسا خوانی شنیداری
مقاله پیشنهادی: درمان اختلال خواندن و نوشتن کودکان دبستان
درمان نارساخوانی دانش آموزان دارای اختلال بینایی
در کسب مهارت خواندن حس بینایی و شنوایی نقش مهمی دارند. اگر حس بینایی عملکرد خوبی نداشته باشد دانش آموز در خواندن مشکلات مختلفی را تجربه می کند. برای درمان نارساخوانی دانش آموزان در ابتدا معلم و درمانگر باید نوع اختلال او را تشخیص دهند.
دانش آموزان دارای نارساخوانی بینایی در تداعی کلمات چاپی و معانی دچار مشکل می شوند. برای درمان نارساخوانی دانش آموزان دارای اختلال بینایی می توان از روش فنوتیک را به شکل زیر انجام داد:
- حروف مختلف را بروی کارتی تایپ یا نوشت و سپس از آنها خواست متناسب با نوع کارت کلماتی که حرف اولشان مثلا م دارد را بگویند.
- در ادامه برای تثبیت هر همخوان در مرحله کلمه درسه جایگاه اول، وسط و آخر بیان کنند
- سپس عبارت( دو کلمه ای) در سه جایگاه اول، وسط و آخر بیان کنند.
- دانش آموز کلمات را در قالب جمله بیان کند.
- دانش آموز کلمه را در داستان شفاهی بیان کند.
مقاله پیشنهادی: قرینه نویسی
درمان نارساخوانی دانش آموزان دارای اختلال بینایی در روش فنوتیک از طریق شنوایی انجام می شود اما هدف بهبود بخشیدن به مشکلات بینایی دانش آموزان می باشد. بنابراین فعالیت هایی چون: جور کردن تصاویر و کلمات نوشتاری، نقاشی خطوط اصلی کلمات و اشیا توصیه می شود. بدین گونه به کودک می آموزیم که هر کلمه شکل و مفهومی مشخص دارد.
مقاله پیشنهاد: درمان اختلال درک مطلب
درمان نارساخوانی دانش آموزان دارای اختلال شنوایی
دانش آموزان دارای نارساخوانی شنوایی در تشخیص صداهای مختلف یا دارای اختلال توالی شنیداری و حافظه شنیداری هستند. برای درمان نارساخوانی دانش آموزان دارای اختلال شنوایی می توان که از حس بینایی سالمی برخوردارند روش آموزش کل کلمه را به صورت نوشتاری توصیه می کنند. برای مثال کارتی را که حاوی عکس ( سگ) و نیز کلمه سگ است به کودک نشان می دهند و همزمان کلمه را بیان می کنند و از او می خواهند کلمه را تکرار کند.
در آموزش کلمه پریدن از کودک می خواهند که عملا بپرد و بلافاصله کارت حاوی کلمه پریدن را به او نشان می دهند و او را تشویق به تلفظ آن می کنند.
مقاله پیشنهادی: آموزش خواندن به کودکان
نتیجه گیری
در این مقاله از سایت خانواده توانمند به درمان نارساخوانی پرداختیم. در صورتی که نیاز به خدمات مشاوره و آموزشی سایت خانواده توانمند با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان کم توان ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.