گفتاردرمانی بزرگسالان
15/03/1400علائم اوتیسم
20/03/1400توانبخشی شناختی یکی از شیوه های کاربردی برای ارائه خدمات توانبخشی است. این شیوه در توانبخشی کودکان بانیازهای ویژه و توانبخشی بزرگسالان فواید بسیاری دارد. به همین دلیل در این مقاله به بیان فواید و نحوه توانبخشی شناختی در حوزه درمان اختلالات شناختی و حرکتی کودکان و بزرگسالان و لوازم توانبخشی شناختی خواهیم پرداخت. اگر شما نیز به دنبال آشنایی با متدهای توانبخشی هستید همراه ما باشید.
قصه مهنا
مهنا ذانش آموز پایه دوم مدرسه است.
تا حال کسی در کلاس ندیده او بتواند بروی نیمکت بنشیند، گویا صندلی او میخ دارد!!!
به دلیل حواس پرتی نمی تواند مباحث درسی را به خوبی بباموزد، او دائما در کلاس در حال راه رفتن است!!!
کار من که معلم او هستم این است که از او خواهش کن یا گاها با عصبانیت از او بخواهم، کمی آرام بگیرد، ولی نمیتواند!!!
در زنگ تفریح معمولا تنهاست!!!
به خاطر پرخاشگری که دارد، کسی با او دوست نمی شود!!!
به خاطر پرخاشگری و عدم توجه اش ، مجبورم او را کنار خود بنشانم!!!
روزی که او غیبت می کند بسیار خوشحال می شوم چون وقتی سرکلاس هست دائما در حال دردسرسازی است!!!
یکی روز نتوانستم به مدرسه بروم، با هماهنگی مدیر مدرسه، یکی از دوستانم که روانشناس بود را برای مدیریت کلاسم به مدرسه معرفی کردم!!!
فاطمه که روانشناس حاذقی بود و هست، زمانی که مهنا و چند شاگردم را دید متوجه، اختلال آنها شد!!!
من مشکل مهنا را با خانواده او در میان گذاشتم!!!
به آنان از طرف دوست خود گفتم: مشکل مهنا راه چاره دارد، با توانبخشی شناختی می توان به او کمک کرد.
آنان در ابتدا مشکل مهنا را قبول نمی کردند!!!
معتقد بودند مهنا فقط کمی شیطونه!!!
در حالی که من و کادر مدرسه و همکلاسی هایش به خاطر عملکرد مهنا تحت فشار بودیم، خود مهنا نیز تحت فشار بود. کسی با مهنا بازی نمی کرد، او قوانین بازی ها را قبول نمی کرد.
به خاطر مخالفت های شدید والدین مهنا مجبور شدم آنان را تهدید به تکرار پایه کنم. به آنان گفتم: اگر مهنا مرکز اختلالات یادگیری نرود سال دیگه مجدد باید پایه اول را بخواند!!!
والدین مهنا در آخر پذیرفتند که او را برای دریافت خدمات توانبخشی شناختی به مرکز اختلالات یادگیری ببرند. از طرف مدرسه، مهنا به یک مرکز اختلالات یادگیری معرفی شد تا بتواند خدمات توانبخشی شناختی را دریافت کند.
در روزهای ابتدای مراجعه مهنا به مرکز اختلالات یادگیری اثر خدمات توانبخشی شناختی بروی او مشخص نبود اما پس از سه ماه تغییرات در مهنا دیده شد!!!
مهارت توجه و حافظه بلند مدت مهنا پس از دریافت خدمات توانبخشی شناختی تقویت شده بود. او مباحث درسی را بهتر متوجه می شد و فرآیندها را بهتر به یاد می آورد.
مسیر توانبخشی شناختی مسیر طولانی می باشد اما تنها راه مطمئنا برای درمان مهنا و کودکان و بزرگسالان دارای اختلال شناختی است!!!
اگر شما نیز به دنبال آشنایی با خدمات توانبخشی شناختی هستید، حتما تا انتهای مقاله همراه ما باشید در این مقاله به موارد زیر می پردازیم:
- توانبخشی چیست؟
- شناخت چیست؟
- توانبخشی شناختی چیست؟
- در توانبخشی از چه رویکردهای استفاده می کنند؟
- توانبخشی شناختی برای کودکان چه فوایدی دارد؟
- توانبخشی شناختی برای سالمندان چه فوایدی دارد؟
- تجهیزات توانبخشی شناحتی چیست؟
توانیخشی شناختی چیست؟
افراد برای تقویت عضلات خود معمولا به سراغ ورزش می روند!!!
برای تقویت مغز و ذهن چه باید کرد؟!
در ابتدا باید گفت: مغز آدمی نیز یک عضو منعطفی است که با یک سری اقدامات توانبخشی شناختی می توان آن را تقویت کرد.
قبل از ارائه راهکار، متخصص کودکانی مثل مهنا را ارزیابی می کند تا منشا مشکل او را پیدا کند.
او بعد از ارزیابی متوجه می شود، کدام بخش مغز دچار نقص شده است!!!
آیا کودک در توجه مشکل دارد یا در حافظه!!!
بعد از ارزیابی، متخصص سراغ طراحی مسیر توانبخشی شناختی می رود تا مغز انسان را برای حل مشکلات توانمند کند.
توانبخشی یعنی تغییر فعال به منظور توانمندسازی افراد مبتلا به آسیب یا بیماری است. هدف توانبخشی ترمیم و بازگرداندن تمامی کارکردهای جسمانی، روانی و اجتماعی آسیب دیده ناشی از بیماریهاست.
شناخت هم یعنی توانایی توجه، دریافت و درک اطلاعات به منظور تعدیل و یکپارچهسازی و نگهداری که باعث تعامل با محیط میشود.
بر این اساس توانبخشی شناختی یا توانبخشی نوروسایکولوژیک یعنی مجموعهای از روشها یا راهبردهای مداخلهای، که به منظور توانمندسازی بیماران و خانوادههای آنها صورت می گیرد.
هدف از توانبخشی شناختی، سازگاری، کنترل و کاهش نقایص شناختی است.
هدف توانبخشی شناختی
با توجه به ماهیت اختلالات شناختی، اهداف توانبخشی در رده اول افزایش کارکرد از طریق سازگاری با بیماری( سازگارشدن فرد با نقص و بیماری) است. هدف دوم از توانبخشی شناختی، جلوگیری و کاهش رفتارهای ناسازگارانه و در نهایت جبران برخی از نقایص از دست رفته است.
در یک جمعبندی کلی هدف از به کار بردن توانبخشی شناختی و رفتاری؛ افزایش توانایی فرد در پردازش و تفسیر اطلاعات و بهبود کارایی فرد در تمامی ابعاد زندگی اجتماعی و خانوادگی است.
پیشنهادی: بازی درمانی شناختی رفتاری
توانبخشی شناختی شامل چه افرادی میشود؟
براساس پژوهشهای موجود اکثر مداخلات توانبخشی، معطوف به سه دسته کلی از بیماریها است:
- بیماریهای کارکردی مغز مانند: اسکیزوفرنیا، آلزایمر، بیش فعالی و..
- بیماریهای اکتسابی مغزی مانند: ضربه مغزی و سکته مغزی، فلج مغزی و..
- بیماریهای پیش رونده و تخریبی چون دمانس (زوال عقل)
کارکرد توانبخشی شناختی
بعضی از اجزای شناخت که در توانبخشی شناختی مورد توجه قرار میگیرند و ارزیابی و درمان میشوند عبارتند از:
- درک ( Perception )
- توجه ( Attention )
- حافظه ( Memory )
- زبان ( Language )
- تفکر (Thinking )
مقاله پیشنهادی:
درمان مشکلات شناختی بیماران ام اس با واقعیت مجازی
رویکردهای توانبخشی شناختی چیست؟
الف) ترمیم کارکرد آسیب دیده
روشهای که بر مبنای این رویکرد مورد استفاده قرار میگیرد، عمدتاً بر تحریک یا تمرین شناختی از طریق بسط و تمرینات تکراری تاکید دارد. مواردی مثل تمرینات تکراری برای ارقام، کلمات، اشکال، مکانها و….
متخصصان کاردرمانی ذهنی، بازی درمانگران، همهی این کارها را با هدف بازسازی مکانیسمهای شناختی و نورونی آسیب دیده افراد انجام می دهند.
ب) بهینه سازی کارکرد باقیمانده
تاکید اصلی این رویکرد بر توانمندسازی فرد در استفاده از فرآیندها و مهارتهای حافظه و توجه است که قبل از بیماری وجود داشته است. در این رویکرد، افراد را به انجام تکالیفی ترغیب میکنند که قبل از آسیب انجام میدادند.
ج) جبران کارکرد ازدست رفته
زمانی که آسیب مغزی و نقایص شناختی شدید باشد، توانبخشی، اغلب متمرکز بر یافتن راههای میشود که به افراد در جایگزینی یا جبران نقایص کمک میکند. با حمایتهای بیرونی و تغییرات محیطی میشود، افراد را در انجام تکالیف روزمره و کاهش تاثیرات ناشی از معلولیت توانمند کرد.
مداخلات موجود در این زمینه عمدتا در سطح رفتاری هستند. اقداماتی که فرآیندهای شناختی و عصبی زیربنایی را تحت تاثیر قرار میدهد را شامل نمیشود. نقطه قوت این رویکرد، کاربرد گسترده و موفقیت چشمگیرش در توانمندسازی افراد برای دستیابی به استقلال در کارهای روزانه است.
د)جایگزینی کارکرد سالم
این رویکرد همانند جبران کارکرد از دست رفته، فرض میکنند که مکانیزمهای شناختی و عصبی موردنیاز برای حافظه و توجه بهنجار در بیماران نمی تواند به طور کامل ترمیم شود یا بهبود پیدا کند. اما با بهرهگیری از فرآیندها و ساختارهای سالم شاید یشود به افراد کمک کرد.
در این رویکرد تاکید می شود که مناطق سالم مغز در زمانی که ناحیه مجاور یا مشابه آن در یک نیمکره، یا نیمکره دیگر آسیب ببینند، به انجام وظایف نقاط آسیب دیده خواهند پرداخت. تاکید اصلی این رویکرد، بر دستیابی به نتایج خاص کارکردی چون یادگیری اطلاعات مربوط به زندگی روزمره است.
فواید توانبخشی شناختی برای کودکان
تحقیقات نشان میدهد که تقویت حافظه دیداری دانش آموزان دارای اختلال نوشتن، باعث کاهش خطاهای املایی آنها میشود.
توانبخشی شناختی باعث میشود دانشآموزان به فرآیند نوشتن خود نظارت کنند.
فعالیت کودکان هدفمند خواهد شد در نهایت مهارت نوشتن صحیح کلمات را می آموزند.
دانش آموزانی که دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالیاند از توانایی نگهداری توجه و پیشرفت تحصیلی پایینی برخوردارند. با استفاده از خدمات توانبخشی شناختی، میزان توجه دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه/ بیش فعالی میتواند پیشرفت آنها را به دنبال داشته باشد.
از توانبخشی شناختی در مسیر بازی درمانی کودکان مضطرب و پرخاشگر و خجالتی، ترسو، لجباز، کم توان ذهنی استفاده می شود.
برای تقویت مهارت مهارت ذهنی و حسی کودکان استثنایی از جمله کودکان نابینا، کم شنوا، فلج مغزی، سندرم داون، اوتیسم نیز می توان از خدمات توانبخشی شناختی برای تقویت توجه، تمرکز، حافظه استفاده کرد.
فواید توانبخشی شناختی بزرگسالان
پژوهشها نشان میدهد که توانبخشی حافظه و توجه به عنوان یکی از رویکردهای جدید درمانی، پا به پای سایر مداخلات قادر است بر وضعیت حافظه بیماران سالمند مبتلا به دمانس و آلزایمر موثر بوده و موجب بهبود کیفیت زندگی سالمندان شود.
توانبخشی شناختی یکی از ارکان اصلی و ضروریات درمانی برای کاهش علائم و مشکلات ناشی از دمانس و آلزایمر میباشد. که در کنار روشهای درمان و کنترل بیماری از آن استفاده میکنند.
فواید توانبخشی شناختی برای اختلالات مغز
پژوهشهای نشان میدهد توانبخشی شناختی توجه، پردازش اطلاعات و کارکردهای اجرایی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروز(بیماری MS) موثر است.
علاوه بر وضعیت شناختی آنان، به بهبود افسردگی این بیماران نیز کمک میکند. البته نتایج این پژوهشها نشان میدهد بازتوانی شناختی مداخله اثربخشی برای بهبود کارکردهای شناختی بیماران دچار آسیب مغزی تروماتیک است.
فواید توانبخشی شناختی برای اختلال وسواس
پژوهشها نشان میدهد که برنامه توانبخشی شناختی مفهوم سازی، انعطاف پذیری ذهنی، آغازگری و طرح پذیری و حافظه شنیداری بیماران وسواسی جبری را بهبود بخشیده است. توانبخشی شناختی برای بیماران افسرده، وسواسی، اضطرابی و افراد عادی نیز موثر میباشد.
مراحل توانبخشی شناختی
- پیدا کردن کلینیک معتبر( مهمترین مرحله)
- مصاحبه بالینی
- انجام آزمونهای تخصصی جهت مشخص نمودن حیطهای که باید درمان و یا تقویت صورت بگیرد (آزمونهای شناختی باید کاملا تخصصی باشند. یعنی وقتی میگوییم میخواهیم توجه را اندازه گیری نماییم، آزمونی که استفاده میکنیم فقط باید توجه را بسنجد و هیچ حیطه دیگری در آن دخیل نباشد. چون نمیتوان در این مسئله تمایز قائل شد که آیا ضعف در آزمون توجه در اثر مشکل حافظهاش بوده است یا مشکل حرکتی یا هر مشکل دیگری).
- تفسیر و بررسی آزمونهای انجام شده توسط متخصص.
- انجام برنامه توانبخشی شناختی با کمک تجهیزات توانبخشی شناختی
- انجام آزمونها میان دورهای در حین برنامه توانبخشی شناختی جهت بررسی این مورد که آیا مسیر و برنامه درمانی ما صحیحه یا خیر؟
آزمونها و تستهایی توانبخشی شناختی
آزمونهای و برنامههای درمانی متعددی برای توانبخشی شناختی طراحی شدهاند ولی بیشترشان فقط بازیهای ساده هستند و هیچ ارزش علمی ندارند. از جمله نرم افزار های معتبر در حیطه ارزیابیهای شناختی و همچنین توانبخشی شناختی میتوان نام برد، عبارتند از:
نرم افزار کن تب | CANTAB که توسط دانشگاه کمبریج در سال 1980 تولید شده است
www.cantab.ir | www.cantab.com | آزمون کن تب | CANTAB چیست ؟ |
نرم افزار بررسی توجه و تمرکز و تشخیص بیش فعالی | IVA که این نرم افزار محصول یک شرکت آمریکایی می باشد و نتایج آن با fMRI و QEEG معتبر شده، به عبارتی نتایج این آزمون با نتایج حاصل از fMRI و QEEG در بررسی بیش فعالی | ADHD همخوانی دارد.
www.braintrain.com | www.braintrain.ir | نمونه پیشرفت در بیش فعالی با آزمون IVA | توضیح در مورد آزمون IVA |
آزمون های شناختی Vienna که این هم مجموعه آزمون های شناختی می باشد www.braintrain.ir | www.schuhfried.com
و همینطور نرم افزار هایی که در زمینه درمان در توانبخشی شناختی | CRT استفاده می شوند مانند
نرم افزار کاپیتان لاگ | Captain’s Log که از جمله قویترین نرم افزارهای شناختی دنیا میباشد
نرم افزار راننده هوشمند | Smart Drive که بسیار برای بیش فعالی کاربرد دارد. www.braintrain.com
تجهیزات توانبخشی شناختی
برای درمان اختلالات شناختی کودکان، سالمندان و بزرگسالان در مسیر توانبخشی شناختی از انواع تجهیزات و لوازم توانبخشی شناختی استفاده می شود. تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری مخصوص این فرآیند ساخته شدهاند و افراد متخصص این حوزه میتوانند از آن در کلینیکهای درمانی و آموزشی استفاده کنند. در ادامه مقاله لوازم توانبخشی شناختی معرفی می شود.
رایانه از ابزارهای مهم توانبخشی شناختی
در عملکرد ذهنی، معیارهای اندازهگیری و بهبود، هزارم ثانیه است. برای اندازه گیری عملکرد حافظه و انجام تمرینات بر پایه تمایز رنگ و شکل و موقعیت در فضا و .. از تجهیزات کامپیوتری و نرم افزارهای تخصصی در مسیر توانبخشی شناختی استفاده می شود. اکثر متخصصان از این ابزارها استفاده میکنند. بازی های رایانه ای یکی از ابرازهای مهم رایانه ای هستند که کاربرد های بسیاری در حوزه توانبخشی شناختی دارند از جمله:
سنجش عملکرد
با بررسی واکنش کودکان و بزرگسالان در حین بازی میتوان به بازخوردی که به موقعیت بازی میدهند با نقاط قوت و ضعف شناختی و رفتاری آنان آشنا شد.
تعامل
کودک یا بزرگسال وقتی به عنوان بازیگر به صحنه بازی وارد می شود همواره سعی می کند در تمام مراحل بازی به بهترین وجه عمل نماید تا بیشترین امتیازات را کسب کند در واقع در بازی نحوه تعامل تعامل با عناصر و صحنهها را تجربه می کند.
الگودهی
کودکان و نوجوانان بیش از آن که از طریق تجربه مستقیم یاد بگیرند، از راه مشاهده رفتار و اعمال دیگران میآموزند و به همین دلیل برنامه تلویزیونی و رایانه ای با ارائه الگوها و سرمشق های جذاب و دوست داشتنی یکی از منابع عمده تاثیرگذار بر رفتار کودکان و نوجوانان می باشند
مشارکت اجتماعی
با بازیهای رایانه ای می توان مهارت های اجتماعی را به کودکان در قالب بازی های رایانه ای آموزش داد.
آموزش
با استفاده از بازیهای رایانهای می توان مطالب بسیاری به کودکان آموزش داد و فقط به چشم سرگرمی به بازی های رایانه نگاه نکرد.
فواید بازی های رایانه ای برای توانبخشی شناختی
بازیهای رایانه ای وسیلهای برای جلب توجه و تمرکز و مقدمه یادگیری و کاهش هزینه آموزشی و توانبخشی است. بازی های رایانه ای به کودکان دارای اختلال شناختی و بزرگسالان دارای اختلال شناختی، فرصت میدهد متناسب با توان و ظرفیت خودش از آنها استفاده بکند.
خلاقیت و توانمندیهای افراد با بازی های رایانه ای تقویت میشود. بازی های رایانه ای زمینهساز هماهنگی بین اعضای حسی (چشم، دست، عضله و مغز) میشود.
بازیهای رایانهای وسیلهای برای پرکردن اوقات فراغت کودکان است؛ کنجکاوی و خیالپردازی، قدرت تصمیمگیری، تخلیه هیجانی، چالشی ذهنی، توسعه خلاقیت، از مزایایی بازی رایانهای شناختی است.
استفاده از تکنولوژی واقعیت مجازی در توانبخشی شناختی
متخصصان حوزه توانبخشی از تکنولوژی واقعیت مجازی برای ساخت تجهیزات توانبخشی استفاده می کنند. با استفاده از واقعیت مجازی تجربه و بازسازی هر فعالیتی برای کودکان و بزرگسالان امکان پذیر می باشد. به طور معمول انسان دارای یک سری حواس محیطی است که از طریق آنها با جهان بیرون ارتباط برقرار میکند. تمام ادراک ما از محیط اطراف با استفاده از حواس بینایی، شنوایی، بویایی، چشایی و لامسه، عمقی، وستیبولار شکل میگیرد. آنچه در VR یا واقعیت مجازی اتفاق می افتد ایجاد ورودی مناسب برای این حواس است تا به صورت مجازی تجربه ای نزدیک به واقعیت را برای افراد دارای مشکلات ذهنی ، جسمی، حسی، شناختی فراهم کند.
کاربرد واقعیت مجازی در روانشناسی و علوم شناختی در درمان اختلالات اضطراب، ترس، کم رویی اثبات شده است. به طور مثال با کمک واقعیت مجازی می توان اختلال ترس یا اضطراب افرادی که از رانندگی می ترسند را کاهش داد یا عوامل کاهش دقت و تمرکز در حین رانندگی را کشف کرد. اثبات کاربردهای واقعیت مجازی در روان درمانی به مراجعان نیز کمک به سزایی می کنند چرا که آنان دیگر مجبور نیستند توصیه ها و تمرینات مختلف روان درمانگران را به تنهایی و در فضای واقعی انجام دهند. افراد مبتلا به اختلال اضطراب یا ترس با کمک واقعیت مجازی در موقعیت شبیه سازی شده ای قرار می گیرند و زمانی که پیش نیازهای مختلف یک مهارت را کسب کردند در موقعیت واقعی زندگی می توانند راحت تر رفتار یا عمل کنند.
با کمک واقعیت مجازی در روانشناسی و حوزه شناختی، درمان اختلالات رفتاری و شناختی کودکان بانیازهای ویژه مانند کودکان اوتیسم، کم توان ذهنی که مهارت اجتماعی خوبی ندارند و متخصص امکان حضور در مکان های مختلف اجتماعی با کودک را ندارد تا با نقاط قوت و ضعف کودک آشنا شود به راحتی می توانند با کمک فناوری واقعیت مجازی در فضای نزدیک به واقعیت، مهارت های اجتماعی و مهارت های زندگی را متناسب با درک و نیاز مراجع به او آموزش دهند.
تجهیزات توانبخشی شناختی که بر پایه سیستم های واقعیت مجازی هستند برای ایجاد تجربه سه بعدی و نزدیک به واقعیت نیاز به لوازمی مانند هدست و کنترلر دارند. با استفاده از هدست که بر روی چشم قرار می گیرد فضای دید فرد به محیط مد نظر هدایت می شود. از طریق گوشی یا اسپکیر نیز صدای متناسب با آن فضا را برای کاربر ایجاد می شود. با کنترلر VR( واقعیت مجازی) در لوازم توانبخشی شناختی عملکرد حرکتی افراد به عملکرد در بازی تبدیل میشود.
در ایران لوازم توانبخشی بر پایه سیستم واقعیت مجازی طراحی شده است که تاییدهای علمی دارند. یکی از تجهیزات توانبخشی شناختی، پکیچ های شناختی XR Medics می باشد.
مزایا استفاده از پکیچ های شناختی XR Medics
- با لوازم توانبخشی شناختی مبتنی بر سیستم های vr یا واقعیت مجازی مانند پکیچ های شناختی XR Medics بیماران احساس کنترل، موفقیت را با فعالیت های مناسب سازی تجربه می کنند.
- لوازم توانبخشی مبتنی بر واقعیت مجازی( vr)مانند پکیچ های شناختی XR Medics یادگیری حرکتی را در یک محیط امن فراهم میکنند. افراد میتوانند با تکرار سناریوهای واقعی مهارت های حرکتی موردنیاز برای زندگی مستقل را کسب کنند.
- با کمک پکیچ شناختی XR Medics می توان به طور همزمان تمرینات درکی حرکتی و شناختی را انجام داد.
- پکیچ شناختی XR Medics به بیماران دارای نقص عصبی، مانند پارکینسون، فرصتی برای توسعه استراتژیهای حرکتی جدید یا یادگیری تواناییهای حرکتی که به دلیل آسیبدیدگی یا فرایندهای بیماری از دست رفتهاند، ارائه می دهد.
- در پکیچ شناختی XR Medics بازخوردهای دیداری و شنیداری، حرکتی را می توان متناسب با توانایی افراد تنظیم کرد. با این استراتژی کم حرکتی موجود در افراد کم توان حرکتی به مرور رفع می شود و مهارت حرکتی آنها تقویت می شود.
- یکی از مزیت های عمده استفاده از پکیچ شناختی XR Medics تنظیم درجه سختی بسته به شرایط و توانایی فیزیکی افراد می باشد. سیستم های واقعیت مجازی می تواند در شرایطی که یک بازی برای فرد دشوار باشد به سطوح ساده تر و آسان تر تنظیم شود و در این شرایط فرد انگیزه بیشتری برای انجام این تمرینات خواهد داشت .
- لوازم توانبخشی مبتنی بر واقعیت مجازی مانندپکیچ شناختی XR Medics شرایطی را برای افراد فراهم می کند که در مقابل شکست ترسی نداشته باشند و شرایط سخت را نیز امتحان کنند. افراد در حین استفاده از عینک واقعیت مجازی تشویق میشوند که خلاق تر و کنجکاو تر عمل کنند. افراد یاد می گیرند که احساس محدودیت نداشته باشد و با اعتماد به نفس تمرینات شناختی و حرکتی را انجام دهد.
کلام آخر
در این مقاله درباره فواید، کاربرد توانبخشی شناختی صحبت شد. در ضمن تجهیزات کاربردی توانبخشی شناختی بر پایه واقعیت مجازی مانند پکیچ شناختی XR Medics و آزمون های مورد استفاده معرفی شدند. اگر سوالتان بی پاسخ مانده یا به دنبال راه چاره هستید، در صورت نیاز به مشاوره می توانید با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.