درمان اختلال ریاضی در منزل
24/12/1402انواع اختلال نوشتن
22/01/1403برای تقویت املا و دیکته دانش آموزان باید نوع غلط املایی آنها را مشخص کنیم. متخصصان اختلالات یادگیری انواع غلط املایی را متناسب با اشتباهات دانش آموزان شناسایی کردند. یکی از انواع غلط املایی دانش آموزان ناشی از نوع تدریس آموزگار می باشد. در این مقاله از سایت خانواده توانمند به معرفی غلط های املایی که از نوع تدریس آموزگاران است می پردازیم.
- به نظر شما غلط املایی های زیر از چه نوعی می باشد؟
- چرا دانش آموزان کلمات زیر را به درستی ننوشتند؟
تجربها- بنده گان- شوده ام- روباها- خُش- می گوفت- امیرلمومنین- دیدنه پدر- خُراک- خوروس- اصحابه
اگر به دنبال جواب سوالات بالا هستید تا انتهای مقاله همراه سایت خانواده توانمند باشید.
علت بروز انواع غلط املایی
معمولا غلط های املایی های که از نوع آموزشی هستند مربوط به بعضی از حروف مانند صدای «اِ»«-ِ» یا «ـه» یا «اُ» هستند. معمولا عوامل زیر در بروز انواع غلط املایی هایی نقش موثری دارند:
- فرهنگی و خانوادگی
- فعالیت مغز و اعصاب
- آموزشی و تربیتی
- فرهنگی و خانوادگی
- دشواری های خط فارسی
- مشکلات خوانداری
- ژنتیک
دشواری های خط فارسی در بروز این نوع غلط املایی موثر می باشد. در روزهای اول یادگیری بروز این نوع غلط املایی های طبیعی می باشد اما به مرور باید با ترفندهای مختلف مانند افزایش دقت و حافظه شنیداری و بینایی، کتابخوانی دانش آموز کاهش یابد.
معرفی انواع اختلالات یادگیری
درمان نارساخوانی دانش آموزان
گام اول برای کاهش غلط املایی
یکی از انواع غلط املایی ها به دلیل نوع آموزش می باشد. برای کاهش این نوع غلط املایی ها در ابتدا متخصص یا والدین با معلم دانش آموز صحبت کنند و نحوه تدریس او را جویا شوند تا در منزل یا کلینیک دانش آموز با روش های مختلف آموزش نبیند.
مقاله پیشنهادی: درمان اختلال ریاضی دانش آموزان ابتدایی
گام دوم برای کاهش غلط املایی
در ابتدا نوع غلط املایی مشخص می شود و سپس از راهکارهای تقویت املایی در زمان مشخص استفاده می کنیم. برای مشخص کردن نوع غلط املایی می توانید به دانش آموز در زمان های مختلف املا بگویید و سپس چک لیستی متناسب با نوع غلط املایی ها دانش آموز بسازید.
گام سوم استفاده از راهکار مناسب
پس از تشخیص نوع غلط املایی دانش آموز از 6 راهکار زیر در بازه زمانی مشخص استفاده کنید:
- یادیاره( فلش کارت)
- چندحسی
- ادراک و حافظه
- آموزش مستقیم
- آگاهی واج شناختی
- آموزش ترکیبی
برای مشخص کردن نوع اثرگذاری هر کدام از راهکارها نیاز است که در یک بازه مشخص و در یک شرایط یکسان از راهکارهای تقویت املا استفاده کنید.
مقاله پیشنهادی: راهکار تقویت املا با روش های جدید
راهکار آموزش مستقیم در کاهش انواع غلط املایی
در این قسمت از مقاله سایت خانواده توانمند آموزش حروف خاص مانند «اِ»«-ِ» یا «ـه» یا «اُ» را به اشتراک می گذاریم.
راهبرد آموزش مستقیم است که از سه مرحله تشکیل می شود:
الف) جهت دهی در آموزش مستقیم
در این مرحله معلم دانش و تجربیات قبلی دانش آموز، و نحوه ایجاد ارتباط بین مطالب جدید با دانش قبلی دانش آموز را فراهم می کند. معلم در این مرحله اهداف آموزشی و انتظارات خود را نیز با دانش آموزان در میان می گذارد.
ب) ارائه مطالب در آموزش مستقیم
با توضیحاتی دقیق و کامل و بیانی روشن مطالب را به طور مستقیم در اختیار دانش آموز قرار می دهیم.
ج) تمرین دادن در آموزش مستقیم
معلم برای دانش آموز فرصت های فراهم می آورد تا او آنچه را که در فرآیند یادگیری آموخته به صورت عملی تجربه کند.
علت غلط املایی زیاد دانش آموزان
درمان اختلال خواندن و نوشتن کودکان دبستان
کدام«اِ»«-ِ» یا «ـه»
بسیاری از دانش آموزان در نوشتن صدای «اِ» در انتها کلمه دچار مشکل می شوند. یعنی واژه های ( اصحاب- دیدن- سال- نام- برای-پای) را به صورت ( اصحابه- دیدنه-ساله- نامه-برایه- پایه) می نویسند و برعکس واژه های ( نامه- بنده- خسته- پرده- رفته- دانه) را به صورت ( نامِ- بندِ- خستِ- پردِ- رفتِ- دانِ) می نویسند.
برای کاهش این نوع غلط املایی ها می توانید در کلاس به صورت زیر عمل کنید:
مرحله اول
بچه ها ببینید من برای شما کلماتی را نام می برم. بعضی از این کلمه ها طوری است که وقتی من آن را بیان کردم، شما منتظر کلمه ی دیگری نمی مانید. مثلا وقتی می گویم( نامه- خامه-خانه- شانه) شما متوجه می شوید که اسامی چیزهایی را می گویم. اما گاهی نیز کلماتی را می گویم ولی شما منتظر می مانید که ادامه آن را بشنوید. زیرا آن کلمه به تنهایی، مقصود مرا به شما نمی رساند. مثلا( مدادِ- قندانِ- کفشِ- کلاسِ- دانش آموزِ – آموزگارِ). در این گونه کلمات شما منتظرید که من ادامه دهم. مثلا بگویم ( مدادِحسن- قندانِ سفید- کفشِ قرمز- دانش آموزِ خوب- آموزگار کلاسِ اول).
مرحله دوم
حالا این دو دسته را مخلوط به کار می بریم. هر وقت بعد از گفتن کلمه ام منتظر کلمه ی دیگری بودید دست هایتان را بالا ببرید و اگر نیاز نبود که منتظر کلمه ی دیگری بمانید، دست های تان پایین باشد. خوب حالا کلمات را می گویم( کلاسِ- معلمِ- مدیرِ زنِ- ساده- خامه- دانه- کتاب- رنگِ- چاله و...)
مرحله سوم
بعد از یکی دو جلسه که این بازی را انجام داده ایم به آنها فقط یک قاعده را آموزش می دهیم. می گوییم هر وقت بعد از تلفظ کلمه شما منتظر کلمه ی دیگر بودید با این «-ِ» آن را بنویسید و اگر منتظر کلمه ی دیگری نبودید با « ـه- یا ه» آن را بنویسید.
آموزش مستقیم«اُ» استثنایی
یکی دیگر از مشکلات آموزشی که موجب نوشتن غلط کلمه می شود صدای «اُ» است. ممکن است دانش آموز واژه هایی مثل خوراک و خوش را به صورت خُراک و خُش بنویسند. چون این واژه ها محدود است، می توان با نوشتن این کلمات بروی یک صفحه ی مقوایی، نوشتن استثنایی آن ها را به کودکان یاد داد. یعنی از حافظه ی بینایی آنان استفاده نمود.
یکی دیگر از راهکاره استفاده از تکنیک یادیارها در قالب قصه است.
مثلا داستان حرف « و» صدایش در نمی آید برای همین دوست زیادی ندارد اما بعضی از حروف مهربان تو بعضی از کلمات باهاش دوست می شوند مثل:
خوراک، خوش، خواب، موج
نتیجه گیری
با تشخیص درست نوع غلط املایی دانش آموزان درمان اختلال دیکته نویسی آنان راحت خواهد بود. در این مقاله از سایت خانواده توانمند متناسب با نوع غلط املایی دانش آموزان راهکارهای جالبی معرفی کردیم. در صورتی که در فرآیند یاددهی به دانش آموزان نیاز به خدمات مشاوره ای و آموزشی سایت خانواده توانمند داشتید با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان کم توان ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.