زندگی با تفاوت های کودک نابینا
27/11/1400بازی اگه گفتی تو جعبه چیه؟
27/11/1400یکی از دغدغه های مهم والدین در مسیر رشد کودکان تفویت حواس پنچگانه آنان از جمله تقویت حس لامسه در کودکان می باشد. حس لامسه یکی از حواس مهم کودکان در فرآیند یادگیری و آشنایی با محیط پیرامون می باشد. در این مطلب میتوانید با چگونگی تقویت حس لامسه در کودکان از طریق آشپزی آشنا شوید.
نقش حواس پنچگانه در زندگی کودکان
کودکان از طریق حواس پنچگانه می توانند دنیای پیرامونشان را کشف کنند. اگر این حواس عملکرد متعادل داشته باشند به کودک فرصت می هند تا از همه موقعیت های زندگی به خوبی بهره مند شود. اما در بعضی از کودکان حواس به خوبی عمل نمی کنند و کودک و خانواده اش را با چالش های مختلفی روبه رو می سازند.
برای آشنایی با اختلالات حسی حتما مقاله علائم اختلالات حسی سایت خانواده توانمند را مطالعه بفرماید
حواس کودکان متناسب با سنشان رشد می کند. رشد حواس کودکان وابستگی زیادی به محیط غنی و آموزش های او در دوران کودکی دارد. اگر کودک محیط غنی برای تقویت حواسش نداشته باشد رشد حسی او با چالش های مواجه می شود که کودک در آینده با عواقب آن روبه رو می شود.
اگر به دنبال تربیت کودک توانمند هستید برای او محیط غنی برای تقویت حواس پنچگانه فراهم کنید. برای ایجاد محیط غنی برای کودکان نیاز به خرید اسباب بازی های گران نیست!!!
شما به راحتی و با خلاقیت می توانید برای کودک دلبندتان اسباب بازی های مختلف بسازید تا حواس او تقویت شود. به طور مثال اگر قصد تقویت حس لامسه در کودکان را دارید می توانید از فعالیت همیشگی و جذاب آشپزی استفاده کنید.
فواید آشپزی برای تقویت حواس کودکان
شاید تصورتان این باشد که ازبین حواس بینایی، چشایی، شنوایی و لامسه ، تنها حس چشایی در آشپزی کاربرد داشته باشد چرا که با اتکا به آن می توان طعم و مزه غذ را چشید!!!
اما این طور نیست!!!
تمام حواس درآشپزی تاثیر گذار هستند!!!
حواس پنجگانه در کنار یکدیگر در آشپزی نقش آفرینی می کنند تا در نهایت یک خوراک خوشمزه و خوش طعم روی میز یا سفره قرار گیرد!!!
در روند تهیه غذا، هم گوش هایتان باید خوب کار کند و هم چشمهایتان، گاهی بعضی مواد خوراکی هنگام سرخ شدن، صدای جلز و ولز می دهد که هشداری است برای برداشتن از روی حرارت، اگر حس شنوایی به کمکتان نیاید، قطعا با سوختن یا سرخ شدن بیش از حد مواد غذایی مواجه می شوید.
در آشپزی کودکان فرصت دارند مواد غذایی را از نزدیک ببینند، مواد را بو و لمس و بچشند. آشپزی برای کودکان فعالیت جذاب و مهیجی می باشد. آشپزی برای کودکان عادی و کودکان استثنایی یا بانیازهای ویژه مانند اوتیسم، نابینا، کم شنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال، نابینا و کم بینا مفید می باشد. بسیاری از مهارت های زندگی و اجتماعی را می توانند درکنار تقویت حواس پنچگانه با آشپزی بیاموزند. از جمله:
- مهارت اجتماعی کودکان را تقویت می کند. کودک با مفهوم مشارکت، مسولیت پذیری آشنا می شود.
- عضلات دست و پا کودک در حین آشپزی مانند خرد کردن، برش مواد، همزدن تقوی می شود. آشپزیمهارت های حرکتی کودکان را تقویت می کند.
- مهارت های ذهنی او مانند حافظه و توجه و تمرکزش تقویت می شود.
- کودک با شمارش، اندازه گیری، زمان، صبر آشنا می شود.
- مهارت خلاقیت او تقویت می شود.
تقویت حس لامسه در کودکان با آشپزی
آشپزی با کودکان اصول خاصی دارد. وقتی قراره با کودکان آشپزی کنید باید به توانایی آنان توجه کنید تا در مسیر آشپزی به کودک خوش بگذرد و او با علاقه در فعالیت آشپزی شرکت کند.
برای علاقمند ساختن کودکان به آشپزی از بازی های مختلف با مواذ غذایی و ظروف آشپزی استفاده کنید. با استفاده از بازی به راحتی کودک با شما همراه می شود. از بازی برای تقویت حواس از جمله حس لامسه او می توانید استفاده کنید. مثلا حین پخت آش می توانید مواد خوراکی مانند حبوبات را مانند ویدئو آموزشی داخل بادکنک قرار دهید و از کودک بخواهید با کمک حس لامسه نوع حبوبات را مشخص کند. این بازی برای کودکان فواید بسیاری دارد از جمله:
- با کمک این بازی مهارت ظریف انگشتان با گره زدن تقویت می شود.
- کودک با انواع مواد جامد، مایع آشنا می شود.
- با کمک هم می توانید یک توپ ضد استرس را با مواد مختلفی بسازید.
با دیدن فیلم آموزشی می توانید چند روش برای ساخت اسلایم خانگی برای تقویت حس لامسه در کودکان را بیاموزید که به راحتی با مواد ساده میتوانید، درست کنید و کودک شما کلی از بازی با آن لذت میبرد و یک وسیله عالی برای تقویت عضلات دست و دست ورزی و تقویت حس لامسه است که حتی خود شما و بزرگسالان هم از فشار دادن این توپها خوششان میآید.
حین آشپزی می توانید بازی های مختلفی برای تقویت حس لامسه انجام دهید. با کمک بازی ها می توانید بیش حسی لامسه یا کم حسی لامسه کودک خود را در منزل درمان کنید یا از بروز اختلالات حسی در کودک پیشگیری کنید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایت است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار داده است و شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.