درمان اختلال خواندن و نوشتن در کودکان دبستان با پنجره
19/03/1402درمان اختلالات بینایی کودکان با اتاق تاریک
20/03/1402چند بازی تماس چشمی در این مقاله از سایت خانواده توانمند برای کودکانی که دارای اختلال حس بینایی هستند معرفی می شود. دلایل عدم برقراری ارتباط چشمی کودکان فقط ناشی از اختلال اوتیسم نیست!!!
دلایل عدم برقراری ارتباط چشمی کودکان
ارتباط چشمی ضعیف کودک می تواند به دلیل مشکلات یکپارچگی حس بینایی کودک باشد. کودکانی که مشکل یکپارچگی حسی دارند و حس بینایی آن ها درگیر می باشد، نگاه کردن به چشم های دیگران بسیار سخت می باشد. به گونه ای که نمی توانند در آن لحظه کار دیگری انجام دهند. وقتی والدین کودک دارای اختلال حس بینایی را صدا می زنند معمولا با بی تفاوتی کودک مواجه می شوند. والدین در این مواقع به شیوه های مختلف با کودک برخورد می کنند از جمله:
- خانواده احتمالا رفتار بی تفاوتی کودک را بی ادبانه تلقی کنند و صورت کودک را به سمت خود بکشانند
- یا این که فکر کنند گوش های کودک دچار مشکل می باشد.
کودکان دارای اختلال حس بینایی می تواند به طرف مقابل نگاه کنند و یا این که به او گوش دهند، ولی هر دو را نمی تواند به طور همزمان انجام دهند.
مقاله پیشنهادی:
فواید کاردرمانی در اختلالات حسی
اختلال حافظه شنیداری
درمان اختلال یکپارچگی حس بینایی
برای درمان و تشخیص اختلال حس بینایی کودک والدین می توانند از متخصصان کاردرمانی استفاده کنند. اگر کودک شما دارای اختلال حس بینایی باشد، اقدامات کاردرمانی در کلینیک و منزل میتواند راهگشا باشد. با استفاده از خدمات کاردرمانی کودک مهارت ارتباط چشمی را می آموزد. متخصصان کاردرمانی پس از ارزیابی کودک طبق نیازهای کودک تمرینات کاردرمانی در منزل و کلینیک را طراحی می کنند.
مقاله پیشنهادی: راهکار درمان اختلال حسی حرکتی در منزل
درمان ارتباط چشمی با تجهیزات اتاق تاریک
متخصصان کاردرمانی برای درمان اختلال بینایی در کودکان از تجهیزات توانبخشی مختلفی از جمله تجهیزات اتاق تاریک شرکت توان افزا استفاده می کنند. یکی از تجهیزات اتاق تاریک شرکت توان افزا بابل تیوپ Bubble Tubes است. بابل تیوپ Bubble Tubes شرکت توان افزاذ از ستون حباب، نورپرداز متغیر نور و رنگ استفاده می شود که بوسیله ی یک کنترل از راه دور، قابل تنظیم است.
7 کاربرد بابل تیوپ Bubble Tubes
- نور و حرکت حباب بابل تیوپ موجب بهبود و تقویت توجه و تمرکز می شود
- حرکت حباب ها باعث تقویت تعقیب چشمی می شود
- تغییر رنگ های بابل تیوپ موجب امتداد و نگهداری توجه می شود
- بهبود و ارزیابی وضعیت بینایی
- تقویت مهارت های اجتماعی به علت فضای دایره وار
- تقویت مهارت های شناختی مفاهیم مثل مفهوم رنگ و غیره
- تقویت و افزایش تماس چشمی به واسطه ی آینه ای که قرار دارد.
سایت تجهیزات توانبخشی توان افزا
5 بازی تماس چشمی برای کودکان
برای تقویت تماس چشمی کودکان دارای اختلال حسی می توانند از بازی های زیر استفاده کنید:
هرکی دیرتر بخنده برنده است
با کمک چند رل دستمال کاغذی، تلسکوب بسازید. در حین گفتگو با کودک از تلسکوپ برای افزایش توجه کودک استفاده کنید. کودک را تشویق کنید تا از درون تلسکوپ به چشمان شما نگاه کند. همچنین می توانید در این بازی در یک سر آن شما و در سر دیگر آن کودک قرار بگیرد و از درون لوله به شکل بازی گونه ای به چشمان همدیگر نگاه کنید مثلا قرار بذارید هر کی دیرتر بخنده برنده است.
مقاله پیشنهادی:معرفی انواع اختلالات حسی به کودکان
بازی گزارشگری
گزارشگری یکی بازی تماس چشمی مناسب برای کودکان دارای اختلال حس بینایی است. در این بازی در ابتدا شما با اغراق بازی یا رفتار کودک را مانند گزارشگران فوتبال بیان می کنید. با اغراق صحبت کنید و احساسات خود را به صورت هیجانی و جذابی بروز دهید تا توجه کودک به چشمان شما جلب شود. پس از این کار از کودک بخواهید کارهای شما را مثلا در آشپزخانه یا نظافت گزارشگری کند با اینکار کودک در حین گزارشگری تماس چشمی برقرار می کند.
مقاله پیشنهادی:علائم اختلال یکپارچگی حسی کودکان در مدرسه
عینک بازی
برای تقویت تماس چشمی کودکان می توانید از بازی تماس چشمی عینک بازی استفاده کنید. با کمک مواد دور ریز عینک بسازید و با هم نمایش بازی کنید. به طور مثال می توانید ادای مجری و کارشناس های تلویزیون رو در بیارید و درباره مسائل مختلف و مورد علاقه کودک با هم صحبت کنید.
مقاله پیشنهادی: درمان اختلال حسی کودکان
ماسک بازی
در حین صبحانه خوردن یا بازی از ماسک ها استفاده کنید. ماسک ها را می توانید با استفاده از مواد دور ریز یا به صورت آماده تهیه کنید تا کودک در حین گفتگو در موقعیت های مختلف به چشمان شما متمرکز شود.
نقاشی روی صورت
کودکان علاقه بسیاری به نقاشی روی صورت دارند. با استفاده از این علاقه می توانید تماس چشمی کودک را در حین گفتگو و ارتباطات تقویت کنید.
مقاله پیشنهادی: تقویت حس وستیبولار با تاب تعادلی
در حین بازی تماس چشمی حتما موارد زیر را رعایت کنید:
- از سیستم پاداش دهی می توانید در حین بازی و در شروع کار استفاده کنید. از کودک بخواهید به شما نگاه کند و بعد از نگاه کردن به شما به او پاداش بدهید. اگر بعد از دستور شما، به شما نگاه نکرد، دستور را واضحا و مستقیم برای او اعلام کنید. به من نگاه کن و سپس صورت او را به سمت خود حرکت دهید؛ سپس پاداش مربوطه را بلافاصله در اختیارش بگذارید. با تکرار این کار کودک یاد می گیرد تا در مواقع دیگر نیز به چشمان شما نگاه کند.
- در حین بازی به علایق کودکان توجه کنید. بازی ها را به گونه انجام دهید که برای کودک جذاب باشد.
- هدف گذاری کنید تا به صورت عجولانه در بازی عمل نکنید. رفتار عجولانه شما برای تقویت تماس چشمی کودکان باعث کاهش اعتماد به نفس آنان و دلزدگی او و در نتیجه لجبازی کودک در حین بازی می شود.
- در حین بازی کودک را متوجه خود کنید، در ابتدا حتی یک نگاه اجمالی از طرف کودک هم کافی می باشد. سپس به تدریج فاصله خود را با کودک کمتر کنید و شروع به صحبت با او بنمایید، فعالیت هایی انجام دهید که او به نگاه کردن به شما ترغیب شود و زمان ایجاد تماس چشمی در او افزایش یابد.
جمع بندی
5 بازی تماس چشمی و نکات مهم حین اجرای بازی ها به والدین عزیز در این مقاله از سایت خانواده توانمند در جهت توانمندسازی آنان معرفی شد. در صورتی که نیاز به خدمات آموزشی و مشاوره ای سایت خانواده توانمند می توانید با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه و سالمندان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزشی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال و سالمندان را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم.
بنابراین اگر شما فرد با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با افراد بانیازهای ویژ را در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.